Zelf frambozenjam maken

Zelf frambozenjam maken

Zelf frambozenjam maken is helemaal niet moeilijk, integendeel het is een heel leuk en makkelijk klusje! Dus mocht je nog frambozen aan je struik hebben of een boel frambozen op de kop getikt hebben: aan de slag!

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten voor meer inspiratie.

Even voorstellen…

Deze maand mocht ik aan de slag met de blog van Kas genaamd Koekies! enzo. Een blog met recepten met zo min mogelijk geraffineerde suikers en tarwe. Ik kwam het recept tegen voor een fruitspread op basis van chia tegen en met dat idee wilde ik aan de slag.

Broodje met zelfgemaakte frambozenjam

Zelfgeplukte verse frambozen van Texel

Een week of twee geleden brachten we weer eens een bezoekje aan Texel. Mijn schoonouders hadden daar een vakantiehuisje. Texel is een heerlijk eiland en we komen er graag dus op een mooie zondag reden we richting Texel. Achter het vakantiehuisje van mijn schoonouders lag een mooi stuk land met fruitbomen, bramenstruiken en jawel, frambozenstruiken. Mooie rijpe rood-roze frambozen hingen aan de struik en die mochten we plukken. Je begrijpt… dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Zelf geplukte frambozen

Zelf jam met frambozen maken

Met een grote bak vol frambozen en bramen gingen we aan het einde van de dag naar huis. De volgende dag spoelde ik ze schoon en toen was het tijd om er jam van te maken! Geïnspireerd door de fruitspread van Kas. Ik maak graag jam, zeker als ik zo’n ruime voorraad rijp fruit heb. Jam maken is een makkelijke manier van fruit conserveren zodat je er later of in ieder geval langer van kunt genieten. Op mijn blog vind je meerdere recepten voor jam zoals vijgenjam, abrikozenjam, aardbeienjam en aalbessenjam.

de geleiproef

Frambozenjam met minder suiker

Het liefst maak ik mijn jams met niet zoveel suiker. Normaliter gebruik je voor frambozenjam 1:1 suiker. Dus gelijke delen framboos en suiker. Zeker met vruchten die arm aan pectine zijn (zoals framboos) is dit het advies. Ik gebruik echter de helft aan suiker. De jam is dan iets minder lang te bewaren (evengoed nog ruim een paar maanden), maar de smaak is zoveel lekkerder! Ik hou van de zuurtje uit de framboos en wil niet dat de suiker overheersend is. Deze frambozenjam is wat mij betreft perfect in balans: zacht zoet en toch fris door het zuurtje van de framboos, heerlijk!

Frambozenjam
Zelf frambozenjam maken

Frambozenjam

Zelf de lekkerste frambozenjam maken met minder suiker.
4.27 van 30 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 1 potje frambozenjam

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram frambozen
  • 125 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de frambozen af onder de kraan en dep ze droog.
  • Doe de frambozen samen met de geleisuiker en het citroensap in een steelpannetje met dikke bodem.
  • Zet het vuur hoog en prak ondertussen de frambozen stuk met een vork.
  • Zodra het gaat koken zet je vuur zachter (zorg dat het wel rustig blijft koken) en kook de jam ongeveer 5 minuten.
  • Trek een lepel door de jam en voer de geleiproef* uit.
  • Zodra de jam klaar is giet je het in gesteriliseerde potjes**, doe de deksel erop en keer de potjes om zodat ze vacuüm trekken. Je kunt zo de jam enkele maanden bewaren. Eet smakelijk.

handig om te weten:

* Met de geleiproef test je of de jam dik genoeg is. Haal een lepel met de bolle kant door de jam en trek hier met je vinger een lijn door (pas op: dat kan heet zijn). Als de lijn mooi zichtbaar blijft en de jam niet terug loopt, dan is de jam goed.** Bewaar de jam in gesteriliseerde potjes zodat je ze extra lang kunt bewaren. Je steriliseert glazen potjes door ze samen met de dop enkele minuten in een pan met kokend water (mee) te koken.
Let op: voedingswaarden gelden voor de hele pot jam. Dat valt weer mee hè ???? 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 614kcal | Koolhydraten: 155g | Eiwitten: 3g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Zelf frambozenjam maken
Frambozenjam Pinterest collage

6 thoughts on “Zelf frambozenjam maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept