Kip gyros met pita en tzatztiki. Zelf gyros maken van kip met een waanzinnig lekkere marinade. Zelfgemaakte Griekse pita en natuurlijk ook (zelfgemaakte) tzatziki maken deze ultieme Griekse comfort food maaltijd compleet!
Tijdens de kraamperiode van Jurre en daarna heb ik zo goed als niet gekookt. Want laten we eerlijk zijn, zo’n kraamperiode is gewoon hard werken. Herstellen na de bevalling, korte nachtjes en het liefst wil je gewoon de hele dag met de baby knuffelen. Je bent constant bezig en een beetje uit je doen (niet zo gek natuurlijk), maar dan schiet eten en al helemaal koken er een beetje bij in.
Makkelijk koken in de kraamweek
Gelukkig hebben we lieve familie die ook tijdens deze kraamperiode lekkere ovenschoteltjes en gerechtjes kwamen brengen (zo ontzettend fijn!) mocht je iets liefs willen doen voor iemand in de kraamweek: kook iets lekkers 😉 .
Denk aan ovenschotels met aardappel, lasagne bolognese of macaroni ovenschotel bijvoorbeeld. Iets wat ze zo hup de oven in kunnen doen en zo goed als niets meer aan hoeven te doen.

Griekse maaltijd bestellen
Nu werd Thuisbezorgd bij ons ook regelmatig geraadpleegd hoor, laten we daar gewoon eerlijk over zijn. Helaas heb je bij ons in de polder alleen nou niet echt een enorme keuze: pizza, patat, shoarma, sushi en dat is het wel zo’n beetje.
Maar er zit een fan-tas-tisch lekker Grieks restaurant bij. Die bezorgen dus de lekkerste Griekse pita met kip gyros en tzatziki. Huisgemaakt, bomvol smaak, supersimpel en zo lekker! Zeker als je ontzettend moe en gaar bent is dit zo’n op en top comfort food maaltijd om blij van te worden.
Kip gyros met pita en tzatztiki
Toen ik eenmaal iets meer op de been was ontstond het idee om het zelf te maken. Zelf de Griekse pita te maken, de marinade voor de kip en daar zo’n lekkere kip gyros met pita van te maken. Het resultaat zie je hier en ik kan je verklappen: fan-tas-tisch lekker!
Als je iets meer tijd heb, maak dan deze. Helemaal lekker met een zelfgemaakte Griekse salade erbij. Heb je iets minder tijd of zin om te koken? Bestel dan bij je lokale Griek want de horeca heeft het natuurlijk moeilijk genoeg in deze tijd…


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 ml water (lauwwarm)
- 7 gram gist (gedroogd)
- 75 ml melk (lauwwarm)
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels oregano
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 350 gram bloem
- olijfolie en zout
- 750 gram kipdijfilet (in reepjes gesneden)
- 2 tenen knoflook (uitgeperst)
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel azijn
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel uienpoeder
- peper en zout naar smaak
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng het water met de gist, melk en de suiker. Laat even een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe de bloem in de kom van de keukenmachine met deeghaak en voeg daar 1 eetlepel olijfolie, de oregano, knoflookpoeder en uienpoeder aan toe.
- Doe hierbij het gistmengsel en kneed er een soepel deeg van. Voeg ondertussen ongeveer 2 theelepels zout toe aan het deeg.
- Doe een beetje olijfolie in een ruime kom, leg hierin de bol deeg, draai om zodat de olie rondom zit en laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
- Ondertussen marineer je de kip met alle ingrediënten van de marinade. Laat dit terwijl het deeg aan het rijzen is lekker intrekken.
- Zodra het deeg klaar is met rijzen verdeel je het in 6 stukken en hier draag je mooie bolletjes van.
- Verhit een pan op het vuur en rol één van de bolletjes uit tot een mooie dunne ovale lap.
- Bak de Griekse pita om en om in de pan aan beide kanten goudbruin.
- Dek daarna direct af met een theedoek om de pita's warm en zacht te houden.
- Bak vervolgens ook de gemarineerde kip reepjes in een pan met een scheutje olijfolie.
- Vul de pita's met de kip gyros en voeg naar smaak salade, ui, komkommer, tomaat, tzatziki, frietjes en/of feta toe. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.


Marja says:
Nooit meer kartonnen pittabroodjes uit de winkel, dit was zo lekker !
Fijne feestdagen met elkaar.
Groetjes Marja
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 😀
Arno Kools says:
Helemaal mee eens. Heerlijk en nog leuk om te maken ook.
Monique says:
Mega lekkere pita’s. We hebben met zijn allen gesmuld.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Stephanie says:
Zeer lekker receptje! Ik vraag me alleen af hoe dun je het deeg best uitrolt. Bij mij waren de pita’s wel dikker dan de wraps die je koopt in de winkel. Is dat normaal of moet je ze echt zeer dun uitrollen? Dankje!
Eef says:
Ja dat is normaal. Wil je ze dunner dan kan dat, dan rol je ze simpelweg dunner uit 😉 Maar bij mij zijn ze ook altijd iets dikker, vind ik erg lekker maar dat is uiteraard persoonlijk. Voor deze pita geldt dat ook. Rol ze sowieso iets dunner uit dan je ze wilt hebben want ze rijzen tijdens het bakken natuurlijk ook nog 🙂
imane says:
Hoi hoi. Kan ik hier ook amandelmelk voor gebruiken ipv normale melk?
Eef says:
Dat kan 🙂
Nane says:
Hi Eef, ik wil de Griekse Pitabroodjes graag maken maar heb geen keukenmachine met deeghaak. Mijn mixer/garde is er een uit zo’n staafmixerset (niet krachtig/stevig), dus die lijkt me niet handig om te gebruiken. Kan ik ze alsnog maken? Zo ja, hoe? Zou het met de hand kunnen doen (net als bij je lavash recept), en dat ik dan wat langer doorkneed?
Eef says:
Nee dat zou ik zeker niet daarmee doen, dan heb je kans dat je je set stuk maakt. Met de hand kan altijd met elk brood recept, je zult alleen wat langer moeten kneden, maar (persoonlijk) vind ik dat altijd wel een leuk klusje 🙂
R.Beverwijk says:
Kan je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken IPV bloem en gist?
Eef says:
Nee, zelfrijzend bakmeel, waarin bakpoeder zit, heeft namelijk een compleet andere werking dan gist
L says:
Hi,
Ik vroeg me af of je de klaargemaakte pita’s langer kan bewaren? Of desnoods het deeg kan invriezen oid?
liefs!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Lotte, ik heb dit zelf nog niet geprobeerd dus ik durf je hier geen concreet antwoord op te geven. Ik vermoed dat je ze (gebakken) prima kan invriezen en als je ze even laat ontdooien voor je ze weer opbakt moet dat denk ik goed gaan. Als je het gaat proberen hoor ik graag of het is gelukt!
R says:
Hoi!
Ik wil volgende week zondag dit recept graag maken. Wat is ongeveer de grootte van een pita?? 1 per persoon genoeg?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Afhankelijk van hoe veel honger je hebt en of je er nog iets voor/na eet zou ik de porties bepalen, ik denk dat 1 á 2 voldoende hoort te zijn!
Jorine says:
Vandaag gemaakt en het was heerlijk!! Gaan we vaker doen!
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
Astrid De Vries says:
Hallo Eef,
Het is ochtend maar krijg nu al honger🤠Ik heb ook geen keukenmachine maar wel een gewone mixer (NIET zoals in de eerdere reacties van een staafmixer set) zou het daar wel mee lukken met deeghaken? En op welke stand dan hoog/laag/middel?
Ook hoor het graag van je
Een Brabantse groet,
Astrid
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Haha, dat kan ik begrijpen! Ik weet even niet wat je bedoelt met een gewone mixer. Een standmixer die geschikt is voor het maken van deeg zou ik aanraden en zo niet dan adviseer ik met de hand kneden 🙂 Succes!
marion Westerduijn says:
Hoi Eef,
Hoelang van te voren kan ik deze pitahbroodjes maken/
groetjes,
Marion
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Het lekkerste is altijd om zelfgebakken brood direct op te eten, maar je kunt ze zeker (goed afgesloten) bewaren 🙂