Scones recept

Scones recept

Warme, zelfgemaakte scones met een laagje clotted cream of slagroom en wat aardbeienjam…. hmm! Nu ik dit recept aan het uitwerken ben krijg ik er alweer trek in en ik heb net de laatste opgegeten. Zo, zo, zo lekker en zo, zo, zo makkelijk om te maken!

Britse scones zijn onmisbaar als we het hebben over een high tea, maar ze zijn stiekem ook heerlijk als ontbijt of doe eens gek: wat dacht je van als traktatie voor bij de koffie? Hoe je ze ook eet, deze scones zijn een waar succes. Helemaal niet moeilijk om te maken en eigenlijk ben je er ook niet lang mee bezig. De oven doet het meeste “werk” voor je terwijl jij alvast de thee kunt zetten 😉 .

Britse scones

Ik vind een beetje lobbig geklopte slagroom erg lekker op mijn scones, maar dat is natuurlijk een soort van vloeken in de Britse kerk. Clotted cream hoort er van origine bij. Toen ik nog bij DFDS (de boot vanuit IJmuiden naar Engeland) werkte nam ik weleens Clotted Cream mee uit Engeland, maar gelukkig zag ik het onlangs ook bij de Albert Heijn om de hoek liggen in het (toe maar) kaasschap. Dus als je voor de ‘real deal’ wilt gaan en niet helemaal naar Engeland op en neer wilt, kijk daar dan even!

Zelfgemaakte scones

Makkelijk recept voor Britse scones

Het grappige is dat scones echt totaal niet moeilijk zijn om te maken. Oven voorverwarmen, deegje kneden en even uitrollen. Met een zo’n handige uitsteekvorm rondjes eruit steken tot het deeg op is. Op een bakplaat even een klein kwartiertje bakken in de oven et voila, je zelfgemaakte scones zijn klaar! Even iets laten afkoelen, met je handen door de midden breken en vullen naar smaak met slagroom of clotted cream, (zelfgemaakte) aardbeienjam en eventueel vers fruit zoals plakjes aardbei is er ook erg lekker bij.

Scones zelf maken

Scones recept

Scones recept

Makkelijk recept voor Britse scones
4.34 van 186 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 8 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 ml melk
  • 50 gram roomboter (ongezouten - koud)
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout, scheutje melk (extra)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe het bakmeel, suiker, zout in een kom en snij de koude boter in blokjes. Doe dit erbij.
  • Kneed met je vinger tot een kruimelig deeg.
  • Voeg dan de melk en vanille extract toe en meng dit met een vork even kort door elkaar.
  • Daarna kneed je het met je handen tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer even hoog als het vingerkootje van je pink en steek er met de uitsteekvorm rondjes uit.
  • Rol het deeg weer op en herhaal dit tot al het deeg op is in rondjes.
  • Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kluts de eidooier met een klein scheutje melk er even door en bestrijk de bovenkant van de scones hiermee voor een mooie goudbruine bovenkant.
  • Bak de scones in ongeveer 14-15 minuten goudbruin.
  • Laat ze daarna even afkoelen en breek ze open met je handen. Vullen naar smaak. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: scones zijn vers, de dag zelf het allerlekkerst dus wacht niet te lang om ze op te eten 😉 .

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 176kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 5g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Scones recept

Scones recept Pinterest Collage

55 thoughts on “Scones recept

    • Hoi,

      Heb de scones volgens recept gemaakt maar blijf een deeg smaak bij houden.

      Hebben 15min op 220gr gebakken, daarna nog 10min 180gr hete lucht oven.

      Iemand tips?

      Groet Simon

      • Bedoel je dat het niet gaar was of iets anders? Het recept is trouwens niet op hetelucht – al mijn recepten zijn gewoon op boven en onderwarmte 🙂

  • Yvonne Botterblom says:

    Beste Eef,
    bij De Kastanjeboom in Bunschoten maken/verkopen ze Scoontjes-room, de Nederlandse clotted cream. Ze maken het zelf van de melk van eigen koeien… clotted cream zoals de Engelse het hebben bedoeld.

    • Bedankt voor de tip! Voor mij niet om de hoek, maar mocht ik eens in de buurt zijn dan ga ik het zeker proberen. Klinkt alsof het erg lekker zou moeten zijn 🙂

  • Dat ziet er lekker uit. Ga ik van de week eens maken. Dankjewel voor het recept!
    Een vraagje nog: de oven op 220 graden. Heb je het dan over een hete lucht oven of een gewone oven?

