Rabarbertaart recept. Heel eerlijk? Eigenlijk wil ik bij dit recept niets liever dan alleen neerzetten: maak dit, het is fan-tas-tisch lekker. Maar dat zou dit waanzinnig lekkere taartje gewoon echt te kort doen. Want hij verdient veel meer dan dat. Iets uitleg, het recept natuurlijk en waarom je dit taartje met rabarber en een vulling van custard zou moeten maken.
Ik denk trouwens niet dat dit het laatste rabarber recept is wat ik ga maken hoor… Ik ben nou eenmaal dol op rabarber! Het seizoen van rabarber is helaas maar kort en loopt van april t/m juli. Meestal ben ik er in mei volop mee bezig en maak ik er allemaal lekkere recepten mee. Het is ook zo’n fijn ingrediënt.
Is rabarber groente of fruit?
Wist je dat rabarber een groente is en geen fruit? Heel veel mensen denken dat rabarber fruit is door de frisse, fruitige en ietwat zure smaak. Maar ook doordat het vaak in zoete gerechten wordt verwerkt zoals… een rabarbertaart, maar ook rabarbercake, rabarber crumble en de klassieke rabarber compote wordt vaak door de yoghurt of met ijs gegeten.
Taart met rabarber
Dus eigenlijk zou je een soort van kunnen zeggen dat je een hele gezonde taart aan het maken bent met dit recept toch? Of zeg ik nu wel iets heel geks 😉 Maar lekker is hij in ieder geval zeker weten! Een knapperige bodem, een vulling van romige custard met verse vanille en rabarber bovenop. Het was een probeersel, maar hij is letterlijk zo geworden zoals ik in mijn hoofd had.

Geduld is een schone zaak
Ik had van tevoren het recept uitgeschreven en bedacht. Heel eerlijk, ik twijfelde vooraf of de rauwe rabarber bovenop (zonder het eerst te bakken of koken) wel goed van smaak en textuur zou worden. Rabarber heeft gewoon wel even nodig om goed gaar te worden, simpel zat. Rauwe rabarber is echt niet lekker. Ik maakte dit rabarbertaartje aan het einde van de dag en had helaas niet meer genoeg tijd om hem af te laten koelen én ook nog op de foto te zetten voordat ik de kindjes bij de opvang ging ophalen.
Dus ik moest even geduld hebben, lastig hoor met zo’n lekker taartje wat op je wacht in de studio… Maar het geduld werd beloond. De volgende dag, toen hij volledig was afgekoeld (misschien eigenlijk nog wel lekkerder omdat de structuur van het taartje met rabarber dan helemaal perfect is) mocht het fotomodel, oftewel de rabarbertaart, dan eindelijk op de foto. En daarna was het pas tijd om de taart te proeven. Want hij ‘moest’ wel in zijn geheel op de foto.

Lekkerste taart met rabarber
Eindelijk was het ‘grote’ moment daar en kon ik hem proeven. Want ja, anders was al dat werk helemaal voor niets geweest. Als het gerecht niet naar wens is komt het simpelweg niet op de blog. Dan probeer ik het opnieuw of gooi ik het over een compleet andere boeg. Zo maak ik sommige recepten meerdere keren voordat je hem hier ooit ziet. Maar deze? Deze was direct een schot in de roos. Waanzinnig lekker, echt, deze MOET je maken 😉 .
Rabarbertaart met custard
Hij is zo ontzettend lekker! Precies zoals ik in mijn hoofd had, zo is hij geworden: een dunne knapperige bodem, een romige vulling van custard met echte vanille en daarop de frisse, licht zure rabarber. Als dit makkelijke recept voor een taart met rabarber geen lente schreeuwt dan weet ik het ook niet meer… Geniet ervan!


Ingrediënten
- 50 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 50 gram suiker
- 150 gram bloem
- 1 eidooier
- snuf zout
- 150 ml slagroom
- 125 ml volle melk
- 3 eidooiers (middel)
- 100 gram suiker
- 25 gram custardpoeder
- 1 vanillestokje (merg)
- 4 stengels rabarber
- 1 eetlepel maizena
- 2 eetlepels suiker
- ½ eetlepel amandelschaafsel
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een mooi glad deeg met de hand of een keukenmachine. Voeg indien nodig 1 of 2 eetlepels koud water toe.
- Doe het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de custardvulling door een steelpannetje op het vuur te zetten met de slagroom, de helft van de melk en het merg van de vanillepeul.
- Breng dit aan de kook terwijl je in een andere kom de rest van de melk mengt met de eidooiers, suiker en custardpoeder.
- Zodra de slagroom kookt voeg je dit beetje bij beetje bij de melk met eidooiers en custard poeder toe terwijl je blijft roeren met een garde. Doe het daarna terug in de steelpan en breng het geheel weer aan de kook.
- Laat een of twee minuten even inkoken, zet het vuur uit, en giet de custard weer in de andere kom. Laat dit nu een half uur staan en vervolgens verder afkoelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Rol het deeg uit en verdeel over de taartvorm. Ik gebruik zelf een quichevorm, maar je kunt elke bakvorm met een vergelijkbare afmeting gebruiken.
- Bak de bodem 10 minuten blind voor en gebruik hiervoor eventueel keramische bonen die je met een bakpapiertje in de vorm legt. Haal dit eruit en bak de bodem nog 5 minuten zonder vulling. Laat volledig afkoelen.
- Verdeel daarna de custardvulling over de bodem.
- Snij de rabarber in stukjes, meng hierdoor 1 eetlepel maizena en en verdeel over de vorm (eventueel in een leuk patroon). Verdeel hier 2 eetlepels suiker over.
- Bak de rabarbertaart in ca. 45-60 minuten gaar. Als de rabarber zacht is, is de taart klaar. Laat (iets) afkoelen, verdeel het amandelschaafsel eroverheen en snij in punten. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Ik maakte hem volledig volgens recept maar zelfs in mijn brownie vorm van 16×16 had ik te weinig deeg om de randen volledig te bedekken.
Verder vond ik het vreemd dat je de custard na bereiding in de koelkast moet zetten want dan wordt het toch pudding?
Nu kon ik het niet echt makkelijk verdelen over de taartbodem.
Ik heb de taart ook niet 45 tot 60 min laten afbakken want het leek wel of de randjes aan het verbranden waren.
Na 35 min heb ik hem uit de oven gehaald.
Achteraf bedenk ik mij dat spelt vaak op andere temperatuur gebakken wil worden en dat ik daar nu geen rekening mee gehouden heb.
Verder vond ik het taartje erg lekker. Combi van zoet en zuur was heerlijk, ik heb dus ook geen suiker over de taart gestrooid.
Fijn om te horen dat het wel lekker was! Ja als je spelt gebruikt dan kan er wat veranderen aan het recept.
Ik zie tegen de bereiding van de custard op. Mag ik banketbakkersroom (poedervorm) gebruiken voor de vla?
Dat hebben we zelf nog niet geprobeerd, dus of dat dan goed gaat durf ik niet te zeggen.
Zooo lekker deze 👌
Ik maak hem elk jaar weer, feestje hoor haha!
Dankjewel Ria, zo leuk om te horen!
Hoezo rauwe rabarber niet lekker 😱
Ik vind het heerlijk, fris zoete stengel in de smaken combinatie van groene appel met citroen!
Heerlijk receptje ik ga hem snel proberen want ik heb drie gigantische rabarber planten in m’n tui !
Dat blijft een kwestie van smaak denk ik, geniet van de taart! 😀
Mijn man eet beslist geen rabarber.
Heb het gisteren gemaakt met appel en wat aardbeien er tussen. Meringue er op en het was erg lekker.
Dat klinkt heerlijk, wat fijn dat hij er van heeft genoten!
Vandaag rabarber geoogst en dit taartje gemaakt. Hij is erg lekker! Al was 200 graden ovenwarmte een beetje te heet. Sommige rabarberstukjes kwamen er met krokante randjes uit. 😉 maar dat mag de pret niet drukken. Deze ga ik nog eens maken en dan op 180° bakken.
Wat goed! Het kan inderdaad weleens verschillen per oven qua sterkte.
Moet ik de rabarber schillen?
Dat hoeft niet per se. Verschilt vaak ook een beetje per moment (jonge rabarber vroeg in het seizoen hoeft vaak niet geschild). Net wat je zelf ook fijn vindt!
Ik had geen ervaring met custard maken. Mijn inductie te hoog gezet.. allemaal bruine stukjes in de custard. Gelukkig geen verbrande smaak! Weer wat geleerd 😂. Toen was ik zo ijverig bezig, dat ik de custard op het deeg deed, ipv eerst het deeg voorbakken. Hij staat nu om de oven, ben benieuwd of het toch wat wordt.
Ah ja custard is even iets wat je een keer gedaan moet hebben – vanaf nu weet je het 😉 Hoop dat alles goed gelukt is verder?
De Rabarbertaart was verrukkelijk! De volgende keer zal ik er wel meer rabarber op doen, gewoon omdat dat lekker is 😀. Wel veel werk en eerst bakken, dan de bodem en custardvulling af laten koelen en dan de bodem met vulling opnieuw bakken.
Zou het ook zo kunnen gaan dat je de bodem na de eerste ronde bakken gelijk vult met de (afgekoelde) custard en daarboven op de rabarber en dan gelijk weer in de oven zetten?
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂 Kwestie van uitproberen denk ik. Op zich zou het moeten kunnen als ik het zo inschat
Heerlijk recept en eenvoudig te maken. Ik ben compleet fan!
Wat fijn om te horen, dankjewel Alexander!