Zelf Abrikozenjam Maken

Zelf abrikozenjam maken

Zelf jam maken; het stond al een tijdje op mijn lijstje om te doen. Moeilijk is het zeker niet en eigenlijk is het echt een leuk karweitje om te doen. Vandaag ga ik je precies vertellen hoe je zelf deze heerlijke abrikozenjam kunt maken.

Wat heb je nodig voor abrikozenjam?

Voor het maken van deze jam heb je eigenlijk maar 2 dingen nodig; abrikozen en geleisuiker. De jam is behoorlijk zoet door de geleisuiker en ook de abrikozen. Daarom heb ik voor een frisje nog wat citroensap, sinaasappelsap en sinaasappelrasp toegevoegd, heerlijk in combinatie met de zoete abrikoos.

Om jam te maken kun je uitgaan van het 1:1 principe. Dat wil zeggen 100 gram abrikozen en 100 gram geleisuiker. Dit geeft een behoorlijk zoete jam, zeker in combinatie met abrikoos. Zelf ga ik dan ook liever voor de verhouding 1:0,8. Dat wil zeggen 100 gram abrikoos op 80 gram geleisuiker. Dit geeft je een lekkere zoete jam maar ook zeker weer niet té zoet.

Jam bewaren

Als je de abrikozenjam na het maken wilt bewaren, schenk je ‘m direct na het bereiden in een schone jampot of weckpot. Deze doe je dicht en het geheel laat je met het potje op z’n kop afkoelen. Des te schoner de pot waarmee je werkt, des te langer kun je de abrikozenjam bewaren.

Dit geldt overigens ook voor de hoeveelheid suiker: meer suiker betekent langer bewaren, maar ook het toevoegen van citroensap of citroenzuur zorgt voor een langere houdbaarheid. Deze jam zou je buiten de koelkast circa 6 tot maximaal 12 maanden kunnen bewaren, mits je dat lukt uiteraard. In het recept zelf gebruik ik geen citroenzuur maar mocht je dit willen gebruiken kun je dit vervangen voor het citroensap.

Jam van abrikozen

Abrikozen zijn steenvruchten of stone fruit zoals ze in het Engels zeggen. Steenvruchten zijn vruchten waarvan de binnenwand uit een stevige wand bestaat (bron: Wikipedia). Voorbeelden hiervan zijn kersen, olijf en natuurlijk de abrikoos.

De abrikoos komt oorspronkelijk uit China maar tegenwoordig groeien ze met name in mediterrane landen. Je kunt abrikozen zo eten, maar ook gedroogd zijn ze erg lekker. Natuurlijk kun je er ook heerlijke abrikozenjam van maken. Abrikozen zijn het beste verkrijgbaar in de maanden juni, juni, augustus en soms (als je mazzel hebt) nog begin september in de supermarkt. Overigens vrijwel nooit van Nederlandse bodem omdat het klimaat niet gunstig is voor de abrikozenteelt.

Gedroogde abrikozen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Dus sla je slag als ze vers in de supermarkt liggen en maak deze heerlijke abrikozenjam zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

Zelf Abrikozenjam Maken
Zelf Abrikozenjam Maken

Zelf abrikozenjam maken

Zelf abrikozenjam maken is niet moeilijk. In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf de allerlekkerste jam maakt en bewaart.
4 van 1 stem
Bereidingstijd: 20 minuten
Laten trekken: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 1 ruime pot

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 350 gram abrikozen
  • 280 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de abrikozen af onder koud water, verwijder de pitten en snij in kleine stukjes. Bij het snijden kun je zelf bepalen hoe groot je de stukjes in de jam wilt hebben.
  • Meng de gesneden abrikoos met de overige ingrediënten in een kom. Laat dit vervolgens minimaal 2 uur tot een nachtje staan. Je zult zien dat het witte van de suiker al snel verdwijnt en het sap uit de abrikozen trekt. Dit maakt het makkelijker om de jam straks in te koken.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat 5 tot 10 minuten goed doorkoken. Na 5 minuten de je de zogenaamde 'geleiproef'. Dat wil zeggen dat je een lepeltje van de jam op een (koud) bordje doet en er met je vinger doorheen gaat. Als je goed een lijntje door de jam kunt trekken en de jam iets ribbelig wordt dan is deze klaar (zoals op de foto). Gebeurt dit niet dan kook je de jam nog even door en herhaal je de geleiproef tot je de gewenste dikte van de jam hebt bereikt.
  • Giet de hete jam in een schone jam- of weckpot, draai dicht en zet deze op z'n kop. Laat zo de jam afkoelen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1248kcal | Koolhydraten: 318g | Eiwitten: 5g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 0.1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
Zelf Abrikozenjam Maken

33 reacties op “Zelf abrikozenjam maken

    • Fijn zijn ze hé. Jammer dat het abrikozen seizoen eigenlijk best kort is. Wat mij betreft had dat zeker langer gemogen maar ach met deze jam kun je er tot diep in de wintermaand nog heel fijn van genieten 😉

  • Hoi!
    Ik heb een vraagje. In het ingrediëntenlijstje staat dat er 280 gram geleisuiker gebruikt wordt, maar in de bereiding staat 240 gram. Hoe zit dat?

  • Hoi!
    Ik heb een vraagje. In het ingrediëntenlijstje staat dat er 280 gram geleisuiker gebruikt wordt, maar in de bereiding staat 240 gram. Hoe zit dat?

  • Heerlijke abrikozen-jam. Ik heb gedroogde abrikozen gekocht en een nacht in de koelkast gezet met geleisuiker ‘n beetje water en citroensap en vanille suiker. Volgende dag alles gaan koken en even pureren. Daarna in plastic bakjes en weckpotjes gedaan. Na afkoeling in de diepvries gezet.
    Heerlijk !

  • Heerlijke abrikozen-jam. Ik heb gedroogde abrikozen gekocht en een nacht in de koelkast gezet met geleisuiker ‘n beetje water en citroensap en vanille suiker. Volgende dag alles gaan koken en even pureren. Daarna in plastic bakjes en weckpotjes gedaan. Na afkoeling in de diepvries gezet.
    Heerlijk !

  • ik lees hier dat je Jam in kunt vriezen.
    Doet dit niets af aan de smaak of structuur ?
    Betekend dit een langere houdbaarheid ?!

  • ik lees hier dat je Jam in kunt vriezen.
    Doet dit niets af aan de smaak of structuur ?
    Betekend dit een langere houdbaarheid ?!

  • Deze jam ga ik morgen maken, ben benieuwd of het lukt. Dank voor het recept.

    De pitten ga ik sparen , heb er 100 nodig om abrikozen likeur te maken.

  • Deze jam ga ik morgen maken, ben benieuwd of het lukt. Dank voor het recept.

    De pitten ga ik sparen , heb er 100 nodig om abrikozen likeur te maken.

  • Gerda Dabek says:

    Ik heb een abrikozengelei gemaakt, hiervoor heb ik een staafmixer gebruikt om een gladde gelei te krijgen. Helaas is het niet te eten door de houterige vezeltjes die er in zitten en kan ik alles weggooien. Komt dit misschien doordat ik een staafmixer heb gebruikt?
    Groetjes Ge4da

    • Eef

      Wat gek! Ik gebruik sowieso niet een staafmixer voor jam omdat ik de stukjes wel kan waarderen, maar het lijkt alsof je de pitjes erin hebt laten zitten of dat er iets anders mis is gegaan? Normaal komen er geen houterige vezels van abrikozen af…

  • Tieko Ellérie says:

    Wij hebben vandaag 8 kg abrikozen verwerkt tot jam. Een hele klus maar de boom heeft dit jaar zo ongelofelijk veel vrucht geproduceerd niet normaal. Deze boom staat trouwens niet in Nederland maar in de Provence. Wij gebruiken overigens geen geleisuiker in de jam maar Agar-Agar dat is een natuurlijk bindmiddel en werkt uitstekend. Te veel suiker is niet goed voor een mens. Als we zoetstof toevoegen dan is het vloeibare Agave siroop. Heerlijk kunnen we de hele familie weer voorzien van abrikozen jam.

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl Renne
      Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wow, 8 kilo…! Heerlijk, daar kan de hele familie even mee vooruit 🙂 En agar agar werkt inderdaad uitstekend!

    • Lenaers Mady says:

      Mag ik misschien uw recept van abrikozen confituur met Agar-Agar, minder suiker gebruiken is wel gezonder. ?
      Groetjes Mady

  • R. Dekkers says:

    4 sterren
    In verband met diabetes gebruik ik tegenwoordig altijd de laagsuiker geleisuiker. 1250 gr. fruit 500 gr geleisuiker van Van Gils.
    je kunt ook iets minder fruit nemen en dan bv 100 ml vers fruitsap gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept