Spaanse tortilla met aardappel en groenten. Een simpele, vegetarische maaltijd waar het hele gezin van geniet! De groenten ‘verstop’ je namelijk eenvoudig in de goed gevulde tortilla en geloof mij, hier smult zelfs je meest kieskeurige (kleine) tafelgenoot van 😉 .
Spaanse tortilla at ik voor eerst tijdens mijn stage in Spanje. Heel wat jaren geleden werkte ik als reisleidster voor de welbekende touroperator die het over “zonnetjes” op het “web” heeft (als je begrijpt welke touroperator ik bedoel ???? ).
Een paar keer in de week brachten we vakantiegangers weg naar de luchthaven van Barcelona waar, na een uur of langer gewacht te hebben, de nieuwe lading vakantiegangers de gate uit kwamen lopen klaar voor een fijne vakantie in Spanje.
Mijn kennismaking met de Spaanse tortilla…
Op de luchthaven van Barcelona was destijds voor je langs de douane niet veel te beleven. Er waren geloof ik één of heel misschien twee horeca gelegenheden om wat te drinken en een hapje te eten.
Aangezien de bustransfer vanaf de vakantiebestemming naar de luchthaven ongeveer 1,5 uur duurde per enkele reis en we vaak minimaal een uur moesten wachten op de nieuwe vakantiegangers gingen we regelmatig even snel lunchen op de luchthaven. Het aanbod was beperkt, denk aan kleffe broodjes, sapjes, een magere salade en… Spaanse tortilla met aardappel.
Aangezien ik graag nieuwe dingen probeer, wilde ik ook eens Spaanse tortilla proberen. Alleen… hij viel niet in de smaak…
Het lekkerste recept voor een Spaanse aardappeltortilla
Laten we eerlijk zijn, vaak is een vaag barretje op een luchthaven natuurlijk niet per definitie dé plek om een lekkere Spaanse tortilla te scoren zeker niet als de broodjes nou ook niet echt om naar huis over te schrijven zijn.
Jaren later probeerde ik het nog eens in een echte tapasbar ergens in het centrum van Barcelona en sindsdien ben ik om! Zelfgemaakt vind ik hem vaak het lekkerst want dan kun je zelf bepalen wat je er allemaal doorheen doet en hem zelf goed op smaak brengen.
Door de jaren heen heb ik het recept steeds verbeterd en zie hier het resultaat: een heerlijke Spaanse tortilla die zowel warm als koud ontzettend lekker is. Dit recept is echt een aanrader!
Hoe maak je Spaanse tortilla?
Je kunt de tortilla bakken in zowel een ruime koekenpan of in de oven, ik koos voor het eerste want dat is net zo makkelijk. Verder heb je niet veel ingrediënten nodig: vastkokende aardappels in blokjes, groenten zoals paprika, ui en maïs bijvoorbeeld.
Daarnaast ei en natuurlijk wat smaakmakers zoals peper en zout. Verder kun je trouwens volop variëren qua vulling, hierbij een paar van mijn favoriete variaties:
- Voeg kleine blokjes chorizo toe aan de tortilla.
- Doe even snel een rondje koelkast voor je een Spaanse tortilla gaat maken en verwerk eventuele restjes groenten erin (in het kader van no waste).
- (Dunne) plakjes bacon of ham kun je ook prima verwerken door de vulling, erg lekker!
- Voeg ook eens wat kaas toe tijdens het bakken.
Tip: snij de tortilla in blokjes, steek er een paar korte prikkers in en serveer hem als een tapas!
Aardappels – onmisbaar in een Spaanse tortilla!
Wat de Spaanse tortilla zo kenmerkend maakt is natuurlijk het gebruik van aardappels. Groenten doen we wel vaker in een omelet, maar aardappels is echt iets uit de Spaanse keuken. Het is ontzettend lekker, voedzaam en wist je dat aardappels bomvol zitten met belangrijke voedingsstoffen; koolhydraten, eiwit, voedingsvezels, kalium, vitamine B6 en C.
Ook fijn: de aardappel heeft daarbij tegelijkertijd maar weinig calorieën. Vul de tortilla aan met voldoende groenten zoals ik doe in dit recept en serveer er eventueel nog een extra salade bij om direct aan de richtlijnen van het voedingscentrum te voldoen. Je zet zo in een handomdraai een voedzame, lekker en ook nog eens makkelijke maaltijd voor het hele gezin op tafel!
Lees hier meer over de nutriënten van aardappels >>
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram aardappel (vastkokend – geschild en in kleine blokjes gesneden)
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- 200 gram mais
- 1 ui
- 6 eieren ((middel))
- olijfolie, peper, zout, paprikapoeder
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de ui fijn, de paprika's in blokjes en laat de mais uitlekken.
- Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de aardappels 5-7 minuten op hoog vuur.
- Kluts de eieren los in een ruime kom met peper, zout en paprikapoeder naar smaak.
- Doe de aardappels bij het eiermengsel.
- Bak nu de uien, paprika blokjes even kort gaar in de pan en voeg de laatste minuten het mais toe.
- Voeg dit toe aan de aardappels en eieren. Meng alles goed door elkaar.
- Giet het eiermengsel weer terug in twee (!) koekenpannen (het mengsel is teveel om in 1 koekenpan te bakken. Je kunt het of in twee pannen of in twee delen bakken (hou dan de reeds gebakken tortilla warm in de oven)
- Doe de deksel op de pan en bak de aardappeltortilla in ongeveer 8 minuten gaar op laag/ middellaag vuur (let op: niet te heet bakken, zorg ervoor dat de onderkant niet aanbrandt).
- Als het ei gestold is en je de pan goed heen en weer kunt bewegen, leg je een groot bord op de pan, draai de pan om en laat je de tortilla op het bord vallen. Leg de tortilla terug in de pan en bak de andere kant nu nog 5 minuten goud en lichtbruin. Serveer met een frisse salade, eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
M Van Doorn says:
Lijkt me lekker. Maar moet je de aardappels eerst koken?
Eef says:
Nee dat hoeft niet omdat je ze in kleine stukjes snijdt en bakt worden ze gaar.
Evert says:
Ik doe ook altijd een paar ansjovisjes in het midden van het mengsel. Dat is heerlijk zacht zeezout. Dan kun je gewone zout overslaan bij het maken van het mengsel.
A says:
Hi, Vervanging voor de paprika aub. Lust mijn vrouw niet.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is wel een groot onderdeel van dit recept, je zou het zonder kunnen maken of bijvoorbeeld courgette of broccoli zou ook lekker kunnen zijn denk ik!
Jacqueline van Elsacker says:
Zou dit gerecht ook in de slowcooker kunnen
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Froukje 75 says:
Zooo lekker!! Wij hebben altijd ‘ruzie’ wie het laatste stukje mag??
Eef says:
Hahaha dat is een heel groot compliment, dankjewel 😀
Lin says:
Een echte Spaanse tortilla frituur je de aardappel eerst gaar en laat je het ei net niet compleet stollen.. maar daar moet je van houden natuurlijk hihi.
Maak t zelf nooit, heb namelijk de “luxe” van een Spaanse chef (partner) thuis ?
Nancy says:
Inderdaad dit recept lijkt veel meer op een Fritata dan op een echte Spaanse Tortilla
Eef says:
Onzin, het grote verschil tussen een frittata en een tortilla is juist de bereidingswijze. Pan vs oven 😉
Willy says:
Hallo Eef.
Welke salade kan erbij de Spaanse tortilla?.
Bv dank
Eef says:
Hi Willy, ik zou zelf gaan voor een lekker frisse salade van babyspinazie of veldsla als basis met cherrytomaten, komkommer, stukjes paprika en eventueel een simpele dressing.
Javi says:
Hoi Eef, ik ben bang er zijn hier twee dingen verkeerd. Eerst, de groente, maÏs?? ik heb dat nooit gezien, paprika soms, maar geroosterd reepjes (als hier https://www.ah.nl/producten/product/wi462228/royal-geroosterde-paprika-in-reepjes), geen paprika blokjes. Tweede ding, de olie, de olie moet olijf olie zijn, dit is niet onderhandelbaar, is half van de smaak. De traditionele recept is in principe allen aardappelen, eieren en olijf olie. Het gebruik van ui is een nationale debat in Spanje, sommige mensen gebruik het, sommige niet, bijvoorbeeld ik doe het, maar mijn vader niet. Ook, de hoeveelheid aardappel en ei je gebruik hang van je smaak, is niet een vaste regel.
In ieder geval, ik ben zeker je recept is heel lekker, en dank je wel voor delen!
PS. Ja, ik ben Spaans, sorry voor mijn slecht Nederlands!
Ik says:
Excuses voor het ongemak. Ik ben namelijk niet zelf Spaans. 🙂 😉
Nicole says:
Het heet in Spanje niet Tortilla maar Spanish Omelet. Ook wat die mevrouw zegt. Daar doen ze geen mais of paprika erin, alleen aardappels, ei en soms ui. Maar ik vind variatie met mais wel erg lekker. Ook het ei niet te gaar vanbinnen maar beetje zacht, is ook erg lekker.
Yassine says:
Kan het ook zonder paprika? Of heb je een alternatief ipv paprika?
Dominique - team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor, dat kan! Je kunt allerlei soorten groenten gebruiken in de tortilla. Bijvoorbeeld courgette, bleekselderij of wortel.
Riet Brugman says:
Ik gebruik als afwisseling soms aardperen in plaats van aardappels. Is ook erg lekker.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt ook heerlijk! Bedankt voor het delen van de tip 🙂
Janneke says:
Hi! Als je het wel in de oven wil bakken, heb je dan een inschatting van hoe lang/welke stand?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi! Dat heb ik nog nooit geprobeerd, dus daar kan ik je helaas geen antwoord op geven.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Janneke, correctie van mijn kant (sorry, ben nieuw bij Team Eef Kookt Zo 🙂 ) er is ook een recept voor Spaanse tortilla uit de oven: https://www.eefkooktzo.nl/spaanse-tortilla-oven/ (dit wist ik niet haha). Eet smakelijk alvast!
Bea Verhey says:
Het is erg lekker
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Linda says:
Hallo, kan het ook met zoete aardappel?
Groetjes Linda
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog (dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen), maar ik denk het wel. Probeer het gerust (en laat het ons weten), want het klinkt erg lekker 🙂
Paula says:
Kan het gemaakt worden in een airfryer?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we niet getest, maar kun je natuurlijk proberen. Laat gerust weten of het gelukt is! 🙂
Mieke Voorma says:
Kun je ook aardappelschijfjes gebruiken ipv blokjes ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan denk ik wel, wellicht zou ik die dan wel nog wat kleiner snijden, dat mengt wat makkelijker.
Fia says:
Ik maak de tortilla met in blokjes gesneden patat wat over gebleven is.
Eef says:
Wat een slimme manier van restjes opmaken!
Pipo says:
Kan er ook een saus bij
Eef says:
Tuurlijk, net wat je lekker vindt. Denk aan chilisaus bijvoorbeeld.
Maria says:
Ik maak altijd de klassieke Spaanse versie, daar is een toefje mayonaise erg lekker bij. In vierkantjes snijden en de mayo erop zoals de Spanjaarden ook wel doen op een afgekoelde tortilla.
Dit is m.i. een soort boerenomelet, geen tortilla (sorry..)
Ik denk dat bij dit recept een mexicaanse tomatendip ook wel lekker zal smaken.
Zelf vind ik tortilla het lekkerst als het een nachtje in de koelkast heeft gestaan, op kamertemperatuur eten!
Paul says:
Net gemaakt en gegeten, eet lekker weg, voelt als vakantie.
Morgen even kijken hoe het laatste puntje koud smaakt.
Groeten Paul
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! 🙂
Marc says:
Er zijn in Spanje echt wel heerlijke tortilla’s te vinden. Maar je moet wel de juiste adresjes kennen.
Op +-30 km van Valencia is er langs één van de CV wegen een echte truckstop. Het “restaurant” wordt uitgebaat door een ouder koppel, samen met hun dochter.
Over smaak valt niet te twisten zegt men. Maar ik kan jullie garanderen dat een tortilla daar enkel met dagverse ingrediënten wordt klaargemaakt. Indien de bazin ’s morgens op de markt onvoldoende verse groenten kan vinden; sorry, maar dan staat er die dag geen tortilla op het menu.