Ovenschotel met bloemkool. Een heerlijke ovenschotel die ook nog eens makkelijk is om te maken. Met romige aardappelpuree, lekker gekruid gehakt met onder andere kerrie en stukjes bloemkool erdoor. Echt een aanrader!
Ik vind deze ovenschotel met bloemkool echt ideaal voor een doordeweekse dag. Je kunt hem goed voorbereiden en dan eventueel op drukke dagen alleen nog maar even opwarmen in de oven. Heerlijk vind ik dit soort maaltijden! Wat ook zo’n fijne ovenschotel is die je goed kunt voorbereiden, is deze witlof ovenschotel.
Ovenschotel bloemkool en kerrie
Deze ovenschotel bloemkool heb ik op smaak gebracht met kerrie. Dat komt goed naar voren in het gerecht en past heel goed bij de overige smaken. Het gerookte paprikapoeder geeft het ook net een wat vollere smaak, maar is zeker niet overheersend. Mocht je nog niet overtuigd zijn, zeg ik het nog maar een keer: deze ovenschotel met bloemkool is echt een aanrader 😉 .

Makkelijke ovenschotel met bloemkool
Naast de heerlijke gehaktvulling met stukjes bloemkool, bestaat deze ovenschotel bloemkool en kerrie uit een romige aardappelpuree én een roommengsel voor tussen de aardappelpuree en het gehakt. Met onder andere crème fraîche en verse peterselie. Dat maakt dit gerecht extra smeuïg, maakt het een beetje fris en daardoor vind ik echt een lekkere toevoeging. Trouwens, zo maak je hem:
Hou je sowieso van ovenschotels met bloemkool? Dan heb ik nog een lekker recept met bloemkool voor je.


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo aardappels (iets kruimig)
- 500 gram bloemkool (in kleine roosjes gesneden)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 500 gram gehakt
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 200 gram crème fraîche
- 100 ml melk (+ een scheutje extra)
- 1 ei (middel)
- 1 eetlepel peterselie (vers – fijngesneden)
- 1 theelepel uienpoeder
- 75 gram geraspte kaas
- olie, nootmuskaat, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
- Zet een ruime pan met water en een snuf zout op het vuur en kook hierin de aardappels beetgaar.
- Zet nog een ruime pan met water en een snuf zout op het vuur en kook hierin de bloemkool beetgaar.
- Ondertussen snipper je het uitje en snij je de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook aan tot het lekker begint te ruiken.
- Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul terwijl je het op smaak brengt met een eetlepel kerriepoeder en een eetlepel gerookte paprikapoeder.
- Als de bloemkool beetgaar is, giet je dit af en voeg je het toe bij het gehakt. Schep om zodat ook de bloemkool lekker gekruid is en breng verder op smaak met peper en zout. Bak de bloemkool even kort mee.
- Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze fijn tot een puree of gebruik hiervoor een pureeknijper. Meng 50 gram crème fraîche, een scheutje melk en naar smaak peper, zout en nootmuskaat door de aardappelpuree.
- Maak het roommengsel door 150 gram crème fraîche, 100 ml melk, 1 ei, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 1 theelepel uienpoeder te mengen en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Verdeel het gehakt met de bloemkool over de bodem van een ruime ovenschaal, verdeel hierover het roommengsel en verdeel de aardappelpuree daaroverheen. Strooi de geraspte kaas erover.
- Zet de ovenschaal met bloemkool voor ca. 30-45 minuten in de oven tot de aardappelpuree licht goudbruin is en eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Dorien says:
Heerlijke bloemkool schotel.
Deze is een echt blijvertje op ons menu
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Ria says:
Dankjewel hiervoor! Super lekker. Recept overgeschreven in mijn receptenboekje 🙂
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk! 🙂
Marian says:
Heerlijk, ook bij ons een blijver.
Eef says:
Blij om dat te horen 🙂
Theo says:
Ik ben niet zo’n fan van kerriepoeder. Heb je misschien een suggestie waardoor je het zou kunnen vervangen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Je kunt het eruit laten, maar het is wel een grote smaakmaker in dit gerecht. Je zou het kunnen vervangen voor een andere kruidenmix die je lekker vindt, bijvoorbeeld garam massala, maar hoe dat precies uit gaat pakken durf ik je niet te zeggen.
Laura van Dalen says:
Heerlijk gerecht, groot succes. Nu voor de tweede keer gemaakt met rauwe bloemkool (wel even meegebakken) en omdat er geen currypoeder meer was, deze en de paprika vervangen door shoarma kruiden. Top!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! En dat klinkt als een lekkere oplossing/variatie 🙂
Angelique says:
Wij kruiden bloemkool altijd met garam masala. Top combinatie!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Heerlijk! 😀
Tineke says:
Hallo Eef
Ik wil deze bloemkoolschotel maken voor de andere dag, maar kan dat rauwe ei dan geen kwaad als dat niet direct verwamt wordt, maar pas de andere dag?
Gr. Tineke
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik adviseer je om het gerecht helemaal af te bakken en dag erna opnieuw op te warmen in de oven.
Jolanda says:
Je kunt ook een gepasteuriseerd ei gebruiken. Dan kun je het wel van te voren maken en pas op de dag dat je het wilt eten bakken.
Groetjes Jolanda uit Denemarken
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Klopt inderdaad als je puur kijkt naar het ei, maar het gaart ook door als het allemaal warm is. Dus voor het meest lekkere resultaat, zou ik het zelf altijd eerst afbakken en afgebakken bewaren 🙂
Elke Bauwens says:
Lekkere ovenschotel. Goedgekeurd door heel het gezin. Ook de dochter, die geen bloemkool lust, nam nog een tweede portie.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nou kijk, dat horen we graag. Superfijn! Bedankt voor het delen 🙂
Martin says:
Ok ik ben niet zo snel als jij denk ik (-: maar na 2 uur een fantastisch lekkere overnschotel op tafel. Thank you !
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed dat het zo gesmaakt heeft! Kan me goed voorstellen dat het per persoon verschilt hoe lang je ermee bezig bent, het blijft een indicatie. Maar volgende keer gaat het vast al wat sneller 🙂
Irene says:
Hey dit lijkt me een super lekker recept heb echter wel een vraagje is het mogelijk om de ei uit het recept te laten? ik eet namelijk geen ei.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik heb dat zelf niet getest, maar denk dat het wel kan. Mogelijk is er iets minder binding in het geheel. Je zou ook even kunnen zoeken op eivervangers en dat kunnen proberen 🙂
Mandy says:
Misschien maïzena gebruiken?
Elly says:
Lijkt mij een heerlijk recept ga ik zeker maken.
Het knoflookbrood is ook heerlijk.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Eet smakelijk alvast 🙂
Laura van Etten says:
Lekker, maar ik miste wat smaak. Het was een beetje flauw. Heb je nog wat suggesties om er iets meer smaak aan te geven ?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Je kunt altijd meer kruiden naar smaak toevoegen, zodat het meer naar jouw smaak is 🙂
Nancy says:
Het was erg lekker. Wij hebben hem
met vegetarisch gehakt gemaakt.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Doe ik (vegetariër) ook altijd met dit soort klassieke gerechten, héérlijk en zo makkelijk! 🙂
Mandy says:
Hi! Heerlijk recept. Alleen lijkt het of het roommengsel wat is gaan schiften. Enig idee wat er mis gaat/hoe dit te verhelpen is?
Eef says:
Wat vervelend. Dat kan liggen aan het vetgehalte van de zuivel die je hebt gebruikt, heb je wellicht een light variant gebruikt?
J says:
Is het trouwens nog eetbaar na het schiften of is dat niet aan te raden? Alvast bedankt.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
In principe is het dan nog eetbaar, wellicht dat het wel invloed heeft op de smaak.
Sikko Hulzenga says:
Lekker recept. Wij gebruikten een hoge kleinere ronde ovenschaal. Met het recept voor twee personen was de hoeveelheid puree prima. Alleen de hoeveelheid kaas is dan wel erg veel, dus iets aangepast. Volgende keer ga ik het proberen met Garam massala.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Sikko! We horen graag hoe die smaakt met garam masala! 😀
Svetlana kovel says:
Heerlijk recept, mijn zoontje van 4 eet ook heel zijn bordje leeg als ik dit maak en mijn man lust het ook! Win win. Bedankt!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk! Dat klinkt zeker als een win win 😀
Jacqueline says:
Blijft de bloemkool beetgaar als hij nog zo lang in de oven moet?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Jacqueline, hij gaart wel verder door ja maar behoudt als het goed is nog wel wat bite. Je kunt de bloemkool natuurlijk ook iets korter voorkoken als je wat meer bite wilt 😉 .
Marjes says:
Hallo
Kan er ook iets anders in ipv zure room?
Eef says:
Er wordt geen zure room gebruikt in dit recept?
Evelien Depreitere says:
Hallo, ik kocht in de winkel creme fraiche. Maar die is lopend. Kocht ik dan de verkeerde of kan ik deze gewoon zelf een beetje opkloppen om in dit recept te gebruiken?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Evelien, misschien had je een light variant? Daar zit minder vet in en dan is ‘ie inderdaad wat dunner!
Wilma Hogendoorn-Barkema says:
Wat een heerlijk recept!
Ik heb zoete aardappel gebruikt ipv gewone aardappel: ook echt heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen en een lekkere aanpassing volgens mij, dankjewel 🙂
Esther Leusink says:
Hoi! Zou je crème fraiche ook kunnen vervangen door philadelhia ?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Esther, dat kan zeker hoor!