Burritos, ik ben er dol op! Ik maak ze met enige regelmaat maar helaas is het niet bepaald een fotogeniek gerecht… Toch wil ik je dit waanzinnig lekkere recept voor burritos niet onthouden en daarom staan ze op het menu voor vandaag: simpele burritos met gehakt! Geloof mij, een feestje op tafel.
De burrito kent zijn oorsprong in het noorden van Mexico en het zuiden van Amerika. Het betreft altijd een wrap met een vulling van vlees zoals gehakt, vis of reepjes biefstuk bijvoorbeeld. De wrap wordt vaak opgerold geserveerd en uit de hand gegeten. Lekker met wat kaas erdoor en wat zure room (dat mag wat mij betreft echt niet ontbreken).
Burrito of Enchilada?
Laatste vertelde de lieve Esmee mij een leuk weetje over het verschil tussen de burrito en de enchilada. Hoewel we misschien vaker het woord burrito gebruiken voor dit soort Mexicaanse gerechten is dit niet altijd juist. Er is namelijk een verschil tussen beide qua bereiding en etenswijze. Het komt er eigenlijk op neer dat de burrito vaak uit het vuistje wordt gegeten terwijl de enchilada met een sausje in een ovenschaal uit de oven wordt geserveerd. Nu weet jij, technisch gezien, wel onder welke van de twee dit recept valt 😉 .
Recept voor burritos gehakt
Het gehakt in deze burritos is lekker, mild gekruid. De saus bestaat uit tomatenblokjes met onder andere knoflook, tijm en oregano. Aan het gehakt heb ik ook nog wat mais toegevoegd. Het is een lekker en simpel gerecht wat je eigenlijk altijd wel kunt klaar maken. Lekker voor doordeweeks maar ook prima voor in het weekend. Deze jongens vullen goed dus met de 6 snelle burritos die je uit dit recept haalt heb je zeker genoeg voor 2 – 3 personen of 2 volwassenen en 2 kids.
Schrik trouwens niet wanneer je cacaopoeder in het recept tegenkomt. Het is een bekende smaakmaker in de Mexicaanse keuken en de burritos zullen echt niet naar chocolade smaken. Integendeel, cacao (ongezoet uiteraard) geeft een warme diepe smaak aan het gehakt. Een echte aanrader! Wil je dit liever niet? Dan laat je de cacaopoeder gewoon weg. Maar probeer het eens, het zal je niet teleurstellen.
De wraps kun je natuurlijk kopen maar wist je dat je zo ook makkelijk zelf kunt maken? Het recept voor zelfgemaakte wraps kun je ook vinden op mijn blog en geloof me, die zijn ook heel erg lekker!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram rundergehakt
- 150 gram mais
- 150 gram geraspte kaas
- 125 gram zure room
- 6 tortilla wraps
- 1 blikje tomatenblokjes (van 400 gram)
- 3 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 eetlepel suiker
- ½ eetlepel organo + ½ theelepel
- 3 theelepels komijn
- 2 theelepels cacaopoeder (ongezoet)
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- ½ theelepel piment
- olie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Snipper het uitje en snijd de teentjes knoflook fijn.
- Doe het blikje tomatenblokjes in een steelpannetje.
- Hierbij doe je vervolgens 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 eetlepel suiker, ½ eetlepel oregano, 1 theelepels komijn, 1 theelepel uienpoeder en peper & zout naar smaak. Laat dit op een laag vuurtje zachtjes pruttelen.
- Doe vervolgens een beetje olie of boter in een ruime koekenpan en fruit het uitje samen met de 2 teentjes knoflook even aan.
- Voeg daarna de volgende kruiden toe en bak deze even kort mee: 2 theelepels komijn, 2 theelepels cacaopoeder, 2 theelepels paprikapoeder, ½ theelepel piment en ½ theelepel oregano. Voeg dan het gehakt toe en rul deze bruin. Breng verder op smaak met peper en zout. Doe op het laatst de mais erdoor.
- Verdeel een beetje zure room over de wrap, verdeel er daarna wat gehakt over, de saus en tot slot wat geraspte kaas.
- Dichtvouwen en in een met olijfolie ingevette ovenschaal leggen.
- Herhaal dit met alle burritos.
- Tot slot verdeel je nog wat tomatensaus over de bovenkant en de geraspte kaas.
- Zet het geheel in de oven voor ongeveer 10 minuten tot de kaas volledig is gesmolten. Eet smakelijk!
