Pasta met broccoli

Seizoensgroenten maart

Wat ik zo fijn vind aan koken met seizoensgroenten, is dat het duurzaam, lekker, gezond en goed voor de portemonnee is! Benieuwd welke groente er in maart in het seizoen zijn? Ik ga het je vertellen!

Groenten uit de volle grond

Seizoensgroenten zijn groenten die per seizoen verschillen en uitsluitend van de akker komen, uit de volle grond dus. Deze groenten hebben geen kunstmatig klimaat nodig om te kunnen groeien en worden dus natuurlijk gekweekt. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de seizoensgroenten uit de maand maart in Nederland met nog wat extra recept-tips!

Groenten in maart

Het is maart en dus alweer bijna lente! Ik vind dit echt een heerlijke tijd, alles wordt weer groener en overal komen de eerste bloemen alweer boven de grond. In maart vind je vooral veel koolsoorten en winterharde wortel- en knolgroenten.

Een van mijn favorieten in de lente is rabarber, zo lekker! Rabarber is pas in mei op z’n lekkerst maar in maart kun je al de eerste lading van Hollandse bodem krijgen. Verder kun je deze maand onder andere genieten van een ovenschotel met bloemkool, een romige aardperensoep en natuurlijk een rabarbertaart!

Hoe maak je een rabarbertaart

Lokale producten uit het seizoen

Zoek eens een lokale boer op de markt of in de omgeving en kijk naar het variërende aanbod. Hier in Nederland kunnen we namelijk super goed en veelzijdig met de seizoenen mee eten, zo fijn! Ik heb, naast de lijst met groenten hieronder een aantal lekkere recepten met seizoensgroenten van maart voor je op een rijtje gezet.

Seizoensgroenten maart

Recepten seizoensgroenten maart

Ovenschotel met bloemkool

1. Bloemkool & aardappel – Ovenschotel

Aardappels en bloemkool, kan het nog Hollandser? Als je het mij vraagt zijn het beide echt pareltjes van de Nederlandse bodem. In deze kruidige ovenschotel zorgen ze voor een heerlijk bordje comfortfood.

Smeuïge puree en een kruidige vulling met gehakt en bloemkool, heerlijk!

Bekijk het recept voor ovenschotel >>

Aardperensoep

2. Aardpeer – Aardperensoep

Aardpeer is een hele bijzondere groente die de laatste jaren weer wat meer bekendheid heeft gekregen. Hij heeft een zachte, zoete smaak met een notige nasmaak. Je kunt ze heerlijk krokant bakken in de oven of tot een romig soepje maken!

Deze heerlijk, volle soep met aardpeer en knolselderij is echt een aanrader!

Bekijk het recept voor aardperensoep >>

Pasta met broccoli

3. Broccoli – Pasta met broccoli

Broccoli is natuurlijk een hele bekende groente in ons kikkerlandje! Een vitaminebommetje met een fijne structuur die op vele wijze bereid kan worden. Je kunt hem naast koken en rauw eten namelijk ook heerlijk in de oven grillen.

Dit is een heerlijk simpel en snel recept voor een voedzame, romige pasta met broccoli!
Bekijk het recept voor pasta met broccoli >>

Gravad lax met rode biet

4. Rode biet – Gravad lax

Gravad lax is een Scandinavisch gerecht waarbij vis, in dit geval zalm, gepekeld en gemarineerd wordt. Je marineert de zalm met zeezout en smaakmakers zoals dille en in dit geval ook met rode biet voor de kleur en zacht-zoete smaak.

Gravad lax met rode biet. Een heerlijke hapje voor op de borrelplank, als feestelijk voorgerecht of als amuse!
Bekijk het recept voor gravad lax met rode biet >>

Rabarbertaart

5. Rabarber – Rabarbertaart

Wist je dat rabarber een groente is en geen fruit? Veel mensen denken dat rabarber fruit is door de fruitige en licht zure smaak. Maar ook doordat het vaak in zoete gerechten wordt verwerkt zoals… een rabarbertaart!

Ik heb dus een heerlijk en écht makkelijk recept voor een rabarbertaart met custard, zo lekker!
Bekijk het recept voor rabarbertaart >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *