Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Enchiladas met kip

Enchiladas met kip

Ik heb weer een fan-tas-tisch lekker Tex Mex recept voor je: enchiladas met kip. Dat zijn maïs tortilla’s met een vulling van heerlijk gekruide kip met maïs en bonen in een tomatensausje met daaroverheen gesmolten kaas. Ontzettend makkelijk om te maken, het perfecte Tex Mex gerecht voor een gezellige avond, binnen een half uurtje klaar en… eenmaal gemaakt ga je ze zeker vaker op tafel zetten!

Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik gek op de Tex Mex keuken en gezien de druk bezochte recepten: jullie ook! Kip enchiladas is een van mijn favorieten. Wist je dat hiervoor “officieel” tortilla’s op basis van maïs worden gebruikt? Natuurlijk kun je ook ‘gewone’ tortilla’s gebruiken, maar maistortilla’s zijn ook ontzettend lekker. Ze hebben iets meer bite, zijn smaakvol en hebben een leuk geel kleurtje. Ik gebruikte de lekkere Tortilla Corn & Wheat van Santa Maria en die zijn echt een aanrader.

Burritos, fajitas en enchiladas – wat is  het verschil?

Burritos hebben vaak een vulling van rijst, bonen, groenten en rundvlees. Bij een burrito vouw je eerst de zijkanten naar binnen en dan rol je de onderkant op zodat je een dichte wrap hebt. Fajita’s vouw je ook maar dan vouw je alleen de onderkant naar binnen en de zijkanten rol je naar elkaar toe zodat de bovenkant open blijft. Fajita’s worden doorgaans gegeten met reepjes (rund)vlees. Enchiladas zijn opgerolde maistortilla’s overgoten met een lekkere saus op basis van tomaten of chili en deze gratineer je in de oven. Bij enchiladas rol de tortilla’s gewoon op zonder dat je de zijkanten naar binnen vouwt (deze zijn dus zowel boven als onder open).

Kip enchiladas vullen

Chili & enchiladas

Chili en enchiladas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede enchilada heeft simpelweg een beetje pit! Ik gebruik de Enchilada Seasoning mix van Santa Maria voor dit recept en die vind ik een mooie balans hebben qua smaak. Niet te pittig, maar wel een klein ‘pitje’ als je begrijpt wat ik bedoel 😉 . Ideaal dus voor het hele gezin.

Ingredienten voor de enchiladas met kip

Enchiladas met kip uit de oven

Voor dit recept heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig, het is makkelijk om te maken en wees gewaarschuwd… je blijft ervan eten. Binnen een half uur staan deze heerlijke enchiladas met kip al bij jou op tafel en wist je dat je ze zelfs ook nog eens heel goed kunt voorbereiden? Bak en pluk de kip en maak de saus de avond van te voren klaar. De volgende dag hoef je alleen de tortilla’s even kort te verwarmen, daarna vul je ze en kunnen ze de oven in. Verleng de oventijd van 10 naar 20 minuten en dan op 180 graden zodat alles goed warm is. Het voordeel van de enchiladas iets langer in de oven doen is dat het gedeelte van de tortilla’s waar geen saus op zit lekker krokant wordt.

Tex Mex staat voor mij voor gezelligheid. De tafel gedekt, sausjes en extra groenten of salade voor erbij, drankjes en gezellig samen aan tafel eten. Even tijd voor elkaar. Ook deze keer had ik familie uitgenodigd om lekker een Tex Mex hapje mee te eten en het recept voor deze enchiladas met kip uit de oven is unaniem goed gekeurd door de ballotagecommissie 😉 . Het is helemaal fijn om dan de enchiladas alvast voor te bereiden zodat je meer tijd hebt om even bij te kletsen.

Enchiladas met kip uit de oven


Het recept voor enchiladas met kip:

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 10 minuten | Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor enchiladas met kip (ingrediënten):

Lekker voor erbij: zure room en fijngesneden koriander voor over de enchiladas. Een simpele Mexicaanse salade op basis van sla, maïs en tomaat.

Hoe maak je enchiladas met kip:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Kruid de kipfilets met peper en zout en bak ze om en om in de pan gaar met een beetje olie.
  3. Laat de kipfilets iets afkoelen en trek ze uit elkaar met een vork zodat je ‘pulled chicken’ krijgt.
    Tip: hiervoor kun je ook een handmixer gebruiken. Doe de kip in een ruime kom en mix de kip met je handmixer tot kleine stukjes – dit gaat super snel!
  4. Meng ondertussen de gezeefde tomaten met 50 ml water en de Enchilada Seasoning Mix.
  5. Snij de knoflook en ui fijn en fruit dit in een koekenpan met een beetje olie.
  6. Doe de kip erbij samen met de kidneybonen en maïs.
  7. Voeg de helft van de tomatensaus toe en de helft van de kaas.
  8. Verwarm de tortilla’s.
  9. Verdeel een beetje van de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal.
  10. Neem een tortilla en vul deze met kip, rol de tortilla daarna op en leg deze in de ovenschaal. Herhaal tot alle tortilla’s op zijn.
  11. Verdeel de rest van de tomatensaus en de kaas over de enchiladas en zet de ovenschaal 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Eet smakelijk!

Met verpakking

Saus voor door de vulling van de wraps met kip maken

Enchiladas met kip - Pinterest collage

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Santa Maria. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Linda de Vries

    Kipfilet is altijd zoiets wat lastig is om lekker te maken zonder veel moeite. We hebben dit recept gister geprobeerd toen ik zag dat het in de aanbieding was bij onze plaatselijke plus. Het. Was. HEERLIJK! Vooral zo doorgaan met die heerlijke inspiratie 🙂

    28 augustus 2019 at 14:49
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂

      8 september 2019 at 23:17
  • Beantwoorden Karin Janssen

    Vandaag gemaakt, de kipfilet eerst gekookt in bouillon en daarna uit elkaar getrokken met 2 vorken. Wat een heerlijk gerecht. Zal zeker bij ons vaker op tafel staan.

    31 augustus 2019 at 23:31
  • Beantwoorden Karin

    Dit is zoooooooooooooooo lekker. Komt bij ons vaker op tafel. Ik had de kip niet gebakken maar gekookt met een bouillonblokje

    8 september 2019 at 15:43
    • Beantwoorden Eef

      Lekkere variatie, die ga ik onthouden 😀

      8 september 2019 at 23:18

    Laat een reactie achter