De eerste babyhapjes van Lotte

De eerste babyhapjes van Lotte

De eerste babyhapjes… Ik keek er echt naar uit. Ik zag mezelf al helemaal in de keuken lekkere hapjes klaar maken voor onze kleine dame. Hoe zou ze het vinden? Wat zou ze wel lekker vinden en wat niet. Inmiddels is Lotte alweer 8 maanden geweest en op veler verzoek: ons verhaal over de eerste babyhapjes van Lotte.

Dit is trouwens echt onze ervaring, hoe wij onze dochter kennis hebben laten maken met eten en hoe we langzaam steeds meer richting het gewoon mee aan tafel eten gaan. Ik ben geen voedingsdeskundige, kinderarts of werkzaam bij het consultatiebureau. Dit is dus puur ons eigen verhaal, hoe wij het doen en wat voor ons goed werkt. Zelf vind ik het ook altijd erg leuk om de ervaringen van anderen te lezen en daarom deel ik dus ook onze ervaring. Hopelijk haal je er nog wat handige tips uit.

Welke methode kies je?

Er zijn overigens meerdere methodes om je baby te voeden (voor ik de moedermaffia op mijn dak krijg 😉 ). Wij zijn voor gepureerde hapjes gegaan en bieden inmiddels steeds vaker ook stukjes aan zoals fruit en (gekookte) groenten. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en een bekende daarvan is de Rapley-methode. Kort door de bocht: hierbij bied je direct stukjes aan i.p.v. gepureerde hapjes. Mocht je daar meer over willen lezen kijk dan even bij de moeder van Fiep, haar naam is Lotte (leuke naam ;-)) en zij heeft op haar blog een artikel geschreven over haar ervaring met Rapley.

Eerste hapjes voor Lotte

De eerste babyhapjes

Wij zijn hapjes begonnen met het aanbieden van hapjes toen Lotte rond de 4 maanden oud was. Ze was er echt aan toe! Nieuwsgierig aagje als ze is keek ze nog net niet het eten van onze borden. We zijn op een hele ontspannen, rustige manier begonnen met het aanbieden van de eerste hapjes. Dit stond echt in het teken van laten proeven en leren eten, niet zo zeer in het teken van voeden. Wanneer je vanaf 4 maanden hapjes aan gaat bieden is het echt nog bijvoeding met de nadruk op ‘bij’. Het vervangt dan nog niet de borst- of flesvoeding.

Groenten eerste babyhapjes

Groenten of fruithapjes?

Wij zijn begonnen met aan het aanbieden van groenten in plaats van fruit. Vaak wordt er gezegd dat baby’s de zoete smaak van fruit toch wel lekker vinden en aan groenten vaak iets moeten wennen. Aan het begin bied je meerdere keren hetzelfde hapje aan en combineer je nog niet. Dit om ze te laten wennen aan de smaak en eventuele allergieën op te kunnen merken. Het allereerste hapje wat Lotte kreeg was een wortelhapje. Net als elke baby duwde ze met haar tong het hapje weer naar buiten. Dit doen baby’s trouwens automatisch, ze moeten nog wennen aan de structuur van het hapje.

Op een gegeven moment merk je dat ze het ene hapje lekker vindt dan het andere. Overigens werkt herhaling ook goed. Iets wat ze de eerste keer niet lekker vindt kan ze een tweede of derde keer wel waarderen. Wij zijn dus begonnen met wortel en daarna broccoli, bloemkool (dat was direct een favoriet), zoete aardappel en pompoen.

Na een maand groenten zijn we ook fruit gaan aanbieden. Hoewel ze zeggen dat baby’s de zoete smaak van fruit dus lekker vinden dacht onze dame daar heel anders over. Banaan heeft ook echt even geduurd voor ze dat lekker vond. Overigens eet ze nu smakkend stukjes banaan zelf op. Alle clichés zijn waar, het gaat zo ontzettend snel en wat ze de ene week nog niet lekker vindt of wat nog niet helemaal soepel gaat kan de volgende week van een leien dakje gaan.

Oefenhapjes baby invriezen

Hoe gaat het nu?

