Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne. Dit Mexicaanse stoofpotje is echt een allemansvriend. Zo ontzettend lekker en ook nog eens heel makkelijk om te maken! Ken je dat gevoel dat je eigenlijk voldaan bent, maar stiekem toch net even teveel eet omdat hetgeen je hebt gemaakt simpelweg zo ontzettend lekker is? Nou, dat gevoel heb ik dus elke keer als ik deze chili con carne maak.

Wat is chili con carne?

Chili con carne is een Mexicaans stoofgerecht bestaande uit vlees, knoflook en ui, vaak in combinatie met tomaten en bonen. Een heerlijke maaltijd die ook een vegetarische versie kent namelijk chili sin carne oftewel chili zonder vlees.

Wat eet je erbij?

Vaak wordt er rijst geserveerd bij chili con carne, maar je kunt er ook prima voor kiezen om iets anders bij chili con carne te serveren. Zelf serveer ik chili het liefst met een beetje zure room of crème fraîche samen met een beetje geraspte kaas. Daarbij serveer ik tortilla chips (het liefst naturel) en mini wraps. Met de tortilla chips kun je de chili lekker dippen en met de wraps kun je wat chili op een stukje wrap doen en het op deze manier eten, echt een feestmaal!

Zelf chili con carne maken

Chili con carne zonder pakje

We gebruiken in dit recept geen pakje of zakje, maar een eigen kruidenmix. Laat je trouwens niet afschrikken door de cacaopoeder die in de ingrediëntenlijst staat, dit is zeker geen foutje. Cacaopoeder wordt namelijk ook gebruikt als smaakmaker en hij brengt deze chili van lekker naar heul lekker 😉 . Gebruik wel ongezoete, pure cacaopoeder. Dat zorgt voor een mooie kleur en lekkere smaak.

Overigens is deze chili con carne zeker niet pittig te noemen. Hij is lekker vol van smaak, maar mocht je een pittige chili willen, voeg dan gerust wat extra chilivlokken toe of een fijngesneden rode chilipeper.

Tipje is trouwens ook deze enchiladas met gehakt als je van dit soort gerechtjes houdt!

Chili con carne recept
Chili con carne

Chili con carne

Een heerlijk recept voor de bekende Mexicaanse stoofschotel: Chili Con Carne. Ontzettend lekker en écht makkelijk om te maken!
4.52 van 79 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram rundergehakt
  • 200 ml water
  • 200 gram bruine bonen
  • 200 gram kidneybonen
  • 100 gram mais
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 blokje runderbouillon
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijn
  • 2 theelepel cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel oregano
  • olie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper de uitjes en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit de knoflook en ui even aan.
  • Voeg dan het gehakt toe, kruid het met alle kruiden en bak het rul en bruin.
  • Zodra het gehakt bruin is, voeg je de gepelde tomaten toe, water, het runderbouillonblokje en het blikje tomatenpuree, schep het geheel even goed om.
  • Voeg dan de bruine bonen, kidneybonen en de mais toe.
  • Schep alles om en laat het geheel nu een half uurtje rustig even pruttelen op laag-middelhoog vuur.
  • Serveer eventueel met een dotje zure room of crème fraîche, wat geraspte kaas en verder rijst of wraps en/of tortilla chips. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 468kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwitten: 35g | Vetten: 20g | Verzadigd vet: 8g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
Chili con carne

106 reacties op “Chili con carne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept