Frambozen kwarktaart, ik ben dol op kwarktaarten en dat weet je als je me langer volgt waarschijnlijk wel. Die combinatie van fruit, het frisse van de kwark, een beetje zoet van de suiker, het luchtige van de slagroom en dat in combinatie met een kruimelige koekjesbodem – I love it!
Kwarktaart met frambozen
Een frambozen kwarktaart had ik nog niet op de blog staan en met Moederdag in het vooruitzicht leek het me leuk om nou juist daar eens mee aan de slag te gaan. Frambozen vind ik heerlijk en ze zijn een tikkie zuurder dan bijvoorbeeld aardbeien waardoor je een ontzettend lekkere, frisse kwarktaart krijgt.
Zomerfruit in een taart
Frambozen zijn voor mij echt een typisch zomerfruit, lekker sappig een beetje zoet en een beetje zuur. In deze kwarktaart met frambozen komen ze dan ook super goed tot hun recht, perfect om vervroegd de zomer mee te vieren!
Ben jij net als ik ook zo dol op frambozen? Probeer dan eens dit frambozen sorbetijs of voor een heerlijk en makkelijk toetje, deze frambozen cheesecake in een glaasje!
Frambozen kwarktaart maken
Het maken van deze frambozen kwarktaart is niet zo moeilijk, maar je moet wel even geduld hebben. Hij moet namelijk een paar uurtjes opstijven in de koelkast voordat je mag aanvallen, ideaal om dus van tevoren te maken 😉 .
Je kunt de kwarktaart met frambozen met allerlei lekkers decoreren. Verse vruchten, witte chocolade of munt zijn een paar van mijn favorieten. Zin gekregen in meer kwarktaart recepten? Bekijk dan mijn vrolijke lijstje vol heerlijke, frisse taarten eens.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 gram biscuit
- 75 gram roomboter (ongezouten)
- 7 blaadjes gelatine
- 425 gram frambozen
- 2 eetlepels citroensap
- 125 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 300 gram halfvolle kwark
- 175 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- verse frambozen, munt en witte chocolade ter garnering (optioneel)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Vet de springvorm in en/of bekleed deze met bakpapier. Vergeet de zijkanten niet of gebruik hiervoor eventueel acetaatfolie. Dan krijg je de kwarktaart namelijk mooi en makkelijk uit de vorm.
- Verkruimel de biscuits (evt. in een keukenmachine).
- Smelt de roomboter en schep dit door de verkruimelde biscuits.
- Verdeel dit over de bodem en druk goed aan.
- Week de blaadjes gelatine in koud water.
- Doe de frambozen, citroensap, suiker en het vanille extract in een steelpannetje.
- Verwarm dit kort, pureer met de staafmixer en verwarm dan nogmaals tot de suiker is opgelost.
- Haal daarna de pan van het vuur en laat het geheel ietsjes afkoelen.*
- Knijp de blaadjes gelatine uit en meng deze door de frambozenpuree.
- Laat dit daarna ongeveer een half uur afkoelen – hou ca. 75 gram van de frambozenpuree apart.
- Klop ondertussen de slagroom goed stijf.
- Meng de frambozenpuree (minus de 75 gram die je apart hebt gehouden) door de kwark in een grote kom. Spatel de slagroom er vervolgens luchtig en voorzichtig door samen met een zakje vanillesuiker.
- Stort de kwarkvulling op de bodem van biscuits en zet 2 uur in de koelkast.
- Verdeel vervolgens de 75 gram frambozenpuree over de kwarkvulling en zet nogmaals 2 uur of (bij voorkeur) een nacht in de koelkast om op te stijven.
- Garneer eventueel met verse frambozen, munt en witte chocolade naar smaak.
Nicole Kloosterman-Oostveen says:
Ziet er goed uit. Ben deze week jarig en wil deze graag maken. Maar gelantine vervang ik door Agaragar. Kun jij mij vertellen hoeveel gram ik nodig heb voor deze taart. Ging de vorige keer (hoeveelheid aangehouden van verpakking) niet goed. Kwarksoeptaart🙈.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Nicole, de exacte verhouding kan ik je helaas ook niet vertellen omdat we dit zelf nog niet hebben getest. Wel vond ik dit online; ‘Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.’ Hopelijk heb je er iets aan, alvast een fijne verjaardag!
Elise Peeters says:
Dag Eef, zou de taart graag maken, ziet er heel professioneem uit, MAAR hoeveel weegt 1 blaadje gelatine ?
Eef says:
Geen idee, dan zou je hem even moeten wegen? Ik gebruik gewoon de blaadjes van dr. oetker uit de supermarkt vandaar dat we simpelweg de blaadjes vermelden. Dat maakt het makkelijker 🙂
Emilia says:
Bedoel je met biscuit koekjes of een luchtige biscuit?
Eef says:
Biscuits als in koekjes 🙂
Marloes says:
Hoi Eef, suggesties om de gelatine te vermijden? Ben ook (nog) geen held met agar agar namelijk. Groet, Marloes
Eef says:
Je hebt tegenwoordig van Dr. Oetker ook vegatine. Het is een soort agar agar, maar het schijnt makkelijker te verwerken te zijn. Ik heb het zelf (nog) niet geprobeerd (staat op het lijstje ;-)) maar dat zou ik zelf eens proberen. Agar agar kan best lastig zijn qua verhoudingen inderdaad. Ook omdat het ene merk veel sterker is dan het andere.
FREDDY says:
ik vond over heerlijk lekker dessert om bij de koffieklets of bij groot bezoek te geven met heerlijk verse koffie
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! 🙂
Corine says:
Heerlijk!!. Makkelijk te maken. Dit recept ga ik vaker gebruiken. Top.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! Dankjewel voor het delen 😀