Rabarbertaart

Rabarbertaart met custard

Rabarbertaart recept. Heel eerlijk? Eigenlijk wil ik bij dit recept niets liever dan alleen neerzetten: maak dit, het is fan-tas-tisch lekker. Maar dat zou dit waanzinnig lekkere taartje gewoon echt te kort doen. Want hij verdient veel meer dan dat. Iets uitleg, het recept natuurlijk en waarom je dit taartje met rabarber en een vulling van custard zou moeten maken.

Ik denk trouwens niet dat dit het laatste rabarber recept is wat ik ga maken hoor… Ik ben nou eenmaal dol op rabarber! Het seizoen van rabarber is helaas maar kort en loopt van april t/m juli. Meestal ben ik er in mei volop mee bezig en maak ik er allemaal lekkere recepten mee. Het is ook zo’n fijn ingrediënt.

Is rabarber groente of fruit?

Wist je dat rabarber een groente is en geen fruit? Heel veel mensen denken dat rabarber fruit is door de frisse, fruitige en ietwat zure smaak. Maar ook doordat het vaak in zoete gerechten wordt verwerkt zoals… een rabarbertaart, maar ook rabarbercake, rabarber crumble en de klassieke rabarber compote wordt vaak door de yoghurt of met ijs gegeten. 

Taart met rabarber

Dus eigenlijk zou je een soort van kunnen zeggen dat je een hele gezonde taart aan het maken bent met dit recept toch? Of zeg ik nu wel iets heel geks 😉 Maar lekker is hij in ieder geval zeker weten! Een knapperige bodem, een vulling van romige custard met verse vanille en rabarber bovenop. Het was een probeersel, maar hij is letterlijk zo geworden zoals ik in mijn hoofd had.

Taart van rabarber

Geduld is een schone zaak

Ik had van tevoren het recept uitgeschreven en bedacht. Heel eerlijk, ik twijfelde vooraf of de rauwe rabarber bovenop (zonder het eerst te bakken of koken) wel goed van smaak en textuur zou worden. Rabarber heeft gewoon wel even nodig om goed gaar te worden, simpel zat. Rauwe rabarber is echt niet lekker. Ik maakte dit rabarbertaartje aan het einde van de dag en had helaas niet meer genoeg tijd om hem af te laten koelen én ook nog op de foto te zetten voordat ik de kindjes bij de opvang ging ophalen.

Dus ik moest even geduld hebben, lastig hoor met zo’n lekker taartje wat op je wacht in de studio… Maar het geduld werd beloond. De volgende dag, toen hij volledig was afgekoeld (misschien eigenlijk nog wel lekkerder omdat de structuur van het taartje met rabarber dan helemaal perfect is) mocht het fotomodel, oftewel de rabarbertaart, dan eindelijk op de foto. En daarna was het pas tijd om de taart te proeven. Want hij ‘moest’ wel in zijn geheel op de foto.

Hoe maak je een rabarbertaart

Lekkerste taart met rabarber

Eindelijk was het ‘grote’ moment daar en kon ik hem proeven. Want ja, anders was al dat werk helemaal voor niets geweest. Als het gerecht niet naar wens is komt het simpelweg niet op de blog. Dan probeer ik het opnieuw of gooi ik het over een compleet andere boeg. Zo maak ik sommige recepten meerdere keren voordat je hem hier ooit ziet. Maar deze? Deze was direct een schot in de roos. Waanzinnig lekker, echt, deze MOET je maken 😉 .

Rabarbertaart met custard

Hij is zo ontzettend lekker! Precies zoals ik in mijn hoofd had, zo is hij geworden: een dunne knapperige bodem, een romige vulling van custard met echte vanille en daarop de frisse, licht zure rabarber. Als dit makkelijke recept voor een taart met rabarber geen lente schreeuwt dan weet ik het ook niet meer… Geniet ervan!

Rabarbertaart maken

Rabarbertaart recept

Makkelijk recept voor een heerlijke rabarbertaart. Een knapperige dunne bodem, een vulling van custard en daarop friszure rabarber. Lekker!
4.38 van 78 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Russtijd deeg/ vulling: 1 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 8 personen/ stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem:
  • 50 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 50 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 1 eidooier
  • snuf zout
Custard vulling:
  • 150 ml slagroom
  • 125 ml volle melk
  • 3 eidooiers (middel)
  • 100 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje (merg)
Verder:
  • 4 stengels rabarber
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ eetlepel amandelschaafsel

