Basisrecept cake, een heerlijk recept voor een lekkere cake – simpel, makkelijk om te maken, lekker smeuïg (want zo hoort een cake te zijn) en onwijs lekker! Dit is mijn basisrecept voor een cake. Het heeft me flink wat pogingen gekost om hem helemaal perfect te krijgen, maar hier is hij dan!
Cake recept
Een gewone cake bakken klinkt heel makkelijk en dat is het ook. Maar er zijn absoluut wat punten om op te letten om echt een hele lekkere gewone cake te bakken. Ook met kleine aanpassingen in de ingrediënten kun je al een groot verschil maken. Daarom heb ik uitvoerig getest totdat ik het perfecte basisrecept cake te pakken had.
Deze cake is zo smeuïg en luchtig, dat gewoon zo een plakje al heerlijk is. Wil je juist een cake bakken met een smaakje? Dan is deze appelplaatcake absoluut een aanrader!
Wat heb je nodig voor cake?
Met dit basisrecept cake maak je een standaard cake, ook wel hotelcake of boerencake genoemd. De perfecte cake die heerlijk smeuïg is en tegelijkertijd goed luchtig. Voor deze cake gebruik ik uiteraard boter, suiker, eieren, bloem en bakpoeder. Daarnaast voeg ik ook nog wat andere ingrediënten toe.
Zoals baking soda, omdat bakpoeder en baking soda elkaar versterken. Karnemelk, omdat dit bijdraagt aan een extra smeuïge cake, en dat geldt ook voor de crème fraîche. Een snufje zout mag niet ontbreken om de zoete smaak van de cake te balanceren, en zo is de lijst compleet.
Cake basisrecept tips
Zorg dat alle ingrediënten altijd op kamertemperatuur zijn voor je begint met bakken. Dit is heel belangrijk zodat de cake niet gaat schiften. Vervolgens zijn er voor de bereiding nog wat tips:
- Mix niet te lang. Het is logisch om te denken dat je voor een extra luchtige cake langer moet kloppen, maar dit zorgt juist vaak voor een ingestorte of compacte cake omdat er teveel lucht in het beslag komt waardoor de cake instort tijdens het bakken. Om diezelfde reden wil je ook niet teveel rijsmiddelen toevoegen (zoals extra bakpoeder of baking soda).
- Bak de cake niet te lang of te heet. Hou het goed in de gaten en test eventueel tussendoor (maar niet voor de helft van de baktijd om is, dan wil je de ovendeur gesloten houden) met een satéprikker of de cake al gaar is. Als deze er droog uitkomt, is dat het geval.
- Gebruik de juiste maat cakevorm. Voor dit recept gebruikte ik deze cakevorm, mocht je een groter of kleiner exemplaar gebruiken, hou er dan rekening mee dat de baktijd kan veranderen.
Persoonlijk vind ik een mooie barst bovenop de cake er helemaal bij horen. Net voor de cake in de oven gaat maak ik dan ook een inkeping met een mesje en giet daar een klein beetje gesmolten boter in voor een extra mooie barst. Dit kun je natuurlijk achterwege laten als je dat liever niet wilt.
Makkelijk basisrecept cake
Met dit makkelijke basisrecept voor cake ga jij ongetwijfeld een heerlijke cake op tafel zetten. Wil je wat anders bakken dan een gewone cake? Kijk dan is in mijn lijstje met verrassende cakerecepten. Of neem een kijkje tussen alle andere cake recepten die ik heb.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 225 gram roomboter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 4 eieren (m)
- 75 gram crème fraîche
- 50 ml karnemelk
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- snuf zout
- 275 gram bloem
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Klop de suiker met de roomboter in ca. 5 minuten luchtig.
- Voeg stuk voor stuk de eieren toe aan het beslag.
- Voeg dan de crème fraîche, karnemelk, bakpoeder, baking soda, zout en bloem toe en meng tot je een egaal beslag hebt.
- Verdeel het beslag over een ingevette cakevorm en bak in ca. 50-60 minuten gaar.*
- Check met een sateprikker of de cake gaar is. Als deze er droog uitkomt, is de cake gaar. Laat de cake eventjes afkoelen in de vorm en daarna op een rooster. Geniet ervan!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hannie says:
Wanneer gaat de karnemelk in het beslag.
Vrgr Hannie
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Hannie, die was inderdaad vergeten in het recept! Ik heb hem toegevoegd, bij stap 4. Bak ze!
Elly says:
heb vandaag het basiscake recept gemaakt. verbaasd hoe goed deze rijst met backing soda en bakpoeder. vind het wel altijd moeilijk te bepalen wat n snufje zout is maar this goed uitgepakt. De cake is smakelijk en werd hier thuis goedgekeurd 🙂 dank je wel voor het lekkere recept.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankjewel!
Lucy says:
Hallo Eef, bakken in het midden van de oven? Ik hoop het want hij staat erin. 🤣
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Lucy, in principe bak je altijd in het midden van de oven voor een gelijkmatige garing, tenzij anders aangegeven. Geniet ervan!
Nel Nowee says:
Inderdaad de perfecte cake, superlekker!
Dankjewel voor het recept!
Eef says:
Blij dat te horen 🙂
Jeanette says:
Als ik voor de cake zelfrijzend bakmeel gebruik hoef ik geen bakpoeder en boeking soda te gebruiken of moet dat toch
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Jeanette, 1 op 1 vervangen vind ik wat lastig om goeie tips over te geven. Als je zelfrijzend bakmeel gebruikt zou dan alleen de bloem en bakpoeder vervangen, baking soda moet je dan nog wel toevoegen.
Dominiek Goris says:
Hey Eef,
Deze ga ik zeker uittesten…. Ben al super lang op zoek naar een smeuïge cake… vind ze vaak droog….
Heb je toevallig ook tips voor een smeuïge chocolade cake?
Alvast bedankt
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Zeker hebben we die! Ik geef je het linkje; https://www.eefkooktzo.nl/chocoladecake/