Ik heb weer een fan-tas-tisch lekker Tex Mex recept voor je: enchiladas met kip. Dat zijn maïs tortilla’s met een vulling van heerlijk gekruide kip met maïs en bonen in een tomatensausje met daaroverheen gesmolten kaas. Ontzettend makkelijk om te maken, het perfecte Tex Mex gerecht voor een gezellige avond, binnen een half uurtje klaar en… eenmaal gemaakt ga je ze zeker vaker op tafel zetten!
Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik gek op de Tex Mex keuken en gezien de druk bezochte recepten: jullie ook! Kip enchiladas is een van mijn favorieten. Wist je dat hiervoor “officieel” tortilla’s op basis van maïs worden gebruikt? Natuurlijk kun je ook ‘gewone’ tortilla’s gebruiken, maar maistortilla’s zijn ook ontzettend lekker. Ze hebben iets meer bite, zijn smaakvol en hebben een leuk geel kleurtje. Ik gebruikte de lekkere Tortilla Corn & Wheat van Santa Maria en die zijn echt een aanrader.
Burritos, fajitas en enchiladas – wat is het verschil?
Burritos hebben vaak een vulling van rijst, bonen, groenten en rundvlees. Bij een burrito vouw je eerst de zijkanten naar binnen en dan rol je de onderkant op zodat je een dichte wrap hebt. Fajita’s vouw je ook maar dan vouw je alleen de onderkant naar binnen en de zijkanten rol je naar elkaar toe zodat de bovenkant open blijft. Fajita’s worden doorgaans gegeten met reepjes (rund)vlees. Enchiladas zijn opgerolde maistortilla’s overgoten met een lekkere saus op basis van tomaten of chili en deze gratineer je in de oven. Bij enchiladas rol de tortilla’s gewoon op zonder dat je de zijkanten naar binnen vouwt (deze zijn dus zowel boven als onder open).
Chili & enchiladas
Chili en enchiladas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede enchilada heeft simpelweg een beetje pit! Ik gebruik de Enchilada Seasoning mix van Santa Maria voor dit recept en die vind ik een mooie balans hebben qua smaak. Niet te pittig, maar wel een klein ‘pitje’ als je begrijpt wat ik bedoel 😉 . Ideaal dus voor het hele gezin.
Enchiladas met kip uit de oven
Voor dit recept heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig, het is makkelijk om te maken en wees gewaarschuwd… je blijft ervan eten. Binnen een half uur staan deze heerlijke enchiladas met kip al bij jou op tafel en wist je dat je ze zelfs ook nog eens heel goed kunt voorbereiden? Bak en pluk de kip en maak de saus de avond van te voren klaar. De volgende dag hoef je alleen de tortilla’s even kort te verwarmen, daarna vul je ze en kunnen ze de oven in. Verleng de oventijd van 10 naar 20 minuten en dan op 180 graden zodat alles goed warm is. Het voordeel van de enchiladas iets langer in de oven doen is dat het gedeelte van de tortilla’s waar geen saus op zit lekker krokant wordt.
Tex Mex staat voor mij voor gezelligheid. De tafel gedekt, sausjes en extra groenten of salade voor erbij, drankjes en gezellig samen aan tafel eten. Even tijd voor elkaar. Ook deze keer had ik familie uitgenodigd om lekker een Tex Mex hapje mee te eten en het recept voor deze enchiladas met kip uit de oven is unaniem goed gekeurd door de ballotagecommissie 😉 . Het is helemaal fijn om dan de enchiladas alvast voor te bereiden zodat je meer tijd hebt om even bij te kletsen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 8 Corn & Wheat tortilla’s van Santa Maria
- 500 gram kipfilet
- 500 gram gezeefde tomaten
- 200 gram kidneybonen
- 150 gram kaas (geraspt)
- 100 gram mais
- 1 zakje Enchilada Seasoning mix van Santa Maria
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Kruid de kipfilets met peper en zout en bak ze om en om in de pan gaar met een beetje olie.
- Laat de kipfilets iets afkoelen en trek ze uit elkaar met een vork zodat je ‘pulled chicken’ krijgt.
Tip: hiervoor kun je ook een handmixer gebruiken. Doe de kip in een ruime kom en mix de kip met je handmixer tot kleine stukjes – dit gaat super snel! - Meng ondertussen de gezeefde tomaten met 50 ml water en de Enchilada Seasoning Mix.
- Snij de knoflook en ui fijn en fruit dit in een koekenpan met een beetje olie.
- Doe de kip erbij samen met de kidneybonen en maïs.
- Voeg de helft van de tomatensaus toe en de helft van de kaas.
- Verwarm de tortilla’s.
- Verdeel een beetje van de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal.
- Neem een tortilla en vul deze met kip, rol de tortilla daarna op en leg deze in de ovenschaal. Herhaal tot alle tortilla’s op zijn.
