Warme, zelfgemaakte scones met een laagje clotted cream of slagroom en wat aardbeienjam…. hmm! Nu ik dit recept aan het uitwerken ben krijg ik er alweer trek in en ik heb net de laatste opgegeten. Zo, zo, zo lekker en zo, zo, zo makkelijk om te maken!
Britse scones zijn onmisbaar als we het hebben over een high tea, maar ze zijn stiekem ook heerlijk als ontbijt of doe eens gek: wat dacht je van als traktatie voor bij de koffie? Hoe je ze ook eet, deze scones zijn een waar succes. Helemaal niet moeilijk om te maken en eigenlijk ben je er ook niet lang mee bezig. De oven doet het meeste “werk” voor je terwijl jij alvast de thee kunt zetten 😉 .
Britse scones
Ik vind een beetje lobbig geklopte slagroom erg lekker op mijn scones, maar dat is natuurlijk een soort van vloeken in de Britse kerk. Clotted cream hoort er van origine bij. Toen ik nog bij DFDS (de boot vanuit IJmuiden naar Engeland) werkte nam ik weleens Clotted Cream mee uit Engeland, maar gelukkig zag ik het onlangs ook bij de Albert Heijn om de hoek liggen in het (toe maar) kaasschap. Dus als je voor de ‘real deal’ wilt gaan en niet helemaal naar Engeland op en neer wilt, kijk daar dan even!
Makkelijk recept voor Britse scones
Het grappige is dat scones echt totaal niet moeilijk zijn om te maken. Oven voorverwarmen, deegje kneden en even uitrollen. Met een zo’n handige uitsteekvorm rondjes eruit steken tot het deeg op is. Op een bakplaat even een klein kwartiertje bakken in de oven et voila, je zelfgemaakte scones zijn klaar! Even iets laten afkoelen, met je handen door de midden breken en vullen naar smaak met slagroom of clotted cream, (zelfgemaakte) aardbeienjam en eventueel vers fruit zoals plakjes aardbei is er ook erg lekker bij.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 ml melk
- 50 gram roomboter (ongezouten - koud)
- 1 eidooier
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout, scheutje melk (extra)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Doe het bakmeel, suiker, zout in een kom en snij de koude boter in blokjes. Doe dit erbij.
- Kneed met je vinger tot een kruimelig deeg.
- Voeg dan de melk en vanille extract toe en meng dit met een vork even kort door elkaar.
- Daarna kneed je het met je handen tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit tot ongeveer even hoog als het vingerkootje van je pink en steek er met de uitsteekvorm rondjes uit.
- Rol het deeg weer op en herhaal dit tot al het deeg op is in rondjes.
- Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Kluts de eidooier met een klein scheutje melk er even door en bestrijk de bovenkant van de scones hiermee voor een mooie goudbruine bovenkant.
- Bak de scones in ongeveer 14-15 minuten goudbruin.
- Laat ze daarna even afkoelen en breek ze open met je handen. Vullen naar smaak. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Nathalie says:
Bij de 9de regel van de scones ben je wat vergeten denk! Moet er nog iets bij de eierdooier??
Eef says:
Ik zie het, suf! Een klein scheutje melk. Ik heb het direct aangepast. Dank voor je reactie 🙂
Simon says:
Hoi,
Heb de scones volgens recept gemaakt maar blijf een deeg smaak bij houden.
Hebben 15min op 220gr gebakken, daarna nog 10min 180gr hete lucht oven.
Iemand tips?
Groet Simon
Eef says:
Bedoel je dat het niet gaar was of iets anders? Het recept is trouwens niet op hetelucht – al mijn recepten zijn gewoon op boven en onderwarmte 🙂
Chiel says:
Lekker recept, wat ik mij afvroeg is of scones niet normaal worden gemaakt met bedorven melk (Zure melk)?
Eef says:
Karnemelk bedoel je dan denk ik, dat kan. Door het zure i.c.m. het bakpoeder in het zelfrijzend bakmeel kan het zorgen voor meer luchtigheid. Ik vind ze zo erg lekker dus gebruik gewone melk.
Wendy says:
De scones zijn goed gelukt en smaken heerlijk. Heb een mini variant gemaakt…
Vanmiddag high tea…
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Holthof says:
Hallo eef
Hoeveel scones haal je uit dit recept?
Groet
Eef says:
Staat erbij: 8 stuks 🙂
Yvonne Botterblom says:
Beste Eef,
bij De Kastanjeboom in Bunschoten maken/verkopen ze Scoontjes-room, de Nederlandse clotted cream. Ze maken het zelf van de melk van eigen koeien… clotted cream zoals de Engelse het hebben bedoeld.
Eef says:
Bedankt voor de tip! Voor mij niet om de hoek, maar mocht ik eens in de buurt zijn dan ga ik het zeker proberen. Klinkt alsof het erg lekker zou moeten zijn 🙂
Irene says:
Dat ziet er lekker uit. Ga ik van de week eens maken. Dankjewel voor het recept!
Een vraagje nog: de oven op 220 graden. Heb je het dan over een hete lucht oven of een gewone oven?
Eef says:
Altijd gewone ovenstand, hete lucht vermeld ik er expliciet bij als dit nodig is 🙂
Irene says:
Dankjewel!
Linda says:
Ziet er heerlijk uit! Kan ik het deeg een dag van te voren maken en dan de volgende dag de scones maken? Of zijn ze dan minder lekker?
