Plaattaart met champignons en truffel, een waanzinnig lekkere vegetarische plaattaart waarvan je blijft eten! Lekker, écht makkelijk om te maken en eigenlijk zo klaar. De oven doet al het werk voor je.
Het leven van een foodblogger gaat niet altijd over rozen, maar soms is het wel verdomd leuk. Ik bedoel, soms hele dagen koken, fotograferen, ik word er oprecht blij van en als ik dan dit soort gerechten kan eten als lunch. Nou dan hoor je mij niet klagen 😉 . Het is overigens avondeten, maar ik at het dus als lunch samen met een vriendin die toevallig op visite kwam, dat kan natuurlijk ook. Als je een of meerdere stukjes over hebt kun je ze namelijk prima even opwarmen in de oven de volgende dag en jij hebt ook een lekkere lunch of nog een keer een snelle maaltijd. Het is alleen wel ALS je iets over hebt want dat ‘overhouden’ is best lastig met zo’n lekkere plaattaart…
Vegetarische plaattaart met champignons en truffel
Ik ben dol op champignons en het idee voor een plaattaart met champignons spookte al een tijdje door mijn hoofd heen. Toen ik laatst een potje echt lekkere truffel tapenade op de kop tikte wist ik dat dit een geweldig lekkere combinatie zou zijn. Mocht je geen truffel tapenade kunnen vinden: zonder is het ook lekker, maar die truffel tapenade maakt het wel echt waanzinnig lekker. Je kunt truffel tapenade vinden bij de meeste supermarkten. Ik kocht mijne bij Albert Heijn van het (voor mij onbekende merk) ‘Urbani’, maar elk ander merk volstaat. Dit merk is iets duurder, maar ik vond hem zelf erg lekker omdat hij niet die ‘chemische’ smaak van truffel heeft wat sommige tapenades helaas wel hebben. Helaas kwam ik er dankzij de reactie van Rene onlangs achter dat er wel degelijk dierlijk stremsel zit in die tapenade (vanwege de Parmezaanse kaas) dus wil je de plaattaart volledig vega maken dan is Urbani dus weer geen aanrader.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol vers bladerdeeg
- 250 gram kastanjechampignons (in plakjes)
- 1 teen knoflook (fijngesneden)
- 100 gram crème fraîche
- 25 gram geraspte kaas
- 2 theelepels truffel tapenade
- 1 eetelepel Parmezaanse kaas
- boter, peper, peterselie ter decoratie en een geklutst eitje om de randen mee in te smeren
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Rol de bladerdeeg uit en leg het op een velletje bakpapier. Vouw de randen iets terug zodat je een beetje een opstaande rand krijgt.
- Verhit een beetje boter in een koekenpan, fruit de knoflook tot het lekker begint te ruiken.
- Voeg de champignon in plakjes toe en bak deze mee tot ze gaar zijn.
- Verdeel ondertussen de crème fraîche over het bladerdeeg en strooi de geraspte kaas erover.
- Verdeel de gebakken champignons er nu over.
- Verdeel kleine hoopjes van de truffel tapenade over de plaattaart, strooi de Parmezaanse kaas erover en naar smaak nog wat peper.
- Kluts het eitje en bestrijk hiermee de randen van de plaattaart.
- Bak de plaattaart in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Strooi er vlak voor serveren nog wat fijngesneden peterselie over ter decoratie (optioneel). Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Rene says:
Beste Eef,
De tapenade die je gebruikt , Urbani is niet vegetarisch. Er zit stremsel in.
Het AH merk bevat geen stremsel maar wel helaas misschien een’ chemische’ smaak.
Eef says:
Wat goed dat je het aangeeft ik ga het er direct bij vermelden. Dankjewel voor je aanvulling, dat heb ik volledig over het hoofd gezien. Zo leer ik ook weer wat 🙂
Gerda Doevendans says:
Wij hebben hem vanavond gegeten, heerlijk was het!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Rachel says:
Klinkt super lekker! Kan je hem ook een dag van tevoren maken en daarna weer opwarmen in de oven?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat zou kunnen, maar bladerdeeg is wel altijd het lekkerst als het vers uit de oven komt. Het zal iets minder knapperig zijn, maar het kan wel!