- Verdeel de rest van de tomatensaus en de kaas over de enchiladas en zet de ovenschaal 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Santa Maria. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Linda de Vries says:
Kipfilet is altijd zoiets wat lastig is om lekker te maken zonder veel moeite. We hebben dit recept gister geprobeerd toen ik zag dat het in de aanbieding was bij onze plaatselijke plus. Het. Was. HEERLIJK! Vooral zo doorgaan met die heerlijke inspiratie 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Linda de Vries says:
Kipfilet is altijd zoiets wat lastig is om lekker te maken zonder veel moeite. We hebben dit recept gister geprobeerd toen ik zag dat het in de aanbieding was bij onze plaatselijke plus. Het. Was. HEERLIJK! Vooral zo doorgaan met die heerlijke inspiratie 🙂
Karin Janssen says:
Vandaag gemaakt, de kipfilet eerst gekookt in bouillon en daarna uit elkaar getrokken met 2 vorken. Wat een heerlijk gerecht. Zal zeker bij ons vaker op tafel staan.
Eef says:
Jeey hier word ik blij van 😀
Karin Janssen says:
Vandaag gemaakt, de kipfilet eerst gekookt in bouillon en daarna uit elkaar getrokken met 2 vorken. Wat een heerlijk gerecht. Zal zeker bij ons vaker op tafel staan.
Karin says:
Dit is zoooooooooooooooo lekker. Komt bij ons vaker op tafel. Ik had de kip niet gebakken maar gekookt met een bouillonblokje
Eef says:
Lekkere variatie, die ga ik onthouden 😀
Karin says:
Dit is zoooooooooooooooo lekker. Komt bij ons vaker op tafel. Ik had de kip niet gebakken maar gekookt met een bouillonblokje
Eef says:
Lekkere variatie, die ga ik onthouden 😀
Nicoline says:
Eef, welk merk/soort gebruik jij voor gezeefde tomaten? Is passata dan toch?
Nicoline says:
Vanavond gemaakt, kids vonden het heerlijk! Persoonlijk iets te pittig voor mij, ik doe volgende keer de kip in bouillon garen en iets minder kruidenmix erin. De bonen en mais had ik eruit gelaten want dat lusten wij niet, wat worteljullienne bij de uien en knoflook gebakken. De rode saus ga ik er pas na de oven warm een beetje overheen doen, nu waren de wraps erg zacht geworden voor het grootste deel. Had nog afgemaakt met beetje zoete chilisaus en de zure room. Wat nachochips er nog bij en smullen!
Eef says:
Ja dat kan of fijngesneden tomaten. Ik gebruik meestal die van mutti, pulpa heet hij en dan de naturel versie. Erg lekker en smaakvol 🙂
Nicoline says:
Ah oké dank je! Ik had nu van Heinz gezeefde tomaten zo’n pakje (niet frito). Dank voor dit lekkere recept!
Wendy says:
Was super lekker! Ik heb er nog champignons bij gedaan en door de saus ook nog tomatenpuree. Was erg geslaagd.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Nigar Afandiyeva says:
Het was erg goed gelukt! Dank je wel voor het leuk recept. Was meteen “goed gekeurd” door mijn vriend (en dat gebeurt niet zo vaak met nieuwe gerechten want hij “moet” er aan wennen). Haha ???? Dit gaan we vaker maken ????????
Eef says:
Hahaha gelukkig maar, echt leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Maureen Muller says:
Pulled chicken met de handmixer: briljant!
Eef says:
Wel he 🙂
Sharon says:
Ze staan in de oven hoor, ipv kidney bonen paprika gebruikt maar wat een lekker recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
conny says:
Kan je de kip helemaal klaar maken en dan invriezen ?
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar denk wel dat dat moeten kunnen. Kwestie van uitproberen 🙂
Mieke Kruijff says:
Ik heb gisteravond de kip en tomatensaus vast bereid en vandaag alles volgens recept koud in een ovenschaal gedaan en met geraspte kaas bestrooid. Geen tomatensaus eroverheen zodat de enchiladas heerlijk knapperig werden. Met sour cream geserveerd voor de lunch, avocado helaas vergeten. Het was een groot succes, zelfs mijn kieskeurige 5-jarige vriendje heeft zijn bordje leeggegeten! Bedankt voor dit recept!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 😀
Adam says:
Het is heel lekker ik ben 12 en heb het voor mijn ouders gemaakt
En ze vonden het heel lekker????
Eef says:
Wat leuk en goed dat je al lekker aan het koken bent. Je ouders boffen maar met jou 😀
Bente says:
Heb dit recept uitgeprobeerd, maar dan met fajita kruidenmix omdat die voor de enchilada’s op is. Het is nu een favoriet recept bij mij thuis 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen:D
Pvd75 says:
Willen dit recept voor vanavond op het menu zetten.
Zie op de foto’s een avocado staan maar zie dit vervolgens nergens terug in het recept!
Dus wie o wie….
Eef says:
Dat is voor de foto…
Jessica Smits says:
Ook ik heb het gemaakt met fajita mix en mijn man die normaliter geen Enchiladas wil vond het heerlijk ???????? Zeker met de ingemaakte komkommer als frisse tegenhanger – heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Jacqueline Leenders says:
Vanavond gemaakt, was erg lekker!
Dagmar says:
super recept! deze komt zeker nog een keer op tafel
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Tamara says:
Hoi Eef, wanneer je bij bonen en mais etc (wat in blikvorm zit) het aantal grammen benoemt is dit dan het uitlekgewicht of het totale gewicht van het blikje?
We zijn groot fan van al je recepten!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Altijd het uitlekgewicht 🙂