Loaded hummus. Deze loaded hummus is een feestelijke dip die het heerlijk doet bij een avondje borrelen, maar ook perfect geserveerd kan worden bij een BBQ bijvoorbeeld. Lekker met wat geroosterde pitabroodjes in puntjes erbij!
Het recept voor deze loaded hummus komt uit het kookboek Gezellig Kokerellen van Ellen van Gool. Een milde, romige hummus die perfect gebruikt kan worden als basis, maar ook uit te breiden is. Je kunt hummus namelijk zo basic of uitgebreid maken als je zelf maar wilt. Ik vind het persoonlijk heel lekker om er nog wat komijn doorheen te doen en ik strooi er graag ook nog wat kruiden overheen.
Hummus toppings
Je kunt je loaded hummus vervolgens met oneindig veel toppen en serveren. In dit recept gebruik ik wat verse groenten als topping zoals tomaatjes, komkommer en radijs met olijven en feta. In Israël wordt hummus ook vaak geserveerd met mals lamsvlees, gebakken paddenstoelen in roux of gestoofde/gegrilde groenten. Kortom, er zijn talloze variaties dus wees lekker creatief!
Verder zie je dat ik een specerijenmengsel genaamd za’atar gebruik als topping. Za’atar is een Midden-Oosters mengsel van verschillende kruiden, waaronder sesam en sumak. In Europa wordt er vaak tijm, oregano en/of marjoraan gebruikt door het mengsel. Dit is samen met de geroosterde sesam en friszure sumak een heerlijk mengsel, verslavend lekker…
Hummus variaties
Net zoals er talloze variaties zijn op toppings voor loaded hummus, zijn er ook bijzonder veel uiteenlopende recepten voor deze kikkererwten-dip. Je kunt bijna elk soort groente of kruid als smaakmaker gebruiken voor hummus. Zo heb ik bijvoorbeeld dit basis recept voor hummus en een rode bietenhummus gemaakt. Serveer je hummus als beleg of met toppings naar keuze en bijvoorbeeld zelfgemaakte pita’s.
Gezellig kokerellen met Ellen van Gool
Mijn Belgische collega Ellen ‘ken’ ik al heel wat jaren. We zijn volgens mij rond dezelfde periode begonnen en haar foodblog Kokerellen is ook echt de moeite waard om even een kijkje te nemen mocht je hem nog niet kennen (wat ik me bijna niet kan voorstellen). Onlangs kreeg ik haar nieuwste kookboek toegestuurd, wat een prachtig boek is het geworden. Chapeau! Wat ik heel leuk vind aan dit kookboek is dat het per eetmoment is ingedeeld.
Denk aan Quick & Easy voor snelle doordeweekse maaltijden, Friends fiesta voor lekkere snelle hapjes om te delen (zoals deze loaded hummus) en Date night met allerlei lekkere gerechten om je lief mee te verrassen. Prachtige fotografie van zowel de gerechten als de sfeerfoto’s, duidelijke receptuur, tips erbij en ook fijn: duidelijk vermeld voor hoeveel personen als ook de bereidingstijd. Aanrader dit mooie kookboek van Ellen! Het kookboek van Ellen kun je vinden bij de lokale boekhandel of via Bol.com >>
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 blik kikkererwten (400 gram)
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel tahini
- 1 citroen
- 4 eetlepels water
- 1 eetlepel olijfolie
- peper, zout en komijn
- 2 kleine komkommers (in plakjes gesneden)
- 1 handje cherrytomaten (gehalveerd)
- 1 handje olijven
- 8 radijsjes (in dunne plakjes gesneden)
- 75 gram feta (verkruimeld)
- 1 eetlepel koriander (vers – fijngesneden)
- olijfolie, za'atar, chilivlokken
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Giet de kikkererwten af en spoel ze om. Voor een extra gladde hummus verwijder je het schilletje.
- Doe de kikkererwten in de keukenmachine. Pers het teentje knoflook uit en doe erbij.
- Pers de citroen uit en voeg de helft van het sap toe samen met het water, tahini, olijfolie en peper, zout en komijn (start met 1 theelepel komijn).
- Pureer tot er een gladde massa ontstaat en laat de keukenmachine ongeveer 3 minuten draaien. Voeg eventueel extra olijfolie toe om de hummus gladder te maken indien nodig.
- Verdeel de hummus over een mooie serveerschaal en verdeel daaroverheen de toppings.
- Bestrooi naar smaak met olijfolie, za'atar en chilivlokken. Eet smakelijk!