vijgenjam

Vijgenjam – zelf maken

Vijgenjam. Zacht zoete vijgenjam. Dit heerlijke, makkelijke recept is met zo min mogelijk suiker zodat je een lekkere, pure vijgenjam krijgt. Zo proef je de smaak van de vijgen goed terug. Zalig op een broodje met (oude) kaas, bij een borrelplankje, als “dip” voor een stukje kaas of op een toastje bij de borrel of in een zoet baksel. 

In mijn tuin staat een vijgenboom. Ik kreeg hem ooit als cadeau van mijn moeder, een klein boompje. We dachten destijds nog dat het eigenlijk een struikje was maar dat blijkt 3 jaar later toch echt niet meer het geval. Hij is inmiddels een metertje of 2, blijft groeien en heeft al op verschillende plekken in de tuin gestaan. Volgende maand gaat hij weer verhuizen naar zijn, hopelijk laatste bestemming. Iets meer uit de loop want het is nogal een dikkerd 😉 . Bomvol vruchten, dat wel. En daar gaat het om.

Verse vijgen uit mijn eigen tuin

Verse vijgen van mijn vijgenboom

Elk jaar weer heb ik een enorme oogst verse vijgen, die elk jaar wel groter lijkt te worden. Het handige is ook dat alle vijgen vrijwel in één keer rijp zijn. Dan is het plukken geblazen en heb je dus een lading aan verse vijgen. Heerlijk! Alleen kan ik er bijna niet meer tegenop eten, zoveel vijgen als het zijn. Regelmatig geef ik dan ook tasjes met verse vijgen weg aan vrienden en familie. Omdat het dit jaar zoveel vijgen waren besloot ik er vijgenjam mee te maken. Zo kan ik extra lang genieten van die verse vijgen. Zelf vijgenjam maken is totaal niet moeilijk, het is zelfs een leuk karweitje om eens te doen.

Zachtzoete vijgenjam

In mijn recept voor abrikozenjam geef ik veel uitleg over het maken van jam. Hier vind je meer informatie over het uitkoken van de potjes en hoe je de geleiproef doet. Handig om even na te lezen als dit je eerste keer jam maken is. Heb je al vaker jam gemaakt dan is dit waarschijnlijk voor jou gesneden koek en is het tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke, zacht zoete vijgenjam!

Zelf vijgenjam maken

vijgenjam

Vijgenjam - zelf maken

Makkelijk recept voor een heerlijke, zachte zoete vijgenjam
4.17 van 290 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 potjes vijgenjam

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram verse vijgen
  • 300 gram suiker
  • 2 eetlepels citroensap

HANDIG OM TE HEBBEN:

  • 2 glazen (jam)potjes

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de verse vijgen af onder de kraan.
  • Verwijder het steeltje en snijd in kleine stukjes.
  • Doe deze in een ruime pan, voeg hier de suiker en het citroensap aan toe.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en laat de jam rustig pruttelen en inkoken.
  • Na een minuut of 5 á 10 zet je de staafmixer erin en pureer je de jam glad.
  • Doe de geleiproef door een eetlepel door de jam te roeren. Trek vervolgens met je vinger een streep door de jam (op de achterkant van de lepel). Als de streep mooi blijft zonder dat de jam weer naar elkaar toe gaat dan is je jam klaar en dik genoeg.
  • Giet in (uitgekookte) potjes, afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 766kcal | Koolhydraten: 198g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

vijgenjam

103 reacties op “Vijgenjam – zelf maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept