Terwijl ik ondertussen van een bakje frambozen sorbetijs aan het genieten ben schrijf ik dit recept… Ik ben hier echt lyrisch over, zo ontzettend lekker! Die prachtige kleur alleen al en dan die smaak… goddelijk gewoon. Ik heb er geen andere woorden voor.
Dit recept voor frambozen sorbetijs heb ik gemaakt naar een basisrecept voor sorbetijs van Delicious. Echt, credits wie credits toekomt want dit is zo lekker! Natuurlijk heb ik het ietsje aangepast maar ik weet zeker, dit ga ik vaker maken. Want deze bak met frambozen sorbetijs blijft namelijk nooit lang in de vriezer staan…
Sorbetijs met frambozen
Dit sorbetijs heb ik gemaakt van frambozen, 500 gram frambozen om precies te zijn. Je kunt verse gebruiken maar ook prima diepvries frambozen. Verse kunnen namelijk nogal flink aan de prijs zijn, zeker als je een halve kilo nodig hebt… Voor de smaak maakt het niets uit en voor de kleur ook zeker niet!
Romig sorbetijs
Frambozen sorbetijs is zoet maar zeker niet té zoet, precies zoals sorbetijs hoort te zijn. Een licht zuurtje en ook nog eens heel romig. Romig? Ja, romig. Dit komt onder andere door het blaadje gelatine. Die zorgt er namelijk ook voor (samen met een mooie verhouding suiker, fruit en water) voor dat er geen harde/ grote ijskristallen in het ijs zitten. Voor het maken van dit ijs heb je wel een ijsmachine nodig want dat maakt simpelweg het lekkerste ijs. Dit basis recept ga ik vaker gebruiken dus mocht je binnenkort nog eens een ander smaakje tegenkomen dan weet je het 😉 .
Het recept voor sorbetijs met frambozen:
Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 60 minuten | Totale tijd: 65 minuten (+ opstijven in de vriezer)
Hoeveelheid: ca. 4 personen
Wat heb je nodig voor sorbetijs met frambozen (ingrediënten):
- 500 gram frambozen (vers of diepvries)
- 200 ml water
- 200 gram suiker
- 1 blaadje gelatine
- 1 theelepel citroensap
Hoe maak je sorbetijs met frambozen:
- Wanneer je frambozen uit de diepvries gebruikt haal ze dan ongeveer een half uur van te voren even uit de vriezer zodat ze iets kunnen ontdooien.
- Week het blaadje gelatine in koud water.
- Doe het water en de suiker in een steelpan met dikke bodem.
- Zet dit op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is.
- Knijp het blaadje gelatine uit en meng dit door het suiker en water mengsel.
- Doe de frambozen in een blender en giet hier beetje bij beetje het suikerwater bij.
- Ondertussen meng je dit in de blender tot een glad mengsel.
- Tot slot doe je de citroensap erdoor.
- Giet het mengsel in de ijsmachine en draai er in 30-50 minuten ijs van (tijd kan verschillend zijn per ijsmachine).
- Doe het ijs in een bak en laat het (indien nodig) nog even opstijven in de vriezer. Eet smakelijk!
Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!
34 reacties op “Frambozen sortbetijs”
Oh heerlijk en wat een mooie kleur!!
Dank je wel!
Het is frambozenseizoen dus ik wil dit receptje eens proberen. Moet ik het gelatineblaadje gewoon uitknijpen of er ook echt indien?
Uitknijpen en mengen door het mengsel van suiker en water 🙂
wat is de toegevoegde waarde van het gelatineblaadje ?
dwz wat doet dat
dank
Die zorgt voor binding en een romige smaak, het maakt gek genoeg in dit recept echt een wereld van een verschil.
Ik heb zelf gemaakt super lekker. Alleen vroeg me af je dit recept kan aan houden alleen ander fruit erin bijvoorbeeld aardbei
Dat kun je zeker proberen. Hou er alleen rekening mee dat aardbeien wel milder van smaak zijn dan frambozen. Bramen zou je bijvoorbeeld, denk ik, wel 1 op 1 kunnen vervangen
Oh heerlijk en wat een mooie kleur!!
Beste Eef.
Zo te zien heb je de frambozen gezeefd,
wanneer doe je dat?
Voor of na het toevoegen van de suiker.
Het ziet er heerlijk uit.
Vr groeten Nel.
Hi Nel, ik heb ze niet gezeefd, dat lijkt denk ik zo op de foto. Maar als je ze wilt zeven kan dat voor je het mengsel in de ijsmachine doet 🙂
Ohh Eef, wat een heerlijke foto! Die kleur van het ijs is echt prachtig! Al komt de regen nu met bakken uit de lucht; ijs is altijd lekker. 🙂
Dank je wel. Ja toch, zo dacht ik ook haha 😉 Weer of geen weer, ijs kan altijd!
Ohh Eef, wat een heerlijke foto! Die kleur van het ijs is echt prachtig! Al komt de regen nu met bakken uit de lucht; ijs is altijd lekker. 🙂
Serieus, toen ik dit zag, kwijlen! Ziet er echt heel goed uit!!
Dank je wel Laura 🙂
Serieus, toen ik dit zag, kwijlen! Ziet er echt heel goed uit!!
Dank je wel Laura 🙂
Ziet er erg lekker uit! Vraagje, hoe veel bollen ijs krijg je ongeveer uit dit recept?
Geen idee, haha. Het is voldoende voor ca. 4 porties dus ik denk een bolletje of 8-12 zoiets?
Ziet er erg lekker uit! Vraagje, hoe veel bollen ijs krijg je ongeveer uit dit recept?
Beste Eef, wat een toprecept! Kracht van de eenvoud. Dank!!!
Wat mooi om te lezen, dankjewel 🙂
Beste Eef,
Ik ben diabetisch. Kan ik zonder suiker ook ijs máken?
Hi Nora, ik zou het je niet aanraden, maar je kunt het altijd proberen. Om die lekkere en mooie structuur te krijgen in ijs heb je namelijk suiker (of andere zoetstoffen) nodig.
Van hoeveel gram is het blaadje gelatine?
Geen idee, nog nooit afgewogen? Vanwaar je vraag?
Hoi eef,
Moet het suikerwater eerst afkoelen alvorens het bii de frambozen te doen?
M.v.g Dirk.
Yes 🙂
Ik heb gisteren het ijs gemaakt, maar het is wel heel zoet! (had al extra citroensap toegevoegd)
Hoeveel suiker is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen ijskristallen e.d. in het ijs komen en de structuur goed blijft?
Ik maak het met deze hoeveelheid dus met minder zou vast kunnen maar hoeveel minder weet ik niet omdat ik dat nog niet heb uitgeprobeerd 😉