Volg mij:
Ontbijt

Zelf Abrikozenjam Maken

Zelf Abrikozenjam Maken

Zelf jam maken; het stond al een tijdje op mijn lijstje om te doen. Moeilijk is het zeker niet en eigenlijk is het echt een leuk karweitje om te doen. Vandaag ga ik je precies vertellen hoe je zelf deze heerlijke abrikozenjam kunt maken.

Wat heb je nodig voor abrikozenjam?

Voor het maken van deze jam heb je eigenlijk maar 2 dingen nodig; abrikozen en geleisuiker. De jam is behoorlijk zoet door de geleisuiker en ook de abrikozen daarom heb ik voor een frisje nog wat citroensap, sinaasappelsap en sinaasappelrasp toegevoegd, heerlijk in combinatie met de zoete abrikoos.

Om jam te maken kun je uitgaan van het 1:1 principe. Dat wil zeggen 100 gram abrikozen en 100 gram geleisuiker. Dit geeft een behoorlijk zoete jam, zeker in combinatie met abrikoos. Zelf ga ik dan ook liever voor de verhouding 1:0,8. Dat wil zeggen 100 gram abrikoos op 80 gram geleisuiker. Dit geeft je een lekkere zoete jam maar ook zeker weer niet té zoet.

Bewaren

Als je de abrikozenjam na het maken wilt bewaren schenk je ‘m direct na het bereiden in een schone jampot of weckpot. Deze doe je dicht en het geheel laat je met het potje op z’n kop afkoelen. Des te schoner de pot waarmee je werkt des te langer kun je de abrikozenjam bewaren. Dit geldt overigens ook voor de hoeveelheid suiker: meer suiker betekent langer bewaren maar ook het toevoegen van citroensap of citroenzuur zorgt voor een langere houdbaarheid. Deze jam zou je buiten de koelkast circa 6 tot maximaal 12 maanden kunnen bewaren mits je dat lukt uiteraard. In het recept zelf gebruik ik geen citroenzuur maar mocht je dit willen gebruiken kun je dit vervangen voor het citroensap

Abrikozen

Abrikozen zijn steenvruchten of stone fruit zoals ze in het Engels zeggen. Steenvruchten zijn vruchten waarvan de binnenwand uit een stevige wand bestaat (bron: Wikipedia). Voorbeelden hiervan zijn kersen, olijf en natuurlijk de abrikoos. De abrikoos komt oorspronkelijk uit China maar tegenwoordig groeien ze met name in mediterrane landen. Je kunt abrikozen zo eten maar ook gedroogd zijn ze erg lekker. Natuurlijk kun je er ook heerlijke abrikozenjam van maken. Abrikozen zijn het beste verkrijgbaar in de maanden juni, juni, augustus en soms (als je mazzel hebt) nog begin september in de supermarkt. Overigens vrijwel nooit van Nederlandse bodem omdat het klimaat niet gunstig is voor de abrikozenteelt. Gedroogde abrikozen zijn natuurlijk het hele jaar door verkrijgbaar. Dus sla je slag als ze vers in de supermarkt liggen en maak deze heerlijke abrikozenjam zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

Zelf Abrikozenjam Maken


Wat heb je nodig om zelf abrikozenjam te maken:

Bereidingstijd: 20 minuten (+ 2 uur tot 1 nachtje intrekken)
Hoeveelheid: 1 ruime pot (zie foto)

 • 350 gram abrikozen
 • 280 gram geleisuiker
 • 1 el citroensap
 • 1 el sinaasappelsap
 • 1 el sinaasappelrasp

Hoe je zelf abrikozenjam maakt:

1. Zelf vind ik het lekker om wat kleine stukjes abrikoos in de jam te hebben. Hierdoor snijd ik de abrikoos in hele kleine stukjes maar pureer of prak ik ze niet fijn tijdens het maken van de jam. Bij het snijden van de abrikoos kun je dus al meteen bepalen hoe groot je de stukjes zou willen hebben. Voor het snijden spoel je de abrikozen even kort onder koud water en verwijder je de pit daarna snijd ik alle abrikozen in kleine stukjes.DSC_1366 55 MB

2. Voeg bij de gesneden abrikoos 280 gr geleisuiker, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel sinaasappelsap en 1 eetlepel sinaasappelrasp (even de schil van een sinaasappel raspen). Meng dit goed door elkaar met een lepel en laat dit vervolgens minimaal 2 uur tot een nachtje staan. Je zult zien dat het witte van de suiker al snel verdwijnt en het sap uit de abrikozen trekt. Dit maakt het makkelijker om de jam straks in te koken.

3. Breng daarna het mengsel aan de kook en laat het vervolgens 5 tot 10 minuten goed doorkoken. Na 5 minuten de je de zogenaamde ‘geleiproef’. Dat wil zeggen dat je een lepeltje van de jam op een (koud) bordje doet en er meer je vinger doorheen gaat. Als je goed een lijntje door de jam kunt trekken met vinger en de jam iets ribbelig wordt dan is deze klaar (zoals op de foto). Gebeurd dit niet kook je de jam nog even door en herhaal je de geleiproef tot je de gewenste dikte van de jam hebt bereikt.Geleerproef Abrikozenjam

4. Giet de hete jam in een schone jam- of weckpot, draai dicht en zet deze kop z’n kop. Laat zo de jam afkoelen.Abrikozenjam


Zelf Abrikozenjam Maken

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

11 Reacties

 • Beantwoorden kelly

  Hmmm…deze sla ik op. Groot abrikozenjam fan hier! Nu gelijk trek in…hahhaha..

  4 september 2015 at 09:48
  • Beantwoorden Eefkooktzo

   Fijn zijn ze hé. Jammer dat het abrikozen seizoen eigenlijk best kort is. Wat mij betreft had dat zeker langer gemogen maar ach met deze jam kun je er tot diep in de wintermaand nog heel fijn van genieten 😉

   5 september 2015 at 14:38
 • Beantwoorden Judith

  Ben benieuwd, ga het komende week proberen..
  Wat heb je met het huidje/velletje van de abrikozen gedaan??

  24 september 2017 at 21:45
  • Beantwoorden Eef

   Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂 Ik heb de abrikozen alleen even gewassen onder de kraan, het velletje heb ik eraan laten zitten.

   8 oktober 2017 at 18:59
 • Beantwoorden Lieke

  Hoi!
  Ik heb een vraagje. In het ingrediëntenlijstje staat dat er 280 gram geleisuiker gebruikt wordt, maar in de bereiding staat 240 gram. Hoe zit dat?

  22 juli 2018 at 12:56
  • Beantwoorden Eef

   Oeps een tikfoutje. Ik heb het direct aangepast. Het moet 280 gram zijn. Dank voor je oplettendheid 🙂

   28 juli 2018 at 23:09
 • Beantwoorden Yvonne

  Heerlijke abrikozen-jam. Ik heb gedroogde abrikozen gekocht en een nacht in de koelkast gezet met geleisuiker ‘n beetje water en citroensap en vanille suiker. Volgende dag alles gaan koken en even pureren. Daarna in plastic bakjes en weckpotjes gedaan. Na afkoeling in de diepvries gezet.
  Heerlijk !

  13 januari 2019 at 01:23
  • Beantwoorden Eef

   Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂

   18 januari 2019 at 10:28
 • Beantwoorden Toon

  ik lees hier dat je Jam in kunt vriezen.
  Doet dit niets af aan de smaak of structuur ?
  Betekend dit een langere houdbaarheid ?!

  27 mei 2019 at 11:37
 • Beantwoorden Eleni

  Deze jam ga ik morgen maken, ben benieuwd of het lukt. Dank voor het recept.

  De pitten ga ik sparen , heb er 100 nodig om abrikozen likeur te maken.

  5 juni 2019 at 19:54
  • Beantwoorden Eef

   Wat leuk! Benieuwd naar je likeur 🙂

   9 juni 2019 at 21:05

  Laat een reactie achter