  • Ziet er heerlijk uit! Kan ik het deeg een dag van te voren maken en dan de volgende dag de scones maken? Of zijn ze dan minder lekker?
    Groetjes Linda

    • Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat nog niet heb geprobeerd met dit of een vergelijkbaar beslag dus ik kan je hier het antwoord helaas niet op vertellen. Kwestie van uitproberen 🙂

  • Hoi Eef,

    Ik heb zelf clotted Cream gemaakt, in een ander recept las ik dat je de vloeibare room die overblijft ipv de melk kunt gebruiken.. kan dat bij dit recept ook? Alvast bedankt!

  • Hoi Eef,
    Afgelopen week een kant en klaar mix voor scones geprobeerd, ongelooflijk goor.
    Ik heb alles meteen weggekiept. Leek me handig omdat ik B&B wil beginnen.
    Maar nu ik zie dat het zo makkelijk is ga ik het met jouw recept proberen.
    Vingerkootje dik zeg je, dat is bij mij hooguit 2 cm. Bedoel je dat ook?
    Ik wil ze in het AGA fornuis bakken, heetste oven is 200 graden. Zal ook wel lukken denk ik, want heel Engeland is vergeven van AGA fornuizen.
    Compliment voor de mooie foto’s by the way. Ik meld me nog met mijn bevindingen.

    • Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Ik denk niet dat dat het beste resultaat geeft eerlijk gezegd, maar probeer gerust.

  • 5 sterren
    Een van de lekkerste zelf gemaakte scones.
    Ik maak regelmatig de scones volgens het recept van Eef.
    Mislukken nooit en super makkelijk te maken.
    Wij zijn er dol op ????

  • 5 sterren
    Geweldig recept! Ik bak zelf nauwelijks en heb dan ook nog nooit scones gemaakt. Vandaag met dit recept gelijk 8 verrukkelijke scones gebakken voor mijn moeder die 50 werd. Ik kreeg veel complimenten!

  • 4 sterren
    Lekkere scones en inderdaad niet moeilijk om te maken. Wel had ik veel meer bakmeel nodig dan in het recept staat. Hoe zou dit kunnen denk je?

    • Dat ligt eraan met hoeveel mensen je bent en hoeveel hapjes je maakt – je kunt er uiteraard altijd meer maken. Het recept is niet perse geschreven alleen puur voor een high tea

  • Hoi Eef,

    Ik snap dat scones natuurlijk het lekkerst zijn wanneer ze vers zijn. Maar kun je ze ook invriezen en later ontdooien? Of even opnieuw opbakken in de oven?

  • ❄️⚡Robin⚡❄️ says:

    Hoi eef ik vroeg me af of je precies het aantal gram moet doen ik ga er namen lijk 30 maken woor mijn klas en dat is met heel veel getallen achter de nul

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Robin, je kunt in het recept het aantal stuks zelf aanpassen! Het basisrecept is voor 8 stuks, je kunt de 8 vervangen voor 30 en dan krijg je de exacte aantallen. Als er achter de komma (937,5 bijvoorbeeld) iets staat zou ik hem voor het gemak naar boven afronden (dus 938), aangezien veel weegschalen geen halve grammen wegen. 😉 Succes en bak ze!

  • 5 sterren
    Ik heb ze voor het paasweekend gemaakt. Ze vielen erg in de smaak! Dit in combinatie met een zelfgemaakte ‘clotted cream’: 250ml slagroom en 125g mascarpone. Dank voor het recept!

  • Hoi Eef, de scones zijn echt heerlijk! Wij hebben ze gegeten met een mengsel van Crème fraiche en Roomkaas en frambozenjam.
    Waarom gebruik je boven-onderwarmte en geen hete lucht? Groetjes Linda

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat fijn om te horen, dankje Linda! Dat ligt natuurlijk ook aan wat voor oven je hebt, boven- en onderwarmte is redelijk universeel en daarnaast kan je zo heel plaatselijk de temperatuur regelen.

  • Hallo Eef .. vanmiddag voor het eerst gemaakt, maar helaas zijn de scones niet gerezen. Ik had in Frankrijk bloem voor Brioche gekocht (ze hebben daar geen zelfrijzend bakmeel) .. dat was vast niet oké?
    En dan nog een vraagje .. kun je ipv met de hand kneden ( iet zoveel kracht in mijn vingers) ook de mixer met deeg haken gebruiken? Vast dank je wel …groetjes Gonnie

    • Hi gonnie, je hebt het weleens bij de super U in Frankrijk zelfrijzend bakmeel maar anders t65 kiezen met een beetje bakpoeder (de verhoudingen daarvoor kun je vinden door even te googlen) dan heb je ook zelfrijzend bakmeel. Dan heb je wel nodig om ze te kunnen laten rijzen. De bloem voor brioche is heel zacht gemalen en bevat geen rijsmiddel. Deeghaken kun je zeker gebruiken hoor 🙂 succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept