Chili con carne met gehakt en bonen zonder pakje of zakje. Ontzettend lekker en ook nog eens heel makkelijk om te maken! Ken je dat gevoel dat je eigenlijk voldaan bent, maar stiekem toch net even teveel eet omdat hetgeen je hebt gemaakt simpelweg zo ontzettend lekker is? Nou, dat gevoel heb ik dus elke keer als ik deze chili con carne maak.
Wat is chili con carne?
Chili con carne is een eenpansgerecht, een Mexicaans stoofgerecht bestaande uit gehakt, bonen, tomaten, knoflook en ui. Een heerlijke maaltijd die ook een vegetarische versie kent namelijk vegetarische chili sin carne oftewel chili zonder vlees.
Wat eet je erbij?
Serveer de chili con carne met gehakt en bonen met rijst zoals vaak gedaan wordt, maar je kunt er ook prima voor kiezen om iets anders bij chili con carne te serveren. Zelf serveer ik chili het liefst met een lekkere dot zure room of crème fraîche samen met een beetje geraspte kaas. Daarbij serveer ik tortilla chips (het liefst naturel) en mini wraps. Met de tortilla chips kun je de chili lekker dippen en met de wraps kun je wat chili op een stukje wrap doen en het op deze manier eten, echt een feestmaal!
Chili con carne zonder pakje
We gebruiken in dit recept voor chili con carna geen pakje of zakje, maar een eigen kruidenmix. Laat je trouwens niet afschrikken door de cacaopoeder die in de ingrediëntenlijst staat, dit is zeker geen foutje. Cacaopoeder wordt namelijk ook gebruikt als smaakmaker en hij brengt deze chili van lekker naar heul lekker 😉 . Gebruik wel ongezoete, pure cacaopoeder. Dat zorgt voor een mooie kleur en lekkere smaak.
Overigens is deze chili con carne zeker niet pittig te noemen. Hij is lekker vol van smaak, maar mocht je een pittige chili willen, voeg dan gerust wat extra chilivlokken toe of een fijngesneden rode chilipeper.
Tipje is trouwens ook deze enchiladas met gehakt als je van dit soort gerechtjes houdt!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram rundergehakt
- 200 ml water
- 200 gram bruine bonen
- 200 gram kidneybonen
- 100 gram mais
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 blokje runderbouillon
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel komijn
- 2 theelepel cacaopoeder (ongezoet)
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel oregano
- olie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper de uitjes en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit de knoflook en ui even aan.
- Voeg dan het gehakt toe, kruid het met alle kruiden en bak het rul en bruin.
- Zodra het gehakt bruin is, voeg je de gepelde tomaten toe, water, het runderbouillonblokje en het blikje tomatenpuree, schep het geheel even goed om.
- Voeg dan de bruine bonen, kidneybonen en de mais toe.
- Schep alles om en laat het geheel nu een half uurtje rustig even pruttelen op laag-middelhoog vuur.
- Serveer eventueel met een dotje zure room of crème fraîche, wat geraspte kaas en verder rijst of wraps en/of tortilla chips. Eet smakelijk!
Wim says:
Heb ik echt trek in zeker met deze kou toch
Jet says:
Super lekker echte Chili smaak sensatie en nog makkelijk ook TOP !!!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel! ????
Wim says:
Heb ik echt trek in zeker met deze kou toch
Wim says:
Het is bijna lente maar we hadden toch zin in je Chili con Carmen!
Heerlijk recept en met cacao is het nog lekkerder!
Eef says:
Dank je wel 🙂
Wim says:
Het is bijna lente maar we hadden toch zin in je Chili con Carmen!
Heerlijk recept en met cacao is het nog lekkerder!
Danielle says:
Vandaag gemaakt! Echt heerlijk! Ga deze chili zeker vaker maken!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank je wel 🙂
Danielle says:
Vandaag gemaakt! Echt heerlijk! Ga deze chili zeker vaker maken!
Cindy says:
Echt heerlijk, onze kinderen vinden het ook erg lekker!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn! 😀
Maarten says:
Bedankt voor het recept! Was inderdaad erg lekker met die cacao er doorheen! 🙂
Gwen says:
Wij zijn hier SUPERDOL op!!! Fantastisch lekker….
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
an staal-van rijn says:
wat kan ik er in doen voor twee personen.
Eef says:
Je vraag is mij niet helemaal duidelijk?
Maarten says:
Bedankt voor het recept! Was inderdaad erg lekker met die cacao er doorheen! 🙂
Maarten says:
Bedankt voor het recept! Zeker met de cacao erdoor is het nog lekkerder! 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Maarten.
Maarten says:
Bedankt voor het recept! Zeker met de cacao erdoor is het nog lekkerder! 🙂
Ilse says:
Oh wat is dat heerlijk zeg! En dan met nacho’s erbij. Super.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Ilse 🙂
Ilse says:
Oh wat is dat heerlijk zeg! En dan met nacho’s erbij. Super.
Nienke says:
Hoi! Hoeveel water moet erdoorheen?
Eef says:
200 ml, staat ook in de ingrediëntenlijst
Nienke says:
Hoi! Hoeveel water moet erdoorheen?
Eef says:
200 ml, staat ook in de ingrediëntenlijst
bertus says:
ga het zo ook maken..ondanks dat t 30 graden is:-)
Eef says:
haha ik heb het vandaag zelf ook gemaakt voor morgen, heerlijk he 🙂 Kan prima met dit warme weer vind ik!
Riet van der Bol says:
Vandaag dit recept gemaakt, zelfs met zelfgekweekte kievitsbonen. Heerlijk. Heb gelukkig nog een portie over voor een andere dag.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te lezen, heerlijk hoor!
bertus says:
ga het zo ook maken..ondanks dat t 30 graden is:-)
Eef says:
haha ik heb het vandaag zelf ook gemaakt voor morgen, heerlijk he 🙂 Kan prima met dit warme weer vind ik!
Caroline says:
Heerlijk recept, ook mijn dochter kan er geen genoeg van krijgen!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Caroline 🙂
Caroline says:
Heerlijk recept, ook mijn dochter kan er geen genoeg van krijgen!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Caroline 🙂
Jeanne says:
Lijkt mij een heerlijke chili. Ik heb alleen een vraagje. Spoel je de bonen,voor je ze toevoegt,af met water. Groetjes
Eef says:
Ja ik spoel de boontjes altijd even af, hoeft niet perse, meer mijn persoonlijke voorkeur.
Jeanne says:
Lijkt mij een heerlijke chili. Ik heb alleen een vraagje. Spoel je de bonen,voor je ze toevoegt,af met water. Groetjes
Eef says:
Ja ik spoel de boontjes altijd even af, hoeft niet perse, meer mijn persoonlijke voorkeur.
Gerda Schilder says:
Ik weet niet hoe het kan maar ik kan het recept niet meer vinden. Ik zou het uitprinten want ik wil het dit weekend maken.
Eef says:
Zou het kunnen dat je vanaf een tablet kijkt Gerda? Ik heb daar toevallig vandaag problemen mee qua weergave 🙁 Ben er overigens druk mee bezig het op te lossen, maar dan ligt het daaraan. Hoor het graag.
Eef says:
En inmiddels doet hij het ook weer – sneller dan verwacht 🙂
Gerda Schilder says:
Ik weet niet hoe het kan maar ik kan het recept niet meer vinden. Ik zou het uitprinten want ik wil het dit weekend maken.
Eef says:
Zou het kunnen dat je vanaf een tablet kijkt Gerda? Ik heb daar toevallig vandaag problemen mee qua weergave 🙁 Ben er overigens druk mee bezig het op te lossen, maar dan ligt het daaraan. Hoor het graag.
Eef says:
En inmiddels doet hij het ook weer – sneller dan verwacht 🙂
Janet says:
Kapucijners in plaats van bruine bonen zal ook wel kunnen toch. Kan er nog steeds niet toe komen om bruine bonen te eten namelijk
Eef says:
Uiteraard kan dat, het veranderd de smaak wel, maar ik denk dat het eigenlijk nog wel eens heel erg lekker zou kunnen zijn (vind kapucijners zelf ook heerlijk 😉 )
Janet says:
Ik heb het gister gemaakt met 600 gram kidney bonen. Wel iets meer omdat we met 4 volw waren. En nog nooit eerder zo’n lekkere chili concarne gehad. Alleen maar complimenten en de pan schoon leeg. Ik had er wraps bij wat ik nog niet eerder had gedaan. Eveneens een recept die we dus vaker zullen gaan maken.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie, daar word ik blij van 🙂
Janet says:
Kapucijners in plaats van bruine bonen zal ook wel kunnen toch. Kan er nog steeds niet toe komen om bruine bonen te eten namelijk
Eef says:
Uiteraard kan dat, het veranderd de smaak wel, maar ik denk dat het eigenlijk nog wel eens heel erg lekker zou kunnen zijn (vind kapucijners zelf ook heerlijk 😉 )
Janet says:
Ik heb het gister gemaakt met 600 gram kidney bonen. Wel iets meer omdat we met 4 volw waren. En nog nooit eerder zo’n lekkere chili concarne gehad. Alleen maar complimenten en de pan schoon leeg. Ik had er wraps bij wat ik nog niet eerder had gedaan. Eveneens een recept die we dus vaker zullen gaan maken.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie, daar word ik blij van 🙂
Jacomijn says:
Wat een ontzettend lekker recept! Ik krijg alleen maar complimenten.
