Loaded hummus recept

Loaded hummus

Loaded hummus. Deze loaded hummus is een feestelijke dip die het heerlijk doet bij een avondje borrelen, maar ook perfect geserveerd kan worden bij een BBQ bijvoorbeeld. Lekker met wat geroosterde pitabroodjes in puntjes erbij!

Het recept voor deze loaded hummus komt uit het kookboek Gezellig Kokerellen van Ellen van Gool. Een milde, romige hummus die perfect gebruikt kan worden als basis, maar ook uit te breiden is. Je kunt hummus namelijk zo basic of uitgebreid maken als je zelf maar wilt. Ik vind het persoonlijk heel lekker om er nog wat komijn doorheen te doen en ik strooi er graag ook nog wat kruiden overheen.

Hummus toppings

Je kunt je loaded hummus vervolgens met oneindig veel toppen en serveren. In dit recept gebruik ik wat verse groenten als topping zoals tomaatjes, komkommer en radijs met olijven en feta. In Israël wordt hummus ook vaak geserveerd met mals lamsvlees, gebakken paddenstoelen in roux of gestoofde/gegrilde groenten. Kortom, er zijn talloze variaties dus wees lekker creatief!

Verder zie je dat ik een specerijenmengsel genaamd za’atar gebruik als topping. Za’atar is een Midden-Oosters mengsel van verschillende kruiden, waaronder sesam en sumak. In Europa wordt er vaak tijm, oregano en/of marjoraan gebruikt door het mengsel. Dit is samen met de geroosterde sesam en friszure sumak een heerlijk mengsel, verslavend lekker…

Hummus dip

Hummus variaties

Net zoals er talloze variaties zijn op toppings voor loaded hummus, zijn er ook bijzonder veel uiteenlopende recepten voor deze kikkererwten-dip. Je kunt bijna elk soort groente of kruid als smaakmaker gebruiken voor hummus. Zo heb ik bijvoorbeeld dit basis recept voor hummus en een rode bietenhummus gemaakt. Serveer je hummus als beleg of met toppings naar keuze en bijvoorbeeld zelfgemaakte pita’s.

Gezellig kokerellen - Kookboek Ellen

Gezellig kokerellen met Ellen van Gool

Mijn Belgische collega Ellen ‘ken’ ik al heel wat jaren. We zijn volgens mij rond dezelfde periode begonnen en haar foodblog Kokerellen is ook echt de moeite waard om even een kijkje te nemen mocht je hem nog niet kennen (wat ik me bijna niet kan voorstellen). Onlangs kreeg ik haar nieuwste kookboek toegestuurd, wat een prachtig boek is het geworden. Chapeau! Wat ik heel leuk vind aan dit kookboek is dat het per eetmoment is ingedeeld.

Denk aan Quick & Easy voor snelle doordeweekse maaltijden, Friends fiesta voor lekkere snelle hapjes om te delen (zoals deze loaded hummus) en Date night met allerlei lekkere gerechten om je lief mee te verrassen. Prachtige fotografie van zowel de gerechten als de sfeerfoto’s, duidelijke receptuur, tips erbij en ook fijn: duidelijk vermeld voor hoeveel personen als ook de bereidingstijd. Aanrader dit mooie kookboek van Ellen! Het kookboek van Ellen kun je vinden bij de lokale boekhandel of via Bol.com >>

Loaded hummus
Loaded hummus recept

Loaded hummus

Loaded hummus, oftewel een heerlijke romige hummus met allerlei lekkere toppings. Lekker om mee te borrelen of voor een uitgebreid etentje.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de hummus
  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel tahini
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper, zout en komijn
Voor de toppings
  • 2 kleine komkommers (in plakjes gesneden)
  • 1 handje cherrytomaten (gehalveerd)
  • 1 handje olijven
  • 8 radijsjes (in dunne plakjes gesneden)
  • 75 gram feta (verkruimeld)
  • 1 eetlepel koriander (vers – fijngesneden)
  • olijfolie, za'atar, chilivlokken

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Giet de kikkererwten af en spoel ze om. Voor een extra gladde hummus verwijder je het schilletje.
  • Doe de kikkererwten in de keukenmachine. Pers het teentje knoflook uit en doe erbij.
  • Pers de citroen uit en voeg de helft van het sap toe samen met het water, tahini, olijfolie en peper, zout en komijn (start met 1 theelepel komijn).
  • Pureer tot er een gladde massa ontstaat en laat de keukenmachine ongeveer 3 minuten draaien. Voeg eventueel extra olijfolie toe om de hummus gladder te maken indien nodig.
  • Verdeel de hummus over een mooie serveerschaal en verdeel daaroverheen de toppings.
  • Bestrooi naar smaak met olijfolie, za'atar en chilivlokken. Eet smakelijk!

Video

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 156kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 5g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Loaded hummus recept

2 thoughts on “Loaded hummus

  • Annemarie de Leeuw says:

    Hy Eef, Mijn man is allergisch voor noten en sesamzaad maar mijn dochter en ik HOUDEN van hummus maar tja eh een keer je vingers niet goed wassen en man lief mag een antiallergie pilletje nemen; kunnen we ook hummus maken zonder noten(cashew/amandel) en zonder Sesam net zoals je Pistou kan maken, Pesto alleen dan zonder pijnboompitten?
    Wat komt ik de buurt van de smaak?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Begrijp ik! Je zou het kunnen proberen zonder de tahin of eens kunnen opzoeken of daar een vervanging voor is. Volgens mij kunnen alle ingrediënten wel toch? 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept