Weer eens wat anders, een Italiaanse bruiloftsoep oftewel minestra maritata. Heb jij er weleens van gehoord? Het is een makkelijke soep om te maken en hij is me een partij lekker! Goed gevuld en op en top comfortfood in een kommetje.
Lekkere Italiaanse bruiloftsoep
De naam van deze soep heeft overigens niets met een bruiloft te maken. Ik had er zelf ook een heel romantisch idee bij dat dit hét voorgerecht zou zijn bij een Italiaanse bruiloft of dat je dit maakte de eerste dag na de bruiloft, maar niets is minder waar. Het is een ietwat Amerikaanse naam en ietwat slecht vertaald, maar het gaat dus om het huwelijk van smaken in de soep. En dat is wel weer een heel goed huwelijk kan ik je vertellen. Dit soepje is goed gevuld met wortel, bleekselderij, ui, spinazie, orzo en smaakvolle gehaktballetjes (waarvan ik er stiekem teveel gesnoept had voor ze de soep in konden, zo lekker dus 😉 ).
Soep, bouillon, brood
Het recept voor deze heerlijke soep komt uit het kookboek van Rachel Allen, genaamd: ‘Soep, bouillon, brood’. Een compleet kookboek met 120 internationale recepten voor soep het hele jaar door. Het boek is opgedeeld per seizoen en je vindt er allerlei soeprecepten in. Van klassiekers tot onbekende(re) soepjes. Als je dol bent op soep is het oprecht een aanrader. Het leuke is dat je er namelijk niet alleen soeprecepten in vindt, ook recepten voor brood en bouillon. Dit maakt het kookboek heel compleet.
Oeps, foutje?
Kleine kanttekening is wel dat ik in de Italiaanse bruiloftsoep een klein foutje ben tegengekomen. Of dit aan de vertaling of receptuur ligt weet ik niet zeker, maar het is erg weinig bouillon wat je in het originele recept toevoegt aan de soep. Ik heb de hoeveelheid zelf dan ook verdubbeld en dit ook verwerkt in onderstaand recept.
De fotografie in het boek is licht, fris en past goed bij de seizoenen in het boek. Bij de meeste recepten vind je een foto, helaas niet bij alle. Een foto nodigt mij sneller uit een recept te maken dan een recept zonder foto. Wel vind je in het boek extra lifestyle fotografie en, wat ik zelf ook altijd erg leuk vindt, een persoonlijk verhaaltje bij elk recept. Dat vind ik dan weer een grote plus!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram gehakt (half om half)
- 25 gram panko
- ½ ei (losgeklopt)
- 25 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 1 eetlepel peterselie (vers – fijngesneden)
- 1 theelepel tijm
- 1 ui
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 teen knoflook
- 1½ liter kippenbouillon
- 75 gram kleine pasta (zoals acini di pepe, orzo of ditalini)
- 100 gram spinazie (grof gesneden en zonder steeltjes)
- olijfolie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met met maken van de gehaktballen. Doe alle ingrediënten in een ruime kom, voeg naar smaak peper en zout toe en rol hier kleine soepballetjes van.
- Verhit olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes rondom gaar. Schep ze uit de pan en zet apart.
- Ondertussen snipper je de ui, snij je de wortel in kleine blokjes en de bleekselderij in dunne reepjes.
- Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en fruit de ui, wortel en bleekselderij even aan.
- Pers de knoflookteen uit in de pan, bak even mee en voeg dan de kippenbouillon toe samen met wat peper en zout naar smaak.
- Breng aan de kook, voeg de pasta toe en kook deze op middelhoog vuur in 5-8 minuten gaar, afhankelijk van het soort pasta dat je gebruikt.
- Voeg daarna de spinazie toe en kook de soep nog 2 minuten door. Doe de gehaktballetjes erbij en breng de soep eventueel verder op smaak.
- Schep de soep in diepe borden of kommen en serveer met geraspte Parmezaanse kaas naar smaak eroverheen. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Ter info: ik heb dit kookboek gekregen van de uitgeverij ter recensie. Alles wat je leest is mijn eigen, persoonlijke mening.
Jolanda Andersen says:
Hoi Eef.
Lijkt mij een lekker soepje. Ga ik morgen maken voor de familie.
Groeten Jolanda uit Denemarken
Eef says:
Wat leuk om te lezen Jolanda! Geniet ervan 🙂
Suzanne Mulder says:
Die was heerlijk! Wat een bijzondere smaak.
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Gerty says:
Hoi Eef.
Ik kan nergens de panko vinden
Waar je die gebruikt bij de bereidingswijze.
Wil de soep gaan maken.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Zie de eerste stap van het recept (alle ingrediënten van de gehaktballen gaan bij elkaar). Succes! 🙂
Gerty says:
Echt een heerlijke soep deze Italiaanse bruiloftsoep.
Heb ipv zout maggi bij het gehakt gedaan.
En het recept weer doorgegeven. Aan mijn dochter. En vriendinnen.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat ontzettend leuk, dankjewel Gerty!
Karyn says:
Hallo Eef, wat grappig dat jij dat ook hebt met foto’s bij een recept dat heb ik nl ook, ik wil altijd alrijd een foto zien bij het recept dat nodigt idd meer uit 😊
Bedankt voor al jou heerlijke recepten alriid weer genieten als het mailtje binnen komt, ik ga deze heerlijke soep vanavond of morgen maken, heel.fijn weekend, lieve groetjes Karyn 🌹
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen Karyn! Fijn om te horen dat je zo geniet van de recepten, daar worden we blij van 🙂 Geniet van de soep!
Kiki58 says:
Hé leuk… Dat wil ik maken volgende week… Als je t over 2 wortels hebt… Bedoel je dan gewone ‘worteltjes’ of 2 winterwortels?
Alvast bedankt.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goede vraag! Daarmee bedoelen we twee kleine, gewone wortels in dit geval.
Lisette Hogendoorn says:
Wij hebben als gezin genoten van deze heerlijke soep met orzo!
Ik was bleekselderij vergeten in de winkel, maar had nog prei in huis.
Was een goed alternatief;)
Deze soep komt hier zeker vaker op tafel!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn te horen, dankjewel Lisette! Prei is inderdaad minstens net zo lekker, goed opgelost!
Sigrid says:
Lekker recept voor gevulde soep. Als maaltijd voor 2 personen recept aangehouden voor 4 personen maar dan met 1 liter bouillon ipv 1,5l. Serveren met kaasbrood. Heerlijk!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klink super Sigrid! Dankjewel!