Warme, zelfgemaakte scones met een laagje clotted cream of slagroom en wat aardbeienjam…. hmm! Nu ik dit recept aan het uitwerken ben krijg ik er alweer trek in en ik heb net de laatste opgegeten. Zo, zo, zo lekker en zo, zo, zo makkelijk om te maken!
Britse scones zijn onmisbaar als we het hebben over een high tea, maar ze zijn stiekem ook heerlijk als ontbijt of doe eens gek: wat dacht je van als traktatie voor bij de koffie? Hoe je ze ook eet, deze scones zijn een waar succes. Helemaal niet moeilijk om te maken en eigenlijk ben je er ook niet lang mee bezig. De oven doet het meeste “werk” voor je terwijl jij alvast de thee kunt zetten 😉 .
Britse scones
Ik vind een beetje lobbig geklopte slagroom erg lekker op mijn scones, maar dat is natuurlijk een soort van vloeken in de Britse kerk. Clotted cream hoort er van origine bij. Toen ik nog bij DFDS (de boot vanuit IJmuiden naar Engeland) werkte nam ik weleens Clotted Cream mee uit Engeland, maar gelukkig zag ik het onlangs ook bij de Albert Heijn om de hoek liggen in het (toe maar) kaasschap. Dus als je voor de ‘real deal’ wilt gaan en niet helemaal naar Engeland op en neer wilt, kijk daar dan even!
Makkelijk recept voor Britse scones
Het grappige is dat scones echt totaal niet moeilijk zijn om te maken. Oven voorverwarmen, deegje kneden en even uitrollen. Met een zo’n handige uitsteekvorm rondjes eruit steken tot het deeg op is. Op een bakplaat even een klein kwartiertje bakken in de oven et voila, je zelfgemaakte scones zijn klaar! Even iets laten afkoelen, met je handen door de midden breken en vullen naar smaak met slagroom of clotted cream, (zelfgemaakte) aardbeienjam en eventueel vers fruit zoals plakjes aardbei is er ook erg lekker bij.

Scones recept
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 ml melk
- 50 gram roomboter (ongezouten - koud)
- 1 eidooier
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout, scheutje melk (extra)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe het bakmeel, suiker, zout in een kom en snij de koude boter in blokjes. Doe dit erbij.
- Kneed met je vinger tot een kruimelig deeg.
- Voeg dan de melk en vanille extract toe en meng dit met een vork even kort door elkaar.
- Daarna kneed je het met je handen tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit tot ongeveer even hoog als het vingerkootje van je pink en steek er met de uitsteekvorm rondjes uit.
- Rol het deeg weer op en herhaal dit tot al het deeg op is in rondjes.
- Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Kluts de eidooier met een klein scheutje melk er even door en bestrijk de bovenkant van de scones hiermee voor een mooie goudbruine bovenkant.
- Bak de scones in ongeveer 14-15 minuten goudbruin.
- Laat ze daarna even afkoelen en breek ze open met je handen. Vullen naar smaak. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden (per persoon/ portie):
20 reacties op “Scones recept”
Bij de 9de regel van de scones ben je wat vergeten denk! Moet er nog iets bij de eierdooier??
Ik zie het, suf! Een klein scheutje melk. Ik heb het direct aangepast. Dank voor je reactie 🙂
Lekker recept, wat ik mij afvroeg is of scones niet normaal worden gemaakt met bedorven melk (Zure melk)?
Karnemelk bedoel je dan denk ik, dat kan. Door het zure i.c.m. het bakpoeder in het zelfrijzend bakmeel kan het zorgen voor meer luchtigheid. Ik vind ze zo erg lekker dus gebruik gewone melk.
Hallo eef
Hoeveel scones haal je uit dit recept?
Groet
Staat erbij: 8 stuks 🙂
Beste Eef,
bij De Kastanjeboom in Bunschoten maken/verkopen ze Scoontjes-room, de Nederlandse clotted cream. Ze maken het zelf van de melk van eigen koeien… clotted cream zoals de Engelse het hebben bedoeld.
Bedankt voor de tip! Voor mij niet om de hoek, maar mocht ik eens in de buurt zijn dan ga ik het zeker proberen. Klinkt alsof het erg lekker zou moeten zijn 🙂
Dat ziet er lekker uit. Ga ik van de week eens maken. Dankjewel voor het recept!
Een vraagje nog: de oven op 220 graden. Heb je het dan over een hete lucht oven of een gewone oven?
Altijd gewone ovenstand, hete lucht vermeld ik er expliciet bij als dit nodig is 🙂
Dankjewel!
Ziet er heerlijk uit! Kan ik het deeg een dag van te voren maken en dan de volgende dag de scones maken? Of zijn ze dan minder lekker?
Groetjes Linda
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat nog niet heb geprobeerd met dit of een vergelijkbaar beslag dus ik kan je hier het antwoord helaas niet op vertellen. Kwestie van uitproberen 🙂
Dan gok ik het er maar niet op, en zet ik mijn wekker wel een half uurtje eerder 😂. Dank je voor je snelle reactie!
Hoi Eef,
Ik heb zelf clotted Cream gemaakt, in een ander recept las ik dat je de vloeibare room die overblijft ipv de melk kunt gebruiken.. kan dat bij dit recept ook? Alvast bedankt!
Klinkt lekker! Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Ik heb deze al een keer gemaakt! Ze waren heerlijk 😍
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Hoi Eef,
Afgelopen week een kant en klaar mix voor scones geprobeerd, ongelooflijk goor.
Ik heb alles meteen weggekiept. Leek me handig omdat ik B&B wil beginnen.
Maar nu ik zie dat het zo makkelijk is ga ik het met jouw recept proberen.
Vingerkootje dik zeg je, dat is bij mij hooguit 2 cm. Bedoel je dat ook?
Ik wil ze in het AGA fornuis bakken, heetste oven is 200 graden. Zal ook wel lukken denk ik, want heel Engeland is vergeven van AGA fornuizen.
Compliment voor de mooie foto’s by the way. Ik meld me nog met mijn bevindingen.
Wat leuk om te lezen! Gewoon lekker zelf maken, veel lekkerder en helemaal niet moeilijk 🙂 En het klopt wbt die 2 centimeter hoor 😉