Yes, ik heb weer zo’n heerlijk gerecht uit de wok voor je: Chow Mein met kip. Gezond, lekker, makkelijk om te maken en binnen 20 minuten op tafel. Geloof me, dit gerecht moet je ook echt eens proberen, aanrader!
Laatst had ik op Instagram een kleine poll met de vraag “Wie kent Chow Mein?”. Meer dan de helft, 57% van de stemmers wist niet wat Chow Mein was. Jammer, want het is een waanzinnig lekker, makkelijk én gezond gerecht dus de hoogste tijd om met jullie mijn recept voor de lekkerste Chow Mein te delen!
Chow Mein – Chow wat?
Chow Mein is gebaseerd op een gerecht uit de Chinese keuken, Tsap Seui, echter heeft het in Amerika een eigen draai gekregen en daar noemen ze het dus “Chow Mein”. Het is eigenlijk een typische afhaalmaaltijd voor veel Amerikanen. Net zoals “onze” babi pangang, welke overigens ook niet Chinees, maar eerder Nederlands-Chinees is.
Makkelijk, snel en gezond
Chow Mein is een wokgerecht met noedels, kip en groenten. Veel groenten. Het is het ideale gerecht om even een rondje door je koelkast te doen en restjes groenten op te maken. Je brengt dit gerecht uit de wok op smaak met sojasaus, hoisinsaus (zó lekker) en een beetje oestersaus. Mocht je een beetje over hebben dan kun je het prima de volgende dag nog even kort wokken en heb je een lekkere lunch of nog snellere maaltijd.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram kipdijfilet (ca. 4 stuks - zonder bot)
- 175 gram eiernoedels
- 150 gram wortel (geraspt of in kleine blokjes gesneden)
- 125 gram champignons (in plakjes)
- 50 gram taugé
- ½ Chinese kool
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 2 eetlepels (rijst)azijn
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel gember (vers - geraspt)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de kippendij in dunne reepjes en marineer het met 2 eetlepels oestersaus, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel maizena en 1 eetlepel (rijst)azijn. Laat dit ongeveer 30 minuten afgedekt marineren in de koelkast (of bereid dit de dag van tevoren voor).
- Doe de noedels in een kom en giet hier kokend water over voor ongeveer 3-4 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en hou apart.
- Maak ondertussen de marinade voor de Chow Mein. Meng de volgende ingrediënten in een kom: 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels hoisinsaus, 1 theelepel sesamolie en 1 eetlepel (rijst)azijn.
- Verhit een beetje olie in een ruime wok, doe hierin de kip en bak dit gaar tot het mooi goudbruin is. Haal de kip uit de wok en hou apart.
- Voeg, wanneer nodig, weer een beetje olie toe en wok de noedels enkele minuten tot ze knapperig worden in de wok. Haal ze daarna uit de wok en zet apart.
- Verhit, indien nodig, opnieuw een beetje olie in de wok en voeg dan de gember toe. Wok dit ook even kort, voeg dan de wortel toe en wok tot ze zachter worden. Voeg dan de Chinese kool, champignons en de marinade toe. Wok tot de groenten gaar en knapperig zijn.
- Voeg dan de noedels en de kip weer toe, wok dit tot alles goed warm is. Voeg op het laatst de taugé toe en breng verder op smaak met sojasaus en naar wens eventueel peper of een beetje sambal.
- Garneer met sesamzaadjes, fijngesneden bosui en/of een partje limoen. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Mariska says:
Hoi Eef,
De hoeveelheid champignons staat niet in het ingrediënten lijstje?
Klinkt erg lekker ????
Gr. Mariska
Eef says:
Hi Mariska,
Ik zie het, wat suf`! Ik heb het direct aangepast 🙂
groetjes,
Ietje Yntema says:
Zo lekker dit! Heb inmiddels een paar x gemaakt. ????????????
Eef says:
Dankjewel 🙂
Erik says:
Wat gebeurt er met de marinade uit stap 3?
Eef says:
Die voeg je in stap 6 weer toe
Christina says:
Heerlijk gerecht. Zelf vind ik bij dit gerecht nog wat gehakte pinda’s erover ook heel lekker 😀
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oeh dat klinkt inderdaad lekker!
Mirjam says:
Super lekker, voor herhaling vatbaar
Henny says:
Wat een geweldig super lekker gerecht, dit gaan wij veel vaker eten.
Bedankt voor het delen van dit recept.