1u 25 min.
4.41 van 5 stemmen

Griekse pita

Griekse pita, zacht, luchtig, smaakvol en eigenlijk onmisbaar tijdens een Griekse maaltijd. Laten we eerlijk zijn. Deze heerlijke Griekse pitabroodjes zijn makkelijk om te maken, ontzettend lekker en… zo op!

Zelfgemaakte Griekse pita’s

Zelf Griekse pita maken is echt een aanrader. Het deeg is zo gemaakt, je bakt ze even in de pan en dan zijn ze al klaar. Kind kan de was doen! Vervolgens vul je de Griekse pitabroodjes met wat je maar lekker vindt.

Bijvoorbeeld gyros, een van mijn favorieten, of wat dacht je van Griekse gehaktballetjes? Ook behoorlijk geweldig! Maar ze zijn ook al fantastisch als je ze alleen al dipt in zelfgemaakte tzatziki.

Griekse pitabroodjes maken

Pita Grieks

Deze broodjes noem je Grieks pitabrood en het verschil met ‘gewone’ pitabroodjes is dat je die open snijdt en vervolgens vult, waar je Griekse pitabroodjes belegt en dan dubbelvouwt. Ook bak je ze kort in de pan waar je de andere pitabroodjes bakt in de oven.

De Griekse lijkt dus wat meer op platbrood dan de pitabroodjes die je hier standaard in de supermarkt vindt. Maar je noemt het dus wel pita. Kun je het nog volgen? 😉

Wil je liever de pitabroodjes zoals uit de winkel maken, dan heb ik ook een recept voor zelf pitabroodjes maken voor je. Ook zeker een aanrader om eens te maken!

Griekse pitabroodjes

De lekkerste Griekse pita

Wel grappig trouwens dat wij het altijd pitabrood noemen, want wist je dat pita ook brood betekent? Dus eigenlijk zeg je dan brood-brood. Dat is nou eenmaal hoe we het noemen, maar eigenlijk dus dubbelop.

Genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan! Ik ben heel benieuwd wat je van deze Griekse broodjes gaat vinden. Ik ben er erg enthousiast over. Het lekkerste is trouwens om ze meteen op te eten, dat is vaak zo met zelfgemaakt brood, maar met deze pita zeker ook. Geniet ervan!

Griekse pita recept
Griekse pita

Griekse pita

Deze Griekse pita is zacht, luchtig, smaakvol en eigenlijk onmisbaar tijdens een Griekse maaltijd. Makkelijk om te maken en echt ontzettend lekker!
4.41 van 5 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Rijzen1 uur
Totale tijd1 uur 25 minuten

Ingrediënten

6 stuks
  • 125 ml water (lauwwarm)
  • 7 gram gist (gedroogd)
  • 75 ml melk (lauwwarm)
  • 2 theelepels suiker
  • 350 gram bloem
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • olijfolie en zout

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Doe het water, de gist, melk en de suiker in een mengkom van je keukenmachine en laat het even staan tot het gaat schuimen.
  • Voeg de bloem, 1 eetlepel olijfolie, de oregano, knoflookpoeder en uienpoeder toe.
  • Kneed hier een soepel deeg van met de deeghaak en voeg tijdens het kneden 2 theelepels zout toe.
  • Haal het deeg uit de kom, verdeel er een beetje olijfolie over en maak er een bal van, leg deze in de kom. Draai de bal deeg om zodat hij rondom bedekt is met olie en dek de kom nu af.
  • Laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
  • Verdeel het deeg vervolgens in 6 gelijke stukken en draai hier balletjes van.
  • Neem een stevige koekenpan en verhit deze op hoog vuur zonder olie of vet.
  • Rol een van de balletjes uit tot een dunne ronde lap en bak deze in de pan aan beide kanten tot hij luchtig en goudbruin is.
  • Haal de Griekse pita uit de pan, vet in met een kwastje met een beetje olijfolie en verpak in een schone theedoek zodat hij lekker zacht wordt en warm blijft.
  • Herhaal met de overige balletjes en geniet van je Griekse pita’s!
Goed om te weten:
Bewaartip: de Griekse pita’s blijven enkele uren vers, zacht en warm als je ze goed verpakt houdt in de theedoek en eventueel wat aluminiumfolie eroverheen doet. Helaas zijn ze niet veel langer houdbaar dan dat, zoals eigenlijk altijd het geval met zelfgebakken brood.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 227kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwitten: 7g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 0.3g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Griekse pita

35 gedachten over “Griekse pita”

  1. Hoi Team Eef,

    Mijn deeg blijft nat en plakkerig. Ben 2 keer opnieuw begonnen, verhoudingen dubbel gecheckt.
    Ik kan daar met geen mogelijkheid een bal van maken.
    Staat nu te rijzen, probeer het straks nog maar een keer..

    Beantwoorden
    • Het hoort wel wat plakkerig te zijn, je kunt eventueel tijdens het kneden een beetje bloem toevoegen maar wees daar voorzichtig mee. Als je te veel erin kneedt wordt het te droog!

      Beantwoorden
    • Dat kan veel verschillende oorzaken hebben: ander bloem, te lang of te kort gekneden, oude gist, te lange of te korte rijstijd. Voor mij heel lastig zo te zeggen zonder meer te weten.

      Beantwoorden
  2. De pita’s waren erg smaakvol. Het deeg was alleen erg plakkerig gebleven dus lastig om dat mooi uit te rollen. Heb je daar nog tips voor?

    Beantwoorden
  3. Het deeg staat te rijzen, de Griekse salade en de tzaziki zijn net gemaakt en de souflaki’s ga ik zo aan de spiesen rijgen en dan gaan ze op de bbq. Dat wordt vast smullen!

    Beantwoorden
  4. Hoezo kan je zelf gebakken brood slechts enkele uren bewaren of ietsje langer? Dat is niet waar namelijk. Deze pitaas zou kunnen omdat je ze in de bakt , maar jd kan ze prima invriezen en warm maken voor een volgende keer hoor.

    Beantwoorden
    • Hi Mirjam, welkom bij de club! In de receptenkaart (waar de ingrediënten en bereidingswijze in staan) zie je in de bovenste rand een knopje waarmee je het recept kunt opslaan 😉 .

      Beantwoorden
4.41 van 5 stemmen (3 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie