Kip Char Siu, fan-tas-tisch lekkere kippenvleugeltjes in een marinade van Char Siu saus, oestersaus, kruiden en nog veel meer lekkers. Lekker, sticky, zoetig en bomvol smaak! Deze MOET je echt eens proberen.
Aziatische kipvleugeltjes
Het recept wat ik vandaag met je ga delen maak ik echt al heel lang. Het is meer dan 10 jaar geleden dat ik dit voor het eerst proefde. Ik studeerde Toerisme en ging bij schoolvriendin Kelly ooit eens Kip Char Siu eten. Ik had geen idee wat het was, maar samen met Kelly dook ik de keuken in. Destijds was ik echt nog aan het ‘leren’ koken en moest mijn gevoel voor kruiden nog ontwikkelen. Ik verbaasde me dan ook hoe makkelijk Kelly alles op gevoel op smaak bracht met kruiden. En ik was meteen verkocht aan deze Aziatische kipvleugeltjes 😉 .
Deze kip Char Siu is eigenlijk overal heerlijk bij maar ik eet hem het liefste met rijst, patatjes of een lekker stokbrood ernaast. Ook is het ongelooflijk lekker om er iets fris bij te serveren zoals ingelegde komkommer of een lekkere frisse salade.
Char Siu saus recept
Char Siu is een zoete, Kantonese saus die je vooral kent van het authentieke gerecht met varkensvlees. Maar het is een fantastische marinade voor alle soorten vlees zoals spareribs of een mooi stukje kip of ander gevogelte. Char Siu is perfect voor op de barbecue, de grill of in de oven gebakken gerechten. Het heeft een heel herkenbare en unieke smaak dankzij de zoete honing en gefermenteerde sojabonen.
Je kunt het onder andere kopen van het merk Lee Kum Kee (deze post is niet gesponsord, maar ik werk wel regelmatig met dit mooie merk samen). Je kunt het vinden in de toko maar gelukkig ook bij de AH om de hoek!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo kipvleugels
- 200 gram char siu saus (ca. 200 gram)
- 2 tomaten
- 1 rode ui
- 3-4 tenen knoflook
- 2-3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel ketjap
- 1 maggiblokjes (verkruimeld)
- ½ eetlepel zwarte peper
- ½ eetlepel paprikapoeder
- ½ eetlepel nootmuskaat
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Je kunt de kipvleugeltjes eventueel doormidden hakken of kipborrelhapjes gebruiken.
- Doe alle ingrediënten voor de saus in een keukenmachine (behalve natuurlijk de kipvleugeltjes 😉 ) en mix tot een gladde saus.
- Giet dit over de kip en laat bij voorkeur een nachtje in de koelkast intrekken.
- Doe dan de kip in een ruime koekenpan. Laat ze een half uur sudderen op laag-middelhoog vuur.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Daarna doe je de kip in een ruime ovenschaal en zet je de kip voor een half uur in de oven (na 10-15 minuten even omscheppen).
- Serveer met rijst of patatjes (die kun je dan lekker in de saus dippen!) en een lekkere frisse salade en/of ingelegde komkommer. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Karen says:
Maandagochtend, nog geen 10 uur en ik heb zin in dit recept. Dank Eef! Ik ga het een keer maken.
Eefkooktzo says:
Haha geweldig 🙂 Laat je het me weten als je het een keer gemaakt hebt?
Claudia says:
Dit klinkt echt heel lekker, maar ook een tikje ingewikkeld. Dingen die ik nog nooit heb gedaan, toch maar eens proberen dan.
Eefkooktzo says:
Valt op zich reuze mee het is alleen kip snijden, sausje maken en dan lekker langzaam laten garen in de pan en in de oven. Je kunt trouwens ook bijvoorbeeld mini drumsticks of iets dergelijks ervoor gebruiken dan zou je stap 1 over kunnen slaan, succes 🙂
Kimberly says:
Oooh dit lijkt me heerlijk!!!
kelly says:
Ziet er weer veelste lekker uit. Je maakt heerlijke gerechten!
Eefkooktzo says:
Wat lief! Dank je wel 🙂
Anne-Marie Otter says:
Leuk zo’n recept dat je al heel lang maakt. Moet diep nadenken wat nu eigenlijk mijn ‘oudste’ recept is. Ik denk appeltaart.
Eefkooktzo says:
Appeltaart, heerlijk!
Kelly says:
Hey Eef, super.. ik.kan me nog wel herinneren dat we dit maakte super leuke dag met heerlijk gevarieerde (italiaans, chinees, surinaams, nederlandse) keuken kookstyle.
Ik ga van het weekend ook maar weer eens wat doen met de chinese keuken.. tjauw min bijvoorbeeld.
Succes met alles!! Liefs
Eefkooktzo says:
He Kelly, super leuk dat je even een reactie achter laat! Was zeker leuk 🙂 Tjauw min hmm dat klinkt ook zeker niet verkeerd. Jij ook! liefs
Linda says:
Dit lijkt niet alleen heerlijk, dit is heerlijk! Hiervoor komen de Grit-kindjes met liefde bij Tante Eva eten :-).
Eefkooktzo says:
Zo lief! Zijn van harte welkom 🙂
Janny says:
Wat was dat lekker!!!! Hebben het gegeten met bami….echt superlekker
Eef says:
Bedankt voor je super leuke reactie Janny! Fijn om te lezen dat het je goed heeft gesmaakt 🙂
Berry says:
Hallo Eef, ik snap het azijnverhaal niet zo erg.
Je giet het over de kip en spoelt het onmiddellijk daarna weer af?
Waar dient het dan voor?
Ik wil het gaan maken als fingerfood met kipfilet voor kerst dus ik ben heel benieuwd!
Alvast dank voor je reactie.
Eef says:
Hi Berry, het wassen van de kip met azijn & water heb ik Kelly geleerd (degene van wie dit recept is). Zij kookt uit verschillende keukens waaronder de Surinaamse keuken. In Surinaamse keuken maar ook in flink wat andere wereldkeukens zoals de Indonesische keuken worden er veel meer etenswaren gewassen dan in de Nederlandse keuken. Groenten, rijst maar ook vlees worden vaak afgespoeld en soms ook gewassen met een combinatie van water & azijn. Het verschilt per huishouden. In dit recept hak je de kippenvleugels in tweeën, hierdoor kan er wat bloed vrijkomen doordat je een spiertje of iets doorsnijdt. Op zich helemaal geen probleem alleen is het dan wel zo fijn de kip even af te spoelen. Het hoeft zeker niet en ook het wassen van kip zelf is omstreden door de salmonella bacterie die je er mee zou kunnen verspreiden heb ik laatst ergens gelezen. Zelf doe ik het voor dit recept wel, het water is na het spoelen ook troebel en als je dat eenmaal ziet dan spoel je ze de volgende keer af 😉 Maar om een lang verhaal kort te maken; het hoeft niet, het mag 🙂 . Lekkere fingerfood overigens! Fijne feestdagen alvast.
Eef Kookt Zo - Aziatische Kookworkshop & Singapore Food Fair | Eef Kookt Zo says:
[…] voorgesneden knoflook voor in de vriezer (altijd handig) en Char Sui saus van Lee Kum Kee voor de Kip Char Sui. Op aanraden van Anne-Marie direct ook wat Djeroek Poeroet (citroenblad) meegenomen in een handig […]
Heiltje says:
Zojuist gemaakt en het was heerlijk !
Eef says:
Bedankt voor reactie Heiltje 🙂
Niki says:
Wauw het water loopt me uit mijn mond. Dit gerecht ga in zeker even keer makes. Vandaag staan de japanse kipspiesjes op het menu. Mijn twee dochters zijn dol op je gerechten. Mijn man en in hebben jou ook heel erg hoog ‘staan’ zeg maar… Jou gerechten kloppen gewoon. We koken vaak recepten van jou afwisselend met de Jamie Oliver recepten. Groetjes Niki uit Eindhoven
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Emiel says:
Vandaag dit recept gemaakt. Alleen wonen hier geen kluivers in huis en daarom geprobeerd dit met kipfilet in stroken gesneden…… en het was heerlijk……. Volgende keer mss nog iets langer in de marinade laten staan dan alleen een ochtend en middag, maar is voor herhaling vatbaar…….
(Net als verlamdere excerpten op je site…..)
Tonnie says:
Niet lekker maar super lekker die kip char siu
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen 😀
Tonnie says:
Ik maak het nu voor de tweede keer.
Het is zeker niet ingewikkeld maar wel super lekker
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Kijk, dat horen we graag! 😀
Maarten van Baal says:
Gaat de saus ook mee de oven in, of alleen in de koekepan?
Eef says:
Ook lekker mee in de oven – als je een beetje saus over hebt is het heerlijk over de rijst of patatjes