Volg mij:
Hoofdgerechten, Vega

Petjil

Petjil

Petjil, Pecel of Petjel. Meerdere namen maar het is allemaal hetzelfde en daarom houden we het lekker bij Petjil. Petjil is een heerlijke gerechtje wat zijn oorsprong kent in de Indonesische keuken maar ook erg bekend in de Surinaamse keuken. Wat is Petjil eigenlijk? Petjil is een salade van gekookte groente met pindasaus en lekker dat het is! De pindasaus is echt een pindasaus, niet vergelijkbaar met satésaus. Het is wat frisser, soms pittig en heeft meer een ‘pinda-achtige’ smaak en textuur dan saté heeft. Petjil is ideaal om restjes groenten op te maken of juist wat meer groenten te eten. Zeker eens proberen dat gerechtje genaamd Petjil!

De pindasaus die je gebruikt bij Petjil is er in 3 varianten te verkijgen. Niet pittig, pittig en heel pittig. Zelf had ik al eens een zakje petjil saus geprobeerd en onlangs kreeg ik van een collega een blok petjil (dank je wel 🙂 ). Als ik het goed heb is het merk ‘Karangsari’ en deze is zeker niet pittig (wel erg lekker 😉 ).

Bij de Surinaamse petjil worden meestal 4 verschillende groenten gebruikt namelijk; witte kool of spitskool, kousenband, taugé en dagoeblad (ook wel hondenblad genoemd). Dit laatste is erg moeilijk verkrijgbaar in Nederland.
Je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken bij het maken van de Petjil. Kies wat je lekker vindt (het is ook een ideaal gerechtje om restjes groenten op te maken). Zelf koos ik voor spitskool, sperziebonen en taugé.

De Petjil serveerde ik met rijst en de heerlijke kip uit mijn receptje Spicy & Sweet Soy Chicken. Lekker! En dan is het nu toch echt de hoogste tijd om de slag te gaan met de Petjil!

 

Wat heb je nodig voor 3-4 personen:
Bereidingstijd: ongeveer 20 minutenPetjil

 • Petjil saus (verkrijgbaar bij de Toko)
 • 2 flinke handen sperziebonen
 • 200 gram spitskool (voorgesneden)
 • 125 gram taugé

 

Hoe je het maakt:

1. Was de groenten en snij de kontjes van de sperziebonen en de spitskool in dunne reepjes als je geen voorgesneden spitskool hebt gekocht.

2. Zet een pan koken water op het vuur met een snufje zout en kook hierin als eerder de sperziebonen beetgaar. Daarna blancheer je de spitskool en de taugé (deze hoeven maar heel kort).

3. Ondertussen maak je de Petjil klaar. Verkruimel het blok fijn, giet hier een beetje kokendheet water bij. Doorroeren en telkens een klein beetje water erbij tot je een dikke lobbige saus hebt.

Als je het gaat serveren heb je twee opties. De eerste optie is bovenstaande alles los serveren zodat iedereen zelf groente kan pakken en hierover wat saus kan doen. De tweede opties is dat je de saus en groente alvast door elkaar mengt en het zo serveert.

Eet smakelijk of Selamat Makan

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

8 Reacties

 • Beantwoorden Ellen

  Mmm, dit klinkt heerlijk! Ik kende het niet, maar het lijkt me fantastisch lekker! 🙂

  24 februari 2015 at 08:01
 • Beantwoorden Anne-Marie

  Grappig, ik heb er laatst voor het eerst over gehoord, ik kende het helemaal niet. Nu wil ik het zeker een keer proberen!

  24 februari 2015 at 12:01
  • Beantwoorden Eefkooktzo

   Wat toevallig 🙂 ! Ik ken het ook nog niet zo lang maar vind het zo lekker. Sinds de eerste keer heb ik het al heel wat vaker gemaakt haha. Het verschilt wel per soort petjil. Dit merk vond ik erg lekker, ik heb ook een ander merk gehad die was ook lekker maar wel een stuk pittiger – ligt dus een beetje aan je voorkeur 😀

   25 februari 2015 at 23:12
 • Beantwoorden Karen

  Ziet er heerlijk uit, maar ik krijg migraine van te veel pinda’s, dus helaas niets voor mij.

  25 februari 2015 at 15:11
  • Beantwoorden Eefkooktzo

   Dank je wel 🙂 Ai! Nee, dan is dit receptje inderdaad niet zo geschikt, zitten erg veel pinda’s in verwerkt.

   25 februari 2015 at 23:13
 • Beantwoorden Gado Gado | Eef Kookt Zo

  […] Een tijdje geleden plaatste ik al het recept voor het minder bekende zusje van Gado Gado namelijk Petjil. Als je de twee gerechten naast elkaar ziet zul je misschien denken; die lijken best op elkaar. […]

  22 mei 2015 at 06:59
 • Beantwoorden Indonesische Maiskoekjes (frikadel djagoeng) | Eef Kookt Zo

  […] maar dan ook niets verloren gaat. Is er een beetje groenten over dan maken we Gado Gado of Petjil. Mais over? Dan maak je Indonesische maiskoekjes genaamd Frikadel Djagoeng. Heerlijk vind ik ze en […]

  8 januari 2016 at 15:38
 • Laat een reactie achter