… en we noemen het een gado gado bowl. Want ja, hoe anders? Eten uit een kommetje is hip maar ook lekker én makkelijk. Gooi allerlei lekkers op een bord en maak er een maaltijd van. Ik hou er wel van. Het is makkelijk, snel en je kunt het zo gezond maken als je zelf zou willen.
Deze gado gado bowl is vegetarisch. Ik ben me er wel degelijk van bewust dat mijn blog niet het toonbeeld is van een vegetarisch persoon, integendeel. De meeste gerechten zijn met vlees, sommige met vis en er zijn maar weinig vegetarische recepten te vinden op mijn blog.
Vegetarische gado gado bowl
Tijd om daar verandering in te brengen met dit heerlijke, vegetarische recept. De basis van dit recept is gado gado een gerecht uit Indonesië waarbij groenten kort worden gekookt en welke je serveert met een soort van pindasaus. Gado gado saus is een speciaal soort pindasaus welke je vaak in de toko kunt vinden of de uitgebreide supermarkt. Je kunt er ook voor kiezen zelf pindasaus te maken, makkelijk én ook heel erg lekker in combinatie met dit gerecht.
Gado gado in een kommetje
Vaak wordt er naast groenten ook ei en kroepoek of cassave geserveerd bij gado gado en tijdens mijn vakantie in Indonesië kregen we er ook vaak gebakken tempeh bij. Ontzettend lekker en met een beetje rijst maakt het de maaltijd helemaal af. Qua groenten ben ik dit keer gegaan voor wortel, sperziebonen en edamame, sojabonen. Zie dat overigens echt als leidraad. Mocht je zelf bijvoorbeeld nog andere groenten in huis hebben gebruik die dan lekker. Dit gerecht is ideaal om restjes op te maken en dat is ook waar ze in de Aziatische keuken erg goed in zijn. Paksoi, Chinese kool, kousenband, broccoli, bloemkool of peultjes zijn namelijk ook erg lekker in dit gerecht. Even kort beetgaar koken en smullen maar 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram rijst
- 150 gram sperziebonen
- 125 gram tempeh
- 100 gram edamame
- 50 gram taugé
- 2 wortels
- 2 eieren (gekookt)
- 2 handjes casave chips
- 1 x recept pindasaus of kant-en-klare gado gado saus (hoeveelheid naar eigen smaak)
- 1 eetlepel pindakaas
- 1 eetlepel ketjap manis
- ½ eetlepel lichte sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- ½ theelepel korianderpoeder
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng alles voor de marinade van de tempeh.
- Snijd de tempeh in dunne plakken en marineer het door de marinade erover te smeren. Laat dit minimaal een uurtje intrekken.
- Kook de rijst volgende gebruiksaanwijzing als ook de gado gado of pindasaus.
- Breng een ruime pan water met een snuf zout aan de kook.
- Schil de wortels en snijd in dunne plakjes (gebruik hiervoor eventueel een mandoline).
- Snijd de kontjes van van de sperziebonen en halveer indien nodig.
- Kook de sperziebonen en vervolgens de wortel beetgaar in de pan met water en een snuf zout.
- Doe ruim olie in een steelpan en bak de tempeh om en om knapperig. Laat even uitlekken op een keukenpapiertje.
- Neem een diep bord of ruime kom en verdeel hierover de rijst, wortel, tempeh, taugé, edamame, cassave, gekookt ei (in partjes), sperziebonen en tot slot de gado gado of pindasaus.
- Serveer de gado gado lauwwarm. Eventueel ter decoratie kun je nog wat sesamzaadjes op de sperziebonen doen. Eet smakelijk!
Rowan says:
Wat een leuk idee om van de ingrediënten van Gado Gado een bowl te maken, daar was ik zelf nooit opgekomen. Lijkt mij heerlijk! Heb je recept meteen even opgeslagen.
Eef says:
Wat leuk! Zeker een aanrader om eens te proberen.
Rowan says:
Wat een leuk idee om van de ingrediënten van Gado Gado een bowl te maken, daar was ik zelf nooit opgekomen. Lijkt mij heerlijk! Heb je recept meteen even opgeslagen.
Eef says:
Wat leuk! Zeker een aanrader om eens te proberen.
Monique says:
Lijkt me een heerlijk recept, maar kan het helaas niet opslaan, terwijl ik gewoon ben ingelogd?
Eef says:
Dat is inderdaad gek, ik heb het net geprobeerd en bij mij lukt het wel. Op welk apparaat en met welke browser probeer je het dan ga ik het even na voor je.