Griekse pita, zacht, luchtig, smaakvol en eigenlijk onmisbaar tijdens een Griekse maaltijd. Laten we eerlijk zijn. Deze heerlijke Griekse pitabroodjes zijn makkelijk om te maken, ontzettend lekker en… zo op!
Zelfgemaakte Griekse pita’s
Zelf Griekse pita maken is echt een aanrader. Het deeg is zo gemaakt, je bakt ze even in de pan en dan zijn ze al klaar. Kind kan de was doen! Vervolgens vul je de Griekse pitabroodjes met wat je maar lekker vindt.
Bijvoorbeeld gyros, een van mijn favorieten, of wat dacht je van Griekse gehaktballetjes? Ook behoorlijk geweldig! Maar ze zijn ook al fantastisch als je ze alleen al dipt in zelfgemaakte tzatziki.

Pita Grieks
Deze broodjes noem je Grieks pitabrood en het verschil met ‘gewone’ pitabroodjes is dat je die open snijdt en vervolgens vult, waar je Griekse pitabroodjes belegt en dan dubbelvouwt. Ook bak je ze kort in de pan waar je de andere pitabroodjes bakt in de oven.
De Griekse lijkt dus wat meer op platbrood dan de pitabroodjes die je hier standaard in de supermarkt vindt. Maar je noemt het dus wel pita. Kun je het nog volgen? 😉
Wil je liever de pitabroodjes zoals uit de winkel maken, dan heb ik ook een recept voor zelf pitabroodjes maken voor je. Ook zeker een aanrader om eens te maken!

De lekkerste Griekse pita
Wel grappig trouwens dat wij het altijd pitabrood noemen, want wist je dat pita ook brood betekent? Dus eigenlijk zeg je dan brood-brood. Dat is nou eenmaal hoe we het noemen, maar eigenlijk dus dubbelop.
Genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan! Ik ben heel benieuwd wat je van deze Griekse broodjes gaat vinden. Ik ben er erg enthousiast over. Het lekkerste is trouwens om ze meteen op te eten, dat is vaak zo met zelfgemaakt brood, maar met deze pita zeker ook. Geniet ervan!