Elza says:
Ziet er onwijs lekker uit! Ga ik zeker een keertje proberen….
Nog een vraagje: waarom moeten de wraps voor het vullen opgewarmd worden? Ze gaan daarna toch nog even de oven in?
Eef says:
Bedankt voor je leuke reactie Elza 🙂 Klopt inderdaad ze worden verwarmd in de oven alleen vind ik het zelf altijd lekkerder om ze nog even voor de verwarmen door de om en om in de pan te bakken. Dan worden ze namelijk niet zacht of “sompig” (vies woord eigenlijk 😉 ) in de oven. Als je zelf gebakken wraps hebt hoeft het zeker niet maar bij kant en klare doe ik het, het liefst wel.
Melvin says:
Het was een succes! Mijn 3 kids vonden het echt lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Martin says:
dat ene blikje tomatenblikjes is een beetje apart. EN hard.
Eef says:
Wat een ‘i’ in plaats van een ‘o’ al niet kan doen he 😉
Marietje says:
Wat is dit heerlijk en gemakkelijk om te maken. Ik heb er wel kidneybonen bij in gedaan.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Kidneybonen zijn hier heerlijk bij 🙂
Mario says:
Was lekker voor herhalîng vatbaar
Eef says:
Blij om dat te lezen 🙂
John says:
Ik heb in Mexico gewoond en kan u vertellen dat de lol van burritos (en alle andere vormen van uit-het-vuistje eten in Mecxico) ligt bij de salsa. Een salsa is wat een goede taco of burrito definieert: bij iedere hap een likje saus aanbrengen is het parool. Dus: niet de beste burrito wint het, maar de beste salsa. Kunt u daar aandacht aan wijden in uw recepten?
Eef says:
Wat een ontzettend leuk weetje! Daar ga ik me zeker eens op inlezen 🙂
Tt says:
Vanavond gemaakt voor de visite. Makkelijk en super lekker. Bedankt voor het recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank je wel voor je reactie Tt 🙂
Mario says:
Was lekker voor herhaling vatbaar
M says:
Kan ik de cacaopoeder ook weg laten?
Eef says:
Ja dat kan prima. De cacaopoeder geeft wel extra smaak maar mocht je het om de een of andere reden liever niet eten dan kun je deze prima weglaten.
oensje says:
mijn vriend lust geen tomatenblokjes… mag het ook tomatenpuree zijn?
Eef says:
Natuurlijk, dat kan ook prima. Kijk alleen even of de saus niet te nat wordt, waarschijnlijk heb je iets minder puree (passata) nodig dan van de tomatenblokjes.
Patricia says:
Zijn piment korrels goed of moet je die eerst vermalen tot poeder?
Eef says:
Ik gebruik piment poeder in dit recept
Chris says:
Wow superlekker! Dank je wel voor dit heerlijke recept!
Eef says:
Jij bedankt voor je reactie Chris! Super om te lezen dat mijn recept voor burritos in de smaak valt 🙂
Marjolein says:
Hi! Ik zie twee keer oregano staan, klopt dat?
Eef says:
Klopt! Een keer voor de saus (de halve eetlepel) en een keer voor het op smaak maken van het gehakt (de halve theelepel). Ik heb het nu even bij elkaar gezet dan is het hopelijk iets duidelijker 🙂
Marjolein says:
Ooh tof dank je!
Burritos met een geheim Mexicaans tintje… – Smaaklik says:
[…] Bron: Eefkooktzo […]
Nanda says:
Hi Eef,
Ik heb ze gemaakt met de Cacaopoeder en ze zijn echt SUPER lekker!
Al meerdere recepten van je blog uitgeprobeerd en ze zijn echt lekker en leuk om te maken.
Ga zo door!
Eef says:
Wat super leuk om te lezen! Dank je wel Nanda 😀
Tamara says:
Echt een super lekker recept! Ik ga het vandaag voor de tweede keer maken. Lekkerder dan de burritos van Taco Bell in Amerika haha
Eef says:
Hahaha die heb ik nog nooit geproefd maar ik geloof je direct 😉
Antoinet says:
Vanavond gegeten. Wst was het heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank je wel Antoinet 🙂
Dennis says:
Hoi Eef,
Bedankt voor het delen! Die cacao erin is super, een echte smaakmaker.
Heb er ook nog wat fijn gesneden paprika doorheen gejakkert en bij het tomatenprutje een flinke scheut rode wijn.
Antoinet says:
Vanavond gegeten. Wst was het heerlijk!
Carmen says:
Ha Eef kan ik de suiker ergens door vervangen?
Eef says:
Mocht je liever geen suiker willen, zou ik het gewoon weglaten uit het recept. Wil je liever iets van rietsuiker o.i.d. dan kun je dat prima 1 op 1 vervangen 🙂
Rose says:
Hoi Eef, we hebben de burritod vanavond gemaakt en wat was dit lekker zeg! Zo smaakvol en zonder zakjes, echt top 😉
Weer bedankt voor het delen van een lekker recept!
Eef says:
wat leuk om te lezen 😀 dankjewel!
Carmen says:
Ha Eef kan ik de suiker ergens door vervangen?
Eef says:
Mocht je liever geen suiker willen, zou ik het gewoon weglaten uit het recept. Wil je liever iets van rietsuiker o.i.d. dan kun je dat prima 1 op 1 vervangen 🙂
Hendrikus says:
Ik heb vanavond pannenkoeken gebakken. haha.
Dikke kus Hendrikus
Hendrikus says:
Ik heb vanavond pannenkoeken gebakken. haha.
Dikke kus Hendrikus
Dick Bruinsma says:
Was heerlijk! En zonder enge potjes kant-en-klaar weet ik wat, met veel te zout erin! Ik heb nog wat kidneybonen toegevoegd en een mespuntje chili 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen Dick, dank voor je reactie 🙂
Dick Bruinsma says:
Was heerlijk! En zonder enge potjes kant-en-klaar weet ik wat, met veel te zout erin! Ik heb nog wat kidneybonen toegevoegd en een mespuntje chili 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen Dick, dank voor je reactie 🙂
Maria says:
Heerlijk!!!
Maria says:
Heerlijk!!!
Annelies says:
Wat hebben wij ontzettend gesmuld vanavond!! Wanneer eten we dit weer?? vroeg mijn zoon van 7. Dank je wel voor het recept!
Eef says:
Wauw! Wat een mooi compliment, dankjewel 😀 Hier word ik oprecht heel blij van
Annelies says:
Wat hebben wij ontzettend gesmuld vanavond!! Wanneer eten we dit weer?? vroeg mijn zoon van 7. Dank je wel voor het recept!
Eef says:
Wauw! Wat een mooi compliment, dankjewel 😀 Hier word ik oprecht heel blij van
Netty Vos Schipperen says:
Hallo EEF
mag ik suiker vervangen voor Sucralose Zoet stof
voor Koken en Bakken wat een fijn gerechten lijkt heel lekker
Groetjes Netty
Eef says:
Hi Netty, dat mag uiteraard alleen moet je dan wel opletten met de verhouding. Vaak is zoetstof een stuk sterker qua smaak dan suiker. Je kunt ook de suiker weglaten, dan wordt het iets anders qua smaak maar evengoed lekker 🙂
Netty Vos Schipperen says:
Hallo EEF
mag ik suiker vervangen voor Sucralose Zoet stof
voor Koken en Bakken wat een fijn gerechten lijkt heel lekker
Groetjes Netty
Eef says:
Hi Netty, dat mag uiteraard alleen moet je dan wel opletten met de verhouding. Vaak is zoetstof een stuk sterker qua smaak dan suiker. Je kunt ook de suiker weglaten, dan wordt het iets anders qua smaak maar evengoed lekker 🙂
nikita says:
kan ik een grotere portie ervan maken en invriezen?
Eef says:
Zou ik je niet aanraden, ik denk dat de burritos er niet zo lekker van worden namelijk, maar je kunt het uiteraard proberen.
nikita says:
kan ik een grotere portie ervan maken en invriezen?
nikita says:
kan ik de mais ook vervangen door wat anders?
Eef says:
Ja hoor dat kan, je kunt de mais ook weglaten als je het niet lekker vindt 🙂
nikita says:
kan ik de mais ook vervangen door wat anders?
Eef says:
Zou ik je niet aanraden, ik denk dat de burritos er niet zo lekker van worden namelijk, maar je kunt het uiteraard proberen.