Weet je ook of dit gerecht glutenvrij is?
Eef says:
Wat leuk! Dankjewel voor je reactie. Dit is in principe glutenvrij (let wel even op de bouillon voor de zekerheid)
Jacomijn says:
Wat een ontzettend lekker recept! Ik krijg alleen maar complimenten.
Weet je ook of dit gerecht glutenvrij is?
Eef says:
Wat leuk! Dankjewel voor je reactie. Dit is in principe glutenvrij (let wel even op de bouillon voor de zekerheid)
Petra says:
Zo,die is lekker zeg….heb hem net klaar gemaakt al voor vanavond. Ik vind hem werkelijk om van te smullen. Een absolute blijver.. Dank je wel voor dit recept Eef.
Groetjes Petra
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Rianne says:
Ziet er lekker uit!ik wil het vanavond gaan maken.
Moet er komijnpoeder in of komijnzaad?
Alvast bedankt.
Groetjes Rianne
Eef says:
Komijnpoeder 🙂
Petra says:
Zo,die is lekker zeg….heb hem net klaar gemaakt al voor vanavond. Ik vind hem werkelijk om van te smullen. Een absolute blijver.. Dank je wel voor dit recept Eef.
Groetjes Petra
Jacolien says:
Inmiddels als meerdere keren gemaakt. Zalig.. staat voor morgen weer al klaar.
Dankjewel ook voor dit heerlijke recept!
Jacolien says:
Inmiddels als meerdere keren gemaakt. Zalig.. staat voor morgen weer al klaar.
Dankjewel ook voor dit heerlijke recept!
Monique says:
Zo, die was lekker!! Meteen opgeslagen in mijn recepten 🙂
Mijn man at er aardappelpuree bij en ik heb het in witlofblaadjes gelegd.
Eef says:
Wat een verrassende combi, lijkt me lekker 🙂
Monique says:
Zo, die was lekker!! Meteen opgeslagen in mijn recepten 🙂
Mijn man at er aardappelpuree bij en ik heb het in witlofblaadjes gelegd.
Peter says:
Eef,
Ik heb de chili con carne volgens jouw recept klaar gemaakt echter zonder cacaopoeder, maar het was heerlijk. Hulde. Ik heb de hoeveelheid verdeeld over 4 bakjes van ongeveer 500 gram en drie ervan ingevroren voor n andere keer. Ik heb er rijst bij gekookt. Volgende maand ga ik ook weer jouw recept voor vijgenjam volgen!!!!!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Peter says:
Eef,
Ik heb de chili con carne volgens jouw recept klaar gemaakt echter zonder cacaopoeder, maar het was heerlijk. Hulde. Ik heb de hoeveelheid verdeeld over 4 bakjes van ongeveer 500 gram en drie ervan ingevroren voor n andere keer. Ik heb er rijst bij gekookt. Volgende maand ga ik ook weer jouw recept voor vijgenjam volgen!!!!!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Nigar Afandiyeva says:
Chili con Carne al jaren favoriet bij ons thuis. Ik maakte het altijd met zakje van Knorr. Maar Knorr is niks in vergelijking met jouw recept. Nooit meer uit het zakje. Dit was heeeeeeerlijk! Dank je wel!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel Nigar 🙂
Peter Weijmans says:
Eva,
Gisteren weer jouw recept van Chili con carne gemaakt. Het bereiden ervan zorgt al voor een glimlach rond m’n mond. Jouw voorgesteld kruidenmengsel is een beleving. Het laat mensen echt glimlachen. Ik heb het recept geprint en opgeborgen in m’n insteek boek. Nogmaals dank! Groeten Peter.
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel voor je reactie 🙂
Sasja says:
Eerst jouw Mexicaanse pulled pork gemaakt in de crockpot. Dag erna van de pulled pork jouw chili con carne gemaakt. Heerlijke combinatie!!!
Voor mijn vegadochter zelfde recept gevolgd maar dan Mexicaanse pulled jackfruit gemaakt en er chili sin carne van gemaakt mbv jouw recept.
Bedankt weer, Eef!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie Sasja 🙂
Willeke says:
Vandaag gemaakt voor de hele familie. Ik was aanvankelijk wat sceptisch over het gebruik van de cacao en kaneel, maar wat een heerlijk recept! Ik heb er nog wat champignons en ananas aan toegevoegd en het was smullen. Complimenten hoor, deze houden we er zeker in. ????????
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Peter says:
Eva, hoe gaat het met je?
en ik heb n vraag over je Chili recept. Waarom gebruik je kidney bonen en bruine bonen?
Hartelijke groeten ,
Peter
Eef says:
Hier gaat alles goed Peter, met jou ook? Eigenlijk heel simpel: omdat ik die lekker vind in de chili. Kidney bonen blijven wat steviger en bruine bonen lekker zacht. Die combi vind ik erg lekker.
Chrissy says:
Wow, wat een smaaksensatie! Dit recept is wel een blijvertje hoor . Dankjewel Eef ????
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 😀
Peter Weijmans says:
Eva, ik wil je toch laten weten, dat ik jouw Chili 1x per 14 dagen maak. Een portie opeten en de rest met rijst in bakjes van 500 gram in de vriezer. Ik gebruik nu met jouw reden kidney- en bruine bonen!!!! Jouw kruidenmengsel is onovertroffen! Heerlijk. Ik geef de Chili ook diep gevroren aan, kennissen mee, die het kunnen waarderen.!
Met mij gaat het gelukkig ook goed!!!
Eef says:
Wauw wat tof om te lezen, dankjewel voor berichtje 😀
Lisa says:
Het was een overheerlijke recept. We hebben het er met volle teugen van genoten. Bedankt!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje ????
erik says:
hoi eef je hebt het over chillie vlokken maar kan poeder ook??
Eef says:
Kan maar dat is iets pittiger 🙂
Peter Weijmans says:
Eva, ik heb je voorbeeld weer gevolgd en ik blijf erbij dat jouw eigen kruidenmix , zo lekker is ,dat ik ervan ga glimlachen. Ik heb geen cacao poeder , dus zonder gedaan. Ik ben ook blij, dat je weinig met zout werkt.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Magdalena says:
Fantastisch recept. Ik heb mijn komijn en koriander korrels eerst geroosterd en toen gemalen. Nog extra 2 verse tomaten zonder schil en pitten toegevoegd en een halve groene paprika in blokjes. Voor het serveren nog een verse Chili erover gesnipperd (wij houden van pittig). Was bij ons en onze gasten een groot succes! Dit is zeker een blijvertje.
Peter Weijmans says:
Eva,
Toch cacao poeder gekocht. Ik werd nieuwsgierig. Het is echt lekkerder. Blij, dat ik cacao poeder gekocht heb. Het heeft even geduurd maar het is er toch van gekomen. Nu ga ik er mee door. !!!!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Angelo says:
Ongelooflijk lekker, zeer aangenaam verrast door de kruidencombinatie! ?Echt een verslavend lekker receptje!
Eef says:
Blij dat te horen Angelo 🙂
A. Jagersma says:
Tja, ik heb een glazen potje staan met Chili con carne. Dacht kijk wat ik hier mee ga doen. Nou ja, heb nog rest aardappel schijfjes staan, nog 250 gr gehakt. Ga dit in de wok doen met wokgroenten er bij. Of een salade.
Gerda Schilder de Boer says:
De chili con carne al meerdere keren gemaakt. Niet normaal zo lekker.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor het delen 🙂
Inge says:
Was heerlijk zelf 300 gram gehakt toegevoegd en voor extra groente 2 paprika’s. Lekkere kruiden er doorheen ook. Jammie
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Lekker, extra veel = nog meer smullen 🙂
Guus says:
Blijft een toprecept. Heerlijk
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Heel fijn om te horen, dankjewel Guus!
Willem says:
Top recept.en wat een goed lekker idee om cacaopoeder toe te voegen.heerlijk en dank
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ja, dat maakt gek genoeg zoveel verschil qua smaak! Dankjewel!
Pernell says:
Wat een heerlijke chili con carne!! Ik heb maar een eetlepel cacaopoeder gebruikt en er nog een eetlepel pindakaas aan toegevoegd. Het hele gezin heeft zonder morren zijn bord leeg gegeten.
Weer een toprecept!!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn zeg, dankjewel!
Pietje van Smeden says:
Heerlijk! Ik doe er wat linzen in, en wat extra water, veel groenten en de kinderen eten het bordje schoon leeg met nacho chips 😁
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat lekker zeg, klinkt goed! Fijn om te horen, dankjewel!
Alie van IJken says:
Super, vanaf nu staat het iedere week een keer op het menu, echt top!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen dat het zo in de smaak is gevallen 😍
Ingeborg says:
dit was echt verrassend lekker. En heel het gezin at mee zonder te mopperen 😉
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat noemen we een win-win toch! Dankjewel! 😀
Dirk says:
voor de wedstrijd NL-Arg vanavond komen 10 kerels chili eten. Volle grote pan staat al op het sudderplaatje. Het voorproeven belooft al een geslaagde maaltijd.
Eef says:
Wat ontzettend leuk! Geniet ervan 🙂
Marcel Blauw says:
Vandaag deze chili voor de 3e keer gemaakt, het is een blijvertje :-).
Marieke says:
Welke cacao is puur en ongezoet? Welke kan ik waar het beste kopen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Alle 100% cacao zonder toevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen is puur en ongezoet! Het is makkelijker te vinden dan je denkt hoor, de 100% cacao van Droste is bijvoorbeeld al goed.
Harry says:
Vandaag je recept gemaakt. Wat lekker, ook namens mijn dochter en ouders. Een klein beetje pittig maar net goed. Gaan we zeker nog een keer overdoen.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Harry! Super fijn om te horen.
Mirjam Van der panne says:
Heerlijk weer er voor,heb het nu zeker al voor de 5e keer gemaakt en ook gedeeld met anderen,echt super recept!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Mirjam!
Sander says:
Heel lekker recept!! Heb genoten.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Sander, leuk om te horen!
Arjon Sportel says:
Eef je hebt het gerecht heel erg mooi opgemaakt maar wat heb je daar nu bovenop liggen. Halve maan. Kon het niet thuis brengen;-)
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Arjon! Dat is avocado ;).
Maartje says:
Misschien een domme vraag maar zijn de hoeveelheden voor de bonen het uitlekgewicht of niet?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Geen domme vraag hoor! Dit is het totale gewicht (dus niet het uitlekgewicht).
Pascal Van Gerwen says:
Ik heb dit al een paar keer gemaakt.
Echt super lekker en zoals meer van jouw recepten.. wij zijn fan van jou haha.
Eef says:
Wat lief! Dankjewel 🙂
Patricia says:
Voor het eerste deze chili gemaakt. De chilivlokken wel eruit gelaten, want daar hou ik niet van. Mar wat een makkelijk recept en wat smul ik ervan. Bedankt voor het delen van dit recept.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn Patricia, dankjewel!!
Albert says:
Heerlijk, echt top. Echter de vraag, hoeveel gram is het per portie?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Albert, het komt ongeveer neer op 375 gram chili per persoon!
Eric Degen says:
Recept gemaakt was heerlijk, maar nog aangevuld met rode paprika en gerookte spekblokjes.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen, dat klinkt als een goede toevoeging!
Bianca Belksma says:
Inmiddels al meerdere keren gemaakt. Mijn zoon lustte nooit chili totdat ik deze maakt! Heerlijke kruidenmix en mijn man en ik voegen chilisaus toe aan tafel. We eten het met wraps if tortilla chips of rijst. Altijd lekker, absoluut een blijvertje!
Juul Kartal says:
Super lekker.! Wij eten als gezin van vier regelmatig gerechten van deze site. Eigenlijk elke dag😊. Kinderen en man zijn helemaal blij!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Harm says:
Hoi Eef. Laatst dit recept gemaakt, wat erg lekker was. Nu wil ik het voor 32 personen gaan maken. Moet ik dan rekening houden met de verhoudingen van de kruiden (meer of minder) of kan ik het recept gewoon keer acht doen?
Eef says:
Ik zou het gerecht gewoon keer 8 doen (kun je zelfs in de receptenkaart doen dan past hij automatisch de hoeveelheden voor je aan :-))