Ingrediënten
- 125 ml water (lauwwarm)
- 7 gram gist (gedroogd)
- 75 ml melk (lauwwarm)
- 2 theelepels suiker
- 350 gram bloem
- 2 theelepels oregano (gedroogd)
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- olijfolie en zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Doe het water, de gist, melk en de suiker in een mengkom van je keukenmachine en laat het even staan tot het gaat schuimen.
- Voeg de bloem, 1 eetlepel olijfolie, de oregano, knoflookpoeder en uienpoeder toe.
- Kneed hier een soepel deeg van met de deeghaak en voeg tijdens het kneden 2 theelepels zout toe.
- Haal het deeg uit de kom, verdeel er een beetje olijfolie over en maak er een bal van, leg deze in de kom. Draai de bal deeg om zodat hij rondom bedekt is met olie en dek de kom nu af.
- Laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
- Verdeel het deeg vervolgens in 6 gelijke stukken en draai hier balletjes van.
- Neem een stevige koekenpan en verhit deze op hoog vuur zonder olie of vet.
- Rol een van de balletjes uit tot een dunne ronde lap en bak deze in de pan aan beide kanten tot hij luchtig en goudbruin is.
- Haal de Griekse pita uit de pan, vet in met een kwastje met een beetje olijfolie en verpak in een schone theedoek zodat hij lekker zacht wordt en warm blijft.
- Herhaal met de overige balletjes en geniet van je Griekse pita’s!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Hoi Team Eef,
Mijn deeg blijft nat en plakkerig. Ben 2 keer opnieuw begonnen, verhoudingen dubbel gecheckt.
Ik kan daar met geen mogelijkheid een bal van maken.
Staat nu te rijzen, probeer het straks nog maar een keer..
Het hoort wel wat plakkerig te zijn, je kunt eventueel tijdens het kneden een beetje bloem toevoegen maar wees daar voorzichtig mee. Als je te veel erin kneedt wordt het te droog!
Ik heb geen keukenmachine. Heb je een alternatief om het deeg te maken?
Dan zul je je handen moeten gebruiken 😉
Hoi Eef, een alternatief kan een mixer met deeghaken zijn?
Net terug uit Griekenland deze pita’s gemaakt.
Erg jammie, een geweldige look-a-like ❣️
Bedankt voor het recept.
Wat leuk om te horen, dankjewel! 🙂
gisteren voor het eerst gemaakt, erg lekker maar ze waren te hard. wat die ik fout?
Misschien te lang door gebakken? Doe ze uit de oven direct in een theedoek waar je ze in wikkelt dan worden ze zachter.
Hoi Eef, de laatste keer waren de pita’s niet zo luchtig. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?
Groetjes,
Patricia
Dat kan veel verschillende oorzaken hebben: ander bloem, te lang of te kort gekneden, oude gist, te lange of te korte rijstijd. Voor mij heel lastig zo te zeggen zonder meer te weten.
De pita’s waren erg smaakvol. Het deeg was alleen erg plakkerig gebleven dus lastig om dat mooi uit te rollen. Heb je daar nog tips voor?
Een beetje bloem op het aanrecht doen en op het deeg voor je het gaat uitrollen of je handen even nat maken met water
Het deeg staat te rijzen, de Griekse salade en de tzaziki zijn net gemaakt en de souflaki’s ga ik zo aan de spiesen rijgen en dan gaan ze op de bbq. Dat wordt vast smullen!
Wat heerlijk! Geniet ervan 🙂
Heerlijk!! Vandaag gemaakt, samen met bifteki en tzatziki, en ze gingen inderdaad snel op 🙂
Oh wat een heerlijke combinatie!
Hoezo kan je zelf gebakken brood slechts enkele uren bewaren of ietsje langer? Dat is niet waar namelijk. Deze pitaas zou kunnen omdat je ze in de bakt , maar jd kan ze prima invriezen en warm maken voor een volgende keer hoor.
Ja dat kan, maar als je ze niet invriest worden ze keihard. Dat is helaas het geval met zelfgebakken brood.
Wat is het verschil met flatbread?
Dit type pita is in feite een soort flatbread, dat is een collectieve term voor diverse soorten platbrood. Turks flatbread is bijvoorbeeld iets dunner dan deze Griekse pita!
Echt een aanrader. Goed recept! Gegeten met zelfgemaakte kip-gyros en tzatziki. Uiteraard kon de griekse salade niet ontbreken.
Wat leuk om te horen, dankjewel! 😀
Hoi Eef,
Wij houden van gezond, welk bloem kan je dan het beste gebruiken.
Groetjes en alvast bedankt!
Sylvia
Hi Sylvia, in principe zijn zowel patentbloem als tarwebloem geschikt, het is maar net wat je eigen voorkeur heeft 😉 .
Alles je liever gezond hebt zou je volkoren moeten nemen.
Hoi Eef, kan je die inde diepvries bewaren want ik met maar alleen en 6 broodjes eet ik niet in 1 keer op 😉
Dat hebben we zelf niet getest, maar zou je uiteraard kunnen proberen. Onze ervaring is dat vers brood toch echt het lekkerst is vers, ze zijn zo op hoor 😉 .
Ik bewaar het deeg in de vriezer, dat gaat prima en de volgende keer weer vers brood
Ja! Het deeg kan goed bewaard worden in de vriezer. Ik heb er op een later moment weer net zo van kunnen genieten.
Beste Eef, het zal aan mij liggen, maar hoe sla ik een recept op? Ik heb al een account aangemaakt.
Groetjes Mirjam
Hi Mirjam, welkom bij de club! In de receptenkaart (waar de ingrediënten en bereidingswijze in staan) zie je in de bovenste rand een knopje waarmee je het recept kunt opslaan 😉 .
Hoii. Kan je dit ook maken met haver of amendelmelk? Groetjes😊
Hi Truus, dat hebben we zelf nog niet getest maar dat lijkt me geen probleem. Ik zou zelf voor havermelk kiezen!
Hoi Eef, moet ik bij het verdubbelen van het recept ook extra zout en olijfolie toevoegen?
Groetjes, Carmen