10 x ovenschotels met aardappel

10 x ovenschotels met aardappel

10 x ovenschotels met aardappel. Ik ben dol op ovenschotels, maak ze regelmatig en geef er graag mijn eigen draai aan. Ik zet mijn 10 favoriete ovenschotels op een rij voor je. Kijk mee en maak degene die jou het lekkerst lijken (of maak ze gewoon alle 10, dat kan ook natuurlijk 😉 )!

Een ovenschotel is, wat mij betreft, een ideale maaltijd omdat je er lekker veel groenten in kwijt kunt én hem prima kunt voorbereiden. De meeste ovenschotels kun je namelijk gerust 1 tot 2 dagen van te voren volledig klaar maken. Voordat je de ovenschotel gaat eten hoeft hij dan alleen nog even de oven in en heb jij je handen vrij om andere dingen te doen.

Ovenschotels met aardappel

Wat ik zelf wel vaak doe is even aluminiumfolie over de ovenschotel doen voor het eerste deel van de baktijd zodat de binnenkant ook goed warm wordt en je niet alleen een warme boven- en onderkant hebt. De laatste 15 – 20 minuten haal ik het aluminiumfolie eraf zodat het korstje van de ovenschotel lekker krokant kan worden. Verleng trouwens ook altijd de bereidingstijd met iets van 15 tot 30 minuten. Exacte tijd is wisselend per ovenschotel, maar als hij koud uit de koeling komt heeft hij uiteraard iets langer nodig om weer lekker warm te worden.

Ouderwetse Hete bliksem ovenschotel

Ovenschotel recept 1: hete bliksem ovenschotel

Hete bliksem is een typisch oud-Hollandse ovenschotel bestaande uit aardappelpuree, appel en uien. Zelf voeg ik daar graag nog een beetje gehakt en spekjes in (extra lekker), maar ook zonder deze toevoeging is het een heerlijke, en dan vegetarische, ovenschotel.
Bekijk het recept voor deze hete bliksem ovenschotel >>

Witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas

Ovenschotel recept 2: witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas

Witlof in de ham en kaas vond ik als klein meisje al heerlijk! Inmiddels maak ik er regelmatig deze ovenschotels van. Een laagje romige aardappelpuree welke een bedje vormt voor de witlof in ham en kaas. Een heerlijke en snelle ovenschotel.
Bekijk het recept voor deze witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas >>

Bobotie

Ovenschotel recept 3: Zuid-Afrikaanse bobotie

Van twee typisch Nederlandse ovenschotels reizen we door naar Zuid-Afrika voor hun nationale ovenschotel namelijk, bobotie. Traditioneel gemaakt met rijst, maar ik vind hem met aardappel eigenlijk veel lekkerder en zodoende is mijn recept voor Zuid-Afrikaanse bobotie met aardappel. Echt een aanrader om eens te proberen!
Bekijk het recept voor Zuid-Afrikaanse bobotie >>

Zuurkool ovenschotel met spekjes en appel

Ovenschotel recept 4: Zuurkool ovenschotel met spekjes en appel

Een zuurkool ovenschotel is altijd goed. Ook aan deze ovenschotel geef ik graag een eigen twist en dat doe ik met appel. Het friszoete van de appel gaat namelijk fantastisch samen met de zuurkool. Niet voor niets wordt er vaak gezegd dat je zuurkool even kunt koken in een beetje appelsap om het minder zuur te maken. Deze combi is goud!
Bekijk het recept voor de zuurkool ovenschotel met spekjes en appel >>

Langedijker Koolschotel

Ovenschotel recept 5: Langedijker koolschotel

Ik ben opgegroeid onder de “rook” van een zuurkoolfabriek (daar is natuurlijk geen rook, maar je begrijpt wel wat ik bedoel 😉 ). Om ons dorp waren vroeger velden en velden vol… witte kool. Menig Langedijker is er groot mee geworden en deze Langedijker koolschotel mocht dan ook niet ontbreken in deze lijst. Geen zuurkool, maar kool en lekker dat ‘ie is!
Bekijk het recept voor deze Langedijker koolschotel >>

preischotel

Ovenschotel recept 6: snelle preischotel

Lekker snel klaar én vriendelijk voor de portemonnee deze preischotel met gehakt, aardappel, kerrie, geraspte kaas en natuurlijk…prei!
Bekijk het recept voor deze snelle preischotel >>

spruitjesschotel
Ovenschotel recept 7: spruitjesovenschotel met spekjes

Deze ovenschotel is goed gevuld met romige aardappelpuree, spekjes, spruitjes, rode ui en geraspte kaas. Dat laatste mag natuurlijk niet ontbreken bij de meeste ovenschotels!
Bekijk het recept voor deze spruitjesovenschotel met spekjes >>

Aardappelovenschotel met kip en spinazie
Ovenschotel recept 8: aardappelovenschotel met kip en spinazie

Dit keer geen aardappelpuree, maar krieltjes. Deze goed gekleurde ovenschotel is niet alleen een lust voor het oog, hij is ook fan-tas-tisch lekker en, bonus, ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken.
Bekijk het recept voor deze aardappelovernschotel met kip en spinazie >>

Bloemkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel recept 9: bloemkool ovenschotel met gehakt

Een heerlijke ovenschotel met bloemkool, gehakt, romig aardappelpuree en natuurlijk ook geraspte kaas.
Bekijk het recept voor deze bloemkool ovenschotel met gehakt >>

Shepherds pie
Ovenschotel recept 10: Shepherd’s pie

De laatste van deze mooie verzameling is een Britse ovenschotel met romig aardappelpuree, gehakt en groenten. Ontzettend smaakvol, makkelijk om te maken en mocht je hem nog niet kennen dan zeg ik, deze moet je zeker eens proberen!
Bekijk het recept voor Shepherd’s pie >>

10 x ovenschotels met aardappels

Een reactie op “10 x ovenschotels met aardappel

 • Natascha Bijkerk zegt:

  Ik ben op zoek naar een lekkere aardappel spinazie feta schotel (met geraspte kaas erover). En hoop dat jij een recept op je site kan plaatsen.
  Voorheen was er een zakje met saus in de winkel te koop. Die is echter al jaren uit de handel.

  Een vriendin tipte mij een aantal weken geleden over jouw site en sindsdien heb ik een aantal van jouw ovenschotels gemaakt (macaroni, mac and cheese, moussaka ) en zelfs opgeslagen. Mijn gezin en ik zijn hierover erg tevreden, aangezien ik eigenlijk niet van koken hou is toch fijn dat het me gelukt is dankzij jouw recepten. Dus chapeau.

  Hopelijk kan je een lekkere aardappel spinazie feta schotel maken en op je site plaatsen.
  Ik kijk er naar uit :))

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *