Massaman curry. Massaman is een heerlijke Thaise curry. Deze smaakvolle en goedgevulde curry maak je onder andere met kip, aardappel en groenten. Deze curry is overigens totaal niet pittig dus mocht ‘spicy’ niet helemaal jouw ding zijn of ben je op zoek naar een curry voor het hele gezin dan is dit een lekkere!
Als ik weleens Thais eten bestel of afhaal, ga ik graag voor de Thaise massaman curry. Helemaal niet scherp, wel lekker kruidig, licht zoetig en heel goed gevuld met allemaal lekkere dingen. Natuurlijk eet je de lekkerste curry in Thailand bij een leuk klein tentje in de zon (of misschien beter, de schaduw 😉 ). Maar met dit lekkere en makkelijke recept haal je die zon een beetje in huis en zet je een heerlijke Thaise curry op tafel.
Wat is massaman curry?
Het is een traditionele milde Thaise curry. In Thailand heet de curry gaeng massaman. Het is zowel zoetig als een beetje zuur en kruidig. De kleur is vaak oranjebruin. Dat komt door het gebruik van kruiden als nootmuskaat, koriander, komijn, kaneel, kardemom en kruidnagel. Niet echt kruiden die heel veel gebruikt worden in de Thaise keuken, maar toch wel een vast onderdeel zijn van deze curry.
Mijn massaman curry recept
Ik heb van deze massaman curry mijn eigen versie gemaakt. Natuurlijk heb ik geprobeerd de authentieke versie zoveel mogelijk te benaderen, me te verdiepen in de cultuur, de herkomst van het gerecht en het authentieke recept. Ik heb geprobeerd de smaak ook net zo lekker te krijgen als ik hem graag eet in het Thais restaurant en ik kan je vertellen, dat dat goed is gelukt, maar weet dat dit mijn versie is. Geïnspireerd op de Thaise massaman curry.
Thaise curry met kip
Wist je dat massaman curry ook vegetarisch gemaakt wordt en soms zelfs vegan, maar ook met rundvlees of vis? Ik ben gegaan voor kip want zo eet ik hem graag, maar er bestaan dus behoorlijk wat variaties. Zelf gebruik in dit soort gerechten het liefst kipdijfilet in plaats van gewone kipfilet omdat kipdijfilet wat vetter is en hierdoor ook malser is.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gember (vers - geraspt)
- 2 theelepels koriander (gemalen)
- 1 theelepel komijn (gemalen)
- 1/2 theelepel kaneel
- mespunt nootmuskaat
- mespunt kardemom (gemalen)
- mespunt kruidnagel (gemalen)
- 400 gram kippendijen (in blokjes)
- 300 gram aardappels (vastkokend, geschild, in blokjes)
- 1 ui (grof gesnipperd)
- 2 eetlepels donkere basterdsuiker
- 50 gram pinda's (geroosterd)
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel maizena
- 200 gram sperziebonen
- 300 gram rijst
- plantaardige olie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Maak de currypasta door alle ingrediënten te mengen in een hakmolen of vijzel tot een pasta.
- Verhit wat olie in een grote pan en bak de currypasta eventjes aan tot het begint te geuren.
- Voeg de kip toe en bak rondom bruin.
- Voeg de kokosmelk, aardappel, ui, suiker en de helft van de pinda's toe.
- Breng aan de kook en laat vervolgens ca. 25 minuten sudderen tot het gaar is. Om de saus wat dikker te maken, kun je 1 eetlepel maizena mengen met 1 eetlepel koud water en dit een aantal minuten mee laten sudderen.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Kook de sperzieboontjes 5 minuutjes en voeg dan de laatste paar minuten toe aan de curry.
- Serveer de curry met de rijst en garneer met verse koriander, partjes limoen en extra geroosterde pinda's.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Rene says:
Wat is dit een heerlijk recept! Ook de kinderen hebben genoten. Voor degenen die van pittig houden hebben we een beetje sambal toegevoegd. Dit gerecht komt zeker vaker op tafel…
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Sophie says:
Waar staat de wortel?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik denk niet dat ik je vraag helemaal goed begrijp. In dit recept wordt geen wortel gebruikt.
Floor says:
Op de foto boven de Pinterest link staat inderdaad wortel :). Lijkt me een lekker recept, ik ga het vanavond proberen.
Louisa says:
Het staat in de titel.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Aha! Gevonden inmiddels. Dat is een foutje, heb het gelijk even aangepast. Bedankt voor de oplettendheid 🙂
Andre says:
2 eetlepels bruine suiker is wel aan de ruime kant, veel te zoet naar mijn smaak, heb dit verholpen met een serieuze lepel sambal. Verder een heerlijk recept smaakt net als bij mijn favoriete Thais restaurant
Rob says:
Ik heb het geprobeerd met rietsuiker in plaats van basterdsuiker. De curry blijft denk ik hierdoor erg wit? En in plaats van kip heb ik tofu gebruikt zodat hij vegan is. Hebben jullie nog tips over hoe de saus donkerder wordt en wat voller van smaak?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hoi Rob! Rietsuiker is inderdaad lichter en het bakken van tofu geeft niet echt kleur af, wat kip natuurlijk wel iets meer heeft 🙂