Spaanse tortilla met aardappel

Spaanse tortilla met aardappel en groenten. Een simpele, vegetarische maaltijd waar het hele gezin van geniet! De groenten ‘verstop’ je namelijk eenvoudig in de goed gevulde tortilla en geloof mij, hier smult zelfs je meest kieskeurige (kleine) tafelgenoot van 😉 .

Spaanse tortilla at ik voor eerst tijdens mijn stage in Spanje. Heel wat jaren geleden werkte ik als reisleidster voor de welbekende touroperator die het over “zonnetjes” op het “web” heeft (als je begrijpt welke touroperator ik bedoel ???? ).  

Een paar keer in de week brachten we vakantiegangers weg naar de luchthaven van Barcelona waar, na een uur of langer gewacht te hebben, de nieuwe lading vakantiegangers de gate uit kwamen lopen klaar voor een fijne vakantie in Spanje.

Mijn kennismaking met de Spaanse tortilla…

Op de luchthaven van Barcelona was destijds voor je langs de douane niet veel te beleven. Er waren geloof ik één of heel misschien twee horeca gelegenheden om wat te drinken en een hapje te eten.

Aangezien de bustransfer vanaf de vakantiebestemming naar de luchthaven ongeveer 1,5 uur duurde per enkele reis en we vaak minimaal een uur moesten wachten op de nieuwe vakantiegangers gingen we regelmatig even snel lunchen op de luchthaven. Het aanbod was beperkt, denk aan kleffe broodjes, sapjes, een magere salade en… Spaanse tortilla met aardappel.

Aangezien ik graag nieuwe dingen probeer, wilde ik ook eens Spaanse tortilla proberen. Alleen… hij viel niet in de smaak…

Het lekkerste recept voor een Spaanse aardappeltortilla

Laten we eerlijk zijn, vaak is een vaag barretje op een luchthaven natuurlijk niet per definitie dé plek om een lekkere Spaanse tortilla te scoren zeker niet als de broodjes nou ook niet echt om naar huis over te schrijven zijn.

Jaren later probeerde ik het nog eens in een echte tapasbar ergens in het centrum van Barcelona en sindsdien ben ik om! Zelfgemaakt vind ik hem vaak het lekkerst want dan kun je zelf bepalen wat je er allemaal doorheen doet en hem zelf goed op smaak brengen.

Door de jaren heen heb ik het recept steeds verbeterd en zie hier het resultaat: een heerlijke Spaanse tortilla die zowel warm als koud ontzettend lekker is. Dit recept is echt een aanrader!

Hoe maak je Spaanse tortilla?

Je kunt de tortilla bakken in zowel een ruime koekenpan of in de oven, ik koos voor het eerste want dat is net zo makkelijk. Verder heb je niet veel ingrediënten nodig: vastkokende aardappels in blokjes, groenten zoals paprika, ui en maïs bijvoorbeeld.

Daarnaast ei en natuurlijk wat smaakmakers zoals peper en zout. Verder kun je trouwens volop variëren qua vulling, hierbij een paar van mijn favoriete variaties:

  • Voeg kleine blokjes chorizo toe aan de tortilla.
  • Doe even snel een rondje koelkast voor je een Spaanse tortilla gaat maken en verwerk eventuele restjes groenten erin (in het kader van no waste).
  • (Dunne) plakjes bacon of ham kun je ook prima verwerken door de vulling, erg lekker!
  • Voeg ook eens wat kaas toe tijdens het bakken.

Tip: snij de tortilla in blokjes, steek er een paar korte prikkers in en serveer hem als een tapas!

Aardappels – onmisbaar in een Spaanse tortilla!

Wat de Spaanse tortilla zo kenmerkend maakt is natuurlijk het gebruik van aardappels. Groenten doen we wel vaker in een omelet, maar aardappels is echt iets uit de Spaanse keuken. Het is ontzettend lekker, voedzaam en wist je dat aardappels bomvol zitten met belangrijke voedingsstoffen; koolhydraten, eiwit, voedingsvezels, kalium, vitamine B6 en C.

Ook fijn: de aardappel heeft daarbij tegelijkertijd maar weinig calorieën. Vul de tortilla aan met voldoende groenten zoals ik doe in dit recept en serveer er eventueel nog een extra salade bij om direct aan de richtlijnen van het voedingscentrum te voldoen. Je zet zo in een handomdraai een voedzame, lekker en ook nog eens makkelijke maaltijd voor het hele gezin op tafel!

Lees hier meer over de nutriënten van aardappels >>

Spaanse aardappeltortilla

Makkelijke Spaanse tortilla met aardappel en groenten
4.42 van 131 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappel (vastkokend – geschild en in kleine blokjes gesneden)
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 200 gram mais
  • 1 ui
  • 6 eieren ((middel))
  • olijfolie, peper, zout, paprikapoeder
Salade voor erbij

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Snij de ui fijn, de paprika's in blokjes en laat de mais uitlekken.
    • Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de aardappels 5-7 minuten op hoog vuur.
    • Kluts de eieren los in een ruime kom met peper, zout en paprikapoeder naar smaak.
    • Doe de aardappels bij het eiermengsel.
    • Bak nu de uien, paprika blokjes even kort gaar in de pan en voeg de laatste minuten het mais toe.
    • Voeg dit toe aan de aardappels en eieren. Meng alles goed door elkaar.
    • Giet het eiermengsel weer terug in twee (!) koekenpannen (het mengsel is teveel om in 1 koekenpan te bakken. Je kunt het of in twee pannen of in twee delen bakken (hou dan de reeds gebakken tortilla warm in de oven)
    • Doe de deksel op de pan en bak de aardappeltortilla in ongeveer 8 minuten gaar op laag/ middellaag vuur (let op: niet te heet bakken, zorg ervoor dat de onderkant niet aanbrandt).
    • Als het ei gestold is en je de pan goed heen en weer kunt bewegen, leg je een groot bord op de pan, draai de pan om en laat je de tortilla op het bord vallen. Leg de tortilla terug in de pan en bak de andere kant nu nog 5 minuten goud en lichtbruin. Serveer met een frisse salade, eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 347kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwitten: 19g | Vetten: 18g | Verzadigd vet: 2g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
    Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
    .
    Lees voor meer informatie mijn disclaimer
    .

    40 thoughts on “Spaanse tortilla met aardappel

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept