Rabarber crumble met aardbei, het rabarberseizoen is weer in volle vaart. Ik ben er dol op dus ik verheug me altijd wel een beetje op ‘deze tijd van het jaar’. Om het begin van het nieuwe seizoen te vieren heb ik deze heerlijke rabarber crumble met aardbei voor je.
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.
Life is what happens to you, while you’re busy making other plans
Stiekem ben ik deze maand rijkelijk te laat met de Foodblogswap. Gebeurt niet vaak, ik ben nogal graag lekker punctueel. Als je me al langer volgt dan weet je dat je hier elke maandag, dinsdag, woensdag en zondag een nieuw recept vindt en op de vrijdag het weekmenu. Nu liep alles even anders en had privé even wat voorrang. Life is what happens to you, while you’re busy making other plans zei mijn vader altijd en daar hadden hij (en John Lennon) gelijk in. Dus ik stuurde Anja een berichtje dat het artikel eraan zat te komen en kreeg een lieve reactie terug, maar hier is hij dan wél eindelijk: de rabarber crumble die ik maakte voor de foodblogswap.
Even voorstellen… Anja van Anja’s Foodblog
Anja is de eigenaresse van de foodblog: Anja’s Foodblog. Een foodblog die zeker een bezoekje waard is! Ze heeft er allerlei lekkere recepten op staan en ook veel voor in (of zeg je, uit?) de Airfryer. Ik weet dat veel bezoekers een Airfryer in huis hebben (krijg immers vaak de vraag of je bepaalde recepten inde Airfryer kunt maken) dus ook daarvoor kun je bij Anja terecht.
Rabarber crumble
Voor de foodblogswap leek het me leuk een lekker recept met rabarber te maken en ik ging even neuzen op de blog van Anja. Al snel lande ik op dit recept voor een crumble met aardbeien. Die leek me ontzettend lekker dus dat werd mijn uitgangspunt voor de foodblogswap.
Rabarber en aardbeien
Van april tot en met juli is rabarber verkrijgbaar uit de volle grond. Afhankelijk van het seizoen kan het in april soms zoeken naar een speld in een hooiberg zijn of juist dat je overal rabarber ziet liggen. In mijn geval had de Appie het niet, maar gelukkig had de groenteboer nog prachtige rood roze stengels rabarber liggen. Een lekker doosje Hollandse aardbeien nam ik ook mee en de basis was gelegd voor de rabarber crumble. Verder heb ik geen grote ‘twist’ gegeven aan het recept, maar juist kleine aanpassingen.
Crumble met rabarber en een kleine twist
Zo heb ik mijn eigen recept gebruikt voor het kruimellaagje, ik vind het zelf namelijk waanzinnig lekker om daar wat kaneel doorheen te doen. Dat combineert fantastisch met het zoetzure van de rabarbercompote en geeft de kruimel net even een vollere smaak. Verder gebruikte ik gewone suiker in plaats van rietsuiker, liet ik de honing achterwege en serveerde ik het met een bolletje ijs. Crème fraîche of wat Griekse yoghurt zoals Anja deed is trouwens ook heerlijk. Helemaal lekker als je nog een beetje rabarber crumble over hebt en het dan met wat yoghurt eet ‘s morgens vroeg… een goed begin van je dag 😉
Anja bedankt voor het lekkere recept en de inspiratie!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram rabarber
- 175 gram aardbeien
- 50 gram suiker
- 1 theelepel maizena
- 125 gram bloem
- 100 gram witte basterdsuiker
- 75 gram roomboter (koud - in kleine blokjes gesneden)
- 1 theelepel kaneel
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Was de rabarber, snij de uiteinden eraf en snij de steel in stukjes. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij in stukjes.
- Doe de rabarber samen met het suiker en de aardbeien in een steelpannetje.
- Verwarm het geheel op laag/middelhoog vuur en roer af en toe rustig door. Als de rabarber gaar is, valt deze helemaal uit elkaar.
- Meng de maizena met een eetlepel water tot een papje. Meng door de rabarber compote om het geheel te binden. Doe de compote in in een hittebestendige ovenschaal.
- Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg tot een (jawel) kruimelig deeg.
- Verdeel het kruimeldeeg over de rabarber en aardbeien compote.
- Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 20 minuten tot het kruimeldeeg goudbruin gebakken is.
- Serveer eventueel met een bolletje ijs, een toefje slagroom of wat (Griekse) yoghurt. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Vonny Souisa says:
Ziet er lekker uit Eef, maar ik kan geen aardbeien eten. Kan het ook alleen met rabarber of vervang je de aardbeien door bijvoorbeeld mango of perzik?
Eef says:
Kan zeker alleen met rabarber, maar ik denk dat mango of perzik erdoor ook een fantastisch lekkere smaak oplevert. Ik zou zeggen lekker experimenteren, kan bijna niet anders dan lekker worden 🙂
Aafje says:
Kun je inplaats van bloem ook amandelmeel gebruiken
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Sanne says:
Ik heb dit recept gister gemaakt, wat een goddelijk lekker toetje!
Thx voor je heerlijke recept! Die gaan we vaker maken!
Liefs, Sanne
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
HW says:
Helaas de rabarber ging koken met een prutje kruimeldeeg in het midden. Prullenbak verhaal.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat jammer om te horen. Het hoort dat de rabarber gaat ‘borrelen’ tijdens het bakken, maar de kruimellaag hoort geen prutje te worden. Misschien is je deeg te warm geweest?
Simone says:
Hallo, Eef,
net dit recept gemaakt en hetzelfde resultaat. Volgende keer zou ik het rabarberengsel eerst laten afkoelen. De smaak is heerlijk!
Groetjes, Simone.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat jammer om te horen! Ik heb het zelf inmiddels al een paar keer gemaakt en niet dit resultaat. Het is natuurlijk lastig om zo online te zeggen wat er mis gaat als ik niet met je mee kan kijken in de keuken. Ik denk dat wellicht het mengsel inderdaad te warm is wanneer je het kruimeldeeg eroverheen verdeelt en probeer het eventueel ook iets langer in te koken zodat het minder vochtig is. De ene rabarber en de ene of de andere aardbei: de ene keer is het net wat vochter dan de andere keer – hopelijk heb je wat aan mijn tips 🙂
Thera says:
Vanavond gemaakt… heerlijk! Als toetje met een beetje Griekse yoghurt en een klein beetje slagroom 😛 Hij was goed gelukt!
Morgen de rest met een bolletje ijs… Mmm..!
Dankjewel voor het recept 🙂
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk! Fijn om te horen en bedankt voor het delen 🙂
Marjo says:
Vandaag gemaakt, overheerlijk ! ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen 🙂
Barb says:
Heerlijke crumble, prima gelukt (inmiddels al 2 x gemaakt!). Heerlijk met vanillevla erbij!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Tijmen says:
Tip: aardbeien pas toevoegen nadat je de compote hebt gemaakt.
Bea says:
Hoi Eef,kan ik de rabarbercrumble ook vandaag maken en morgen opwarmen in xe oven?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Bea, dat kan ik zekere zin wel. Ik zou de crumble zelf wel apart houden en pas over de compote heen doen voor dat ‘ie de oven ingaat, anders wordt hij wat sompig ben ik bang. Bak ze!