Volg mij:
Hoofdgerechten, Ovenschotels & Stamppotjes

Zuurkool ovenschotel met spekjes en appel

Zuurkool ovenschotel met spekjes en appel

Zuurkool ovenschotel met spekjes en… appel. Dat laatste is iets minder voor de hand liggend misschien, maar zo’n lekkere toevoeging! Ik ga je vandaag alles vertellen over deze heerlijke ovenschotel met zuurkool en natuurlijk mijn recept met je delen.

Zodra de dagen korter worden en het weer buiten wordt steeds kouder dan komen de ovenschotels weer vaker bij ons op tafel. Ideaal! Wist je namelijk dat je de meeste ovenschotels prima kunt voorbereiden zodat je ze ‘s avonds alleen nog even in de oven hoeft te schuiven en je makkelijke maaltijd binnen no-time op tafel staat?

Zuurkool ovenschotel met spekjes

Ideaal vind ik dat. Ik werk een paar dagen per week op kantoor en voor die dagen bereid ik het liefst het avondeten voor. Na mijn werk haal ik de kleine op, tegenwoordig heeft ze vaak haar groentehapje/ babyhapje vaak al op en is er nog maar eventjes tijd om te spelen, te douchen of in bad te gaan. Daarna een laatste voeding en dan is het alweer tijd om naar bed te gaan voor de kleine dame. Het is dan fijn om een lekkere ovenschotel klaar te hebben die we alleen nog even in de oven hoeven te doen zodat we nog een klein uurtje met z’n drietjes kunnen zijn zonder ons druk te hoeven maken over het avondeten. Zo zijn er natuurlijk voor iedereen van dit soort “avondrituelen” waarbij het fijn is als je niet nog uren in de keuken hoeft te staan, maar gewoon hoppa, ovenschotel in de oven, even wachten en daarna aan tafel.

Velden vol witte en rode kool

Zuurkool is voor mij echt iets waarmee ik ben opgegroeid. Ik ben opgegroeid in Langedijk tussen de velden vol witte en rode kool waar je ook de zuurkoolfabriek “Kramer” vindt. Het is dus vast ook geen verrassing dat ik zuurkool heerlijk vind en de combinatie met warme appel is echt verrassend lekker! Mocht je het niet houden van warme appel dan kun je dit natuurlijk weglaten, maar probeer het eens. Het maakt deze heerlijke ovenschotel net even spannender en lekkerder van smaak. Aanrader!

Ovenschotel met zuurkool spekjes en appel


Het recept voor zuurkool ovenschotel met spekjes en appel:

Voorbereiding: 40 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 1 uur en 10 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor zuurkool ovenschotel met spekjes en appel (ingrediënten):

  • 1 kilo aardappel (iets kruimig)
  • 400 gram zuurkool
  • 250 gram spekjes
  • 1 appel
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • peper, zout, nootmuskaat

Hoe maak je zuurkool ovenschotel:

  1. Kook de zuurkool in een pannetje op laag vuur met een beetje water in 25-30 minuten gaar.
    Gebruik eventueel een beetje appelsap of voeg een eetlepel suiker toe om de zuurkool iets zachter van smaak te maken (minder zuur).
  2. Schil de aardappels en kook deze met een snuf zout ook in 25-30 minuten gaar.
    Giet af en kook even kort droog.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  4. Verdeel de zuurkool oven de bodem van een ruime ovenschaal.
  5. Bak de spekjes uit in een koekenpan en verdeel dit over de zuurkool.
  6. Snijd de appel in dunne plakjes en bak deze even kort in het vet van de spekjes. Verdeel de plakjes appel over de zuurkool en de spekjes.
  7. Stamp tot slot de aardappels fijn en breng aardappels op smaak met peper, zout, nootmuskaat.
  8. Samen met de 3 eetlepels crème fraîche en roer je tot je een mooie, zachte puree hebt gekregen.
  9. Verdeel dit over de zuurkool als bovenste laag.
  10. Strooi hierover 2 á 3 eetlepels broodkruim.
  11. Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en bak hem in 30 minuten in de oven. Haal de laatste 15 minuten de aluminiumfolie van de ovenschaal. Eet smakelijk!

Zuurkool ovenschotel met spekjes en appel

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter