Frambozencake, een heerlijke frisse en smeuïge cake om het voorjaar mee in te luiden. De cake is lekker luchtig en toch smeuïg, friszoet door het toevoegen van de frambozen heeft hij een heel licht zuurtje. Echt een aanrader!
Cake met frambozen
Deze cake met frambozen is de lente in een cake als je het mij vraagt. Zo heerlijk friszoet met een beetje bite, echt perfect! Dat in combinatie met de heerlijke frosting maakt deze frambozencake zo lekker. Hij heeft het hier thuis niet lang overleefd, deze móet je proberen.
Ik maak mijn cakes trouwens het liefste in deze cakevorm, echt een favoriet!
De lekkerste recepten met frambozen
Zodra de frambozen weer verkrijgbaar zijn kan mijn geluk niet meer op, zó lekker! En hoewel de echte zomerframbozen natuurlijk pas vanaf juni verkrijgbaar zijn, zijn ze gelukkig meestal wel (geïmporteerd) in de lente al te vinden. Voor dit recept kun je overigens ook prima diepvries frambozen gebruiken, in het recept geef ik hier nog een tip voor.
Een goed cake recept is altijd fijn, zeker eentje met frambozen. Andere heerlijke recepten met frambozen zijn bijvoorbeeld mijn frambozen kwarktaart of witte chocolade framboos koekjes. Krijg je er al zin in?
Zelf frambozencake maken
Deze keer luid ik de lente dus graag in met een frambozencake en ik kan je vertellen, dit is een nieuwe favoriet in Huize Kookt Zo! Hij was binnen een mum van tijd op. Het allerfijnste is dat hij dus ook erg makkelijk is om te maken, ideaal dacht ik zo.
Heb je veel frambozen? Dan kun je natuurlijk ook heerlijke frambozenjam maken, zo kun je er de hele lente van genieten.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 200 gram kristalsuiker
- 1 theelepel citroenrasp
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
- 3 eieren (middelgroot)
- 300 ml karnemelk
- 275 gram bloem (+ 1 eetlepel extra)
- 1 eetlepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- 150 gram frambozen (vers of diepvries*)
- 175 gram poedersuiker
- 1/2 eetlepel zonnebloemolie
- 2 eetlepels karnemelk
- extra frambozen ter decoratie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Klop de roomboter en suiker in ca. 5 minuten luchtig en licht van kleur.
- Voeg dan de citroenrasp, vanille extract en een snufje zout toe.
- Mix 1 voor 1 de eieren door het beslag. Voeg vervolgens de karnmelk toe gevolgd door de bloem, bakpoeder en baking soda en mix kort tot je een mooi beslag hebt.
- Strooi de extra eetlepel bloem over de frambozen en schep voorzichtig om zodat ze allemaal een beetje bedekt zijn met de bloem, dit zorgt ervoor dat ze niet naar de bodem zakken tijdens het bakken.
- Spatel de frambozen voorzichtig door het beslag.
- Vet een cakevorm in en bedek deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake in ca. 45-60 minuten gaar. Check of hij gaar is met een satéprikker.
- Laat de cake afkoelen en maak ondertussen de frosting. Meng alle ingrediënten voor de frosting tot een glad geheel, verdeel de frosting over de cake en versier eventueel met extra verse frambozen. Geniet ervan!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pleun zegt:
Kan dit ook in tulbandvorm?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Pleun, dat hebben we niet getest maar je kunt het zeker proberen!
B zegt:
Kan de karnemelk ook vervangen worden door yoghurt?
Eef zegt:
Ja dat kan maar dan zou ik hem iets verdunnen met wat melk of water zodat je voldoende vocht in je beslag hebt.
Judith zegt:
Hallo Eef, in t recept wordt karnemelk gebruikt, maar ik kan dat niet ruiken of ik word misselijk, wat kan ik als vervanger gebruiken?
Vriendelijke groet,
Judith.
Eef zegt:
Melk en een beetje azijn 🙂 – niet eerst bij elkaar doen trouwens dan gaat de melk schiften