Warme, zelfgemaakte scones met een laagje clotted cream of slagroom en wat aardbeienjam…. hmm! Nu ik dit recept aan het uitwerken ben krijg ik er alweer trek in en ik heb net de laatste opgegeten. Zo, zo, zo lekker en zo, zo, zo makkelijk om te maken!
Britse scones zijn onmisbaar als we het hebben over een high tea, maar ze zijn stiekem ook heerlijk als ontbijt of doe eens gek: wat dacht je van als traktatie voor bij de koffie? Hoe je ze ook eet, deze scones zijn een waar succes. Helemaal niet moeilijk om te maken en eigenlijk ben je er ook niet lang mee bezig. De oven doet het meeste “werk” voor je terwijl jij alvast de thee kunt zetten 😉 .
Britse scones
Ik vind een beetje lobbig geklopte slagroom erg lekker op mijn scones, maar dat is natuurlijk een soort van vloeken in de Britse kerk. Clotted cream hoort er van origine bij. Toen ik nog bij DFDS (de boot vanuit IJmuiden naar Engeland) werkte nam ik weleens Clotted Cream mee uit Engeland, maar gelukkig zag ik het onlangs ook bij de Albert Heijn om de hoek liggen in het (toe maar) kaasschap. Dus als je voor de ‘real deal’ wilt gaan en niet helemaal naar Engeland op en neer wilt, kijk daar dan even!

Makkelijk recept voor Britse scones
Het grappige is dat scones echt totaal niet moeilijk zijn om te maken. Oven voorverwarmen, deegje kneden en even uitrollen. Met een zo’n handige uitsteekvorm rondjes eruit steken tot het deeg op is. Op een bakplaat even een klein kwartiertje bakken in de oven et voila, je zelfgemaakte scones zijn klaar! Even iets laten afkoelen, met je handen door de midden breken en vullen naar smaak met slagroom of clotted cream, (zelfgemaakte) aardbeienjam en eventueel vers fruit zoals plakjes aardbei is er ook erg lekker bij.


Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 ml melk
- 50 gram roomboter (ongezouten - koud)
- 1 eidooier
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout, scheutje melk (extra)
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Doe het bakmeel, suiker, zout in een kom en snij de koude boter in blokjes. Doe dit erbij.
- Kneed met je vinger tot een kruimelig deeg.
- Voeg dan de melk en vanille extract toe en meng dit met een vork even kort door elkaar.
- Daarna kneed je het met je handen tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit tot ongeveer even hoog als het vingerkootje van je pink en steek er met de uitsteekvorm rondjes uit.
- Rol het deeg weer op en herhaal dit tot al het deeg op is in rondjes.
- Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Kluts de eidooier met een klein scheutje melk er even door en bestrijk de bovenkant van de scones hiermee voor een mooie goudbruine bovenkant.
- Bak de scones in ongeveer 14-15 minuten goudbruin.
- Laat ze daarna even afkoelen en breek ze open met je handen. Vullen naar smaak. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Hallo Eef,
Zou graag het recept van croisant willen en proberen voor de Pasen.
In feite recept voor beginners.
Alvast bedankt.
Hartje
Goeiemorgen, we hebben meerdere makkelijke croissant recepten! Waaronder deze; https://www.eefkooktzo.nl/croissants-maken/ . Als je ‘croissant’ intoetst in de zoekbalk vindt je alle recepten meet en voor croissants!
Hoi Eef,
Ivm een high tea mbt een 25-jarig jubileum van een collega heb ik de opdracht gekregen scones te maken. En natuurlijk kies ik dan voor jouw recept zoals zo vaak.
Ik moet deze echter de avond tevoren al klaarmaken . Hoe houd ik ze enigszins vers?
Hallo Eef .. vanmiddag voor het eerst gemaakt, maar helaas zijn de scones niet gerezen. Ik had in Frankrijk bloem voor Brioche gekocht (ze hebben daar geen zelfrijzend bakmeel) .. dat was vast niet oké?
En dan nog een vraagje .. kun je ipv met de hand kneden ( iet zoveel kracht in mijn vingers) ook de mixer met deeg haken gebruiken? Vast dank je wel …groetjes Gonnie
Hi gonnie, je hebt het weleens bij de super U in Frankrijk zelfrijzend bakmeel maar anders t65 kiezen met een beetje bakpoeder (de verhoudingen daarvoor kun je vinden door even te googlen) dan heb je ook zelfrijzend bakmeel. Dan heb je wel nodig om ze te kunnen laten rijzen. De bloem voor brioche is heel zacht gemalen en bevat geen rijsmiddel. Deeghaken kun je zeker gebruiken hoor 🙂 succes!
Bedankt Eef .. hier kan ik zeker wat mee .. ga het nogmaals proberen .. dank je wel .. groetjes Gonnie
Hoi Eef, de scones zijn echt heerlijk! Wij hebben ze gegeten met een mengsel van Crème fraiche en Roomkaas en frambozenjam.
Waarom gebruik je boven-onderwarmte en geen hete lucht? Groetjes Linda
Wat fijn om te horen, dankje Linda! Dat ligt natuurlijk ook aan wat voor oven je hebt, boven- en onderwarmte is redelijk universeel en daarnaast kan je zo heel plaatselijk de temperatuur regelen.
Ik heb ze voor het paasweekend gemaakt. Ze vielen erg in de smaak! Dit in combinatie met een zelfgemaakte ‘clotted cream’: 250ml slagroom en 125g mascarpone. Dank voor het recept!
Wat leuk om te horen! Fijn dat het zo gesmaakt heeft 🙂