Chili con carne met gehakt en bonen zonder pakje of zakje. Ontzettend lekker en ook nog eens heel makkelijk om te maken! Ken je dat gevoel dat je eigenlijk voldaan bent, maar stiekem toch net even teveel eet omdat hetgeen je hebt gemaakt simpelweg zo ontzettend lekker is? Nou, dat gevoel heb ik dus elke keer als ik deze chili con carne maak.
Wat is chili con carne?
Chili con carne is een eenpansgerecht, een Mexicaans stoofgerecht bestaande uit gehakt, bonen, tomaten, knoflook en ui. Een heerlijke maaltijd die ook een vegetarische versie kent namelijk vegetarische chili sin carne oftewel chili zonder vlees.
Wat eet je erbij?
Serveer de chili con carne met gehakt en bonen met rijst zoals vaak gedaan wordt, maar je kunt er ook prima voor kiezen om iets anders bij chili con carne te serveren. Zelf serveer ik chili het liefst met een lekkere dot zure room of crème fraîche samen met een beetje geraspte kaas. Daarbij serveer ik tortilla chips (het liefst naturel) en mini wraps. Met de tortilla chips kun je de chili lekker dippen en met de wraps kun je wat chili op een stukje wrap doen en het op deze manier eten, echt een feestmaal!

Chili con carne zonder pakje
We gebruiken in dit recept voor chili con carna geen pakje of zakje, maar een eigen kruidenmix. Laat je trouwens niet afschrikken door de cacaopoeder die in de ingrediëntenlijst staat, dit is zeker geen foutje. Cacaopoeder wordt namelijk ook gebruikt als smaakmaker en hij brengt deze chili van lekker naar heul lekker 😉 . Gebruik wel ongezoete, pure cacaopoeder. Dat zorgt voor een mooie kleur en lekkere smaak.
Overigens is deze chili con carne zeker niet pittig te noemen. Hij is lekker vol van smaak, maar mocht je een pittige chili willen, voeg dan gerust wat extra chilivlokken toe of een fijngesneden rode chilipeper.
Tipje is trouwens ook deze enchiladas met gehakt als je van dit soort gerechtjes houdt!


Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 200 ml water
- 200 gram bruine bonen
- 200 gram kidneybonen
- 100 gram mais
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 blokje runderbouillon
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel komijn
- 2 theelepel cacaopoeder (ongezoet)
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel oregano
- olie, peper en zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Snipper de uitjes en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit de knoflook en ui even aan.
- Voeg dan het gehakt toe, kruid het met alle kruiden en bak het rul en bruin.
- Zodra het gehakt bruin is, voeg je de gepelde tomaten toe, water, het runderbouillonblokje en het blikje tomatenpuree, schep het geheel even goed om.
- Voeg dan de bruine bonen, kidneybonen en de mais toe.
- Schep alles om en laat het geheel nu een half uurtje rustig even pruttelen op laag-middelhoog vuur.
- Serveer eventueel met een dotje zure room of crème fraîche, wat geraspte kaas en verder rijst of wraps en/of tortilla chips. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



wowww wat een lekker recept! Ik moest me enorm inhouden om gister niet nog een 2e portie op te scheppen. Dank je wel
Wat goed! Dank voor je reactie 🙂
Afgelopen weekend gemaakt, het was heerlijk 🥰 chili con carne zoals het hoort te zijn. De smaken blenden heerlijk, dit is echt een blijvertje bij ons! 😊
Wat goed om te horen! Dank voor je reactie 🙂
Het was weer super lekker.
Ik heb alleen geen zout gebruikt. Een uitje meer en een paar teentjes knoflook extra
Wij zijn geen fan van koriander dus heb ik de koriander vervangen door peterselie
Echt heerlijk!!! Zelf een beetje gespeeld met de mate van pittigheid
Goed om te lezen! Altijd slim om het aan te passen naar je eigen smaak 🙂
Superlekker! En eenvoudig te maken.
Kwam net tot de ontdekking dat ik de Bouillon was vergeten… maar hij was echt super lekker! Stiekem een beetje teveel gegeten omdat t zo lekker was, gelukkig nog een restje over voor later deze week!
Wat onwijs leuk om te horen, dankjewel 🙂
Heerlijk recept! Ik snap alleen de kaneel niet zo goed, maar is waarschijnlijk persoonlijk. Laat ik er volgende keer uit.
Maar nogmaals, erg lekker.
Ook zonder kan het natuurlijk!
Dit recept gaat als een lopend vuurtje. Mijn ex-zwager kwam er mee aan. Ik had er eerst helemaal geen zin. Het is 25 jaar geleden dat ik Chili con carne voor het laatst at en dacht toen, nooit meer. Maar goed hij was zo enthousiast dat ik het dan toch maar heb gemaakt. Amazing! Dit is echt een blijvertje. Chapeau eindelijk weer eens een recept die mij wist te verrassen. Ik heb wat mee gegeven aan iemand om te proberen en ook die komt terug met 5 sterren. Echt lekker!
Wat goed om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Dit recept vinden wij allemaal erg lekker. Het smaakt aanzienlijk beter dan de versies die je in de supermarkten in NL&DE kunt vinden, volgens onze kinderen.
Deze chili con carne is een blijvertje, en gaat in de recepten map.
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
De aller aller lekkerste Chili con carne by far. Eet m al een tijdje.
Gebruik van de kruiden in verhouding ondertussen ietsje meer maar jongens wat lekker.
Super bedankt want doormiddel van jou maak ik heel veel mensen neuriën tijdens het eten……😋😘
Wat onwijs leuk om dit te horen! Daar worden we erg blij van. Bedankt voor je reactie! 🙂
Ik houd van jouw gerechten Eef. Mijn kids zijn jong (7 en 9 jaar) dus ipv een theelepel chilivlokken doe ik een halve met chilipoeder. Dan kunnen mijn man en ik zelf wat vlokken naar smaak toevoegen. Verder een theelepel suiker erbij. En ipv tomatenblokjes uit blik, 550 gram verse biologische tomaten die ik ontvel en in blokjes snijd. Echt verrukkelijk en in de winter een veel samen gekookt gerecht!
Wat leuk om jullie variatie zo te horen, dankjewel voor het delen!
Juist gemaakt, Heerlijk. Vanmiddag met een Tortilla.
Wat leuk om te horen, dankjewel voor je reactie 🙂
Super lekker!
Fijn om te horen! 🙂
Spot on! Phoe, was echt lekker. Dank!
Zo leuk om te horen! 😀
Je zal het niet geloven maar het kan zelfs nóg lekkerder!
Voeg het laatste kwartier een scheut whiskey of een scheut witte wijn toe. Dat maakt het gerecht helemaal af.
Met vriendelijke groet,
Cor
Klinkt inderdaad lekker 😉
Wat ik altijd toevoeg is verse ananas.
Lekker fris voor wie wil.
Heerlijk!
Dankjewel Rianne!
Hoi Eef,
Welke bruine bonen gebruik jij?
Vers ( die je moet voorkoken) of uit een pot. Uit een pot kan je ze niet koken, die hoef je alleen op te warmen.
Gr. Marlies
Hi Marlies, voor de snelheid gebruiken we in dit recept bonen uit pot/blik. Je kunt ook gedroogde gebruiken, maar deze moet je dan wel eerst voorkoken. Kook ze!
Favoriet bij het hele gezin!
Wat fijn om te horen, dankjewel!