Lotte is echt een lekkerbek. En een poets, dat ook ;-). Gister gaf ik haar bijvoorbeeld een groentehapje van spinazie en zoete aardappel. Gifgroen en lekker dat ze het vond! Uit enthousiasme zaten de groene klodder zelfs in haar haar. Lekker zwaaien met die handjes.

Haar groentehapjes bestaan tegenwoordig al lang niet meer uit 1 soort groenten en zijn vaak een combinatie van (zoete)aardappel, rijst, pasta en groenten. Soms met wat vlees of vis. Nu zijn we ook twee tandjes verder en eet ze hele stukjes fruit, (gekookte) groenten of brood. De hapjes zelf pureren of prakken we steeds iets grover. Hoewel ze er een ster in is om de stukjes er soms zo uit te vissen.

Het grappige is dat ik haar bij elk hapje eerst een klein lepeltje geef om te proeven en ze dat dan ook heel aandachtig doet. Aan haar gezicht is dan exact af te lezen wat ze ervan vindt. Inmiddels combineren vaak nieuwe smaken met bekende smaken of geven het eerst een beetje puur. Zo gaat ze geleidelijk aan stap voor stap steeds iets meer met de “pot” mee eten. De leukste momentjes van de dag vind ik dan ook samen aan tafel eten. Of het nu een fruithapje, boterhammetje of het groente/ avondhapje is. We eten zoveel mogelijk aan tafel en gezamenlijk zodat we direct het goede voorbeeld geven hoe je eet en het zoveel mogelijk een rustmomentje is. Geen strijd maar gezellig, samen eten en proeven. Elke week leert ze weer meer dingen eten, gaat het makkelijker en beter.

Babyhapjes vriezer

Zelfgemaakte babyhapjes of kant en klare babyhapjes?

Het zal vast geen verrassing zijn… het liefst maak ik alle babyhapjes voor mijn dochter zelf. Als het even kan dan baseer ik het op ons avondeten en pas ik het iets aan indien nodig zoals geen zout bijvoorbeeld. Dan maak ik vaak een extra porties zodat we het kunnen invriezen. Daarnaast maak ik ook vaak een paar babyhapjes in een keer klaar zodat we een voorraadje hebben in de vriezer. Op dagen dat ik laat uit kantoor kom is het handig dat ze haar avondhapje al heeft gehad bij de opvang of dat wij hem alleen nog even hoeven op te warmen bij thuiskomst.

Fruithapjes vries ik nooit in en maak ik vers, geef ik vers mee of worden vers gemaakt bij de opvang.

Ik ben overigens niet tegen kant en klare babyhapjes, maar geef, bewust, de voorkeur aan zelfgemaakte verse hapjes. Wanneer we lang onderweg zijn of op vakantie geef ik gerust wel eens een kant-en-klaar babyhapje. Ik ben dan wel erg selectief in mijn keuze en een van de merken waarvoor ik dan bewust kies is bijvoorbeeld Ella’s Kitchen (nee, dit is niet gesponsord 😉 ). Er zijn natuurlijk meer merken te verkrijgen, maak daar je eigen keuze in. Het voordeel van Ella’s vind ik dat ze handige knijpzakjes hebben (ideaal onderweg) en er geen gekke of overbodige/ onnodige ingredienten inzitten. Bij een fruithapje zit bijvoorbeeld gewoon alleen een beetje citroensap. Geen rijstbloem, geen appelsapcontraat en dat soort dingen welke je ook niet vindt in een zelfgemaakt fruithapje en helaas wel in sommige andere babyhapjes.

Lekker kliederen
Onscherpe foto, maar precies zoals het is, onze kleine kliederkont 🙂

Tips voor het maken van babyhapjes

Babyhapjes maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ik vind het een leuke, andere manier van koken (lees: minder kruiden gebruiken, iets langer koken en de spanning of het in de smaak valt 😉 ). Mijn tips om het allemaal net even makkelijker en leuker te maken:

  • Groenten invriezen in ijsblokjes. Als je net begint met hapjes geef je vaak één soort groente en een hapje ter grote van een ijsblokje is meer dan genoeg. Vries de gepureerde groenten in, in een ijsblokjesvorm en de volgende dag doe je de blokjes in een diepvrieszakje. Schrijf hierop wat het is (wortel, pompoen en zoete aardappel lijken ingevroren behoorlijk op elkaar) en de datum. De meeste ingevroren groenten zijn ca. 3 maanden houdbaar.
  • Ga voor seizoensgroenten voor babyhapjes. Goed van smaak, bomvol vitaminen en vriendelijk voor je portemonnee.
  • Geef altijd eerst een soort groenten of fruit en kijk hoe je kindje reageert. Gaat dat goed dan kun je daarna smaken combineren.
  • Stomen vind ik zelf echt een ideale manier om groenten te bereiden. Zo behoud je trouwens ook meer vitaminen dan met koken.
  • Let er op dat de bakjes (of ijsblokjesvorm) waarin je de hapjes gaat invriezen hiervoor bedoeld zijn en geen giftige chemicaliën bevatten.
  • Begin ’s morgens met het geven van hapjes. Mocht je kindje nou toch toevallig krampjes krijgen heb je die ’s middags en niet ’s avonds. Wel zo fijn voor je eventuele nachtrust 😉
  • Er zijn online heel veel lekkere babyhapjes te vinden. Tik de ingredienten die je in huis hebt in, in google + de leeftijd van je kindje et voilà, een berg aan recepten.
  • Ook zijn er veel leuke baby kookboeken op de markt voor babyhapjes (leuke cadeautip) zoals:
    • Mag ik nog een hapje” van foodblogger Francesca van Berk
    • Opperdepop” van Albert Heijn (tip: hiervoor kun je het beste even op de rommelmarkt of bij de kringloop kijken –  hij wordt namelijk niet meer verkocht door AH)

Dit is onze ervaring en mijn tips voor het geven en maken van babyhapjes. Mocht je zelf nog leuke (of lekkere!) recepten tips hebben, laat ze dan gerust achter in de reacties.

8 thoughts on “De eerste babyhapjes van Lotte

  • Wat leuk om te lezen, ook al is het voor mij al weer lang geleden. Ik herken het allemaal. Zo leuk, ik kookte altijd graag uit het boek opperdepop en heb het ook vaak cadeau gedaan.

  • Wat leuk om te lezen, ook al is het voor mij al weer lang geleden. Ik herken het allemaal. Zo leuk, ik kookte altijd graag uit het boek opperdepop en heb het ook vaak cadeau gedaan.

  • Thomas Culinair says:

    Leuk om te lezen Eef, wij hebben onze dochter ongeveer op dezelfde manier leren wennen aan allerlei smaken en dat werkte voor ons ook erg goed. Wortel en bieten waren hier snel favoriet. Nu is ze 3 en eet ze bijna alles (olijven, feta, sommige sushi, spruitjes, garnalen, zalm, vlees, rijst, pasta etc).

    Voor ons werkte het ook goed om vooral niet te dwingen. Denk wel dat je op deze manier de basis legt voor een makkelijke eter, maar misschien bewijst een 2e ooit wel het tegendeel haha.

    • Leuk om jouw/ jullie ervaring te lezen. Bietjes heb ik nog niet geprobeerd, ben een beetje “bang” voor een rood/roze stoel, kleertjes en meer 😉
      Helemaal eens wat betreft dat dwingen. Wij proberen het ook op een zo ontspannen mogelijke manier te doen.

  • Thomas Culinair says:

    Leuk om te lezen Eef, wij hebben onze dochter ongeveer op dezelfde manier leren wennen aan allerlei smaken en dat werkte voor ons ook erg goed. Wortel en bieten waren hier snel favoriet. Nu is ze 3 en eet ze bijna alles (olijven, feta, sommige sushi, spruitjes, garnalen, zalm, vlees, rijst, pasta etc).

    Voor ons werkte het ook goed om vooral niet te dwingen. Denk wel dat je op deze manier de basis legt voor een makkelijke eter, maar misschien bewijst een 2e ooit wel het tegendeel haha.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *