Rabarbertaart met custard

Rabarbertaart recept. Heel eerlijk? Eigenlijk wil ik bij dit recept niets liever dan alleen neerzetten: maak dit, het is fan-tas-tisch lekker. Maar dat zou dit waanzinnig lekkere taartje gewoon echt te kort doen. Want hij verdient veel meer dan dat. Iets uitleg, het recept natuurlijk en waarom je dit taartje met rabarber en een vulling van custard zou moeten maken.

Ik denk trouwens niet dat dit het laatste rabarber recept is wat ik ga maken hoor… Ik ben nou eenmaal dol op rabarber! Het seizoen van rabarber is helaas maar kort en loopt van april t/m juli. Meestal ben ik er in mei volop mee bezig en maak ik er allemaal lekkere recepten mee. Het is ook zo’n fijn ingrediënt.

Is rabarber groente of fruit?

Wist je dat rabarber een groente is en geen fruit? Heel veel mensen denken dat rabarber fruit is door de frisse, fruitige en ietwat zure smaak. Maar ook doordat het vaak in zoete gerechten wordt verwerkt zoals… een rabarbertaart, maar ook rabarbercake, rabarber crumble en de klassieke rabarber compote wordt vaak door de yoghurt of met ijs gegeten.

Taart met rabarber

Dus eigenlijk zou je een soort van kunnen zeggen dat je een hele gezonde taart aan het maken bent met dit recept toch? Of zeg ik nu wel iets heel geks 😉 Maar lekker is hij in ieder geval zeker weten! Een knapperige bodem, een vulling van romige custard met verse vanille en rabarber bovenop. Het was een probeersel, maar hij is letterlijk zo geworden zoals ik in mijn hoofd had.

Geduld is een schone zaak

Ik had van tevoren het recept uitgeschreven en bedacht. Heel eerlijk, ik twijfelde vooraf of de rauwe rabarber bovenop (zonder het eerst te bakken of koken) wel goed van smaak en textuur zou worden. Rabarber heeft gewoon wel even nodig om goed gaar te worden, simpel zat. Rauwe rabarber is echt niet lekker. Ik maakte dit rabarbertaartje aan het einde van de dag en had helaas niet meer genoeg tijd om hem af te laten koelen én ook nog op de foto te zetten voordat ik de kindjes bij de opvang ging ophalen.

Dus ik moest even geduld hebben, lastig hoor met zo’n lekker taartje wat op je wacht in de studio… Maar het geduld werd beloond. De volgende dag, toen hij volledig was afgekoeld (misschien eigenlijk nog wel lekkerder omdat de structuur van het taartje met rabarber dan helemaal perfect is) mocht het fotomodel, oftewel de rabarbertaart, dan eindelijk op de foto. En daarna was het pas tijd om de taart te proeven. Want hij ‘moest’ wel in zijn geheel op de foto.

Lekkerste taart met rabarber

Eindelijk was het ‘grote’ moment daar en kon ik hem proeven. Want ja, anders was al dat werk helemaal voor niets geweest. Als het gerecht niet naar wens is komt het simpelweg niet op de blog. Dan probeer ik het opnieuw of gooi ik het over een compleet andere boeg. Zo maak ik sommige recepten meerdere keren voordat je hem hier ooit ziet. Maar deze? Deze was direct een schot in de roos. Waanzinnig lekker, echt, deze MOET je maken 😉 .

Rabarbertaart met custard

Hij is zo ontzettend lekker! Precies zoals ik in mijn hoofd had, zo is hij geworden: een dunne knapperige bodem, een romige vulling van custard met echte vanille en daarop de frisse, licht zure rabarber. Als dit makkelijke recept voor een taart met rabarber geen lente schreeuwt dan weet ik het ook niet meer… Geniet ervan!

Rabarbertaart recept

Makkelijk recept voor een heerlijke rabarbertaart. Een knapperige dunne bodem, een vulling van custard en daarop friszure rabarber. Lekker!
4.33 van 140 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Russtijd deeg/ vulling: 1 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 8 personen/ stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem:
  • 50 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 50 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 1 eidooier
  • snuf zout
Custard vulling:
  • 150 ml slagroom
  • 125 ml volle melk
  • 3 eidooiers (middel)
  • 100 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje (merg)
Verder:
  • 4 stengels rabarber
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ eetlepel amandelschaafsel

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een mooi glad deeg met de hand of een keukenmachine. Voeg indien nodig 1 of 2 eetlepels koud water toe.
  • Doe het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de custardvulling door een steelpannetje op het vuur te zetten met de slagroom, de helft van de melk en het merg van de vanillepeul.
  • Breng dit aan de kook terwijl je in een andere kom de rest van de melk mengt met de eidooiers, suiker en custardpoeder.
  • Zodra de slagroom kookt voeg je dit beetje bij beetje bij de melk met eidooiers en custard poeder toe terwijl je blijft roeren met een garde. Doe het daarna terug in de steelpan en breng het geheel weer aan de kook.
  • Laat een of twee minuten even inkoken, zet het vuur uit, en giet de custard weer in de andere kom. Laat dit nu een half uur afkoelen in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Rol het deeg uit en verdeel over de taartvorm. Ik gebruik zelf een quichevorm, maar je kunt elke bakvorm met een vergelijkbare afmeting gebruiken.
  • Bak de bodem 10 minuten blind voor en gebruik hiervoor eventueel keramische bonen die je met een bakpapiertje in de vorm legt. Haal dit eruit en bak de bodem nog 5 minuten zonder vulling. Laat volledig afkoelen.
  • Verdeel daarna de custardvulling over de bodem.
  • Snij de rabarber in stukjes, meng hierdoor 1 eetlepel maizena en en verdeel over de vorm (eventueel in een leuk patroon). Verdeel hier 2 eetlepels suiker over.
  • Bak de rabarbertaart in ca. 45-60 minuten gaar. Als de rabarber zacht is, is de taart klaar. Laat (iets) afkoelen, verdeel het amandelschaafsel eroverheen en snij in punten. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 295kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwitten: 5g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

59 thoughts on “Rabarbertaart met custard

    • Christianne says:

      Ik heb het stokje zelf vervangen met vanillepasta (had ‘m wel gekocht maar kon hem niet meer vinden..). Dit kan je kopen bij de dille & kamille, denk in verhouding minder duur en wel met de mooie vanille spikkeltjes

  • Om het helemaal af te maken: gebruik de eiwitten om merengue te makende, deze garneren op de taart en even onder de grill te zetten.

    • Christianne says:

      Oh kak, nu ik dit lees realiseer ik me dat ik het hele ei er niet in moest doen????. Ik dacht ‘huh eiwit over?’, maar lees inderdaad eidooier. Benieuwd of dit dan nog lekker is.

      • Christianne says:

        Oke dit was echt niet lekker. Als je hele eieren voor de room gebruikt krijg je eismaak.
        Echter de bodem was vorige keer wel erg goed gelukt. Dit had ik ook met hele ei gedaan. Merkte dat ik nu met gebruik van alleen eigeel bijna half glas water nodig had om hem echt te laten binden. Vorige keer met heel ei wel maar een lepeltje water ofzo.

  • Maria Eppink says:

    5 sterren
    Echt verrukkelijk! Mijn cadeauzoons hadden zelfs nog nooit van rabarber gehoord en zijn nu helemaal enthousiast over de smaak ervan.
    Dankjewel voor dit heerlijke recept!

      • Dat had ik ook al gedaan, ruim 2 zelfs. Ik had tarwemeel ipv bloem, zou dat kunnen schelen?
        De bodem heb ik net gebakken, dat ziet er zo in de vorm goed uit…
        Ik laat je nog weten hoe het geworden is 🙂

        • Ja dat kan zeker schelen. Sowieso neemt elke bloem/ meel soort vocht anders op en tarwemeel neemt ook echt veel meer vocht op dan gewone bloem waardoor het resultaat ook vele malen droger is.

          • Ik heb hem gemaakt en hij is erg lekker? Heb een standaard springvorm gebruikt (24cm) en dan wordt het wel een heel dun taartje. Klopt dat? Kreeg net de bodem bedekt met deeg, dat hield niet over.

          • Hi Sander het is een dunne taart, niet een hele hoge vandaar ook de quichevorm ipv een reguliere springvorm. Het is een dunne knapperige bodem, gevuld met custard en daarop de rabarber 🙂

      • Christianne says:

        Ah bij mij is hij mislukt door een leesfout. Koekbodem was al wel heerlijk!! Nu ik hem toch nog een keer over ga maken kan ik meteen vragen hoe fijn je de rabarber in stukjes doet. Op de foto naast de taart zie je paar stronkjes, zo ongeveer? Of meer 1 cm ong. schuin snijden? En halveer je ze dan horizontaal nog een keer of echt best dik? Ik heb het vrij dun gedaan omdat ik bang was dat het wellicht niet zacht zou worden.

        • Je kunt beide doen. Ik heb mensen gezien die er dunne plakjes van snijden of zoals ik stukjes. Het wordt echt wel zacht 🙂

  • Irene Kwinten says:

    Mmm ik ben vast een lui varken maar ik heb nog kant en klare custard uit Engeland staan die ergens in de komende maanden op moet.. Denk dat ik die er maar gewoon op mik.. met wellicht wat extra vanillestokje erdoor.. 😉

  • 5 sterren
    Een verrukkelijk taartje!! Ik heb ‘m nu twee keer gebakken met amandelmeel, dan is het taartje glutenvrij. In verband met de grovere structuur van het deeg heb ik wel een kleinere springvorm gebruikt (doorsnede 22 cm).

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      De zijkanten wil je in ieder geval tot aan de bovenkant van de vorm, hij zakt dan vaak wel iets in, maar helemaal naar beneden niet.

  • 4 sterren
    Hoi Eef, ik heb de taart gemaakt. Hij is redelijk gelukt. Dit is mijn eerste trial met rabarber überhaupt. Mij valt de geur van rabarber op. Misschien is het een kwestie van eraan wennen. Heb je een tip hoe je deze geur wat meer aangenamer kan maken?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat leuk om te horen dat het de eerste keer met rabarber bakken goed is gelukt. Ik denk dat het een kwestie van wennen is, want zelf ervaar ik dit eigenlijk niet zo.

  • Ellen de Jong says:

    5 sterren
    Ik heb de taart gemaakt en was heerlijk! Wel even een klusje maar zeker de moeite waard. Ik had eenderde van de bloem vervangen door amandelmeel. Het deeg bleef wel droog dus extra water was nodig. De custardvulling was heerlijk. Ik had verse jonge rabarber uit de tuin. Smullen!

  • 5 sterren
    Hoi, ik heb alle ingrediënten in huis en veel zin om aan de slag te gaan. Ik heb geen quichevorm, dus dan wordt het óf een boterkoekvorm of een springvorm (21 of 26 cm). Welke past dan het best?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dan zou ik persoonlijk voor de 26 cm springvorm gaan en wordt de taart waarschijnlijk ietsje lager.

  • Michelle says:

    Hij ziet er zo lekker uit en de verwachtingen waren hoog gespannen, maar bij mij echt finaal mislukt 🙁 Deeg voor de bodem was erg kruimelig (ook na toevoeging van wat water werd het geen lekker of soepel deegje), het was ook vrij weinig, ik kreeg de vorm bijna niet gevuld. Bij het bakken verbrandde de korst helaas waardoor de taart niet lekker was. Ze rabarber zakte ook een beetje in, lang niet zo mooi als bij jou op de foto. Super jammer, geen idee wat er mis ging, ik had m’n bak-dag niet misschien. Gelukkig al veel andere dingen van je site wel met veel succes gemaakt 🙂

    • He Michelle, wat ontzettend jammer om te horen! De bodem moet ook juist kruimelig zijn want de rabarber geeft best wat vocht af tijdens het bakken. Ik denk (lastig om zo te zeggen zonder erbij geweest te zijn natuurlijk) dat door het toevoegen van extra water en dan het bakken van de rabarber dat die zakte. Heb je onder en bovenwarmte of juist hetelucht gebruikt aangezien je bovenkant zelfs verbrand is?

  • 5 sterren
    Lekker recept!

    Kan het kloppen dat ik erg veel rabarber overhoud?
    Komt wel goed, want daar maak ik dan compote van… Maar ik heb de bovenkant helemaal vol gelegd met een mozaiek van rabarber en nog steeds heb ik de helft over.

    • Je kunt wat overhouden. De 4 stengels is een gemiddelde. Vorig jaar waren ze behoorlijk dunner dan dit jaar viel me op (zelfs die uit mijn eigen tuin) dus daar zou het goed mee te maken kunnen hebben. Als de stengels groter zijn heb je hierdoor minder nodig 🙂

  • Hoi hoi,

    Wat is het nut van de maizena door de rabarber roeren? Ik dacht dat het tijdens het bakken onzichtbaar zou worden, maar na het bakken is mijn rabarber nog steeds bedenkt met wit poeder, niet zo mooi. Overigens is de taart verder wel een absolute beauty (wel alu folie erover moeten doen halverwege om te voorkomen dat de rand te bruin werd); vanavond proeven op een familiefeestje, zal laten weten hoe hij in de smaak viel!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat is vanwege het vocht uit de rabarber, de maizena neemt dat op waardoor de taart niet te ‘nat’ wordt. Wellicht heb je iets teveel gebruikt als je het nog zo ziet? Bij ons was dit namelijk niet het geval. Ben benieuwd hoe het gesmaakt heeft!

      • 4 sterren
        Ah oke! Nee, gewoon 1 eetlepel, zoals in het recept stond. Misschien was mijn rabarber droger dan gemiddeld 🙂
        Hij was erg lekker; ik had alleen hele dikke stronken rabarber zodat de bovenkant uit wel erg grote stukken zuur bestond, de volgende keer maak ik de stukken dunner. Desalnniettemin de tweede prijs gewonnen op het familie eetfestijn! 😀

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Kijk, dat is een goede score! Fijn dat het in ieder geval heel lekker was en wat dunnere stukjes eet inderdaad wel het lekkerst.

  • Ik ga hem morgen bakken. Ik heb geen keramische bonen, kan het ook zonder of wat kan ik anders gebruiken?
    Mag het ook een zakje vanillesuiker zijn of toch beter een stokje.

    • Vanillesuiker kan maar een stokje is echt vele malen lekkerder dus dat zou ik je aanraden. In plaats van keramische bonen kun je ook gewone gedroogde bonen gebruiken – het gaat om het tegengewicht.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Inge, ik verwacht dat je hem zeker wel een dag of twee gekoeld lekker kan houden hoor! Geniet ervan

  • Carla Visser says:

    5 sterren
    De Rabarbertaart was verrukkelijk! De volgende keer zal ik er wel meer rabarber op doen, gewoon omdat dat lekker is 😀. Wel veel werk en eerst bakken, dan de bodem en custardvulling af laten koelen en dan de bodem met vulling opnieuw bakken.
    Zou het ook zo kunnen gaan dat je de bodem na de eerste ronde bakken gelijk vult met de (afgekoelde) custard en daarboven op de rabarber en dan gelijk weer in de oven zetten?

  • Ik had geen ervaring met custard maken. Mijn inductie te hoog gezet.. allemaal bruine stukjes in de custard. Gelukkig geen verbrande smaak! Weer wat geleerd 😂. Toen was ik zo ijverig bezig, dat ik de custard op het deeg deed, ipv eerst het deeg voorbakken. Hij staat nu om de oven, ben benieuwd of het toch wat wordt.

    • Ah ja custard is even iets wat je een keer gedaan moet hebben – vanaf nu weet je het 😉 Hoop dat alles goed gelukt is verder?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat hoeft niet per se. Verschilt vaak ook een beetje per moment (jonge rabarber vroeg in het seizoen hoeft vaak niet geschild). Net wat je zelf ook fijn vindt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept