Mac and cheese recept

Mac and cheese stond al heel lang op kooklijstje, maar op de een of andere manier leek het me altijd een behoorlijke zware en heftige maaltijd. Klinkt niet als de inleiding van een recept welke je moet verleiden om het recept daadwerkelijk ook te maken he? Maar geloof mij, deze versie die ik nu gemaakt is heel erg lekker! Romig door de kaassaus, knapperig door de panko EN er zit groenten in!

Mac and cheese is natuurlijk een regelrechte klassieker uit de Amerikaanse keuken. Wat verwacht je uit de Amerikaans keuken? Juist ja, vet, weinig groenten en misschien zelfs wel een beetje smakeloos? Niet om de Amerikaanse keuken volledig te bagatelliseren want er komen tegelijkertijd heel veel lekkere dingen vanuit de VS overgewaaid en ook een stuk gezondere dingen, maar toch die Mac & Cheese… dat bleef mijn aandacht trekken. Ik wilde er een gezondere versie van maken, met veel smaak en evengoed lekker smeuïg comfort food! Precies dat is goed gelukt.

Mac and cheese zelf maken

Het is trouwens echt appeltje eitje om zelf mac and cheese te maken. Het bestaat uit een aantal onderdelen: macaroni en bloemkool koken. Een kaassausje maken en alles bij elkaar doen in een ruime ovenschaal. Panko erop en even de oven in en klaar is je ovenschotel. Zorg er trouwens wel voor dat je een lekkere smaakvolle kaas kiest. Pittige cheddar is er erg lekker bij, maar je kunt ook variëren met een deel belegen en een blauwader kaasje zoals gorgonzola bijvoorbeeld. Ga liever niet alleen voor jonge of belegen kaas want dan wordt je Mac and Cheese namelijk wat flauw, hij heeft echt een pitje nodig van de kaas.

Leuke bordjes trouwens he? Ze komen van het merk Cosy & Trendy uit de lijn “Antoinette”, inmiddels heb ik al bijna de hele collectie gekocht, zo leuk vind ik ze!

Mac and cheese recept

Een klassieke Amerikaanse mac and cheese met twist
4.37 van 11 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 ml melk
  • 200 gram bloemkool (in roosjes gesneden)
  • 175 gram macaroni
  • 150 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar)
  • 100 gram hamblokjes
  • 25 gram bloem
  • 25 gram roomboter (ongezouten)
  • 10 gram bieslook (vers - fijngesneden)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel mosterd (dijon)
  • peper, zout, nootmuskaat, chili vlokken
  • 4-5 eetlepels panko

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Kook de pasta en de bloemkoolroosjes beetgaar in een ruime pan met water en een snuf zout.
  • Verhit een beetje boter in een ruime pan en pers het teentje knoflook erin uit.
  • Voeg dan de bloem toe en bak even mee (je gaat nu een roux maken zoals dat heet).
  • Met een garde mix je vervolgens beetje bij beetje de melk erdoor en tot slot voeg je de kaas toe.
  • Zodra de kaas gesmolten is breng je de saus op smaak met ruim peper, zout, nootmuskaat en chili vlokken naar smaak en meng je de mosterd erdoorheen.
  • Schep de macaroni, bloemkoolroosjes en hamblokjes door de saus.
  • Meng de fijngesneden bieslook erdoor en schep het geheel in een ruime ovenschaal.
  • Strooi de panko erover en bak de mac and cheese goudbruin in de oven voor ongeveer 25 minuten. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Lekker met een frisse salade erbij.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 476kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 22g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 12g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

12 thoughts on “Mac and cheese recept

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept