Orzo salade. Vandaag heb ik toch echt zo’n lekker en makkelijk recept voor een heerlijke zomerse salade voor je. Ideaal als bijgerecht voor bij de BBQ, als snelle maaltijd op de warme dagen en je knijpt jezelf in je handen als je nog een restje over hebt voor de lunch. Deze orzo salade moet je echt een keer proberen!
Ik hou wel van een goedgevulde salade op zijn tijd en dat is precies wat deze salade is: goedgevuld. Heel goedgevuld kan ik daar wel van maken. Deze salade zit namelijk bomvol met groenten, gegrilde groenten zoals asperges en courgettes, maar ook knapperige verse groenten zoals cherrytomaten, komkommer en rode ui. Voeg daar wat lekkere kruiden, olijfolie en feta aan toe en je zet in een handomdraai een heerlijke salade op tafel.
Wat is orzo?
Voor als je nu denkt: Eef, je gaat me iets te snel, wat is orzo? Dat kan ik begrijpen. Orzo is (nog) niet zo bekend in Nederland. Orzo lijkt qua uiterlijk een beetje op rijst, maar schijn bedriegt want het is een gedroogde pastasoort (dit is dus eigenlijk een pastasalade).
Qua grootte en vorm lijkt het dus op rijst, maar het is pasta. Je kunt het, net als pasta, zowel warm als koud eten. Het wordt gebruikt in soepen, pilav, stoofpotjes, pastagerechten en koude salades zoals deze Griekse orzo salade. Je kunt het gewoon vinden bij de supermarkt om de hoek en het is een regelrechte aanrader!
Orzo salade met gegrilde groenten
Deze orzo salade is een goede kennismaker als je nog nooit orzo hebt gegeten. Je zult zien dat het heel makkelijk te koken is, net zoals pasta. En deze salade zal je verrassen: hij is ontzettend smaakvol, eenvoudig om te maken en zit bomvol groenten.
Ik grilde een deel van de groentes, namelijk de courgette en asperges en dat zorgt voor een lekkere bite. De groenten kun je warm verwerken in de salade, maar eenmaal afgekoeld zijn ze natuurlijk ook heerlijk! Wat mij betreft de ideale zomerse salade, maar in de winter kun je hem natuurlijk ook meer dan prima eten.
Griekse orzo salade
Dit is een beetje een Grieks geïnspireerde orzo salade, zo heb ik hem ook ooit op een event gegeten. Met feta en olijven. Ik had nog wat groenten over en die besloot ik te grillen voor in de salade. Dat was een goede ingeving want het maakt de salade ontzettend lekker, rijk van smaak en natuurlijk met extra vitamientjes.
Ik gebruikte zelf een halve gele en een halve groene courgette en wat aspergetips, maar als je nog andere groenten over hebt kun je die natuurlijk ook prima verwerken in deze salade. Wat gegrilde aubergine, paprika of wat beetgaar gekookte sperziebonen om even wat voorbeelden te geven, smaken ook ontzettend goed. Ik hou ervan om restjes op deze manier op te maken. Zo hoef je niet onnodig iets weg te gooien en maak je je maaltijd doorgaans alleen maar lekkerder!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram orzo
- 100 gram groene asperges (aspergetips)
- 1 courgette (ik gebruikte een halve groene en een halve gele courgette)
- 1 theelepel oregano
- 150 gram cherrytomaten
- 2 kleine komkommers
- 1 rode ui
- 125 gram groene olijven (zonder pit)
- 1 klein bosje peterselie
- 100 gram feta
- olijfolie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de orzo zoals aangegeven op de verpakking en als hij gaar is spoel je de orzo af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen.
- Terwijl de orzo kookt gaan we de groenten grillen. Verwarm de grill alvast voor.
- Snij de courgette in plakjes en vervolgens in kwarten. Doe samen met de aspergetips in een ruime kom.
- Doe hierbij 2 eetlepels olijfolie, oregano en naar smaak peper en zout. Schud even zodat alle groenten bedekt zijn met een mooi laagje.
- Grill de groenten tot ze gaar zijn en voorzien van een mooi grillstreepje.
- Ondertussen halveer je de cherrytomaten, snij je de komkommer in plakjes, de rode ui in ringen, de olijven in plakjes en de peterselie fijn.
- Doe vervolgens alle ingrediënten in de kom de orzo, gegrilde groenten (lekker als ze nog een beetje lauwwarm zijn) en de rest van de groenten.
- Verkruimel de feta eroverheen, breng op smaak met peper, zout en eventueel nog een klein scheutje olijfolie. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Nicole says:
Wij wonen in noorwegen en hebben nog geen Orzo in de winkel, dus ik heb deze vervangen door gekookt gerstekorrel. Héérlijk en nog voedzamer.
Eef says:
Wat leuk om te lezen!
Moniquedevries says:
Zo!! Dat is lekker, vandaag gemaakt, echt heerlijk
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Heidi van Dorssen says:
Top salade!! Eens wat anders met ofzo!! Dank voor het recept
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie 🙂
An says:
Wilde deze salade maken maar krijg nogal vreemde getallen bij intikken 5 personen. Bij 4 pers nl 150 gr Orzo en bij 5 pers 1875 gr. Hoe lees ik dit? Dank alvast.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
De tool rekent het precies uit aan de hand van een berekening, dus dan kunnen er inderdaad weleens gekke getallen staan. Maar ik denk dat je de komma niet gezien hebt, want bij de orzo wordt het 187,5, dan kun je bijvoorbeeld 190 aanhouden, het luistert niet heel nauw 🙂
Hanne Wu says:
Hi! Is de hoeveelheid orzo gekookt of ongekookt?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Hanne, de hoeveelheid is ongekookt! Wel de orzo koken natuurlijk koken, zie de eerste stap ;-).