Volg mij:
IJs, Toetjes

Zelf vanille roomijs maken

Zelf vanille roomijs maken

Zelf vanille roomijs maken, een klassieker en zo fan-tas-tisch lekker! Vol van smaak en met echte vanille. Voor het beste resultaat heb je een ijsmachine nodig en mocht je die in huis hebben dan heb ik hier toch een heerlijk recept voor je…

Vorig jaar plaatste ik in de zomer elke week een recept voor ijs online en hoe kan het toch dat deze klassieker, vanille roomijs, er niet tussen stond? Ik vond dat daar snel verandering in moest komen want dit recept mag natuurlijk niet ontbreken! Een klassieker, noem het saai, dat maakt me niet uit, maar geloof me alsjeblieft als ik zeg: dit wil je maken! Romig, die volle smaak van vanille, ijskoud en het smelt in je mond. Zo lekker, zo vol van smaak: zo lekker heb je vanille roomijs nog nooit gegeten!

Handig om te weten als je vanille roomijs gaat maken:

Er zitten rauwe eieren in dit recept. Het ei ga je samen met de melk verwarmen tot ca. 80-82 graden. Op die temperatuur wordt ei gepasteuriseerd waardoor het veilig is om in ijs te verwerken. Let natuurlijk wel even op als je zwanger bent, met kleine kinderen, ouderen of mensen die een zwakke(re) gezondheid hebben én gebruik zo vers mogelijke eieren, maar dat spreekt voor zich 😉 .

Zelfgemaakte vanille roomijs


Het recept voor vanille roomijs:

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: ca. 1 liter vanille roomijs

Wat heb je nodig voor vanille roomijs (ingrediënten):

  • 300 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 4 eidooiers (middel)
  • 1 vanillestokje

Hoe maak je zelf vanille roomijs?:

  1. Schraap het vanillestokje uit en doe het merg en het stokje samen met de melk in een steelpannetje.
  2. Verwarm dit enkele minuten tegen de kook aan (niet laten koken!)
  3. Klop de eidooiers samen met de suiker in ca. 5 minuten tot een luchtig en bijna wit mengsel.
  4. Voeg al roeren het eimengsel bij de melk en verwarm dit tot 80-82 graden.
  5. Laat het mengsel iets indikken, blijf roeren en houd de temperatuur constant.
  6. Haal dan de pan van het vuur af en laat dit volledig afkoelen. Verwijder daarna het vanillestokje.
  7. Klop de slagroom luchtig en spatel hier het ei/ melk mengsel door.
  8. Doe het mengsel in de ijsmachine en draai er heerlijk vanille roomijs van. Eet smakelijk!

Zelf vanille roomijs maken

Vanille roomijs Pinterest collage

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter