vijgenjam

Vijgenjam – zelf maken

Vijgenjam. Zacht zoete vijgenjam. Dit heerlijke, makkelijke recept is met zo min mogelijk suiker zodat je een lekkere, pure vijgenjam krijgt. Zo proef je de smaak van de vijgen goed terug. Zalig op een broodje met (oude) kaas, bij een borrelplankje, als “dip” voor een stukje kaas of op een toastje bij de borrel of in een zoet baksel. 

In mijn tuin staat een vijgenboom. Ik kreeg hem ooit als cadeau van mijn moeder, een klein boompje. We dachten destijds nog dat het eigenlijk een struikje was maar dat blijkt 3 jaar later toch echt niet meer het geval. Hij is inmiddels een metertje of 2, blijft groeien en heeft al op verschillende plekken in de tuin gestaan. Volgende maand gaat hij weer verhuizen naar zijn, hopelijk laatste bestemming. Iets meer uit de loop want het is nogal een dikkerd 😉 . Bomvol vruchten, dat wel. En daar gaat het om.

Verse vijgen uit mijn eigen tuin

Verse vijgen van mijn vijgenboom

Elk jaar weer heb ik een enorme oogst verse vijgen, die elk jaar wel groter lijkt te worden. Het handige is ook dat alle vijgen vrijwel in één keer rijp zijn. Dan is het plukken geblazen en heb je dus een lading aan verse vijgen. Heerlijk! Alleen kan ik er bijna niet meer tegenop eten, zoveel vijgen als het zijn. Regelmatig geef ik dan ook tasjes met verse vijgen weg aan vrienden en familie. Omdat het dit jaar zoveel vijgen waren besloot ik er vijgenjam mee te maken. Zo kan ik extra lang genieten van die verse vijgen. Zelf vijgenjam maken is totaal niet moeilijk, het is zelfs een leuk karweitje om eens te doen.

Zachtzoete vijgenjam

In mijn recept voor abrikozenjam geef ik veel uitleg over het maken van jam. Hier vind je meer informatie over het uitkoken van de potjes en hoe je de geleiproef doet. Handig om even na te lezen als dit je eerste keer jam maken is. Heb je al vaker jam gemaakt dan is dit waarschijnlijk voor jou gesneden koek en is het tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke, zacht zoete vijgenjam!

Zelf vijgenjam maken


Het recept voor vijgenjam:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: ca. 2 potjes vijgenjam

Wat heb je nodig voor vijgenjam (ingrediënten):

  • 500 gram verse vijgen
  • 300 gram suiker (gewone kristalsuiker)
  • 2 eetlepel citroensap

Hoe maak je vijgenjam :

  1. Spoel de verse vijgen af onder de kraan.
  2. Verwijder het steeltje en snijd in kleine stukjes.
  3. Doe deze in een ruime pan, voeg hier de suiker en het citroensap aan toe.
  4. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de jam rustig pruttelen en inkoken.
  5. Na een minuut of 5 á 10 zet je de staafmixer erin en pureer je de jam glad.
  6. Doe de geleiproef door een eetlepel door de jam te roeren. Trek vervolgens met je vinger een streep door de jam (op de achterkant van de lepel). Als de streep mooi blijft zonder dat de jam weer naar elkaar toe gaat dan is je jam klaar en dik genoeg.
  7. Giet in (uitgekookte) potjes en eet smakelijk!

vijgenjam

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

38 gedachtes op “Vijgenjam – zelf maken”

  1. Jum,nu zo ongeveer de laatste vijgen uit mijn boom geplukt. Ik wil graag dit recept proberen. Mijn vraag alleen, hoe lang is hij houdbaar?
    Groetjes Valérie

    1. Des te schoner je werkt des te langer zelfgemaakte jam houdbaar is. Goed de potjes schoon koken en schoon werken dan zou het een jaar houdbaar moeten zijn 🙂

  2. Jum,nu zo ongeveer de laatste vijgen uit mijn boom geplukt. Ik wil graag dit recept proberen. Mijn vraag alleen, hoe lang is hij houdbaar?
    Groetjes Valérie

  3. Hoi Eef,

    Vandaag de vijgenjam gemaakt (net zoals jij een eigen vijgenboom ) maar hij is erg dun gebleven. Ik vraag mij af hoe dat mogelijk is. Heb je daar een oplossing voor??

    Groetjes en bedankt
    Carin

  4. Hoi Eef,

    Vandaag de vijgenjam gemaakt (net zoals jij een eigen vijgenboom ) maar hij is erg dun gebleven. Ik vraag mij af hoe dat mogelijk is. Heb je daar een oplossing voor??

    Groetjes en bedankt
    Carin

  5. Makkelijk recept! Dank!
    2.5 kg groene vijgen net geplukt, 1.5 kg fairtrade rietsuiker erbij en een biologische citroen (beide Lidl). Geweldige zoetzure smaak!

      1. Hallo Eef, net de jam gemaakt. Wat een gemakkelijk recept, ik heb het wel een beetje aangepast. Rietsuiker ipv gewone suiker en wat gember toegevoegd. Het resultaat is heerlijk. Bedankt voor het recept.

    1. Ik heb 1200 gram versgeplukte vijgen ,tot jam gekookt met 720 gr geleisuiker en 4 eetlepels citroensap. De jamtest gedaan en de jam bleef mooi staan op de omgekeerde lepel. Afgekoeld de andere dag gegeten en ze was heerlijk. Dank voor je recept. Ik zal vaker bij le langskomen.

  6. Makkelijk recept! Dank!
    2.5 kg groene vijgen net geplukt, 1.5 kg fairtrade rietsuiker erbij en een biologische citroen (beide Lidl). Geweldige zoetzure smaak!

  7. Lekker vanmiddag aan de slag. 1,5kgvijgen. Met sinaasappelsap en rietsuiker. Met n stukje gember inkoken en vullen en smullen! Mmmm

  8. Lekker vanmiddag aan de slag. 1,5kgvijgen. Met sinaasappelsap en rietsuiker. Met n stukje gember inkoken en vullen en smullen! Mmmm

    1. Ik raad je aan om verse te gebruiken, gedroogde heb ik zelf nooit geprobeerd. Het lijkt me lastig daarmee een lekkere jam te maken maar je kunt het uiteraard proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top