Groetjes Linda
Eef says:
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat nog niet heb geprobeerd met dit of een vergelijkbaar beslag dus ik kan je hier het antwoord helaas niet op vertellen. Kwestie van uitproberen 🙂
Linda says:
Dan gok ik het er maar niet op, en zet ik mijn wekker wel een half uurtje eerder ????. Dank je voor je snelle reactie!
Wil says:
Hoi Eef,
Ik heb zelf clotted Cream gemaakt, in een ander recept las ik dat je de vloeibare room die overblijft ipv de melk kunt gebruiken.. kan dat bij dit recept ook? Alvast bedankt!
Eef says:
Klinkt lekker! Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Wil says:
Ik heb deze al een keer gemaakt! Ze waren heerlijk ????
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Linda says:
Hoi Eef,
Afgelopen week een kant en klaar mix voor scones geprobeerd, ongelooflijk goor.
Ik heb alles meteen weggekiept. Leek me handig omdat ik B&B wil beginnen.
Maar nu ik zie dat het zo makkelijk is ga ik het met jouw recept proberen.
Vingerkootje dik zeg je, dat is bij mij hooguit 2 cm. Bedoel je dat ook?
Ik wil ze in het AGA fornuis bakken, heetste oven is 200 graden. Zal ook wel lukken denk ik, want heel Engeland is vergeven van AGA fornuizen.
Compliment voor de mooie foto’s by the way. Ik meld me nog met mijn bevindingen.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Gewoon lekker zelf maken, veel lekkerder en helemaal niet moeilijk 🙂 En het klopt wbt die 2 centimeter hoor 😉
Emma says:
Hi! Kan je het deeg de avond van te voren al maken?
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Ik denk niet dat dat het beste resultaat geeft eerlijk gezegd, maar probeer gerust.
Conchita says:
Zijn ze de volgende dag ook nog lekker
Eef says:
Nee, scones zijn vers het lekkerst. Daarna worden ze steeds harder
Anouk says:
Een van de lekkerste zelf gemaakte scones.
Ik maak regelmatig de scones volgens het recept van Eef.
Mislukken nooit en super makkelijk te maken.
Wij zijn er dol op ????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Elsa says:
Geweldig recept! Ik bak zelf nauwelijks en heb dan ook nog nooit scones gemaakt. Vandaag met dit recept gelijk 8 verrukkelijke scones gebakken voor mijn moeder die 50 werd. Ik kreeg veel complimenten!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Francis K says:
Top recept! Makkelijk en resultaat is heel lekker.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Joyce says:
Lekkere scones en inderdaad niet moeilijk om te maken. Wel had ik veel meer bakmeel nodig dan in het recept staat. Hoe zou dit kunnen denk je?
Eef says:
Omdat het vrij vochtig weer was gister dus dan kan het nogal plakkerig blijven. Daarnaast verschilt het per merk hoeveel vocht het opneemt
Marcia says:
Fantastisch recept dat gewoon niet kan mislukken! Al meerdere keren gemaakt voor een high tea en krijg iedere keer weer complimenten.
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
sandra says:
Ze zijn ontzettend lekker! Prima gelukt, heerlijk zacht vanbinnen en krokant van buiten. Kostelijk!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Heidy says:
Zijn 8 scones niet erg weinig voor een high tea?
Eef says:
Dat ligt eraan met hoeveel mensen je bent en hoeveel hapjes je maakt – je kunt er uiteraard altijd meer maken. Het recept is niet perse geschreven alleen puur voor een high tea
Monique says:
Hoi Eef,
Ik snap dat scones natuurlijk het lekkerst zijn wanneer ze vers zijn. Maar kun je ze ook invriezen en later ontdooien? Of even opnieuw opbakken in de oven?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat zou je zeker kunnen proberen, maar dan heb je wel kans dat ze wat droger/vaster smaken.
❄️⚡Robin⚡❄️ says:
Hoi eef ik vroeg me af of je precies het aantal gram moet doen ik ga er namen lijk 30 maken woor mijn klas en dat is met heel veel getallen achter de nul
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Robin, je kunt in het recept het aantal stuks zelf aanpassen! Het basisrecept is voor 8 stuks, je kunt de 8 vervangen voor 30 en dan krijg je de exacte aantallen. Als er achter de komma (937,5 bijvoorbeeld) iets staat zou ik hem voor het gemak naar boven afronden (dus 938), aangezien veel weegschalen geen halve grammen wegen. 😉 Succes en bak ze!
Robin says:
bedankt
Evy says:
Ik heb ze voor het paasweekend gemaakt. Ze vielen erg in de smaak! Dit in combinatie met een zelfgemaakte ‘clotted cream’: 250ml slagroom en 125g mascarpone. Dank voor het recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Fijn dat het zo gesmaakt heeft 🙂
Linda says:
Hoi Eef, de scones zijn echt heerlijk! Wij hebben ze gegeten met een mengsel van Crème fraiche en Roomkaas en frambozenjam.
Waarom gebruik je boven-onderwarmte en geen hete lucht? Groetjes Linda
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankje Linda! Dat ligt natuurlijk ook aan wat voor oven je hebt, boven- en onderwarmte is redelijk universeel en daarnaast kan je zo heel plaatselijk de temperatuur regelen.