Eef says:
Ja hoor dat kan, je kunt de mais ook weglaten als je het niet lekker vindt 🙂
Aafke says:
Het was heerlijk! Ik heb hier en daar wat meer kruiden gebruikt;) en basilicum over de geraspte kaas gedaan en driekwart van de tomatenblokjessaus door het gehakt gedaan. Alle drie mn kinderen vonden het echt heerlijk, ook m’n dreumes van 14 maanden heeft gesmuld!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Aafke says:
Het was heerlijk! Ik heb hier en daar wat meer kruiden gebruikt;) en basilicum over de geraspte kaas gedaan en driekwart van de tomatenblokjessaus door het gehakt gedaan. Alle drie mn kinderen vonden het echt heerlijk, ook m’n dreumes van 14 maanden heeft gesmuld!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Martina de Groot says:
Mijn dochter van 14 wilde wraps maken. Ik heb jouw recept erbij gepakt. Grote verbazing dat we cacao moesten gebruiken. Een feestje in de keuken om samen te koken en wat was het lekkerder. Dit recept bewaren we voor een ander weekend want hij wordt zeker nog een keer gemaakt.
Eef says:
Ja, grappig he! Het geeft zo’n lekker smaak. Wat leuk dat je lekker samen kookt met je dochter. Kan niet wachten om samen met Lotte te koken 🙂
Martina de Groot says:
Mijn dochter van 14 wilde wraps maken. Ik heb jouw recept erbij gepakt. Grote verbazing dat we cacao moesten gebruiken. Een feestje in de keuken om samen te koken en wat was het lekkerder. Dit recept bewaren we voor een ander weekend want hij wordt zeker nog een keer gemaakt.
Alien says:
Het lijkt me een heerlijk recept, ga hem vanavond maken, maar nu ik alles bij elkaar sprokkel mis ik een beetje de groente. Toch maar een salade of wat paprika’s erbij.
Ben benieuwd!
Eef says:
Dankjewel! Lekker doen, ik maak er vaak een simpele Mexicaanse salade bij op basis van sla, tomaat en mais.
Dorien says:
Ziet er super lekker uit, gaan we vanavond uit proberen! Dankjewel voor het recept 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Hopelijk viel het in de smaak 🙂
Kaylee says:
Hoi Eef,
In de tekst lees ik dat je 6 burritos uit dit recept haalt en dat dit genoeg is voor 2 – 3 personen of 2 volwassenen en 2 kids. De voedingswaarden zijn per persoon/portie. Wat bedoel je hiermee? Kijk er naar uit om ze te proberen!
Maaike says:
Net gemaakt en opgegeten! Lekker. Ik heb de helft van het gehakt vervangen door kidneybonen. Iets voedzamer en iets minder vlees. Smaakte prima
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Lisette says:
Heerlijk! Echt een top recept. Geen wereldgerecht pakje meer nodig. Ga ze nog veel vaker maken. Dank voor je recept ????
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel ????
Sofia says:
Wat een heerlijk recept. Het enige minpuntje is dat de wraps wat nattig worden door de saus. Volgende keer zal ik deze even eerst uit laten lekken in een zeef. Voordat ik de wraps vul.
Maar zeker voor herhaling vatbaar
Eef says:
Even iets langer de saus laten pruttelen helpt ook. Dan vervliegt het meeste vocht namelijk 🙂
Jochem says:
Yumm <3 Dat was genieten
Germt says:
je bent om op te vreten Eef!
Eef says:
Vind mijn man gelukkig ook 😉
Marcel en Caroline says:
We hadden van een ander gerecht nog een prutje over van gekookte gerookte kip, paprika, ui, ,jalapeno en salsa roja (tomatensaus). Dat wilden we niet weggooien dus een recept gezocht voor burritos om dit voor te gebruiken. En toen zag ik deze van jou. Dus dit lekker door de tomatenblokjes gedaan en verder jouw recept gevolg, INCL cacaopoeder. Goede cheddar gebruit om er overheen te raspen en my God, wat hebben wij zalig gegeten!!! Dit waren echt de lekkerste die we ooit gemaakt hebben, zoals bijvoorbeeld met tex-mex kruiden…blech! Dit was eerlijk en heerlijk. Dit komt geregeld bij ons op tafel te staan, wel met dat lekkere prutje als basis en zeker nooit zonder de cacaopoeder. Ik denk dat we meer gerechten van je gaan bekijken en maken,als dit al zo zalig is.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat een onwijs mooi en fijn compliment, dank je wel Marcel & Caroline! Worden wij heel blij van 🙂
Hanneke Scholte says:
In 1 woord: verrukkelijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