Volg mij:
Ontbijt

Vijgenjam – zelf maken

vijgenjam

Vijgenjam. Zacht zoete vijgenjam. Dit heerlijke, makkelijke recept is met zo min mogelijk suiker zodat je een lekkere, pure vijgenjam krijgt. Zo proef je de smaak van de vijgen goed terug. Zalig op een broodje met (oude) kaas, bij een borrelplankje, als “dip” voor een stukje kaas of op een toastje bij de borrel of in een zoet baksel. 

In mijn tuin staat een vijgenboom. Ik kreeg hem ooit als cadeau van mijn moeder, een klein boompje. We dachten destijds nog dat het eigenlijk een struikje was maar dat blijkt 3 jaar later toch echt niet meer het geval. Hij is inmiddels een metertje of 2, blijft groeien en heeft al op verschillende plekken in de tuin gestaan. Volgende maand gaat hij weer verhuizen naar zijn, hopelijk laatste bestemming. Iets meer uit de loop want het is nogal een dikkerd 😉 . Bomvol vruchten, dat wel. En daar gaat het om.

Verse vijgen uit mijn eigen tuin

Verse vijgen van mijn vijgenboom

Elk jaar weer heb ik een enorme oogst verse vijgen, die elk jaar wel groter lijkt te worden. Het handige is ook dat alle vijgen vrijwel in één keer rijp zijn. Dan is het plukken geblazen en heb je dus een lading aan verse vijgen. Heerlijk! Alleen kan ik er bijna niet meer tegenop eten, zoveel vijgen als het zijn. Regelmatig geef ik dan ook tasjes met verse vijgen weg aan vrienden en familie. Omdat het dit jaar zoveel vijgen waren besloot ik er vijgenjam mee te maken. Zo kan ik extra lang genieten van die verse vijgen. Zelf vijgenjam maken is totaal niet moeilijk, het is zelfs een leuk karweitje om eens te doen.

Zachtzoete vijgenjam

In mijn recept voor abrikozenjam geef ik veel uitleg over het maken van jam. Hier vind je meer informatie over het uitkoken van de potjes en hoe je de geleiproef doet. Handig om even na te lezen als dit je eerste keer jam maken is. Heb je al vaker jam gemaakt dan is dit waarschijnlijk voor jou gesneden koek en is het tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke, zacht zoete vijgenjam!

Zelf vijgenjam maken


Het recept voor vijgenjam:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: ca. 2 potjes vijgenjam

Wat heb je nodig voor vijgenjam (ingrediënten):

  • 500 gram verse vijgen
  • 300 gram suiker (gewone kristalsuiker)
  • 2 eetlepel citroensap

Hoe maak je vijgenjam :

  1. Spoel de verse vijgen af onder de kraan.
  2. Verwijder het steeltje en snijd in kleine stukjes.
  3. Doe deze in een ruime pan, voeg hier de suiker en het citroensap aan toe.
  4. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de jam rustig pruttelen en inkoken.
  5. Na een minuut of 5 á 10 zet je de staafmixer erin en pureer je de jam glad.
  6. Doe de geleiproef door een eetlepel door de jam te roeren. Trek vervolgens met je vinger een streep door de jam (op de achterkant van de lepel). Als de streep mooi blijft zonder dat de jam weer naar elkaar toe gaat dan is je jam klaar en dik genoeg.
  7. Giet in (uitgekookte) potjes en eet smakelijk!

vijgenjam

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

13 Reacties

  • Beantwoorden Valérie

    Jum,nu zo ongeveer de laatste vijgen uit mijn boom geplukt. Ik wil graag dit recept proberen. Mijn vraag alleen, hoe lang is hij houdbaar?
    Groetjes Valérie

    14 oktober 2018 at 20:28
    • Beantwoorden Eef

      Des te schoner je werkt des te langer zelfgemaakte jam houdbaar is. Goed de potjes schoon koken en schoon werken dan zou het een jaar houdbaar moeten zijn 🙂

      21 oktober 2018 at 13:58
      • Beantwoorden Valérie

        Duidelijk, bedankt. Nu 1,5 van de boom af de pan in voor jam.

        27 oktober 2018 at 16:13
  • Beantwoorden Carin Boetzkes

    Hoi Eef,

    Vandaag de vijgenjam gemaakt (net zoals jij een eigen vijgenboom ) maar hij is erg dun gebleven. Ik vraag mij af hoe dat mogelijk is. Heb je daar een oplossing voor??

    Groetjes en bedankt
    Carin

    15 oktober 2018 at 17:02
    • Beantwoorden Eef

      Dat kan gebeuren. Kook de jam dan iets langer in en doe altijd even de geleiproef dan weet je of hij dik genoeg is.

      21 oktober 2018 at 13:58
  • Beantwoorden Harry

    Makkelijk recept! Dank!
    2.5 kg groene vijgen net geplukt, 1.5 kg fairtrade rietsuiker erbij en een biologische citroen (beide Lidl). Geweldige zoetzure smaak!

    23 oktober 2018 at 16:16
    • Beantwoorden Eef

      Jij dank voor je reactie en heerlijke twist die je erop hebt gemaakt. Klinkt goed!

      28 oktober 2018 at 09:21
    • Beantwoorden Peter

      Ik heb 1200 gram versgeplukte vijgen ,tot jam gekookt met 720 gr geleisuiker en 4 eetlepels citroensap. De jamtest gedaan en de jam bleef mooi staan op de omgekeerde lepel. Afgekoeld de andere dag gegeten en ze was heerlijk. Dank voor je recept. Ik zal vaker bij le langskomen.

      6 november 2018 at 22:01
      • Beantwoorden Eef

        Wat leuk om te lezen Peter, dankjewel 🙂

        10 november 2018 at 12:11
  • Beantwoorden Mariette

    Lekker vanmiddag aan de slag. 1,5kgvijgen. Met sinaasappelsap en rietsuiker. Met n stukje gember inkoken en vullen en smullen! Mmmm

    28 oktober 2018 at 14:00
    • Beantwoorden Eef

      Gember erbij! Dat ik daar niet aan heb gedacht (gember-liefhebber hier 😉 ) klinkt als een wereldse combinatie, lekker.

      3 november 2018 at 10:19
  • Beantwoorden Dimphy

    Kan het ook met gedroogde vijgen? Deze zaten in het kerstpakket

    30 december 2018 at 14:05
    • Beantwoorden Eef

      Ik raad je aan om verse te gebruiken, gedroogde heb ik zelf nooit geprobeerd. Het lijkt me lastig daarmee een lekkere jam te maken maar je kunt het uiteraard proberen.

      30 december 2018 at 14:30

    Laat een reactie achter