italiaanse bruidsoep

Seizoensgroenten september

Wat ik zo fijn vind aan koken met seizoensgroenten, is dat het duurzaam, lekker, gezond en goed voor de portemonnee is! Benieuwd welke groenten er in september in het seizoen zijn? Ik ga het je vertellen!

Groenten uit de volle grond

Seizoensgroenten zijn groenten die per seizoen verschillen en uitsluitend van de akker komen, uit de volle grond dus. Deze groenten hebben geen kunstmatig klimaat nodig om te kunnen groeien en worden dus natuurlijk gekweekt. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de seizoensgroenten uit de maand september in Nederland met nog wat extra recept-tips!

Groenten in september

De zomer is voorbij gevlogen! Nu ben ik ook dol op het najaar, en met name de groenten van het najaar. In de herfst is er weer een heleboel lekkers te krijgen. De eerste pompoenen liggen bijvoorbeeld al een paar weken in de schappen en stevige bladgroenten zoals andijvie en witlof staan weer volop in de spotlight! Het dus hoog tijd voor een paar lekkere receptjes om de nazomer mee te overbruggen.

Pompoenen
Seizoensgroenten september

Lokale producten uit het seizoen

Zoek ook eens een lokale boer op de markt of in de omgeving en kijk naar het variërende aanbod. Hier in Nederland kunnen we namelijk supergoed en veelzijdig met de seizoenen mee eten, zo fijn! Ik heb, naast de lijst met groenten, hieronder een aantal lekkere recepten met seizoensgroenten van september voor je op een rijtje gezet.

Seizoensgroenten september

Recepten seizoensgroenten september

Orzo salade

1. Courgette – Orzo salade

Deze orzo salade zit barstend vol heerlijke groenten. Gele en groene courgette, groene asperges, tomaatjes en frisse komkommer. Super zomers en smaakvol, een salade die altijd lekker is!

Courgette is familie van de komkommer en de pompoen. Rijk aan kalium en verschillende soorten vitamine B. Hij bevat veel vezels en relatief weinig koolhydraten, een enorm fijne en lekkere toevoeging aan elke maaltijd!

Bekijk het recept voor orzo salade >>

italiaanse bruidsoep

2. Bleekselderij – Italiaanse bruiloftsoep

Italiaanse bruiloftsoep oftewel minestra maritata. Heb jij er weleens van gehoord? Goed gevuld met gehaktballetjes en pasta. Echt op en top comfortfood in een kommetje.

Bleekselderij is een verstopte smaakmaker die in enorm veel traditionele gerechten de basis vormt. Vaak samen met ui en wortel, het is dan ook echt een hele lekkere toevoeging aan deze soep. Bleekselderij bevat veel vezels, vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem.

Bekijk het recept voor Italiaanse bruiloftsoep >>

Spaanse tortilla met aardappel

3. Maïs – Aardappeltortilla

Een perfect voorbeeld van een makkelijk én voedzaam gerecht; de Spaanse aardappeltortilla! Lekker vullend en bomvol groenten. Extra lekker met een frisse salade of als deel van verschillende tapas.

Maïs is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. Heerlijk om te grillen op de barbecue maar ook onwijs lekker door een gerecht heen. Maïs is super veelzijdig, van meel tot polenta tot ingeblikte maïskorrels, er zijn enorm veel manieren om het te eten.

Bekijk het recept voor aardappeltortilla >>

Surinaamse roti met toespijs

4. Pompoen – Surinaamse roti

Dit is wel een gouden recept. Zelfgemaakte roti met masala kip, toespijs, kousenband, pompoen en natuurlijk de rotivellen zelf. Een beste klus maar het is het echt dubbel en dwars waard. Ook een echte comfortfood dit, met de lekkerste groenten en smaken!

Pompoen bevat veel vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Een power-groente dus! En zo veelzijdig, van zoet tot hartig.. je kan er werkelijk zo ontzettend veel lekkers mee maken.

Bekijk het recept voor Surinaamse roti >>

Massaman curry

5. Sperziebonen – Massaman curry

Dit is een traditionele milde Thaise curry, in Thailand heet de curry gaeng massaman. Het is zowel zoetig als een beetje zuur en kruidig. Hij is absoluut niet pittig, heerlijk diep van smaak en goed gevuld met aardappelen en sperziebonen.

Sperziebonen zijn een heerlijk voedzame groente van de vlinderbloemenfamilie, je kunt ze koken, wokken en zelfs grillen in de oven of op de barbecue. Ze zijn rijk aan folaat en dus goed voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen.

Bekijk het recept voor massaman curry >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *