Zelf aalbessenjam maken. Wat doe je als een vriendin -met eigen groentetuin – langskomt en je bijna 2 kilo aalbessen cadeau doet? Juist, dan ga je jam maken, aalbessenjam of rode bessenjam. Althans, ik wel, deze zurige vruchtjes doen het namelijk waanzinnig goed in een jam of confituur. Net hoe je het wilt noemen.
Confituur, zo noemen ze jam in België. In Nederland noemen we het jam. Confituur klinkt altijd wel leuk vind ik. Net even chiquer.
Het verschil
Er is officieel wel een verschil in bereiding tussen jam en confituur. Bij confituur gebruik je de hele vrucht, welke tijdens het koken stuk kan gaan. Bij jam worden de vruchten gepureerd of fijngehakt. In het geval van aalbessenjam gebruiken we de hele vrucht, het rode besje en gaan deze koken. Tijdens het koken druk ik de besjes meestal even stuk met een vork of de achterkant van mijn pollepel. Het is dus eigenlijk meer een jam dan een confituur omdat ik de besjes tijdens het koken zelf stuk druk. Je kunt de jam na bereiding ook zeven mocht je dat willen. Dan krijg je meer een gelei. Zelf vind ik de stukjes en zaadjes juist lekker in de jam en daarom zeef ik de jam dus niet.
Anijs
Bij de helft van de jam heb ik anijs toegevoegd. Met onderstaand recept kun je 2 ruime potjes jam maken. Bij één van de potjes heb ik wat gemalen anijspoeder gedaan. Een hele eetlepel om precies te zijn. Het geeft een heerlijke smaak aan de jam. Voeg de anijspoeder toe als de jam klaar is en roer dit goed door de jam. In een potje gieten en klaar. Ik heb dit niet vermeld in het recept maar mocht het je lekker lijken dan raad ik het je zeker aan om eens te proberen.
Het recept voor deze jam is niet zo zoet. Zo proef je lekker nog een zacht zuurtje van de aalbessen en is de jam niet direct alleen maar zoet. Wil je liever een hele zoete jam? Voeg dan meer geleisuiker toe en houd bijvoorbeeld de verhouding 1:1 aan. Dus 500 gram aalbessen en 500 gram geleisuiker.
Bekijk ook de recepten voor abrikozenjam en aardbeienjam die al eerder op Eef Kookt Zo zijn verschenen. Bij het recept voor de aardbeienjam kun je nog wat meer (basis) informatie vinden over het maken van jam. Handig om even door te lezen mocht je nog nooit zelf jam gemaakt hebben.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram aalbessen
- 300 gram geleisuiker
- 1 eetlepel citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
- 2 glazen (jam)potjes
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe ruim water in een pannetje en doe hierin de potjes en deksels die je wilt gebruiken om de jam in te bewaren. Breng het water aan de kook en laat de potjes even meekoken.
- Dit doe je om ervoor te zorgen dat de potjes goed schoon zijn waardoor je de jam langer kunt bewaren. Als de potjes even meegekookt zijn haal je ze voorzichtig (!) uit de pan (gebruik eventueel een tang als je dit handig vindt). Laat ze vervolgens omgekeerd op een theedoek drogen terwijl je verder gaat met het maken van de jam.
- Ris de aalbessen van de steeltjes en spoel ze goed af onder de kraan.
- Doe de aalbessen in een steelpannetje met de geleisuiker en het citroensap.
- Breng dit aan de kook en laat het daarna zachtjes pruttelen voor een minuut of 10 á 15.
- Roer het af en toe door met een pollepel. Druk tijdens het koken met een vork of de achterkant van een pollepel de aalbessen stuk.
- Doe de geleiproef door een paar druppels jam op een bordje te doen. Als je met je vinger er een streep door kunt trekken en die blijft staan (m.a.w. de jam wordt ook iets dikker) dan is de jam klaar.
- Schenk de jam in de potjes. Draai de deksel goed dicht en laat ze op hun kop afkoelen. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hmmm anijs lijkt me een heerlijke toevoeging aan deze jam!
Wesley says:
De jam wil maar niet echt dik worden, heb exacte hoeveelheden aangehouden, en nogmaals 2e keer doorgekookt. Blijft vrij dunne sap
Eef says:
Dan moet je echt even langer inkoken en de geleiproef doen, pas als die lukt is de jam klaar. Door het langer inkoken verdampt het vocht. Uiteindelijk ben je met een vers product bezig en kan het zijn dat de ene oogst meer vocht bevat dan de ander (grotere en kleinere besjes).
Marlies says:
Mooie foto’s weer. En het verschil tussen jam en confiture wist is niet, dus weer wat geleerd :-)! De sangria smaakte trouwens heeeeerlijk haha
C. de Beus says:
M.i. is het beter om de bessen te wassen voordat je ze rist; je verliest zo minder sap.
En vergeet vooral niet de deksels van de potten te steriliseren.
Eef says:
Wat een goede tip! Dank je wel. Deksels kook ik zelf altijd mee maar zal ik ook nog even extra duidelijk in de tekst vermelden 🙂
Z says:
Waarom überhaupt wassen? Vuil zijn ze niet, gif is niet nodig weg te wassen.
Hester says:
Zo klaar. Potjes staan op hun kop af te koelen. Maar waarom moeten de potjes eigenlijk op hun kop afkoelen?
Eef says:
Dan trekken de potjes vacuum 🙂
Luuk says:
Waarom trekken ze niet vacuum als ze gewoon rechtop staan?
Eef says:
Jawel hoor, dat gebeurd ook alleen door ze om te draaien verleng je de houdbaarheid nog iets meer en het is iets grondiger. Kleine moeite 😉
C. de Beus says:
M.i. is het beter om de bessen te wassen voordat je ze rist; je verliest zo minder sap.
En vergeet vooral niet de deksels van de potten te steriliseren.
Annelies says:
Lekker recept! Heb precies alle hoeveelheden gebruikt en ik kan 1 jampotje vullen en heb dan nog een klein restje over. Het recept is dus te weinig om 2 potjes te vullen. Ter info :-).
Eef says:
Dank voor je reactie 🙂 Het is uiteraard afhankelijk van hoe groot je potjes zijn 😉 Ik gebruikte oude jampotjes van bon mama (heb je misschien wel eens gezien in de winkel). Daarvan kreeg ik er 2 vol zoals op de foto te zien is maar mocht je andere/ grotere gebruiken dan kan het inderdaad zijn dat je een andere verhouding krijgt.
Annelies says:
Lekker recept! Heb precies alle hoeveelheden gebruikt en ik kan 1 jampotje vullen en heb dan nog een klein restje over. Het recept is dus te weinig om 2 potjes te vullen. Ter info :-).
Eef says:
Dank voor je reactie 🙂 Het is uiteraard afhankelijk van hoe groot je potjes zijn 😉 Ik gebruikte oude jampotjes van bon mama (heb je misschien wel eens gezien in de winkel). Daarvan kreeg ik er 2 vol zoals op de foto te zien is maar mocht je andere/ grotere gebruiken dan kan het inderdaad zijn dat je een andere verhouding krijgt.
Janine says:
Miet de ham afgekoeld zijn voordat ze in de potjes gedaan wordt en moet er iets op de top gelegd worden tegen bederf?
Eef says:
Nee de jam moet juist heet zijn, dan in de potjes doen, deksel erop, op z’n kop zetten en dan trekt het vanzelf vacuüm. Succes 🙂
Janine says:
Miet de ham afgekoeld zijn voordat ze in de potjes gedaan wordt en moet er iets op de top gelegd worden tegen bederf?
JL says:
Wat doe je als de jam weer bij elkaar komt als je er een streepje doorheen trekt?
Eef says:
Dan is de jam nog niet dik genoeg en moet je hem nog even langer laten koken zodat het teveel aan vocht kan verdampen.
JL says:
Wat doe je als de jam weer bij elkaar komt als je er een streepje doorheen trekt?
Eef says:
Dan is de jam nog niet dik genoeg en moet je hem nog even langer laten koken zodat het teveel aan vocht kan verdampen.
Francis says:
Hoi. Ik heb een vraag over de kooktijd. Ik heb nl begrepen dat je met geleisuiker altijd maar 4 minuten moet koken. Als je langer kookt, loopt de stolling (geleerproces) dan niet fout?
Eef says:
Ik ben daar niet van op de hoogte eerlijk gezegd 😉 Nog nooit problemen mee gehad. Ik doe zelf altijd de geleerproef om te weten of de jam goed is en houd daarbij geen specifieke tijd aan. Als je gewoon van Gilse gebruikt zou je daar geen problemen mee moeten hebben. Succes
Hanneke says:
Leuk idee met de anijs! Gebruik je dan gemalen anijspoeder of van die anijspoeder staafjes van de Ruiter?
Eef says:
Ik heb anijspoeder bij de toko gekocht maar je kunt ook even steranijs meekoken of een wat van die staafjes van de Ruiter gebruiken. Dat laatste zou ik even op smaak doen en tussendoor proeven 🙂
Francis says:
Hoi. Ik heb een vraag over de kooktijd. Ik heb nl begrepen dat je met geleisuiker altijd maar 4 minuten moet koken. Als je langer kookt, loopt de stolling (geleerproces) dan niet fout?
Eef says:
Ik ben daar niet van op de hoogte eerlijk gezegd 😉 Nog nooit problemen mee gehad. Ik doe zelf altijd de geleerproef om te weten of de jam goed is en houd daarbij geen specifieke tijd aan. Als je gewoon van Gilse gebruikt zou je daar geen problemen mee moeten hebben. Succes
Marjolein says:
Heerlijk met de anijs toevoeging. Ik heb aalbessen aarbeienjam gemaakt smaakt top.
Eef says:
Lekker he! Wat een lekkere combi met aardbeien trouwens 🙂
Marjolein says:
Heerlijk met de anijs toevoeging. Ik heb aalbessen aarbeienjam gemaakt smaakt top.
Hanneke says:
Leuk idee met de anijs! Gebruik je dan gemalen anijspoeder of van die anijspoeder staafjes van de Ruiter?
Eef says:
Lekker he! Wat een lekkere combi met aardbeien trouwens 🙂
DaisyMae says:
Wat n makkelijke heerlijke jam. Ik heb het voor de helft gezeefd En heb nu een heerlijke gelei en jam. Drie jaar geleden n aalbessenstruik gekregen en dit jaar voor het eerst bessen. Veel bessen. Dik 2.5 kg komt eraf. Dus weet waar je aan begint ! Volgend jaar maar een oogst-ruil adv plaatsen in de buurtkrant. Succes met je leuke site.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Pascal says:
Bedankt voor het recept!
Is hier nu nog aan het koken bij ons. Aalbessen 2 kg uit de tuin, 500g geleisuiker en 700g kristalsuiker. O ja de aardbeien waren in promotie, daar ook een 300g van bij gedaan als compensatie voor het zure 🙂
Benieuwd naar de uitkomst!
Eef says:
Wat lekker! Veel plezier ervan 🙂
Jeffrey says:
Moet de jam met of zonder deksel gekookt worden?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat mag zonder deksel.
Fons Kamphuis says:
Ik sluit de potjes altijd eerst af met een stuk vershoudfolie om de gebruikte deksels goed en schoon af te sluiten. Werkt prima en jam is langer houdbaar
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat een goede tip, bedankt voor het delen 🙂