Zelf vanille roomijs maken

Zelf vanille roomijs maken

Zelf vanille roomijs maken, een klassieker en zo fan-tas-tisch lekker! Vol van smaak en met echte vanille. Voor het beste resultaat heb je een ijsmachine nodig en mocht je die in huis hebben dan heb ik hier toch een heerlijk recept voor je…

Vorig jaar plaatste ik in de zomer elke week een recept voor ijs online en hoe kan het toch dat deze klassieker, vanille roomijs, er niet tussen stond? Ik vond dat daar snel verandering in moest komen want dit recept mag natuurlijk niet ontbreken! Een klassieker, noem het saai, dat maakt me niet uit, maar geloof me alsjeblieft als ik zeg: dit wil je maken! Romig, die volle smaak van vanille, ijskoud en het smelt in je mond. Zo lekker, zo vol van smaak: zo lekker heb je vanille roomijs nog nooit gegeten!

Handig om te weten als je vanille roomijs gaat maken:

Er zitten rauwe eieren in dit recept. Het ei ga je samen met de melk verwarmen tot ca. 80-82 graden. Op die temperatuur wordt ei gepasteuriseerd waardoor het veilig is om in ijs te verwerken. Let natuurlijk wel even op als je zwanger bent, met kleine kinderen, ouderen of mensen die een zwakke(re) gezondheid hebben én gebruik zo vers mogelijke eieren, maar dat spreekt voor zich 😉 .

Zelfgemaakte vanille roomijs

Zelf vanille roomijs maken

Zelf vanille roomijs maken

Makkelijk stap-voor-stap recept voor het lekkerste vanille roomijs
4.04 van 29 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 1 liter

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 4 eidooiers (middel)
  • 1 vanillestokje

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schraap het vanillestokje uit en doe het merg en het stokje samen met de melk in een steelpannetje.
  • Verwarm dit enkele minuten tegen de kook aan (niet laten koken!)
  • Klop de eidooiers samen met de suiker in ca. 5 minuten tot een luchtig en bijna wit mengsel.
  • Voeg al roeren het eimengsel bij de melk en verwarm dit tot 80-82 graden.
  • Laat het mengsel iets indikken, blijf roeren en houd de temperatuur constant.
  • Haal dan de pan van het vuur af en laat dit volledig afkoelen. Verwijder daarna het vanillestokje.
  • Klop de slagroom luchtig en spatel hier het ei/ melk mengsel door.
  • Doe het mengsel in de ijsmachine en draai er heerlijk vanille roomijs van. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1495kcal | Koolhydraten: 123g | Eiwitten: 25g | Vetten: 103g | Verzadigd vet: 59g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zelf vanille roomijs maken

Vanille roomijs Pinterest collage

18 thoughts on “Zelf vanille roomijs maken

  • Heel duidelijk op een rijtje gezet zo, zonder grote lappen tekst waar je niks aan hebt als je aan het aanrecht staat!
    Dit recept is echt goed bruikbaar voor een basis vanilleijs, dankjewel Eef.
    Ik ga het morgen met kaneel proberen… zal ook wel lukken 🙂

  • Heb eerder recepten uitgeprobeerd met rauwe eieren.
    Dit recept is iets meer werk maar de smaak vind ik verfijnder.
    Altijd leuk om vers ijs te maken als je eters krijgt

  • Heb je misschien nog een goede tip waar ik een beetje betaalbaar vanillestokjes kan kopen? Ik vind deze echt zo ontzettend duur geworden. Eerder haalde ik nog wel eens een buisje bij de HANOS, maar zelfs daar zijn ze inmiddels bijna onbetaalbaar.

  • Joeri Andries says:

    Gezien de huidige hoge prijs van vanillestokjes, is het zonde om niet alle smaak die in de stok zit eruit te halen.

    Daarom gebruik ik zelf heel graag vanillepastas. Geen essence (deze zijn kunstmatig), maar echte vanille geëxtraheerd in een soort dikke zwarte stroop. Mét de vanillepuntjes.

  • 4 sterren
    Hoi Eef,
    Heel graag wil ik dit heerlijke vanille ijs maken maar ik heb geen ijsmachine, ????Kan het ijs ook gemaakt worden zonder ijsmachine? Zo ja, op welke manier?
    Groetjes van Rita

    • Hi Rita, dit is echt een recept voor in de ijsmachine. Met een ijsmachine krijg je simpelweg het lekkerste ijs en het beste resultaat. Zonder is gewoon geen succes.

  • 3 sterren
    Sinds kort heb ik een ijsmachine. Ik heb dit ijs recept vandaag gemaakt. Alleen jammer det het ging schiften. Mijn schuld. 🙁 Heb met een thermometer gewerkt. Het mengsel snel afgekoeld en daarna met de mixer geprobeerd tot een homogene massa te maken. Is niet helemaal gelukt. Misschien kun je als tip erbij zetten dat au bain marie wat beter is ivm schiften. Maar ik ben ook maar een amateur. In ieder geval bedankt voor het duidelijke recept.

  • 3 sterren
    Het recept is prima.
    Maar nadat je alle massa hebt vermengd is het beter om alles 24 uur te laten rijpen in de koeling, inclusief de vannille stokjes.
    Deze haal je er de volgende dag pas uit de compositie.
    Voor een nog betere smaak!!

    Dan het ijs draaien in de machine zo lang mogelijk
    Hoe meer lucht , hoe lichter verteerbaar.

    45 jaar banketbakker geweest en genoeg ijs gedraaid
    Veel smaak plezier ??

  • Marijn de Jong says:

    Geprobeerd 1500 liter te maken. Was toch wat krap in 30 minuten bereidingstijd. Ook de voorbereidingstijd heb ik helaas niet gehaald. De aangegeven 20 minuten werden toch met twee dagen overschreden. Jammer!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Marijn, niet iedereen is natuurlijk even vlug en dat is helemaal niet erg! Als je meer maakt ben je ook langer bezig, natuurlijk. Smaakte hij goed?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept