Griekse pita, zacht, luchtig, smaakvol en eigenlijk onmisbaar tijdens een Griekse maaltijd. Laten we eerlijk zijn. Deze heerlijke Griekse pitabroodjes zijn makkelijk om te maken, ontzettend lekker en… zo op!
Zelfgemaakte Griekse pita’s
Zelf Griekse pita maken is echt een aanrader. Het deeg is zo gemaakt, je bakt ze even in de pan en dan zijn ze al klaar. Kind kan de was doen! Vervolgens vul je de Griekse pitabroodjes met wat je maar lekker vindt.
Bijvoorbeeld gyros, een van mijn favorieten, of wat dacht je van Griekse gehaktballetjes? Ook behoorlijk geweldig! Maar ze zijn ook al fantastisch als je ze alleen al dipt in zelfgemaakte tzatziki.
Pita Grieks
Deze broodjes noem je Grieks pitabrood en het verschil met ‘gewone’ pitabroodjes is dat je die open snijdt en vervolgens vult, waar je Griekse pitabroodjes belegt en dan dubbelvouwt. Ook bak je ze kort in de pan waar je de andere pitabroodjes bakt in de oven.
De Griekse lijkt dus wat meer op platbrood dan de pitabroodjes die je hier standaard in de supermarkt vindt. Maar je noemt het dus wel pita. Kun je het nog volgen? 😉
Wil je liever de pitabroodjes zoals uit de winkel maken, dan heb ik ook een recept voor zelf pitabroodjes maken voor je. Ook zeker een aanrader om eens te maken!
De lekkerste Griekse pita
Wel grappig trouwens dat wij het altijd pitabrood noemen, want wist je dat pita ook brood betekent? Dus eigenlijk zeg je dan brood-brood. Dat is nou eenmaal hoe we het noemen, maar eigenlijk dus dubbelop.
Genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan! Ik ben heel benieuwd wat je van deze Griekse broodjes gaat vinden. Ik ben er erg enthousiast over. Het lekkerste is trouwens om ze meteen op te eten, dat is vaak zo met zelfgemaakt brood, maar met deze pita zeker ook. Geniet ervan!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 ml water (lauwwarm)
- 7 gram gist (gedroogd)
- 75 ml melk (lauwwarm)
- 2 theelepels suiker
- 350 gram bloem
- 2 theelepels oregano (gedroogd)
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- olijfolie en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe het water, de gist, melk en de suiker in een mengkom van je keukenmachine en laat het even staan tot het gaat schuimen.
- Voeg de bloem, 1 eetlepel olijfolie, de oregano, knoflookpoeder en uienpoeder toe.
- Kneed hier een soepel deeg van met de deeghaak en voeg tijdens het kneden 2 theelepels zout toe.
- Haal het deeg uit de kom, verdeel er een beetje olijfolie over en maak er een bal van, leg deze in de kom. Draai de bal deeg om zodat hij rondom bedekt is met olie en dek de kom nu af.
- Laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
- Verdeel het deeg vervolgens in 6 gelijke stukken en draai hier balletjes van.
- Neem een stevige koekenpan en verhit deze op hoog vuur zonder olie of vet.
- Rol een van de balletjes uit tot een dunne ronde lap en bak deze in de pan aan beide kanten tot hij luchtig en goudbruin is.
- Haal de Griekse pita uit de pan, vet in met een kwastje met een beetje olijfolie en verpak in een schone theedoek zodat hij lekker zacht wordt en warm blijft.
- Herhaal met de overige balletjes en geniet van je Griekse pita’s!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Truus van Maanen says:
Hoii. Kan je dit ook maken met haver of amendelmelk? Groetjes😊
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Truus, dat hebben we zelf nog niet getest maar dat lijkt me geen probleem. Ik zou zelf voor havermelk kiezen!
Mirjam Kruft says:
Beste Eef, het zal aan mij liggen, maar hoe sla ik een recept op? Ik heb al een account aangemaakt.
Groetjes Mirjam
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Mirjam, welkom bij de club! In de receptenkaart (waar de ingrediënten en bereidingswijze in staan) zie je in de bovenste rand een knopje waarmee je het recept kunt opslaan 😉 .
Carla Vaesen says:
Hoi Eef, kan je die inde diepvries bewaren want ik met maar alleen en 6 broodjes eet ik niet in 1 keer op 😉
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we zelf niet getest, maar zou je uiteraard kunnen proberen. Onze ervaring is dat vers brood toch echt het lekkerst is vers, ze zijn zo op hoor 😉 .
Sylvia says:
Hoi Eef,
Wij houden van gezond, welk bloem kan je dan het beste gebruiken.
Groetjes en alvast bedankt!
Sylvia
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Sylvia, in principe zijn zowel patentbloem als tarwebloem geschikt, het is maar net wat je eigen voorkeur heeft 😉 .
Sylvia says:
Echt een aanrader. Goed recept! Gegeten met zelfgemaakte kip-gyros en tzatziki. Uiteraard kon de griekse salade niet ontbreken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel! 😀