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een mooi glad deeg met de hand of een keukenmachine. Voeg indien nodig 1 of 2 eetlepels koud water toe.
  • Doe het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de custardvulling door een steelpannetje op het vuur te zetten met de slagroom, de helft van de melk en het merg van de vanillepeul.
  • Breng dit aan de kook terwijl je in een andere kom de rest van de melk mengt met de eidooiers, suiker en custardpoeder.
  • Zodra de slagroom kookt voeg je dit beetje bij beetje bij de melk met eidooiers en custard poeder toe terwijl je blijft roeren met een garde. Doe het daarna terug in de steelpan en breng het geheel weer aan de kook.
  • Laat een of twee minuten even inkoken, zet het vuur uit, en giet de custard weer in de andere kom. Laat dit nu een half uur afkoelen in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het deeg uit en verdeel over de taartvorm. Ik gebruik zelf een quichevorm, maar je kunt elke bakvorm met een vergelijkbare afmeting gebruiken.
  • Bak de bodem 10 minuten blind voor en gebruik hiervoor eventueel keramische bonen die je met een bakpapiertje in de vorm legt. Haal dit eruit en bak de bodem nog 5 minuten zonder vulling. Laat volledig afkoelen.
  • Verdeel daarna de custardvulling over de bodem.
  • Snij de rabarber in stukjes, meng hierdoor 1 eetlepel maizena en en verdeel over de vorm (eventueel in een leuk patroon). Verdeel hier 2 eetlepels suiker over.
  • Bak de rabarbertaart in ca. 45-60 minuten gaar. Als de rabarber zacht is, is de taart klaar. Laat (iets) afkoelen, verdeel het amandelschaafsel eroverheen en snij in punten. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 295kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwitten: 5g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 9g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Rabarbertaart

Rabarbertaart Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

21 reacties op “Rabarbertaart met custard”

    1. Eef

      Dat kan, zonder lukt het ook prima, maar het geeft wel echt een veel lekkerdere smaak en maakt de taart nóg lekkerder.

    2. Ik heb het stokje zelf vervangen met vanillepasta (had ‘m wel gekocht maar kon hem niet meer vinden..). Dit kan je kopen bij de dille & kamille, denk in verhouding minder duur en wel met de mooie vanille spikkeltjes

  1. Om het helemaal af te maken: gebruik de eiwitten om merengue te makende, deze garneren op de taart en even onder de grill te zetten.

    1. Oh kak, nu ik dit lees realiseer ik me dat ik het hele ei er niet in moest doen????. Ik dacht ‘huh eiwit over?’, maar lees inderdaad eidooier. Benieuwd of dit dan nog lekker is.

      1. Oke dit was echt niet lekker. Als je hele eieren voor de room gebruikt krijg je eismaak.
        Echter de bodem was vorige keer wel erg goed gelukt. Dit had ik ook met hele ei gedaan. Merkte dat ik nu met gebruik van alleen eigeel bijna half glas water nodig had om hem echt te laten binden. Vorige keer met heel ei wel maar een lepeltje water ofzo.

  2. Maria Eppink

    5 sterren
    Echt verrukkelijk! Mijn cadeauzoons hadden zelfs nog nooit van rabarber gehoord en zijn nu helemaal enthousiast over de smaak ervan.
    Dankjewel voor dit heerlijke recept!

  3. Betty Merkelbach

    Hallo Eef, gebruik je voor de rabarbertaart, die inderdaad zeer verleidelijk is, heteluchtwarmte?
    Betty

      1. Dat had ik ook al gedaan, ruim 2 zelfs. Ik had tarwemeel ipv bloem, zou dat kunnen schelen?
        De bodem heb ik net gebakken, dat ziet er zo in de vorm goed uit…
        Ik laat je nog weten hoe het geworden is 🙂

        1. Eef

          Ja dat kan zeker schelen. Sowieso neemt elke bloem/ meel soort vocht anders op en tarwemeel neemt ook echt veel meer vocht op dan gewone bloem waardoor het resultaat ook vele malen droger is.

          1. Ik heb hem gemaakt en hij is erg lekker? Heb een standaard springvorm gebruikt (24cm) en dan wordt het wel een heel dun taartje. Klopt dat? Kreeg net de bodem bedekt met deeg, dat hield niet over.

          2. Eef

            Hi Sander het is een dunne taart, niet een hele hoge vandaar ook de quichevorm ipv een reguliere springvorm. Het is een dunne knapperige bodem, gevuld met custard en daarop de rabarber 🙂

      2. Ah bij mij is hij mislukt door een leesfout. Koekbodem was al wel heerlijk!! Nu ik hem toch nog een keer over ga maken kan ik meteen vragen hoe fijn je de rabarber in stukjes doet. Op de foto naast de taart zie je paar stronkjes, zo ongeveer? Of meer 1 cm ong. schuin snijden? En halveer je ze dan horizontaal nog een keer of echt best dik? Ik heb het vrij dun gedaan omdat ik bang was dat het wellicht niet zacht zou worden.

        1. Eef

          Je kunt beide doen. Ik heb mensen gezien die er dunne plakjes van snijden of zoals ik stukjes. Het wordt echt wel zacht 🙂

  4. Irene Kwinten

    Mmm ik ben vast een lui varken maar ik heb nog kant en klare custard uit Engeland staan die ergens in de komende maanden op moet.. Denk dat ik die er maar gewoon op mik.. met wellicht wat extra vanillestokje erdoor.. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top