fbpx
Fish and chips

Fish and chips uit de oven

Fish and chips, typisch Brits streetfood. Vis in beslag wat vervolgens gefrituurd en samen met patat en vaak ‘mushy peas’ geserveerd wordt. Iconisch doordat het verpakt wordt in een krant, want ja, vet door al dat frituren, maar wel heel lekker natuurlijk 😉 . Nu kan het evengoed heel lekker, maar dan net even gezonder en misschien ook wel makkelijker: namelijk uit de oven!

In dit recept bakken we zowel de vis als de patat lekker in de oven. Ik heb zelfs dé tip voor je voor zelfgemaakte krokante patat uit zowel de oven als de Airfryer dus je kunt elke kant op 😉 . Want zelfgemaakte frieten zijn het lekkerste. En uiteraard met schil natuurlijk! Ik vertelde jullie in het recept voor de traybake met aardappel al waarom dat een gezonde keuze is. 

Patat uit de oven 

Zeg jij trouwens patat of friet? Ik merk dat ik ze altijd door elkaar gebruik, maar ik heb niet echt een voorkeur. Meestal patat voor wat dikkere… patat en friet voor wat, juiste, dunnere…friet.

Fish and chips recept

Makkelijke fish and chips uit de oven

Ik hou van dit soort eenvoudige gerechten welke spectaculair worden door smaak en eenvoud. Wat zeg nou zelf, dit is een heerlijke maaltijd voor zowel in het weekend, maar ook een drukke doordeweekse dag voor het hele gezin. Alles bij elkaar  ben je er niet lang mee bezig (de oven doet het meeste werk voor je) en je zet in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel. Ik serveer er doperwten, zelfgemaakte tartaarsaus en een frisse salade voor extra bij. Soms een beetje ketchup om de frietjes in te dopen, maar eigenlijk vind ik de zelfgemaakte tartaarsaus nog lekkerder om mijn frietjes in te dopen, dus dat doe ik dan ook graag 😉 .

Ingredienten fish and chips

Wat heb je nodig voor krokante vis en friet uit de oven?

Eigenlijk helemaal niet veel! Iets kruimige aardappelen, mooie, stevige vis zoals kabeljauw en verder wat smaakmakers. Ik gebruik trouwens panko voor een krokante jasje om de vis, dat vind ik persoonlijk lekkerder dan paneermeel in dit recept. Panko is Japans broodkruim en zorgt voor een extra krokante bite, heerlijk.

Ik heb er dit keer voor gekozen om zelf de frietjes te snijden van iets kruimige aardappelen omdat ik deze simpelweg nog in huis had en het eigenlijk een werkje van niets is om ze even te snijden. Maar je kunt natuurlijk ook prima kiezen voor voorgesneden frietjes oftewel koelverse aardappelen. Dat is net zo makkelijk en wist je trouwens dat ze doordat ze verpakt zijn onder de ideale omstandigheden ze niet alleen heel lekker blijven, maar ook de vitamines, vezels en mineralen optimaal blijven. Ik dacht altijd dat het een beetje een luiere/ “slechtere” keuze was, maar dat is dus totaal niet het geval! Hier kun je meer lezen over de voordelen van koelverse aardappelen.

Fish and chips uit de oven recept

Fish and chips

Makkelijk fish and chips recept uit de oven
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappelen (iets kruimig*)
  • 1 eetlepel olie
  • 4 stuks stevige witvis (zoals kabeljauw)
  • 2 handjes panko
  • 1 eetlepel dille (vers - fijngesneden)
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ei (middel)
  • peper en zout

Om te serveren:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Boen de aardappels schoon en snij de aardappels in dikke plakken met een dikte van ca. 1 centimeter.
  • Snij ze daarna in reepjes van 1 centimeter zodat je mooie frietjes krijgt.
  • Spoel ze af onder de kraan en doe de frietjes in een ruime bak met water. Laat dit een half uur staan.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden .
  • Na het halfuur giet je het water weg en spoel je de friet nog even om. Dep daarna de frietjes heel goed (!) droog met een theedoek of keukenpapier.
  • Maak ook de ruime bak droog, doe hierin weer de friet en hussel er 1 eetlepel olie overheen.
  • Bak de friet goudbruin in de oven in 35-40 minuten.
  • Halverwege de bereidingstijd hussel je de frietjes weer even om.
  • Terwijl de friet in de oven zit gaan we de vis voorzien van een krokant laagje.
  • Zet hiervoor 3 borden klaar: 1 met de bloem, 1 met het geklutste ei en 1 met de panko + dille.
  • Dep de stukken vis droog, bestrooi met peper en zout en haal door de bloem, daarna door de ei en daarna door panko. Leg op een bordje.
  • Doe de vis de laatste 15-20 minuten bij de frietjes in de oven en bak ook de vis goudbruin. Het geeft niet als de frietjes hierdoor 5 of 10 minuten extra bakken, als je ze te donker vindt worden kun je ze er uiteraard wel eerder uithalen dan de vis.
  • Bestrooi de friet met zout zodra ze uit de oven komen en serveer de fish and chips met een frisse salade, doperwten en zelfgemaakte tartaarsaus. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Wil je de frietjes in de Airfryer bakken? Dat kan ook! Verwarm dan de Airfryer voor op 175 graden en bak de friet in 20-25 minuten goudbruin (tussendoor even omscheppen). De vis bak je dan los in de oven terwijl je de friet in de Airfryer bakt. 
De voedingswaarden zijn een gemiddelde incl. de sausjes, erwten en een salade.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 450kcal
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Fish and chips

Fish and chips Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top