Volg mij:
Hoofdgerechten, Vlees

Chili con carne

Chili con carne zonder pakjes

Dit recept voor chili con carne is zo ontzettend lekker! Ken je dat gevoel dat je eigenlijk voldaan bent maar stiekem toch net even teveel eet omdat hetgeen je hebt gemaakt simpelweg zo ontzettend lekker is? Nou, dat gevoel had ik dus met deze chili con carne. Zó lekker is hij en tegelijkertijd ook zo makkelijk om te maken.

Chili con carne is een Mexicaans stoofgerecht bestaande uit vlees, knoflook en ui, vaak in combinatie met tomaten en bonen. Een heerlijke maaltijd die ook een vegetarische versie kent namelijk chili sin carne oftewel chili zonder vlees. Vandaag gaan we voor de versie met vlees en had ik je al gezegd dat hij echt ontzettend lekker is 😉 ?!

Snelle chili con carne

Al eerder plaatste ik op mijn blog het recept voor chili con carne uit de slowcooker. Dat is een lekkere, langzame versie van de chili con carne. Maar voor dit recept heb je geen slowcooker nodig en ik heb het recept verder ook her en der iets aangepast. Hierdoor is deze chili con carne makkelijk om te maken, waanzinnig lekker en ook nog eens redelijk snel klaar. Ideaal!

Wat eet je bij chili con carne?

Vaak wordt er rijst geserveerd bij chili con carne maar je kunt er ook prima voor kiezen om iets anders bij chili con carne te serveren. Zelf doe ik er altijd een beetje zure room of crème fraîche op samen met een beetje geraspte kaas zoals je op de foto kunt zien. Daarbij serveer ik tortilla chips (het liefst naturel) en mini wraps. Met de tortilla chips kun je de chili lekker dippen en met de wraps kun je wat chili op een stukje wrap doen en het op deze manier eten, echt een feestmaal!

Chili con carne met tortilla chips

Chili con carne zonder pakje

Voor deze chili con carne gebruiken we geen pakje of zakje maar we gebruiken verschillende kruiden waarvan je de meeste waarschijnlijk wel in je keukenkastje hebt staan. Laat je trouwens niet afschrikken door de cacaopoeder die in de ingrediëntenlijst staat, dit is zeker geen foutje. Cacaopoeder wordt namelijk ook gebruikt als smaakmaker en hij brengt deze chili van lekker naar heul lekker 😉 . Gebruik wel ongezoete, pure cacaopoeder. Dat zorgt voor een mooie kleur en lekkere smaak. Geen cacaopoeder in huis? Laat het dan weg maar vervang het alsjeblieft niet met chocolademelkpoeder of iets dergelijks. Dat is namelijk niet lekker. Althans niet in de chili…

Overigens is deze chili con carne zeker niet pittig te noemen. Hij is lekker vol van smaak maar mocht je een lekkere pittige chili willen voeg dan gerust wat extra chilivlokken toe of een fijngesneden rode peper.

Chili con carne


Het recept voor chili con carne:

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 personen*

Wat heb je nodig voor chili con carne (ingrediënten):

  • 500 gram rundergehakt
  • 200 ml water
  • 200 gram bruine bonen
  • 200 gram kidneybonen
  • 100 gram mais
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 blokje runderbouillon
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • kruiden: 1 el paprikapoeder, 1 el komijn, 2 tl cacaopoeder, 1 tl uienpoeder, 1 tl kaneel, 1 tl chilivlokken, 1 tl korianderpoeder, 1 tl oregano
  • olie om in te bakken

Hoe maak je chili con carne :

  1. Snipper de uitjes en snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit een beetje olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit de knoflook en ui even aan.
  3. Voeg dan het gehakt toe, kruid het met alle kruiden en bak het rul en bruin.
  4. Zodra het gehakt bruin is voeg je de gepelde tomaten toe, water, het runderbouillonblokje en het blikje tomatenpuree, schep het geheel even goed om.
  5. Voeg dan de bruine bonen, kidneybonen en de mais toe.
  6. Schep alles om en laat het geheel nu een half uurtje rustig even pruttelen op laag-middelhoog vuur.
  7. Serveer eventueel met een dotje zure room of crème fraîche, wat geraspte kaas en verder rijst of wraps en/of tortilla chips. Eet smakelijk!

* Indien je de chili serveert met rijst kun je 6 personen aanhouden. Serveer je de chili met wraps en/of tortilla chips, reken dan 4 personen.


Chili con carne zonder pakjes

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

25 Reacties

  • Beantwoorden Wim

    Heb ik echt trek in zeker met deze kou toch

    25 februari 2018 at 16:16
  • Beantwoorden Wim

    Het is bijna lente maar we hadden toch zin in je Chili con Carmen!
    Heerlijk recept en met cacao is het nog lekkerder!

    16 maart 2018 at 03:19
  • Beantwoorden Danielle

    Vandaag gemaakt! Echt heerlijk! Ga deze chili zeker vaker maken!

    27 maart 2018 at 22:19
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dank je wel 🙂

      3 april 2018 at 11:14
  • Beantwoorden Maarten

    Bedankt voor het recept! Was inderdaad erg lekker met die cacao er doorheen! 🙂

    30 mei 2018 at 19:37
  • Beantwoorden Maarten

    Bedankt voor het recept! Zeker met de cacao erdoor is het nog lekkerder! 🙂

    30 mei 2018 at 20:47
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Maarten.

      6 juni 2018 at 00:00
  • Beantwoorden Ilse

    Oh wat is dat heerlijk zeg! En dan met nacho’s erbij. Super.

    8 juni 2018 at 18:15
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Ilse 🙂

      12 juni 2018 at 09:37
  • Beantwoorden Nienke

    Hoi! Hoeveel water moet erdoorheen?

    24 juni 2018 at 07:50
    • Beantwoorden Eef

      200 ml, staat ook in de ingrediëntenlijst

      26 juni 2018 at 09:11
  • Beantwoorden bertus

    ga het zo ook maken..ondanks dat t 30 graden is:-)

    30 juni 2018 at 15:47
    • Beantwoorden Eef

      haha ik heb het vandaag zelf ook gemaakt voor morgen, heerlijk he 🙂 Kan prima met dit warme weer vind ik!

      1 juli 2018 at 22:32
  • Beantwoorden Caroline

    Heerlijk recept, ook mijn dochter kan er geen genoeg van krijgen!

    14 november 2018 at 14:33
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Caroline 🙂

      17 november 2018 at 11:12
  • Beantwoorden Jeanne

    Lijkt mij een heerlijke chili. Ik heb alleen een vraagje. Spoel je de bonen,voor je ze toevoegt,af met water. Groetjes

    23 november 2018 at 12:28
    • Beantwoorden Eef

      Ja ik spoel de boontjes altijd even af, hoeft niet perse, meer mijn persoonlijke voorkeur.

      25 november 2018 at 11:25
  • Beantwoorden Gerda Schilder

    Ik weet niet hoe het kan maar ik kan het recept niet meer vinden. Ik zou het uitprinten want ik wil het dit weekend maken.

    5 december 2018 at 13:48
    • Beantwoorden Eef

      Zou het kunnen dat je vanaf een tablet kijkt Gerda? Ik heb daar toevallig vandaag problemen mee qua weergave 🙁 Ben er overigens druk mee bezig het op te lossen, maar dan ligt het daaraan. Hoor het graag.

      5 december 2018 at 20:28
      • Beantwoorden Eef

        En inmiddels doet hij het ook weer – sneller dan verwacht 🙂

        5 december 2018 at 20:55
  • Beantwoorden Janet

    Kapucijners in plaats van bruine bonen zal ook wel kunnen toch. Kan er nog steeds niet toe komen om bruine bonen te eten namelijk

    6 december 2018 at 13:13
    • Beantwoorden Eef

      Uiteraard kan dat, het veranderd de smaak wel, maar ik denk dat het eigenlijk nog wel eens heel erg lekker zou kunnen zijn (vind kapucijners zelf ook heerlijk 😉 )

      7 december 2018 at 09:13
      • Beantwoorden Janet

        Ik heb het gister gemaakt met 600 gram kidney bonen. Wel iets meer omdat we met 4 volw waren. En nog nooit eerder zo’n lekkere chili concarne gehad. Alleen maar complimenten en de pan schoon leeg. Ik had er wraps bij wat ik nog niet eerder had gedaan. Eveneens een recept die we dus vaker zullen gaan maken.

        7 december 2018 at 09:30
        • Beantwoorden Eef

          Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie, daar word ik blij van 🙂

          7 december 2018 at 09:34

    Laat een reactie achter