Chili sin carne. Een goedgevulde chili met lekker veel groenten. Je kent waarschijnlijk de versie met gehakt wel, chili con carne, maar dit is dus de vegetarische versie van dit heerlijke Mexicaanse gerecht. En lekker dat ie (nog steeds) is!
Wat is chili sin carne?
Als je een beetje Spaans kunt, had je het misschien al afgelezen uit de titel. Sin carne betekent zonder vlees. Dit is dus alsnog het typisch Mexicaanse gerecht chili con carne (con betekent met), maar dan zonder het gehakt. Ik vind beide versies lekker, het is net waar je zin in hebt! Al die heerlijke kruiden geven het in beide gevallen veel smaak.
Dat geldt voor veel Mexicaanse en Tex Mex recepten, en daarom vind je ook veel Tex Mex recepten op mijn blog! Deze burritos met gehakt zijn trouwens ook fantastisch.

Chili sin carne recept
Mijn chili sin carne is niet zo sauserig, dat vind ik zelf het lekkerste. Maar als jij wel houdt van wat meer saus, kun je uiteraard wat meer vocht toevoegen of het geheel wat minder lang laten pruttelen.
Ik serveer deze goedgevulde groenteschotel graag met rijst, avocado, limoen en wat verse koriander. Maar je kunt het natuurlijk serveren met wat jij maar lekker vindt. Bijvoorbeeld wraps, tortilla chips, zure room en geraspte kaas smaakt er ook heerlijk bij. In elk geval is het een heerlijk vegetarische Mexicaans recept!


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel komijn
- 2 theelepel cacaopoeder (ongezoet)
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel oregano
- 2 paprika's (in stukjes)
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 blokje groentebouillon (runderbouillon kan ook)
- 200 ml water
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 200 gram bruine bonen
- 200 gram kidneybonen
- 100 gram mais
- 300 gram rijst
- olie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verhit een beetje olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit de knoflook en ui even aan.
- Kruid het met alle kruiden en bak even mee tot het begint te geuren.
- Voeg dan de paprika, gepelde tomaten, water, runderbouillonblokje en tomatenpuree toe. Schep het goed om.
- Voeg dan de bruine bonen, kidneybonen en de mais toe.
- Schep alles om en laat dit nu een half uurtje even pruttelen op laag-middelhoog vuur.
- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Serveer met de rijst en optioneel wat avocado, limoen en verse koriander. Zure room, geraspte kaas en eventueel wraps en/of tortilla chips smaakt er ook lekker bij. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Lenie Griep says:
Het ziet er heerlijk uit en ik ga het zeker een keertje maken. Het blokje runderbouillon zou ik vervangen door een blokje groentebouillon, anders is het niet vegetarisch.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed punt inderdaad, we hebben het gelijk even aangepast in het recept 🙂
Frank says:
De 400 gram gepelde tomaten, is dat inclusief het vocht in het blik of zonder het vocht ? Het uitlek gewicht.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Frank, in dit recept worden zowel de gepelde tomaten als het vocht uit het blik gebruikt. Het is dus 400 gram in totaal, met vocht en dus niet het uitlekgewicht! Hopelijk is het zo duidelijker, kook ze! 😉
Lies says:
Gisteren dit recept gemaakt. Super lekker! Heerlijke kruiden combinatie.
Echt een top gerecht!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie 🙂
micheline peacock says:
De Chili sin carne was heerlijk. Mijn vriend zei spontaan dat Ik hem dat vaker mag voorschotelen.. ik heb zwarte bonen gebruikt omdat ik die nu eenmaal had, heb nog mais toegevoegd en sla en komkommer ipv avocado en peterselie wegens geen koriander. Het restje was ‘s anderendaags nog lekkerder😋
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! En dat klinkt als heerlijke variaties.
sara says:
Hoi Eef,
Zou ik deze chili ook in de slowcooker kunnen maken? Heb je nog tips hiervoor hoe ik dit het beste zou kunnen doen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan zeker! In dit recept kun je tips vinden: https://www.eefkooktzo.nl/chili-con-carne-slowcooker/
Pieter Wouda says:
Lijkt wel lekker, maar waar heb je de “goed gevulde groenten” verstopt?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Aha, ik zie dat de paprika’s niet in het recept staan! Er gaan nog 2 paprika’s door. Samen met de tomaten en peulvruchten (officieel geen groenten, maar vaak wel zo gezien) is het een hele rijkgevulde schotel.