fbpx
Witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas

Witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas

Witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas, een heerlijke ovenschotel. Klassiek en toch net even anders dan je hem misschien zelf zou maken. Ik heb wat aanpassingen gemaakt op het recept zoals ik hem altijd maakte en ik moet zeggen, hij is nu nóg lekkerder geworden!

Dus ben je dol op witlof en ovenschotels? Dan moet je deze zeker een keer maken. Hij is namelijk lekker, makkelijk om te maken en hij staat al binnen een uurtje op tafel! De aardappelpuree van deze ovenschotel is trouwens enorm romig, smaakvol en zo lekker dat je ervan blijft proeven tijdens het koken… Ik moest mezelf dan ook een beetje inhouden want anders had ik straks niet genoeg voor op de ovenschotel 😉 .

Witlof ovenschotel voorbereiden

Wist je trouwens dat je deze ovenschotel prima een dagje van te voren kunt voorbereiden? Je kunt hem helemaal klaar maken tot je hem in de oven doet. Verleng de oventijd met 5 á 10 minuten en je hebt een lekkere, makkelijke maaltijd voor een drukke doordeweekse dag.

Witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas

Witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas

Heerlijk en makkelijk recept voor een witlof ovenschotel met ham en kaas
4.41 van 22 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 3 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo aardappels
  • 100 gram geraspte kaas
  • 100 gram ham
  • 650 gram witlof (ca. 5-6 stronken)
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • peper, zout, nootmuskaat

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze gaar in ruim water en een snuf zout. 
  • Als de aardappels bijna klaar zijn zet je nog een pannetje met ruim water op het vuur en breng je dit aan de kook.
  • Verwijder het kontje van de witlof, snijd door de midden en verwijder de bittere, harde kern.
  • Kook de witlof in het andere pannetje beetgaar.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
  • Breng de aardappels op smaak met peper, zout, nootmuskaat en 3 eetlepels crème fraîche en roer dit tot je een mooie, zachte puree hebt gekregen.
  • Giet ook de witlof af en pak er een snijplak bij.
  • Leg een plakje ham op de snijplank, leg hier wat witlof in en rol dit op tot een mooi rolletje. Herhaal dit met de overige witlof.
  • Neem een ruime ovenschaal en verdeel over de bodem de aardappelpuree.
  • Hierop leg je de rolletjes witlof in de ham en hierover strooi je de geraspte kaas.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze 20 minuten in de oven. 
  • Haal de laatste 5 minuten het aluminiumfolie van de ovenschaal zodat de kaas nog even kan gratineren. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Dit recept is voldoende voor ruim 2 tot 3 personen

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 490kcal | Koolhydraten: 73g | Eiwitten: 21g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 7g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

13 reacties op “Witlof ovenschotel aardappelpuree met ham en kaas”

  1. Ziet er heerlijk uit maar wordt de aardappelpuree niet dun van het vocht uit de witlof als ik witlof met ham en kaas maak dan staat er altijd veel vocht in mijn schaal.

    1. Nee hoor, dat valt reuze mee. Zorg er wel even voor dat je de witlof na het koken even goed laat uitlekken zodat je het meeste vocht kwijt bent.

  2. Ziet er heerlijk uit maar wordt de aardappelpuree niet dun van het vocht uit de witlof als ik witlof met ham en kaas maak dan staat er altijd veel vocht in mijn schaal.

  3. 5 stars
    Ik heb deze ovenschaal al meerdere malen gemaakt en Oh wat is het lekker. Ik doe ipv 3 eetlepels creme fraiche 1 bekertje van 200 gram erdoor, Mmmmmmm
    Vandaag ga ik het recept nog een keer maken, maar volgens mij is de hoeveelheid aardappels aangepast!?

    1. Eef

      Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂 De hoeveelheid aardappelen is niet aangepast (heb het zelfs nog even nagekeken voor je om er zeker van te zijn haha. Altijd een kilo’tje geweest wat mooi is voor 4 personen, maar iets minder of iets meer mag natuurlijk ook.

      1. Ik zie het al, je kunt nu aangeven voor hoeveel personen je het wilt klaarmaken en dat was volgens mij niet zo.
        Maar het blijft overheerlijk, mmmmmm

  4. 5 stars
    is heel lekker en net wat je zegt je blijft er van snoepen ik ken het recept en maak het veel vaker heerlijk vind ik het groetjes en veel kook plezier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top