Vandaag heb ik weer een lekkere ovenschotel voor jullie namelijk een snelle preischotel! Lekker, makkelijk en ook nog eens ‘lief’ voor je portemonnee. De ingrediënten zijn redelijk voordelig, prei bijvoorbeeld, koop je vaak al voor minder dan 50 cent. Naast ‘budget’ is dit recept ook nog eens lekker vlotjes klaar én ontzettend lekker. Meer redenen heb je toch niet nodig om deze snelle preischotel eens zelf te maken…
Ovenschotels kunnen wat mij betreft het hele jaar door alleen pas ik ze meestal een beetje aan op het seizoen. Dat heb ik alleen niet met deze preischotel, het hele jaar door maak ik ‘m vaak hetzelfde klaar. Hij is gewoon zó lekker en hij past eigenlijk prima in elk seizoen. In de winter en op koude dagen wordt ik wel extra gelukkig van een lekkere, goed gevulde ovenschaal uit de oven. Het huis ruikt dan zó lekker en laten we eerlijk zijn: ovenschotels zijn nou eenmaal echt comfortfood. Een laagje gesmolten kaas, romige aardappelpuree en gehakt met prei en kerrie.
Ovenschotel met prei voorbereiden
Je kunt deze ovenschotel prima een dagje van te voren voorbereiden. Houd dan alleen de kaas en het roommengsel nog even apart en doe deze er pas bij voor je de ovenschotel in de oven zet. Natuurlijk moet je de oventijd dan iets verlengen aangezien de ingrediënten niet warm meer zijn maar je hebt wel écht een makkelijke, snelle maaltijd dan. Als je een beetje over hebt is dat trouwens ook geen probleem, deze ovenschotel smaakt de volgende dag namelijk eigenlijk nóg lekkerder. Grappig is dat soms hè, dat veel dingen de volgende dag stiekem nog lekkerder smaken. In de winter maak ik erwtensoep eigenlijk altijd een dag van te voren om maar een voorbeeld te noemen. Genoeg over de winter overigens, op de naar de zomer! Het is de hoogste tijd dat, dat zonnetje zich echt even goed laat zien de komende tijd, toch?!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram aardappels (iets kruimig)
- 500 gram rundergehakt
- 200 gram crème fraîche
- 150 gram geraspte kaas
- 100 ml kookroom
- 50 ml melk (+ een scheutje)
- 2 prei
- 3 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 ei
- 2 eetlepels peterselie (vers - fijngesneden)
- 1½ eetlepel kerriepoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- olie, cayennepeper, nootmuskaat, peper, zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Zet een pannetje water op het vuur met een snuf zout, doe hierin de aardappels. Kook de aardappels tot ze gaar zijn en giet ze af.
- Ondertussen snijd je de prei in dunne ringen, snipper je de ui en snijd je de knoflook fijn.
- Doe een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even aan.
- Doe dan het gehakt erbij en rul deze bruin. Kruid het gehakt tijdens het rullen met 2 theelepels paprikapoeder, een snufje cayennepeper en naar smaak zwarte peper & zout.
- Als het gehakt bijna gaar is voeg je de prei toe. Bak op laag vuur rustig mee en breng op smaak met 1½ eetlepel kerriepoeder
- Maak het roommengsel ondertussen ook klaar en hiervoor meng je de kookroom, crème fraîche, 1 uitgeperst (of fijngesneden) knoflookteentje, het eitje, de peterselie, melk en naar smaak zwarte peper & zout goed door elkaar.
- Als de aardappels klaar zijn stamp je hiervan een puree door er een scheutje melk, wat (vers geraspte) nootmuskaat en zwarte peper en zout aan toe te voegen.
- Neem een ruime ovenschaal en verdeel de aardappelpuree over de bodem. Hierop doe je de prei en gehakt en giet hierover het roommengsel. Strooi de geraspte kaas erover en zet het geheel ongeveer 20-25 minuten in de oven. Eet smakelijk!
sunny mama says:
Ziet er heerlijke uit, die preischotel. Ik zou er zo een hapje uit willen nemen, nu!
Anne-Marie Otter says:
Lekker hoor! Knap ook dat je toch nog een mooie foto hebt kunnen schieten, dat lukt mij dus nooit bij ovenschotels!
Eef says:
Echt hé, ik vind ze ook echt een ramp qua fotografie dus je compliment vind ik echt super! Dank je wel 🙂
Monique says:
Hallo er staat 50 ml een scheutje melk. Wat is die 50ml???
Groetjes Monique
Eef says:
Hi Monique het scheutje melk is voor de aardappelpuree en de 50ml is voor door het roommengsel groetjes Eef
Angelique says:
Hey Monique, is het nodig om alle ingrediënten aan te passen als je de schotel voor 6 personen wilt maken?
Eef says:
Ja, dan moet je alles x 1,5 doen (ongeveer) dan zou je goed moeten uitkomen 🙂
Angelique says:
Hey Monique, is het nodig om alle ingrediënten aan te passen als je de schotel voor 6 personen wilt maken?
Eef says:
Ja, dan moet je alles x 1,5 doen (ongeveer) dan zou je goed moeten uitkomen 🙂
Avis says:
Gemaakt!! Heerlijk!!!
Avis says:
Gemaakt!! Heerlijk!!!
Vonneke says:
Deze staat voor morgen op het menu want ben dan pas om 18.30 uur thuis dus ga hem alvast voorbereiden
Eef says:
Doe je goed! Ovenschotels zijn ideaal om de dag van te voren alvast te maken, lekker 😀
Marjon says:
Moet het roommengsel warm worden gemaakt of kan het koud over de schotel?
Eef says:
Mag er gewoon koud in 🙂
Suzanne says:
Lekker hoor
Alicia says:
Ziet er HEERLIJK uit!!! Ik ga dit ook eens proberen, bedankt voor het recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Wanda says:
Vandaag gemaakt. Smaak is heerlijk maar ik vind het erg ” nat”. Moet het dan langer in de oven?
Eef says:
Dat kan aan de prei liggen dat die wat vochtig is of aan het gehakt. Let bij het bakken van het gehakt/ prei mengsel dat je er zoveel mogelijk vocht uit bakt dus dat het mengsel zelf niet (te) vochtig is voor je hem in de ovenschaal doet. Dan komt het zeker goed.
Marij Backus -Nelissen says:
Wat een heerlijk gerecht…..Dit blijft zeker in mijn favorieten staan.?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor het delen 🙂
Ineke says:
Wat een lekker en makkelijk recept van de prei schotel. Bedankt daar voor
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen Ineke, jij bedankt!
Zwiertje van 't Ende says:
Vandaag gemaakt en het was heerlijk . Ook mijn man vondt het ontzettend lekker, gaan we zeker vaker maken. Heb wel lactosevrij en geitenmelk gebruikt, omdat ik geen koemelk mag hebben.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! En slim om het zo aan te passen, dat kan prima 🙂