Volg mij:
Ovenschotels & Stamppotjes

Snelle Preischotel

Snelle preischotel

Vandaag heb ik weer een lekkere ovenschotel voor jullie namelijk een snelle preischotel! Lekker, makkelijk en ook nog eens ‘lief’ voor je portemonnee. De ingrediënten zijn redelijk voordelig, prei bijvoorbeeld, koop je vaak al voor minder dan 50 cent. Naast ‘budget’ is dit recept ook nog eens lekker vlotjes klaar én ontzettend lekker. Meer redenen heb je toch niet nodig om deze snelle preischotel eens zelf te maken…

Ovenschotels kunnen wat mij betreft het hele jaar door alleen pas ik ze meestal een beetje aan op het seizoen. Dat heb ik alleen niet met deze preischotel, het hele jaar door maak ik ‘m vaak hetzelfde klaar. Hij is gewoon zó lekker en hij past eigenlijk prima in elk seizoen. In de winter en op koude dagen wordt ik wel extra gelukkig van een warme ovenschotel. Het huis ruikt dan zó lekker en laten we eerlijk zijn: ovenschotels zijn nou eenmaal echt comfortfood. Een laagje gesmolten kaas, romige aardappelpuree en gehakt met prei en kerrie.

Ovenschotel met prei voorbereiden

Je kunt deze ovenschotel prima een dagje van te voren voorbereiden. Houd dan alleen de kaas en het roommengsel nog even apart en doe deze er pas bij voor je de ovenschotel in de oven zet. Natuurlijk moet je de oventijd dan iets verlengen aangezien de ingrediënten niet warm meer zijn maar je hebt wel écht een makkelijke, snelle maaltijd dan. Als je een beetje over hebt is dat trouwens ook geen probleem, deze ovenschotel smaakt de volgende dag namelijk eigenlijk nóg lekkerder. Grappig is dat soms hè, dat veel dingen de volgende dag stiekem nog lekkerder smaken. In de winter maak ik erwtensoep eigenlijk altijd een dag van te voren om maar een voorbeeld te noemen. Genoeg over de winter overigens, op de naar de zomer! Het is de hoogste tijd dat, dat zonnetje zich echt even goed laat zien de komende tijd, toch?!

Snelle preischotel


Het recept voor snelle preischotel:

Voorbereidingstijd: 20  minuten | Bereidingstijd: 25 minuten | Totale bereidingstijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor een snelle preischotel (ingrediënten):

  • 750 gram aardappels (iets kruimig)
  • 500 gram rundergehakt
  • 200 gram crème fraîche
  • 150 gram geraspte kaas
  • 100 ml kookroom
  • 50 ml + een scheutje melk
  • 2 prei
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngesneden
  • 1½ eetlepel kerriepoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • snufje cayennepeper
  • nootmuskaat
  • zwarte peper & zout
  • boter of olie om in te bakken

Hoe maak je een snelle preischotel :

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Zet een pannetje water op het vuur met een snuf zout, doe hierin de aardappels. Kook de aardappels tot ze gaar zijn en giet ze af.
  3. Ondertussen snijd je de prei in dunne ringen, snipper je de ui en snijd je de knoflook fijn. Doe een beetje boter of olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even aan. Doe dan het gehakt erbij en rul deze bruin. Kruid het gehakt tijdens het rullen met 2 theelepels paprikapoeder, een snufje cayennepeper en naar smaak zwarte peper & zout. Als het gehakt bijna gaar is voeg je de prei toe. Bak op laag vuur rustig mee en breng op smaak met 1½ eetlepel kerriepoeder.
  4. Maak het roommengsel ondertussen ook klaar en hiervoor meng je de kookroom, crème fraîche, 1 uitgeperst (of fijngesneden) knoflookteentje, het eitje, de peterselie, melk en naar smaak zwarte peper & zout goed door elkaar.
  5. Als de aardappels klaar zijn stamp je hiervan een puree door er een scheutje melk, wat (vers geraspte) nootmuskaat en zwarte peper en zout aan toe te voegen.
  6. Neem een ruime ovenschaal en verdeel de aardappelpuree over de bodem. Hierop doe je de prei en gehakt en giet hierover het roommengsel. Strooi de geraspte kaas erover en zet het geheel ongeveer 20-25 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Snelle preischotel

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

8 Reacties

  • Beantwoorden sunny mama

    Ziet er heerlijke uit, die preischotel. Ik zou er zo een hapje uit willen nemen, nu!

    3 mei 2016 at 08:24
  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Lekker hoor! Knap ook dat je toch nog een mooie foto hebt kunnen schieten, dat lukt mij dus nooit bij ovenschotels!

    3 mei 2016 at 10:25
    • Beantwoorden Eef

      Echt hé, ik vind ze ook echt een ramp qua fotografie dus je compliment vind ik echt super! Dank je wel 🙂

      5 mei 2016 at 22:58
  • Beantwoorden Monique

    Hallo er staat 50 ml + een scheutje melk. Wat is die 50ml???

    Groetjes Monique

    23 november 2016 at 14:04
    • Beantwoorden Eef

      Hi Monique het scheutje melk is voor de aardappelpuree en de 50ml is voor door het roommengsel groetjes Eef

      26 november 2016 at 12:24
  • Beantwoorden Angelique

    Hey Monique, is het nodig om alle ingrediënten aan te passen als je de schotel voor 6 personen wilt maken?

    29 mei 2018 at 20:42
    • Beantwoorden Eef

      Ja, dan moet je alles x 1,5 doen (ongeveer) dan zou je goed moeten uitkomen 🙂

      29 mei 2018 at 23:42
  • Beantwoorden Avis

    Gemaakt!! Heerlijk!!!

    22 november 2018 at 14:43
  • Laat een reactie achter