fbpx
vijgenjam

Vijgenjam – zelf maken

Vijgenjam. Zacht zoete vijgenjam. Dit heerlijke, makkelijke recept is met zo min mogelijk suiker zodat je een lekkere, pure vijgenjam krijgt. Zo proef je de smaak van de vijgen goed terug. Zalig op een broodje met (oude) kaas, bij een borrelplankje, als “dip” voor een stukje kaas of op een toastje bij de borrel of in een zoet baksel. 

In mijn tuin staat een vijgenboom. Ik kreeg hem ooit als cadeau van mijn moeder, een klein boompje. We dachten destijds nog dat het eigenlijk een struikje was maar dat blijkt 3 jaar later toch echt niet meer het geval. Hij is inmiddels een metertje of 2, blijft groeien en heeft al op verschillende plekken in de tuin gestaan. Volgende maand gaat hij weer verhuizen naar zijn, hopelijk laatste bestemming. Iets meer uit de loop want het is nogal een dikkerd 😉 . Bomvol vruchten, dat wel. En daar gaat het om.

Verse vijgen uit mijn eigen tuin

Verse vijgen van mijn vijgenboom

Elk jaar weer heb ik een enorme oogst verse vijgen, die elk jaar wel groter lijkt te worden. Het handige is ook dat alle vijgen vrijwel in één keer rijp zijn. Dan is het plukken geblazen en heb je dus een lading aan verse vijgen. Heerlijk! Alleen kan ik er bijna niet meer tegenop eten, zoveel vijgen als het zijn. Regelmatig geef ik dan ook tasjes met verse vijgen weg aan vrienden en familie. Omdat het dit jaar zoveel vijgen waren besloot ik er vijgenjam mee te maken. Zo kan ik extra lang genieten van die verse vijgen. Zelf vijgenjam maken is totaal niet moeilijk, het is zelfs een leuk karweitje om eens te doen.

Zachtzoete vijgenjam

In mijn recept voor abrikozenjam geef ik veel uitleg over het maken van jam. Hier vind je meer informatie over het uitkoken van de potjes en hoe je de geleiproef doet. Handig om even na te lezen als dit je eerste keer jam maken is. Heb je al vaker jam gemaakt dan is dit waarschijnlijk voor jou gesneden koek en is het tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke, zacht zoete vijgenjam!

Zelf vijgenjam maken

Vijgenjam - zelf maken

Makkelijk recept voor een heerlijke, zachte zoete vijgenjam
4.26 van 97 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 potjes vijgenjam

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram verse vijgen
  • 300 gram suiker
  • 2 eetlepels citroensap

HANDIG OM TE HEBBEN:

  • 2 glazen (jam)potjes

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de verse vijgen af onder de kraan.
  • Verwijder het steeltje en snijd in kleine stukjes.
  • Doe deze in een ruime pan, voeg hier de suiker en het citroensap aan toe.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en laat de jam rustig pruttelen en inkoken.
  • Na een minuut of 5 á 10 zet je de staafmixer erin en pureer je de jam glad.
  • Doe de geleiproef door een eetlepel door de jam te roeren. Trek vervolgens met je vinger een streep door de jam (op de achterkant van de lepel). Als de streep mooi blijft zonder dat de jam weer naar elkaar toe gaat dan is je jam klaar en dik genoeg.
  • Giet in (uitgekookte) potjes, afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 766kcal | Koolhydraten: 198g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

vijgenjam

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

73 reacties op “Vijgenjam – zelf maken”

  1. Jum,nu zo ongeveer de laatste vijgen uit mijn boom geplukt. Ik wil graag dit recept proberen. Mijn vraag alleen, hoe lang is hij houdbaar?
    Groetjes Valérie

    1. Des te schoner je werkt des te langer zelfgemaakte jam houdbaar is. Goed de potjes schoon koken en schoon werken dan zou het een jaar houdbaar moeten zijn 🙂

      1. Makkelijk recept, in Zuid-Italie kwam een vriendelijke boer in September ons regelmatig vijgen langsbrengen.

        Was aan het zoeken naar een recept zonder pectine, et voila. Suiker zelfs nog iets terugbracht naar 200 gram ipv 300 gr. Uitgekookte mayonaise pot, en daar paste het goetje precies in.

        Lekker en zo gemaakt. Zelfs met beperkt kookgerei.

    2. Voor t eerst c0onfituur gemaakt en dit recept gebruikt, maar met meer vijgen en minder suiker en 1 citroen, Goed gelukt. Heerijk!

        1. Dat is proberen. De suiker heb je ook nodig vd houdbaarheid. Ik heb al heeft wat confitures gemaakt. Hangt erg van het fruit af. Ik denk dat vijgen sowieso makkelijk indikken en opstijven zonder gebruik te maken van bijv pectine of geleisuiker. Citroen helpt ook mee in het proces. Ik heb het zelfs al teruggebracht naar 2/3 van de voorgestelde hoeveelheid in het recept. Ik denk dat je wellicht terug kan gaan naar 100.

          Tis ook een beetje afhankelijk hoe lang je het wilt bewaren en of je een lopende jam kan verdragen. Als je het niet lang wilt bewaren zeg maar een week, en he hebt geen moeite met lopende jam, dan denk ik dat je de suiker volledig kan weglaten.

          Succes

  2. Jum,nu zo ongeveer de laatste vijgen uit mijn boom geplukt. Ik wil graag dit recept proberen. Mijn vraag alleen, hoe lang is hij houdbaar?
    Groetjes Valérie

  3. Carin Boetzkes

    Hoi Eef,

    Vandaag de vijgenjam gemaakt (net zoals jij een eigen vijgenboom ) maar hij is erg dun gebleven. Ik vraag mij af hoe dat mogelijk is. Heb je daar een oplossing voor??

    Groetjes en bedankt
    Carin

  4. Carin Boetzkes

    Hoi Eef,

    Vandaag de vijgenjam gemaakt (net zoals jij een eigen vijgenboom ) maar hij is erg dun gebleven. Ik vraag mij af hoe dat mogelijk is. Heb je daar een oplossing voor??

    Groetjes en bedankt
    Carin

  5. Makkelijk recept! Dank!
    2.5 kg groene vijgen net geplukt, 1.5 kg fairtrade rietsuiker erbij en een biologische citroen (beide Lidl). Geweldige zoetzure smaak!

      1. Hallo Eef, net de jam gemaakt. Wat een gemakkelijk recept, ik heb het wel een beetje aangepast. Rietsuiker ipv gewone suiker en wat gember toegevoegd. Het resultaat is heerlijk. Bedankt voor het recept.

    1. Ik heb 1200 gram versgeplukte vijgen ,tot jam gekookt met 720 gr geleisuiker en 4 eetlepels citroensap. De jamtest gedaan en de jam bleef mooi staan op de omgekeerde lepel. Afgekoeld de andere dag gegeten en ze was heerlijk. Dank voor je recept. Ik zal vaker bij le langskomen.

  6. Makkelijk recept! Dank!
    2.5 kg groene vijgen net geplukt, 1.5 kg fairtrade rietsuiker erbij en een biologische citroen (beide Lidl). Geweldige zoetzure smaak!

  7. Lekker vanmiddag aan de slag. 1,5kgvijgen. Met sinaasappelsap en rietsuiker. Met n stukje gember inkoken en vullen en smullen! Mmmm

    1. Gember erbij! Dat ik daar niet aan heb gedacht (gember-liefhebber hier 😉 ) klinkt als een wereldse combinatie, lekker.

  8. Lekker vanmiddag aan de slag. 1,5kgvijgen. Met sinaasappelsap en rietsuiker. Met n stukje gember inkoken en vullen en smullen! Mmmm

    1. Ik raad je aan om verse te gebruiken, gedroogde heb ik zelf nooit geprobeerd. Het lijkt me lastig daarmee een lekkere jam te maken maar je kunt het uiteraard proberen.

        1. Hier 1300 gr vijgen, 300 gr suiker 2 sl citroen en perfect gelukt. Voor mijn man super, voor mij te zoet🙈😄. Zal dus nog 4 kleine potjes moeten maken met minder suiker en meer citroen.

  9. 5 stars
    Ik maak het met het sap van een sinaasappel, sap van een halve limoen of citroen en geraspte gember. Als ik echt een grote oogst heb, dan maak ik er ook met steranijs, gember en sinaasappel. Die laatste gebruik ik dan ook om een gekookt appeltje te vullen voor bij wild- of kipgerechten (feestdagen). Vandaag wordt de eerste jam gemaakt, want ik heb een vroege oogst dit jaar.

  10. Wat betreft de houdbaarheid: vul de potjes helemaal af tot aan de rand. Hoe minder lucht, hoe minder bacterien voor bederf kunnen zorgen!

  11. Ik zou ook iets over groene vijgen willen weten. Ik neem aan dat het onrijpe vijgen zijn. Het staat bij de reacties Eef. Kun je daar ook mee koken en smaakt dat zuur?

    1. Eef

      Ik had zelf ook altijd groene vijgen aan de boom hangen. Is een ander soort volgens mij, zijn ze hard of zacht en heb je ze van een boom of uit de winkel.

  12. nelleke van osch

    Mijn vijgenboom hangt nu vol mooi, rijpe groene vijgen. Daar heb ik nu net vijgenjam van gemaakt.
    De smaak is heerlijk. Maar de gelei proef werkt niet helemaal. Ik ga het nog een keer doen..
    Het is een super makkelijk recept.

  13. 4 stars
    Ik vul de potjes draai de deksel erop en zet ze vervolgens 5 minuten ondersteboven. Draai ze terug en even daarna hoor je de deksels klikken. Vacuüm getrokken. Lekker recept!

  14. 4 stars
    Verhuist naar een huis met een giga-vijgenboom
    Dit is het eerste recept dat ik probeer (buiten vanochtend Griekse kwark met vijg en honing)
    Super simpel en nu morgen ochtend kijken hoe het smaakt. 600g vijgen, 360g geleisuiker, sap van een Citroen, vleugje gember poeder en een half stokje kaneel (voor het pureren eruit).
    Dank alvast

  15. Ik had nog een paar granaatappelpitjes over En dus ook toegevoegd, klein beetje sinaasappel en een beetje kaneel. Ook goed hoor!

    1. Eef

      Dan is het geen confituur of jam meer, de suiker werkt hierin als conserveringsmiddel dus dan maak je eigenlijk vijgenpuree wat je verwarmt.

  16. Ik wordt blij van het lezen van dit recept. Lijkt me niet al te moeilijk en ik heb een boom vol verse vijgen. Ga het morgen meteen proberen te maken. Jouw recept refereert naar twee jampotten, hoeveel ml zijn deze potten? Dan heb ik ongeveer een idee hoeveel jam er ongeveer van 500 gr vijgen gemaakt kan worden.

    Bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top