Croissants maken

Croissants maken

Zelf croissants maken. Heb je dat weleens gedaan? Het is een ontzettend leuk klusje om te doen, met natuurlijk een waanzinnig lekker eindresultaat. Met een beetje voorwerk de avond ervoor kun je ’s morgens beginnen en heb je ’s middags de lekkerste, warme, zelfgemaakte Franse croissants voor de lunch!

Tijdens mijn zwangerschapsverlof kreeg ik het boek Vers Deeg van Claudia toegestuurd. Claudia ken je misschien wel van haar foodblog, Food From ClaudNine. Daar vind je smakelijke recepten uit alle hoeken van de wereld, mooie fotografie én lekker veel recepten met…. deeg!

Vers deeg van Claudia

Dan is het natuurlijk ook geen verrassing dat je eerste eigen kookboek, Vers Deeg heet. Claudia tovert met regelmaat allerlei lekkere, zelfgemaakte broodjes uit haar keuken. Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik zelf ook graag brood bak, dus het onderwerp van haar kookboek sprak me dan ook direct aan. Het leuke van haar kookboek is dat ze je niet alleen puur de recepten geeft, maar je ook meer vertelt over het proces van brood bakken, de techniek, basiskennis en tips komen allemaal aan bod. Dat maakt het een compleet en leerzaam kookboek voor zowel beginners als gevorderde broodbakkers.

Croissant rollen

Zelf croissants maken

Een review van een kookboek kun je natuurlijk niet schrijven zonder te koken of te bakken uit het boek. Nu word je alleen al hongerig van het lezen in het kookboek van Claudia, dus het is evident dat je snel de keuken in duikt met dit kookboek. Ik heb de croissants gemaakt naar recept van Claudia. Voor het recept van de croissants heb je gerezen bladerdeeg nodig oftewel een bladerdeeg met gist.  Dat is erg leuk om zelf te maken en helemaal niet moeilijk. Het kost je alleen wel wat tijd en het is wat werk, maar dat wordt beloond want ik kan je alvast ‘verklappen’ dat deze zelfgemaakte croissants waanzinnig lekker zijn!

Kookboek vers deeg van Claudia

Al die mooie laagjes

Ik was oprecht na het bakken verrast dat ze zo waanzinnig goed gelukt waren. Ik heb eerder gerezen bladerdeeg gemaakt, maar dat was alweer een behoorlijke tijd geleden. Door de fijne en duidelijke beschrijving van Claudia in de receptuur zelf, maar ook door de toevoeging van de stap-voor-stap foto’s is het recept heel toegankelijk.

Sowieso is het een kookboek vol met foto’s en daar hou ik van. Je wilt immers toch zien wat je gaat maken. Voor mij zijn foto’s een deel van de beleving van een kookboek, je krijgt er trek door en daardoor wil je direct met de recepten aan de slag. Deze foto’s zijn trouwens geïnspireerd op haar foto van de croissants uit het boek. Ik vond het zo’n leuke setting die ze had gemaakt (een bordje vol croissants) en zo komen ze goed tot hun recht. Kijk al die mooie laagjes eens!

Vers Deeg

Wat mij betreft is Vers Deeg echt een aanrader. Als je al graag brood bakt, maar ook als je het graag zou willen leren door de duidelijke uitleg, achtergrondinformatie en toegankelijke receptuur. Je vindt diverse recepten in het kookboek van Claudia. Denk aan zoete broodjes zoals babka met chocolade, maar ook hartige broodjes zoals het prachtige breekbrood die de show steelt op de voorkant van haar boek. Naast de recepten voor het deeg, deelt ze ook diverse recepten van wat ze met het deeg maakt. En dat maakt het tot een veelzijdig kookboek. Je leert van A tot Z hoe je een gerecht kunt maken. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je zelf tortilla’s kunt maken, en hoe je daarmee een heerlijke enchilada’s op tafel zet, loaded nacho’s of wat dacht je van fajita’s met gamba’s. Je krijgt dus direct nog meer inspiratie voor lekkere gerechten. Dat maakt het kookboek uniek omdat het vaak óf de basis is, óf de receptuur die erna komt. Wat mij betreft dan ook echt een fijn boek om in huis te hebben of cadeau te doen.

Vers Deeg van Claudia Damen is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com of je lokale boekhandel.

Croissant recept

Croissants maken

Croissants maken

Makkelijk recept voor heerlijke, zelfgemaakte Franse croissant. Zelf stap-voor-stap croissants maken voor de lekkerste croissantjes.
4.19 van 16 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rijstijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 50 minuten
Hoeveelheid: 6 croissants

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het gerezen bladerdeeg:
  • 130 ml water (lauwwarm)
  • 6 gram gist (gedroogd)
  • 30 gram kristalsuiker
  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 25 gram roomboter (ongezouten, gesmolten)
  • 125 gram roomboter (ongezouten, koud)
  • 1 ei (medium, losgeklopt)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van het gerezen bladerdeeg. Meng hiervoor het water met de gist en suiker. Laat dit even staan tot het gaat schuimen.
  • Meng de bloem met het zout en doe hier de gesmolten boter en het gistwater bij. Kneed dit tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg in een kom, dek af met huishoudfolie en laat dit nu een nacht staan in de koelkast.
  • Snij de volgende dag de ongezouten roomboter in zes gelijke plakken. Leg ze in een vierkant tegen elkaar aan op een vel bakpapier, vouw het bakpapier dicht en rol met een deegroller eroverheen. Tot je een plak krijgt van ca. 15 bij 15 centimeter. Laat dit nu 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Bestuif daarna het aanrecht licht met bloem. Rol het deeg uit tot een vierkant van 30 bij 30 centimeter.
  • Haal de boter met het bakpapier uit de koelkast en leg dit (zonder bakpapier) in het midden van het deeg.
  • Vouw alle kanten van het deeg naar binnen zodat de boter ingesloten zit in het deeg. Verpak in een vel bakpapier (je kunt hetzelfde vel telkens gebruiken of een nieuwe pakken) en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast, rol uit tot een plak. Vouw de onderkant 2/3 naar boven en vouw vervolgens de bovenkant 1/3 weer naar beneden zodat de randen van het deeg tegen elkaar aan liggen. Vouw het daarna dubbel, pak het weer in met bakpapier en laat het weer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Nu gaan we het deeg in de lengte uitrollen tot een lange lap. Duw eerst op een paar plekken een beetje in met de deegroller, zodat het deeg wat makkelijker uit te rollen is. Vouw de onderkant tot ongeveer de helft naar boven en de bovenkant daar helemaal overheen naar beneden. Pak in met bakpapier en laat weer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het daarna uit voor de laatste keer tot een lap van ongeveer 15 centimeter breed en 45 centimeter lang.
  • Leg het deeg in de lengte voor je. Snij aan de rechterzijde van het deeg op elke 10 centimeter een stukje in. De linkerkant snij je eerst op 5 centimeter in, en vervolgens ook om de 10 centimeter, zodat je inkepingen precies in het midden zitten van de inkepingen aan de rechterkant. Snij dan met een scherp, glad mes driehoeken van het deeg door van de ene inkeping naar de andere te snijden.
  • Trek de driehoeken een beetje uit en rol vervolgens op. Leg op de bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Leg ze met het puntje naar beneden zodat ze niet uitrollen tijdens het bakken.
  • Smeer de croissants in met het losgeklopte eitje en laat nu ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek. Je wilt uiteindelijk dat het deeg licht trilt wanneer je de bakplaat schudt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte, smeer de croissants nogmaals in met het ei en bak ze in ca. 15-20 minuten goudbruin en gaar. Tip van Claudia: hou ze na 10 minuten in de gaten, het kan opeens erg snel gaan. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Bekijk vooral ook even dit handige filmpje van Claudia waarin je stap voor stap kunt zien hoe ze de croissants maakt, en ze ook nog eens een variatie voor chocoladecroissants geeft. Dat recept vind je overigens ook in haar boek! 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 354kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwitten: 5g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Croissants maken
Croissant Pinterest Collage

6 thoughts on “Croissants maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept