Terwijl ik ondertussen van een bakje frambozen sorbetijs aan het genieten ben schrijf ik dit recept… Ik ben hier echt lyrisch over, zo ontzettend lekker! Die prachtige kleur alleen al en dan die smaak… goddelijk gewoon. Ik heb er geen andere woorden voor.
Dit recept voor frambozen sorbetijs heb ik gemaakt naar een basisrecept voor sorbetijs van Delicious. Echt, credits wie credits toekomt want dit is zo lekker! Natuurlijk heb ik het ietsje aangepast maar ik weet zeker, dit ga ik vaker maken. Want deze bak met frambozen sorbetijs blijft namelijk nooit lang in de vriezer staan…
Sorbetijs met frambozen
Dit sorbetijs heb ik gemaakt van frambozen, 500 gram frambozen om precies te zijn. Je kunt verse gebruiken maar ook prima diepvries frambozen. Verse kunnen namelijk nogal flink aan de prijs zijn, zeker als je een halve kilo nodig hebt… Voor de smaak maakt het niets uit en voor de kleur ook zeker niet!
Romig sorbetijs
Frambozen sorbetijs is zoet maar zeker niet té zoet, precies zoals sorbetijs hoort te zijn. Een licht zuurtje en ook nog eens heel romig. Romig? Ja, romig. Dit komt onder andere door het blaadje gelatine. Die zorgt er namelijk ook voor (samen met een mooie verhouding suiker, fruit en water) voor dat er geen harde/ grote ijskristallen in het ijs zitten. Voor het maken van dit ijs heb je wel een ijsmachine nodig want dat maakt simpelweg het lekkerste ijs. Dit basis recept ga ik vaker gebruiken dus mocht je binnenkort nog eens een ander smaakje tegenkomen dan weet je het 😉 .


Ingrediënten
- 500 gram frambozen (vers of diepvries)
- 200 ml water
- 200 gram suiker
- 1 blaadje gelatine
- 1 theelepel citroensap
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Wanneer je frambozen uit de diepvries gebruikt haal ze dan ongeveer een half uur van te voren even uit de vriezer zodat ze iets kunnen ontdooien.
- Week het blaadje gelatine in koud water.
- Doe het water en de suiker in een steelpan met dikke bodem.
- Zet dit op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is.
- Knijp het blaadje gelatine uit en meng dit door het suiker en water mengsel.
- Doe de frambozen in een blender en giet hier beetje bij beetje het suikerwater bij.
- Ondertussen meng je dit in de blender tot een glad mengsel.
- Tot slot doe je de citroensap erdoor.
- Giet het mengsel in de ijsmachine en draai er in 30-50 minuten ijs van (tijd kan verschillend zijn per ijsmachine).
- Doe het ijs in een bak en laat het (indien nodig) nog even opstijven in de vriezer. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Dag Eef,
Ik heb deze klaargemaakt en hij is inderdaad superlekker. Ik wou deze klaarstaan hebben voor als de kleindochter komt, dus hij staat al een dag of 2 in de diepvries. Nu is die keihard, zelfs een half uur voor het eten in de ijskast zetten helpt niet (na een uurtje gaat het min of meer)
Is daar niets aan te doen? Of is dat normaal?
Heb ook de mango sorbet gemaakt en dat is ook zo.
Groetje, Anneke
Even in de koelkast is inderdaad een goed idee, geniet ervam!
Vandaag gemaakt : super lekkere, pure fruitsmaak !
Ik bewaar dit receptje !! Dankjewel.
Wat leuk om te horen! Dankjewel 🙂
Hallo, ik ben vegetariër, kun je hier ook een andere binding voor gebruiken dan gelatine?
Groetjes
Dat hebben we zelf niet getest, maar je zou eens kunnen kijken naar vegetarische gelatine of agar agar.
leuk recept ik heb extreem veel bramen in de tuin ik ga dit met bramen proberen.
Leuk, en lekker! Laat je weten hoe het is gelukt?
Lukt dit recept ook zonder ijsmachine?
En hoe zou ik het dan best kunnen maken invriezen?
Groetjes Kato
Dit is een recept voor in de ijsmachine. Met een ijsmachine krijg je simpelweg het lekkerste ijs en het beste resultaat. Er zijn allerlei trucjes om het alsnog zonder te maken, maar dat is heel veel werk voor een veel minder resultaat dus dat raad ik je niet aan
Hoe bewaar je dit ijs in de diepvries en hoelang kan je dit bewaren?
Je kunt het zeker een week of langer bewaren in de diepvries
Ik heb gisteren het ijs gemaakt, maar het is wel heel zoet! (had al extra citroensap toegevoegd)
Hoeveel suiker is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen ijskristallen e.d. in het ijs komen en de structuur goed blijft?
Ik maak het met deze hoeveelheid dus met minder zou vast kunnen maar hoeveel minder weet ik niet omdat ik dat nog niet heb uitgeprobeerd 😉
Hoi eef,
Moet het suikerwater eerst afkoelen alvorens het bii de frambozen te doen?
M.v.g Dirk.
Yes 🙂
Van hoeveel gram is het blaadje gelatine?
Geen idee, nog nooit afgewogen? Vanwaar je vraag?
Beste Eef,
Ik ben diabetisch. Kan ik zonder suiker ook ijs máken?
Hi Nora, ik zou het je niet aanraden, maar je kunt het altijd proberen. Om die lekkere en mooie structuur te krijgen in ijs heb je namelijk suiker (of andere zoetstoffen) nodig.
Beste Eef, wat een toprecept! Kracht van de eenvoud. Dank!!!
Wat mooi om te lezen, dankjewel 🙂
Ziet er erg lekker uit! Vraagje, hoe veel bollen ijs krijg je ongeveer uit dit recept?
Ziet er erg lekker uit! Vraagje, hoe veel bollen ijs krijg je ongeveer uit dit recept?
Geen idee, haha. Het is voldoende voor ca. 4 porties dus ik denk een bolletje of 8-12 zoiets?
Serieus, toen ik dit zag, kwijlen! Ziet er echt heel goed uit!!
Dank je wel Laura 🙂
Serieus, toen ik dit zag, kwijlen! Ziet er echt heel goed uit!!
Dank je wel Laura 🙂
Ohh Eef, wat een heerlijke foto! Die kleur van het ijs is echt prachtig! Al komt de regen nu met bakken uit de lucht; ijs is altijd lekker. 🙂
Ohh Eef, wat een heerlijke foto! Die kleur van het ijs is echt prachtig! Al komt de regen nu met bakken uit de lucht; ijs is altijd lekker. 🙂
Dank je wel. Ja toch, zo dacht ik ook haha 😉 Weer of geen weer, ijs kan altijd!
Oh heerlijk en wat een mooie kleur!!
Beste Eef.
Zo te zien heb je de frambozen gezeefd,
wanneer doe je dat?
Voor of na het toevoegen van de suiker.
Het ziet er heerlijk uit.
Vr groeten Nel.
Hi Nel, ik heb ze niet gezeefd, dat lijkt denk ik zo op de foto. Maar als je ze wilt zeven kan dat voor je het mengsel in de ijsmachine doet 🙂
Oh heerlijk en wat een mooie kleur!!
Dank je wel!
Het is frambozenseizoen dus ik wil dit receptje eens proberen. Moet ik het gelatineblaadje gewoon uitknijpen of er ook echt indien?
Uitknijpen en mengen door het mengsel van suiker en water 🙂
wat is de toegevoegde waarde van het gelatineblaadje ?
dwz wat doet dat
dank
Die zorgt voor binding en een romige smaak, het maakt gek genoeg in dit recept echt een wereld van een verschil.
Ik heb zelf gemaakt super lekker. Alleen vroeg me af je dit recept kan aan houden alleen ander fruit erin bijvoorbeeld aardbei
Dat kun je zeker proberen. Hou er alleen rekening mee dat aardbeien wel milder van smaak zijn dan frambozen. Bramen zou je bijvoorbeeld, denk ik, wel 1 op 1 kunnen vervangen
Eef, mijn frambozensorbetijs staat ook in de vriezer!
Zelf geplukte frambozen uit eigen tuin! Net stiekem geproefd.. erg lekker!
Wat leuk om te lezen! En zelfgekweekt fruit is altijd het lekkerst 🙂