Volg mij:
Hoofdgerechten, Vega

Gado Gado

Gado Gado

Eindelijk hier is staat hij online, mijn recept voor: Gado Gado. Misschien niet hét recept want dat bestaat simpelweg niet. Gado Gado wordt namelijk door iedereen op een andere manier gemaakt en daarom is het nou net zo’n heel fijn gerechtje; prima om de restjes groentje uit je koelkast op te maken en ‘m aan te vullen maar alles wat jij lekker vindt.

Een tijdje geleden plaatste ik het recept voor het minder bekende zusje van Gado Gado namelijk Petjil. Wanneer je de twee gerechten naast elkaar valt het je misschien op dat beide best op elkaar lijken. Beide gerechten bestaan uit groenten en allebei hebben ze een pindasausje. Hoewel deze twee gerechten best wat overeenkomsten hebben verschillen ze ook behoorlijk van elkaar.

Gado Gado vs. Petjil

Het verschil tussen Gado Gado en Petjil is onder andere de saus. Je kunt natuurlijk zelf deze saus maken maar aangezien je dan een behoorlijk arsenaal aan ingrediënten nodig hebt ga ik er voor het gemak even vanuit dat je een zakje of een zogenaamd ‘blok’ koopt in de winkel (een ‘blok’ is de geperste basis voor je saus in de vorm van ja juist, een blok). De saus voor Gado Gado kun je in de meeste supermarkten wel krijgen terwijl de saus voor Petjil vaak wat lastiger is (hiervoor kun je het beste even bij de toko te kijken).

Het verschil tussen beide sausen is zit ‘m in de ingrediënten. De saus voor petjil heeft iets meer ingrediënten en is vaak pittiger dan de saus die je gebruikt voor Gado Gado. Een ander verschil is dat petjil alleen op basis van groenten is en Gado Gado ook ei, gebakken ui en soms ook tempeh of tofoe bevat. Overigens maakt iedereen beide gerechten op zijn of haar eigen manier waardoor de samenstelling nogal eens kan verschillen en de verschillen hierdoor ook kleiner worden.

Ik ga voor Gado Gado

Zelf vind ik gado gado het lekkerst. Het is knapperiger, de saus vind ik persoonlijk lekkerder en ik vind de toevoegingen zoals ei, gefrituurde ui en stukjes kroepoek heerlijk. Het maakt het geheel wat ‘spannender’ dan alleen groenten en een pittige saus.

Zelf heb ik trouwens gekozen voor kousenband omdat ik dat erg lekker vind. Liever geen kousenband? Gebruik dan sperziebonen. De paksoi heb ik even gewokt met wat knoflook en sesamolie zodat hij iets meer smaak brengt aan het gerecht.


Het recept voor Gado Gado:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 10-15 minuten | Totale tijd: 20-25 minuten
Hoeveelheid: voldoende voor 2 personen als bijgerecht

Wat heb je nodig voor Gado Gado (ingrediënten):

  • Gado Gado Saus (te koop bij de grotere supermarkten of de toko – eventueel te vervangen voor satésaus)
  • 2 eieren (gekookt)
  • 1 bakje taugé
  • 1 flinke hand kousenband of sperziebonen
  • 1 winterpeen
  • 1/2 paksoi
  • gebakken uitjes en/of kroepoek
  • sesamolie
  • knoflook
  • zonnebloemolie
  • zout & witte peper

Hoe maak je Gado Gado:

  1. Zet een pan met ruim water op het vuur en een snuf zout.
  2. Snijd de kontjes van de kousenband en snij deze in stukjes van ca. 3 cm (voor de sperziebonen geldt hetzelfde, mocht je deze gebruiken).
  3. Schrap de wortel en snijd in dunne plakjes.
  4. De paksoi snijd je in stukken van ca. 2 cm breed.
  5. De knoflookteentjes snij je ook fijn.
  6. Kook nu de groenten in de pan. De kousenband heeft ongeveer 5-7 minuten nodig om beetgaar te worden (sperziebonen ongeveer 8 minuten) en de wortel een minuut of 3-5 (afhankelijk van hoe dik je plakjes zijn). De wortel doe je dus als laatste in de pan en kook je de laatste paar minuten mee. Met een vork kun je goed testen of je groenten beetgaar zijn door er even in te prikken. Giet de groenten af en houd deze apart.
  7. Doe een beetje olie in een wok en fruit de knoflook even kort aan. Voeg dan paksoi toe en wok deze in ongeveer 5-7 minuten gaar. Breng op smaak met een paar druppels sesamolie, een snufje zout en wat witte peper.
  8. Maak de Gado Gado saus klaar zoals aangegeven op de verpakking.
  9. Neem een ruim bord en leg hierop de paksoi. Hierover verdeel je de rest van de groenten (ook de taugé) en daarna de saus erover.
  10. Snijd het gekookte ei in plakjes en verdeel dit over de Gado Gado samen met de gebakken uitjes en/ of verkruimelde kroepoek. Eet smakelijk!

 

Gado Gado

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

9 Reacties

  • Beantwoorden Simone

    Ik ben gek op gado-gado… Maar had dus nog nooit gehoord van Petjil… 😉 grappig. De allerlekkerste gado gado heb ik gegeten ergens op een boot bij komodo in Indonesie. Het was een onooglijk klein en vies keukentje waar het uitkwam maar tjonge, wat konden die lui koken!

    22 mei 2015 at 08:20
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Hmm dat klinkt echt zó goed! Indonesië staat nog steeds heel hoog op mijn wensen lijstje om een keer te bezoeken 🙂

      31 mei 2015 at 02:32
  • Beantwoorden Karen

    Lekker Eef!

    22 mei 2015 at 08:29
  • Beantwoorden kelly

    Ziet er heerlijk uit. Nog nooit gegeten of gemaakt. Ook nog nooit kousenband op.
    Eens een keer op zoek in de super! 🙂

    22 mei 2015 at 08:53
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Dank je wel. Kousenband heb ik zelf bij de toko gehaald maar de meeste supermarkten verkopen het volgens mij wel. Laatst zag ik het trouwens ook bij de Albert Heijn XL, succes 🙂

      31 mei 2015 at 02:29
  • Beantwoorden Eef op Reis: Sulawesi| Indonesië (Deel 2) | Eef Kookt Zo

    […] Elke dag weer heerlijk gegeten. Ubi Maluku (paarse zoete aardappel), Dabu Dabu (lokale sambal), Gado Gado, gebakken tempeh, tofu balletjes, het lekkerste Indische gehaktbrood à la Nona (de chef-kok bij […]

    4 november 2015 at 07:44
  • Beantwoorden Indonesische Maiskoekjes (frikadel djagoeng) | Eef Kookt Zo

    […] wel dat er niets, maar dan ook niets verloren gaat. Is er een beetje groenten over dan maken we Gado Gado of Petjil. Mais over? Dan maak je Indonesische maiskoekjes genaamd Frikadel Djagoeng. Heerlijk […]

    8 januari 2016 at 06:31
  • Beantwoorden Jolanda

    Wat was dat lekker. Voor herhaling vatbaar

    23 februari 2018 at 17:57
    • Beantwoorden Eef

      Wat goed om te lezen, dank voor je reactie Jolanda 🙂

      2 maart 2018 at 07:36

    Laat een reactie achter