Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Kip Char Siu

Kip Char Siu

Het recept wat ik vandaag met je ga delen maak ik echt al heel lang. Ik denk dat het meer dan 10 jaar geleden moet zijn toen ik dit voor het eerst proefde. Ik studeerde Toerisme en ik ging bij schoolvriendin Kelly Kip Char Siu eten. Ik had geen idee wat het was maar samen met Kelly dook ik de keuken in. Destijds was ik echt nog aan het ‘leren’ koken; gevoel ontwikkelen voor kruiden en ik verbaasde me dan ook hoe makkelijk ze alles op gevoel op smaak bracht met kruiden. Inmiddels kook ik ook met de kruidenkast open; een beetje van dit en een beetje van dat, iets wat het nu dan soms wat lastig maakt als je een foodblog hebt haha. Blocknotes in de keuken zijn een uitkomst om precies te noteren wat er nu in een recept zit 😉 . Vandaag deel ik haar waanzinnig lekkere recept, uiteraard met toestemming, voor Kip Char Siu.

Kelly heeft trouwens ook een Facebook pagina genaamd Kel’s Kitchen waar ze foto’s van haar kookkunsten deelt dus neem daar zeker ook even een kijkje!

Nu denk je misschien kip ken ik maar wat is Char Siu? Char Siu saus is van het merk Kip Char SiuLee Kum Kee en is eigenlijk een Chinese barbecue saus op basis van honing en sojabonen. Het is een lekkere zoete en smaakvolle saus. Eigenlijk kook ik liever niet met kant en klare sausjes maar Char Siu van Lee Kum Kee maak ik een terechte uitzondering; als je deze saus een keer geprobeerd wil je er zeker meer mee maken! Char Siu saus kun je halen bij de toko maar tegenwoordig ook bij de Albert Heijn. In dit recept gebruik ik een half potje van Lee Kum Kee en dat is een potje van 397 gr. dus ongeveer 200 gr. Bij Albert Heijn (XL) kun je op dit moment alleen nog een klein potje kopen van 225 gr. Je kunt dan gewoon het hele potje gebruiken voor dit recept.

Wat heb je nodig voor Kip Char Siu voor ca. 4 personen:

Bereidingstijd: 15 minuten bereiden + 60-90 minuten koken/ in de oven

  • 1 kilo kipvleugels
  • 2 stevige tomaten
  • 1 rode ui
  • 3 á 4 teentjes knoflook
  • 2 á 3 el suiker
  • 1/2 potje Char Siu saus van Lee kum Kee (397 gr.)
  • Oester saus
  • 1/2 el zwarte peper
  • 1/2 el paprika poeder
  • 1/2 el nootmuskaat
  • azijn

Hoe je Kip Char Siu maakt:

1. Breek de kipvleugels met een groot mes in tweeën (hou de kipvleugel met de vleugeltjes omhoog en snij met een groot mes in het midden). Doe de kip in een ruime kom, giet er azijn bij en spoel de kip af met kraanwater. Zet de kip even apart.

2. Voor de saus neem je een keukenmachine en doe hier de Char Siu saus in. Snij de zaadlijsten uit de tomaat en voeg toe samen met de ontvelde ui en knoflook tenen. Even mixen en als laatste de suiker, een flinke scheut oestersaus en de zwarte peper, paprika poeder en nootmuskaat. Mix het geheel tot een gladde egale saus.

3. Giet de saus over de kip en laat dit bij voorkeur lekker een nachtje trekken. Als je hier geen tijd voor hebt kun je deze stap overslaan en direct de kip in een ruime koekenpan doen. Laat voor ruim een half uur sudderen op laag-middelhoog vuur. Voor verwarm de oven ondertussen op 180 graden.

4. Daarna doe je de kip in een ruime ovenschaal en zet de kip voor nog een half uur in de oven (om de 10-15 minuten even omroeren).

5. Serveer met patatjes (die kun je dan lekker in de saus dopen) en een lekkere frisse salade.

Kip Char SiuEet smakelijk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

20 Reacties

  • Beantwoorden Karen

    Maandagochtend, nog geen 10 uur en ik heb zin in dit recept. Dank Eef! Ik ga het een keer maken.

    25 mei 2015 at 09:48
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Haha geweldig 🙂 Laat je het me weten als je het een keer gemaakt hebt?

      31 mei 2015 at 02:23
  • Beantwoorden Claudia

    Dit klinkt echt heel lekker, maar ook een tikje ingewikkeld. Dingen die ik nog nooit heb gedaan, toch maar eens proberen dan.

    25 mei 2015 at 11:48
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Valt op zich reuze mee het is alleen kip snijden, sausje maken en dan lekker langzaam laten garen in de pan en in de oven. Je kunt trouwens ook bijvoorbeeld mini drumsticks of iets dergelijks ervoor gebruiken dan zou je stap 1 over kunnen slaan, succes 🙂

      31 mei 2015 at 02:23
  • Beantwoorden Kimberly

    Oooh dit lijkt me heerlijk!!!

    25 mei 2015 at 17:25
  • Beantwoorden kelly

    Ziet er weer veelste lekker uit. Je maakt heerlijke gerechten!

    26 mei 2015 at 06:36
  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Leuk zo’n recept dat je al heel lang maakt. Moet diep nadenken wat nu eigenlijk mijn ‘oudste’ recept is. Ik denk appeltaart.

    26 mei 2015 at 17:54
  • Beantwoorden Kelly

    Hey Eef, super.. ik.kan me nog wel herinneren dat we dit maakte super leuke dag met heerlijk gevarieerde (italiaans, chinees, surinaams, nederlandse) keuken kookstyle.

    Ik ga van het weekend ook maar weer eens wat doen met de chinese keuken.. tjauw min bijvoorbeeld.

    Succes met alles!! Liefs

    26 mei 2015 at 21:43
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      He Kelly, super leuk dat je even een reactie achter laat! Was zeker leuk 🙂 Tjauw min hmm dat klinkt ook zeker niet verkeerd. Jij ook! liefs

      31 mei 2015 at 02:19
  • Beantwoorden Linda

    Dit lijkt niet alleen heerlijk, dit is heerlijk! Hiervoor komen de Grit-kindjes met liefde bij Tante Eva eten :-).

    27 mei 2015 at 15:33
  • Beantwoorden Janny

    Wat was dat lekker!!!! Hebben het gegeten met bami….echt superlekker

    29 november 2015 at 22:45
    • Beantwoorden Eef

      Bedankt voor je super leuke reactie Janny! Fijn om te lezen dat het je goed heeft gesmaakt 🙂

      29 november 2015 at 23:29
  • Beantwoorden Berry

    Hallo Eef, ik snap het azijnverhaal niet zo erg.
    Je giet het over de kip en spoelt het onmiddellijk daarna weer af?
    Waar dient het dan voor?
    Ik wil het gaan maken als fingerfood met kipfilet voor kerst dus ik ben heel benieuwd!
    Alvast dank voor je reactie.

    22 december 2015 at 23:46
    • Beantwoorden Eef

      Hi Berry, het wassen van de kip met azijn & water heb ik Kelly geleerd (degene van wie dit recept is). Zij kookt uit verschillende keukens waaronder de Surinaamse keuken. In Surinaamse keuken maar ook in flink wat andere wereldkeukens zoals de Indonesische keuken worden er veel meer etenswaren gewassen dan in de Nederlandse keuken. Groenten, rijst maar ook vlees worden vaak afgespoeld en soms ook gewassen met een combinatie van water & azijn. Het verschilt per huishouden. In dit recept hak je de kippenvleugels in tweeën, hierdoor kan er wat bloed vrijkomen doordat je een spiertje of iets doorsnijdt. Op zich helemaal geen probleem alleen is het dan wel zo fijn de kip even af te spoelen. Het hoeft zeker niet en ook het wassen van kip zelf is omstreden door de salmonella bacterie die je er mee zou kunnen verspreiden heb ik laatst ergens gelezen. Zelf doe ik het voor dit recept wel, het water is na het spoelen ook troebel en als je dat eenmaal ziet dan spoel je ze de volgende keer af 😉 Maar om een lang verhaal kort te maken; het hoeft niet, het mag 🙂 . Lekkere fingerfood overigens! Fijne feestdagen alvast.

      23 december 2015 at 22:50
  • Beantwoorden Eef Kookt Zo - Aziatische Kookworkshop & Singapore Food Fair | Eef Kookt Zo

    […] voorgesneden knoflook voor in de vriezer (altijd handig) en Char Sui saus van Lee Kum Kee voor de Kip Char Sui. Op aanraden van Anne-Marie direct ook wat Djeroek Poeroet (citroenblad) meegenomen in een handig […]

    10 januari 2016 at 01:03
  • Beantwoorden Heiltje

    Zojuist gemaakt en het was heerlijk !

    14 augustus 2016 at 20:07
    • Beantwoorden Eef

      Bedankt voor reactie Heiltje 🙂

      14 augustus 2016 at 22:50

    Laat een reactie achter