Gravad lax met rode biet. Een heerlijke hapje voor op de borrelplank, als voorgerecht tijdens de feestdagen of als amuse. Door de rode biet krijgt de zalm een prachtige kleur en het is echt een ‘eyecather’ op tafel.
Gravad lax stond al een tijdje op mijn wenselijstje om te maken, ik ben simpelweg dol op vis en zeker op zalm. Maar ik dacht altijd dat het best lastig was om te maken, dat had ik mis! Dit gerechtje is namelijk super simpel om te maken en zo ontzettend lekker!
Gravad lax met rode biet
Gravad lax is een Scandinavisch gerecht. Daar wordt het vaak als aperitief of voorgerecht gegeten. Het gerecht is oorspronkelijk ontstaan omdat de vissers in de middeleeuwen hun vis langer wilde bewaren. De vis werd gepekeld en begraven onder zand en stenen. Eigenlijk doen we dat nu nog als we Gravad Lax maken, alleen op een iets… iets minder middeleeuwse manier 😉 . Je marineert de zalm met zeezout en smaakmakers zoals dille en in dit geval ook met rode biet voor de kleur. Stevig ingepakt in een velletje huishoudfolie en onder het gewicht van een paar blikjes, een pak drinken of iets anders zwaars laat je het 2 tot 3 dagen marineren in de koelkast. Iets meer 21ste eeuw, maar net zo lekker!
Rode biet en zalm
Rode biet geeft zalm een prachtige kleur. Daar kwam ik dit jaar toevallig achter toen ik sushi ging halen en ze prachtig gekleurde zalm hadden liggen. Deze hadden ze gemarineerd in rode biet. Normaliter laat je de rode biet achterwege bij het klassieke recept voor gravad lax, maar juist die rode kleur leek mij wel extra leuk voor tijdens de feestdagen. Het ook wil immers ook wat 😉
Let op: zorg er wel voor dat je zalm écht lekker vers is voor dit recept.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram verse zalm
- 125 gram gekookte rode biet (1 flinke rode biet)
- 10 gram dille (vers)
- 2 eetlepel grof zeezout
- 2 eetlepels zwarte peper (verse - grof gemalen)
- 1 eetlepel citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Pureer de rode biet, dille, zeezout, peper en citroensap in een keukenmachine tot een gladde, dikke pasta.
- Dep de zalm droog en leg hem met de huid op een flink stuk huishoudfolie.
- Besmeer de zalm met het mengsel en vouw stevig dicht. Leg de zalm in een kleine ovenschaal of bak met opstaande rand.
- Leg een snijplank op de zalm en leg hier iets zwaars bovenop. Ik gebruikte zelf 2 pakken melk.
- Zet dit 'bouwwerk' in de koelkast en laat het 2 dagen marineren.
- Het is mogelijk dat er in de tussentijd vocht vrij komt dit kun je over de zalm verdelen, het hoeft niet perse. Ik heb het zelf niet gedaan en de smaak was evengoed heerlijk.
- Haal na 2 dagen de zalm uit de koelkast en spoel hem schoon zodat het rode bieten mengsel er vanaf spoelt. Dit is erg zout en niet lekker om op je zalm te laten. De smaken zijn goed ingetrokken in de zalm dus maak je daarover geen zorgen.
- Dep de zalm droog en snij hem vervolgens in hele dunne plakjes.
- Serveer er naar wens een sausje bij (bijvoorbeeld 1 theelepel grove mosterd en 1½ eetlepel mayonaise met wat verse dille erdoorheen) en wat crackers of geroosterd brood bijvoorbeeld. Eet smakelijk!
V says:
Hi! Ik wil dit gaan maken voor kerst, proef je de bietensmaak heel erg?
Groetjes Vera
Eef says:
Nee hoor helemaal niet 🙂
Jasper de Jong says:
Moet de zalm niet worden gebakken?
Groetjes
Eef says:
Nee, gravad lax is op basis van rauwe zalm
Youri says:
Mocht je je zorgen maken om het eten van rauwe zalm, dan kun je hem eerst 24 uur in de vriezer leggen. Hiermee dood je eventuele parasieten.
Voor wat betreft het recept, topper! Als ik het met kerst niet maak is de familie teleurgesteld.
hohweiller says:
ik heb de gravlak gemaakt met dille,heel lekker,voor de saus heb ik amora mosterd gebruikt maar beter een zachter mosterd gebruiken.
jean-pierre
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Dennis Kanne says:
Wat doe je met de huid na marineren? Eten of eraf halen?
Eef says:
Die haal je eraf