Hummus, ik hou er wel van en mijn grote favoriet is hummus met rode biet. Ik bedoel, kijk die kleur dan! Prachtig om te zien en zó lekker! Ik ga je vertellen hoe je deze heerlijke hummus zelf maakt en een tip om hem perfect glad te krijgen.
Hummus is lekker om in te dippen met een broodje of groenten. Zelf vind ik in reepjes gesneden komkommer en een schaaltje hummus heerlijk als tussendoortje. Direct wat extra groenten binnen en je trek is weer even gestild. Maar hummus is natuurlijk ook heerlijk op brood of om een plaattaart mee te besmeren of op een wrap of … of… Je kunt er alle kanten mee op!
Hummus met rode biet
Het lekkere aan hummus met rode biet vind ik de smaak. Het aardse en zoete van de rode biet past perfect bij het hartige, zachte van de kikkererwten. Natuurlijk gaat er een beetje tahini door en een teentje knoflook of twee mag ook niet ontbreken in een lekkere hummus. Nog een beetje frisse citroensap en kruidige komijn en de basis is klaar. Eroverheen doe ik nog een beetje geroosterde amandelschaafsel, Za’tar en verse peterselie. Dat geeft een lekkere ‘crunch’ en extra veel smaak. Meng er eventueel nog een lepeltje (plantaardige) yoghurt door voor een mooie ‘swirl’ en een lekker fris smaakje.
Een mooie gladde hummus
Na het uitlekken en omspoelen van de kikkererwten verwijder ik zelf altijd de vliesjes. Zo krijg je een mooie gladde hummus. Vergeet trouwens niet het vocht wat van de kikkererwten op te vangen. Dat is aquafaba. Mocht je graag veganistisch eten, dan weet je het waarschijnlijk wel: het is een ideale eiwitvervanger waarmee je allerlei vegan recepten kunt maken van mayonaise tot schuimpjes. Tipje van flip Eef.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 blikje kikkererwten ((uitgelekt uit blik))
- 2 rode biet (gekookt (ca. 200 gram))
- 2 eetlepel tahini (sesampasta)
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijn
- citroensap, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en voeg naar smaak citroensap, peper en zout toe.
- Draai er een gladde pasta van en voeg, indien nodig, nog 1 of 2 eetlepels water toe als de hummus te dik is.
- Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Garneer met bovenstaande opties en eet smakelijk!
Karin Rill says:
Heerlijke hummus, zeker met de bieten, het smaakt fris en toch de hummussmaak. Deze blijf ik maken, echt een topper.
Bedankt Eef
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