Enchiladas met gehakt

Enchiladas met gehakt

Enchiladas met gehakt. Wie houdt daar nu niet van?! Vandaag geef ik je mijn makkelijke recept voor de lekkerste Mexicaanse enchiladas uit de oven. Lekker vol van smaak door de kruiden en echt een favoriet gerecht bij ons thuis.

Wraps gevuld met gehakt en groenten, een lekkere tomatensaus en gesmolten kaas. Dat klinkt toch als een feestje? Deze enchiladas zijn voor mij echt op en top comfortfood. Al die heerlijke smaken die samenkomen in een ovenschaal, om je vingers bij af te likken zo lekker! En het mooie is, je zet dit gerecht van begin tot eind binnen een half uurtje op tafel.

Kruiden als smaakmakers

Wat deze enchiladas met gehakt zo’n succes maakt, komt onder andere door de kruiden. Typische kruiden uit de Mexicaanse keuken, zoals komijn, paprikapoeder, uienpoeder én cacaopoeder. Iets wat je wellicht niet zo snel zou verwachten, maar dit wordt in de Mexicaanse keuken heel veel gebruikt als smaakmaker. Het geeft een warme, diepe en rijke smaak aan gerechten. Let trouwens wel op dat je altijd ongezoete cacao gebruikt, anders kan het te zoet worden.

Enchiladas

De lekkerste enchiladas met gehakt

Door het gebruik van al die heerlijke kruiden, smaakvolle tomaten en lekker gehakt maak jij dus in een handomdraai deze enchiladas met gehakt klaar. Wat ik zo fijn vind aan dit soort gerechten, is dat je het zo hup in de oven zet, je ruimt ondertussen de keuken even op en het hele gezin kan aan tafel. En dan hoef je alleen nog maar te genieten met elkaar van dit heerlijke gerecht wat echt een allemansvriend is. Als je dit lekker lijkt, dan weet ik zeker dat je deze chili con carne, enchiladas met kip of deze burritos ook om te smullen vindt!

Enchiladas vouwen

Echte enchiladas

Wraps, burrito’s, tostada’s, quesadilla’s en zo kan ik nog wel even doorgaan met het opsommen van Mexicaanse gerechten. Wat deze allemaal gemeen hebben: het gebruik van wraps, waarmee dus de ‘pannenkoek’ bedoeld wordt. Maar wat is dan het verschil tussen al deze gerechten? Wat je er vervolgens mee maakt, dus de manier waarop je ze vouwt/rolt, waarmee je ze vult en hoe je ze bereidt. Enchiladas vul je altijd in een strook en rol je vervolgens op. Dan bak je ze in een ovenschaal in de oven met de saus eroverheen. Mexicaanse enchiladas uit de oven dus, tijd voor het recept!

Mexicaanse enchiladas met gehakt
Enchiladas met gehakt

Enchiladas met gehakt

Makkelijk recept voor de LEKKERSTE Mexicaanse enchiladas met gehakt uit oven. Heerlijk vol van smaak en binnen 30 minuten op tafel.
4.64 van 49 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 3 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ eetlepel oregano (+ 1 theelepel)
  • 3 theelepels komijn
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 paprika's (in blokjes)
  • 2 theelepels cacaopoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel piment
  • 500 gram rundergehakt
  • 150 gram mais
  • 6 tortilla wraps
  • 150 gram geraspte kaas ((jong) belegen, cheddar (ook lekker: een mix van beide))
  • olie, peper en zout
  • bosui ter garnering (optioneel)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe de tomatenblokjes in een steelpan. Voeg daar vervolgens aan toe: 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 eetlepel suiker, ½ eetlepel oregano, 1 theelepel komijn, 1 theelepel uienpoeder en peper & zout naar smaak. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen.
  • Verwarm in een koekenpan een beetje olie of boter en fruit de ui samen met de overige 2 teentjes fijngesneden knoflook en de paprikablokjes.
  • Voeg de volgende kruiden toe en bak even mee: 2 theelepels komijn, 2 theelepels cacaopoeder, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, ½ theelepel piment en 1 theelepel oregano.
  • Dan voeg je het gehakt toe en rul deze bruin. Breng verder op smaak met peper en zout. Meng op het laatst de mais erdoor.
  • Verdeel een beetje van het gehaktmengsel op een wrap, verdeel er wat geraspte kaas over en rol op. Herhaal met de rest van de wraps.
  • Verdeel 2/3 van de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal en leg de opgerolde wraps erop.
  • Tot slot verdeel je nog wat tomatensaus over de bovenkant en de geraspte kaas.
  • Zet het geheel in de oven voor ca. 10 minuten tot de kaas volledig is gesmolten. Garneer optioneel met bosui. Eet smakelijk!

Video

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 508kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 42g | Vetten: 19g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Enchiladas met gehakt

37 thoughts on “Enchiladas met gehakt

  • Hoi Eef,

    Ik post niet snel maar…….. heb al veel heerlijke recepten van jou gemaakt.
    En vandaag is ook vrijdag dus gaan we vanavond empanada’s maken.
    Je hoort nog hoe ze zullen gaan smaken, maar ik verwacht dat dat wel goed zit met al deze lekkere ingrediënten.

    Groetjes vanuit Calpe, Spanje, van Carmen

  • Heb die wraps al eens eerder gemaakt . Smeerde de wraps in met zure room en daar op het gehakt mengsel met daar overheen een gedeelte van de tomatensaus . Wrap dicht vouwen en de rest van tomatensaus er over heen gieten en daar de geraspte kaas over .
    Heel lekker Heb altijd succes met deze wraps.

  • Gisteravond de enchilada’s gemaakt, helaas geen foto, ze waren niet zo mooi om te zien als bij jou Eef, maar………..wel goddelijk lekker!

  • Deze zien er heel lekker uit! Ga ik zeker ook eens op deze manier proberen.
    Wat ik me wel afvraag, is of de wraps niet heel wak worden als ze zo in de tomatensaus liggen?

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Kris! De wraps onder de tomatensaus worden zachter inderdaad en de zijkanten waar geen saus op zit lekker knapperig (bijna chipjes). Ik vind dat zelf zalig, maar als je wil dat je wraps knapperiger zijn, doe dan of alleen de saus onderop of meng het door de vulling dat kan ook 🙂 . Eet smakelijk!

  • Oh oh oh wat dom van mij. Ik wilde je gaan wijzen op 2 foutjes in je recept, namelijk:
    – het toevoegen van de tomatenblokjes aan de kruiden en het gehakt, terwijl je later de tomatenblokjes onder en bovenop de wraps moet doen; en
    – het ontbreken van de stap van het toevoegen van de paprika.

    Ik heb het recept letterlijk 10x gelezen en zie nu pas dat ik echt iedere keer ‘tomatenblokjes’ heb gelezen voor ‘paprikablokjes’…. Ik vond het al zo ontzettend gek dat ik het gehakt rul moest bakken in een tomatensausje.

    Nou… volgende keer beter 🤣

  • gemaakt en idd lekker, nu had ik wat over van de saus, dacht wat doe ik daarmee, verwerken in chili is een optie, maar maak je snel teveel mee, als alleenstaande.
    toen bedacht ik de vouw methodes, dat is waar naam vandaan komt.
    had nog in kast een blik duitse(die mixen chillie met pasta) taco’s ook.tomaten en ijsbergsla, uit gedeeld in de buurt, ook aan de chinees hier(mijn goede vriend)
    dus gezien samenstelling en de diversiteit hier in de buurt en nee niet in amsterdam met een schotel, waar niets mis mee is, maar mensen hebben snel een mening zoals ooms van mijn vriendin,die is van adel, waarom vertel ik dit, omdat ik goed kan koken mede.. door en ook voor anderen kook, naast mij een aztc nu wat oekrainse moeders met kids, die in mijn zwembad plonzen, maar ik krijg recepten voor goulash van het land waar het in wezen vandaan komt of andere gerechten
    vandaar de multiculterele taco

  • Mirjam Beuken says:

    Bij het maken van het recept ben ik erachter gekomen dat, als je het aantal personen aanpast naar meer dan 4 personen, de aantallen in de bereidingswijze niet worden aangepast. Dat vind ik jammer. Hoe moet ik nu de 6 tenen knoflook verdelen bij een aantal van 8 personen? Dat zelfde geldt ook voor de hoeveel van de kruiden.
    Hoop dat je mij verder kunt helpen met de juiste verdeling.
    Vanavond proeven.
    Groetjes,
    Mirjam

    • Nee dat klopt, we zijn al heel blij dat het wél mogelijk is bij de ingredientenlijst omdat dit voor de meeste recepten ook gewoon prima is. In dit geval staan er ook hoeveelheden in het recept en is het een kwestie van even zelf omrekenen. Dat is niet zo heel moeilijk, als je er eerst 3 gebruikt en bij een verdubbeling van het aantal personen naar 6 teentjes knoflook gaat dan kun je ook bij de bereidingsstappen de teentjes knoflook simpelweg verdubbelen – hoop dat dit helpt 🙂

  • Anne Verbeem says:

    Ontzettend lekker, de cacao in het recept geeft het een heerlijke smaak, dat ga ik zeker vaker gebruiken – in de chili bijvoorbeeld 👌🏻

  • Anneke Korenblik says:

    5 sterren
    Pff wat was dat lekker zeg! Restaurantwaardig♡
    Heerlijk,..!!!!
    Dit is een blijvertje..
    Jouw pulled pork was al niet normaal lekker,en deze scoort ook hoge ogen,..heb maar even een account aangemaakt hahaha
    Dankjewel!

  • 5 sterren
    Dit recept is echt onze nieuwe favoriet!

    We hebben nog een paar dingen toegevoegd:
    – bruine bonen er ook doorheen
    – barbecue saus
    – crème fraiche en guacamole voor ernaast op het bord en dan dippen en eten 😁 echt super lekker!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept