Petjil

Petjil, Pecel of Petjel. Meerdere namen maar het is allemaal hetzelfde en daarom houden we het lekker bij Petjil. Petjil is een heerlijke gerechtje wat zijn oorsprong kent in de Indonesische keuken maar ook erg bekend in de Surinaamse keuken.

Wat is petjil?

Wat is Petjil eigenlijk? Petjil is een salade van gekookte groente met pindasaus en lekker dat het is! De pindasaus is echt een pindasaus, niet vergelijkbaar met satésaus. Het is wat frisser, soms pittig en heeft meer een ‘pinda-achtige’ smaak en textuur dan saté heeft. Petjil is ideaal om restjes groenten op te maken of juist wat meer groenten te eten. Zeker eens proberen dat gerechtje genaamd Petjil!

De pindasaus die je gebruikt bij Petjil is er in 3 varianten te verkijgen. Niet pittig, pittig en heel pittig. Zelf had ik al eens een zakje petjil saus geprobeerd en onlangs kreeg ik van een collega een blok petjil (dank je wel 🙂 ). Als ik het goed heb is het merk ‘Karangsari’ en deze is zeker niet pittig (wel erg lekker 😉 ).

Bij de Surinaamse petjil worden meestal 4 verschillende groenten gebruikt namelijk; witte kool of spitskool, kousenband, taugé en dagoeblad (ook wel hondenblad genoemd). Dit laatste is erg moeilijk verkrijgbaar in Nederland.
Je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken bij het maken van de Petjil. Kies wat je lekker vindt (het is ook een ideaal gerechtje om restjes groenten op te maken). Zelf koos ik voor spitskool, sperziebonen en taugé.

De Petjil serveerde ik met rijst, deze kip chiar siu smaakt er zeker ook goed bij. Lekker! En dan is het nu toch echt de hoogste tijd om de slag te gaan met de Petjil!

Petjil

Petjil is een salade van gekookte groente met pindasaus. Lekker dat het is! Zeker eens proberen dit gerecht genaamd Petjil!
4.50 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 x Petjil saus (verkrijgbaar bij de Toko)
  • 2 handen sperziebonen
  • 200 gram spitskool (voorgesneden)
  • 125 gram taugé

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Was de groenten en snij de kontjes van de sperziebonen en de spitskool in dunne reepjes als je geen voorgesneden spitskool hebt gekocht.
  • Zet een pan koken water op het vuur met een snufje zout en kook hierin als eerder de sperziebonen beetgaar. Daarna blancheer je de spitskool en de taugé (deze hoeven maar heel kort).
  • Ondertussen maak je de Petjil klaar. Verkruimel het blok fijn, giet hier een beetje kokendheet water bij. Doorroeren en telkens een klein beetje water erbij tot je een dikke lobbige saus hebt.
  • Als je het gaat serveren heb je twee opties. De eerste optie is bovenstaande alles los serveren zodat iedereen zelf groente kan pakken en hierover wat saus kan doen. De tweede opties is dat je de saus en groente alvast door elkaar mengt en het zo serveert.

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

15 reacties op “Petjil

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept