Vijgenjam – zelf maken

Vijgenjam. Zacht zoete vijgenjam. Dit heerlijke, makkelijke recept is met zo min mogelijk suiker zodat je een lekkere, pure vijgenjam krijgt. Zo proef je de smaak van de vijgen goed terug. Zalig op een broodje met (oude) kaas, bij een borrelplankje, als “dip” voor een stukje kaas of op een toastje bij de borrel of in een zoet baksel. 

De vijgenboom in mijn tuin

In mijn tuin staat een vijgenboom. Ik kreeg hem ooit als cadeau van mijn moeder, een klein boompje. We dachten destijds nog dat het eigenlijk een struikje was maar dat blijkt 3 jaar later toch echt niet meer het geval.

Hij is inmiddels een metertje of 2, blijft groeien en heeft al op verschillende plekken in de tuin gestaan. Volgende maand gaat hij weer verhuizen naar zijn, hopelijk laatste bestemming. Iets meer uit de loop want het is nogal een dikkerd 😉 . Bomvol vruchten, dat wel. En daar gaat het om.

Verse vijgen van mijn vijgenboom

Elk jaar weer heb ik een enorme oogst verse vijgen, die elk jaar wel groter lijkt te worden. Het handige is ook dat alle vijgen vrijwel in één keer rijp zijn. Dan is het plukken geblazen en heb je dus een lading aan verse vijgen.

Heerlijk! Alleen kan ik er bijna niet meer tegenop eten, zoveel vijgen als het zijn. Regelmatig geef ik dan ook tasjes met verse vijgen weg aan vrienden en familie. Omdat het dit jaar zoveel vijgen waren besloot ik er vijgenjam mee te maken. Zo kan ik extra lang genieten van die verse vijgen. Zelf vijgenjam maken is totaal niet moeilijk, het is zelfs een leuk karweitje om eens te doen.

Zachtzoete vijgenjam

In mijn recept voor abrikozenjam geef ik veel uitleg over het maken van jam. Hier vind je meer informatie over het uitkoken van de potjes en hoe je de geleiproef doet. Handig om even na te lezen als dit je eerste keer jam maken is. Heb je al vaker jam gemaakt dan is dit waarschijnlijk voor jou gesneden koek en is het tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke, zacht zoete vijgenjam!

Vijgenjam – zelf maken

Makkelijk recept voor een heerlijke, zachte zoete vijgenjam
4.19 van 510 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 potjes vijgenjam

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram verse vijgen
  • 300 gram suiker
  • 2 eetlepels citroensap

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de verse vijgen af onder de kraan.
  • Verwijder het steeltje en snijd in kleine stukjes.
  • Doe deze in een ruime pan, voeg hier de suiker en het citroensap aan toe.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en laat de jam rustig pruttelen en inkoken.
  • Na een minuut of 5 á 10 zet je de staafmixer erin en pureer je de jam glad.
  • Doe de geleiproef door een eetlepel door de jam te roeren. Trek vervolgens met je vinger een streep door de jam (op de achterkant van de lepel). Als de streep mooi blijft zonder dat de jam weer naar elkaar toe gaat dan is je jam klaar en dik genoeg.
  • Giet in (uitgekookte) potjes, afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 766kcal | Koolhydraten: 198g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

145 thoughts on “Vijgenjam – zelf maken

  • Jum,nu zo ongeveer de laatste vijgen uit mijn boom geplukt. Ik wil graag dit recept proberen. Mijn vraag alleen, hoe lang is hij houdbaar?
    Groetjes Valérie

    • Des te schoner je werkt des te langer zelfgemaakte jam houdbaar is. Goed de potjes schoon koken en schoon werken dan zou het een jaar houdbaar moeten zijn 🙂

      • Makkelijk recept, in Zuid-Italie kwam een vriendelijke boer in September ons regelmatig vijgen langsbrengen.

        Was aan het zoeken naar een recept zonder pectine, et voila. Suiker zelfs nog iets terugbracht naar 200 gram ipv 300 gr. Uitgekookte mayonaise pot, en daar paste het goetje precies in.

        Lekker en zo gemaakt. Zelfs met beperkt kookgerei.

      • Hey Eef,
        Helemaal leuk je site. Vijgenjam is erg goed gelukt door je recept.
        Met 2,5 kilo uit twee bomen een hele familie blij gemaakt.
        En de tweede oogst moet nog komen.
        Thanx, blijf zo bezig!

        Rutger (en blije familie)

          • Ik heb de jam ook gemaakt, maar in vind het geen succes, veeeeel te zoet!! Minstens de helft van de suiker minder. Zonde van de heerlijke vijgen.

          • Wat jammer om te horen, maar dat is uiteraard een persoonlijke smaak. Daarnaast is suiker ook een conserveringsmiddel, dus gebruik gerust de helft minder, maar hou er ook rekening mee dat je jam dan een stuk minder lang houdbaar is.

          • Ik gebruik helemaal geen suiker, gewoon de vijgen schoon in de blender, met wat aanhangend vocht (eventueel een borrelglas water!. Daarna even de kook erover! Goed en constant blijven roeren want het is natuurlijk dik en bakt snel aan, tot dat het bubbelt! (kijk uit voor de spetters, heet) Daarna of in schone potten, of deze keer heb ik het in de vriezer gedaan in zakjes! Vorig jaar in Potten en na 6 maanden nog steeds goed!

    • Voor t eerst c0onfituur gemaakt en dit recept gebruikt, maar met meer vijgen en minder suiker en 1 citroen, Goed gelukt. Heerijk!

        • Hoihoi, ik wil het recept zo gaan proberen want ook hier zitten er veel vijgen aan de boom! Nu zag ik in je recept voor abrikozen jam dat je geleisuiker gebruikt, geldt dit ook voor de vijgenjam of kun je het ook met kristalsuiker maken?

          • Dat kan maar vijgenjam kun je, zoals in mijn recept, ook met gewone suiker maken. Dit heeft te maken met de pectine die in de vruchten zitten wat zorgt voor ‘gelei’ in de jam. Vijgen hebben daar genoeg van dus kun je gewone suiker gebruiken, abrikozen hebben veel minder pectine dus gebruik ik daarvoor geleisuiker om het gelei proces een beetje te helpen 🙂

          • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

            Hi Olga, ik zou de jam zonder deksel erop tot kamertemperatuur laten afkoelen. Vervolgens deksel erop en in de koelkast.

          • Beste Olga,
            Gelijk welke confituur je maakt is het steeds het best om direct na het koken je potjes te vullen en ook onmiddelijk af te sluiten, zodat de aanwezige lucht vacuüm trekt en schimmels zo veel minder kans krijgen. 🖐️

        • Dat is proberen. De suiker heb je ook nodig vd houdbaarheid. Ik heb al heeft wat confitures gemaakt. Hangt erg van het fruit af. Ik denk dat vijgen sowieso makkelijk indikken en opstijven zonder gebruik te maken van bijv pectine of geleisuiker. Citroen helpt ook mee in het proces. Ik heb het zelfs al teruggebracht naar 2/3 van de voorgestelde hoeveelheid in het recept. Ik denk dat je wellicht terug kan gaan naar 100.

          Tis ook een beetje afhankelijk hoe lang je het wilt bewaren en of je een lopende jam kan verdragen. Als je het niet lang wilt bewaren zeg maar een week, en he hebt geen moeite met lopende jam, dan denk ik dat je de suiker volledig kan weglaten.

          Succes

          • Hallo,
            Had nog nooit vijgenjam gemaakt. Dit recept is heerlijk. Dankjewel! We genieten ervan 😘

          • toch spannend hoor, minder suiker gebruiken. Ik heb ook eens weinig suiker gebruikt voor mijn vijgenconfituur (de helft van de hoeveelheid fruit ) en de potten ontploften na een tweetal weken. Het gistingsproces was terug gestart. Nochtans waren de potjes uitgekookt, onmiddellijk gesloten, dus alles gedaan volgens het boekje. Geen idee wat er fout gelopen is, maar dat wil ik toch niet meer meemaken.

        • Tip. Op een handdoek de potjes tot aan de rand vullen met de hete jam. Deksel er meteen op als de damp er nog afkomt en de potjes direct daarna op de kop zetten. Langer dan 1 jaar houdbaar. Zelfs met weinig suiker. Absoluut luchtdicht. Blijft lekker.

          • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

            Bedankt voor de tip, misschien hebben andere lezers daar wat aan 🙂

        • marianne vloedgraven says:

          4 sterren
          ik vul ook altijd potjes (zoals mijn moeder het deed) helemaal vol af, zo van het vuur, wel potjes op vochtige doek zetten, deksel erop en op de kop zetten.
          blijft echt superlang goed, ik laat ze dan ook op de kop staan in de kast.

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Wat jammer om te horen. Maar smaak is persoonlijk natuurlijk, al kan de smaak per vijg nog weleens verschillen ook.

  • Jum,nu zo ongeveer de laatste vijgen uit mijn boom geplukt. Ik wil graag dit recept proberen. Mijn vraag alleen, hoe lang is hij houdbaar?
    Groetjes Valérie

  • Carin Boetzkes says:

    Hoi Eef,

    Vandaag de vijgenjam gemaakt (net zoals jij een eigen vijgenboom ) maar hij is erg dun gebleven. Ik vraag mij af hoe dat mogelijk is. Heb je daar een oplossing voor??

    Groetjes en bedankt
    Carin

  • Carin Boetzkes says:

    Hoi Eef,

    Vandaag de vijgenjam gemaakt (net zoals jij een eigen vijgenboom ) maar hij is erg dun gebleven. Ik vraag mij af hoe dat mogelijk is. Heb je daar een oplossing voor??

    Groetjes en bedankt
    Carin

  • Makkelijk recept! Dank!
    2.5 kg groene vijgen net geplukt, 1.5 kg fairtrade rietsuiker erbij en een biologische citroen (beide Lidl). Geweldige zoetzure smaak!

  • Makkelijk recept! Dank!
    2.5 kg groene vijgen net geplukt, 1.5 kg fairtrade rietsuiker erbij en een biologische citroen (beide Lidl). Geweldige zoetzure smaak!

  • Ik heb 1200 gram versgeplukte vijgen ,tot jam gekookt met 720 gr geleisuiker en 4 eetlepels citroensap. De jamtest gedaan en de jam bleef mooi staan op de omgekeerde lepel. Afgekoeld de andere dag gegeten en ze was heerlijk. Dank voor je recept. Ik zal vaker bij le langskomen.

    • Ik raad je aan om verse te gebruiken, gedroogde heb ik zelf nooit geprobeerd. Het lijkt me lastig daarmee een lekkere jam te maken maar je kunt het uiteraard proberen.

    • Marianne Suidgeest says:

      Ik maak altijd jam met gedroogde vijgen en zonder suiker. De ene keer met hazelnoten, de andere keer walnoten. Of zelfs met pecannoten. Heerlijk en makkelijk, ik maak zo niet teveel gelijk, dus altijd vers. Kan zo dus het hele jaar door jam maken.

  • Hallo Eef, net de jam gemaakt. Wat een gemakkelijk recept, ik heb het wel een beetje aangepast. Rietsuiker ipv gewone suiker en wat gember toegevoegd. Het resultaat is heerlijk. Bedankt voor het recept.

  • 5 sterren
    Ik maak het met het sap van een sinaasappel, sap van een halve limoen of citroen en geraspte gember. Als ik echt een grote oogst heb, dan maak ik er ook met steranijs, gember en sinaasappel. Die laatste gebruik ik dan ook om een gekookt appeltje te vullen voor bij wild- of kipgerechten (feestdagen). Vandaag wordt de eerste jam gemaakt, want ik heb een vroege oogst dit jaar.

  • Roos Windels says:

    Wat betreft de houdbaarheid: vul de potjes helemaal af tot aan de rand. Hoe minder lucht, hoe minder bacterien voor bederf kunnen zorgen!

  • Ik zou ook iets over groene vijgen willen weten. Ik neem aan dat het onrijpe vijgen zijn. Het staat bij de reacties Eef. Kun je daar ook mee koken en smaakt dat zuur?

    • Ik had zelf ook altijd groene vijgen aan de boom hangen. Is een ander soort volgens mij, zijn ze hard of zacht en heb je ze van een boom of uit de winkel.

  • nelleke van osch says:

    Mijn vijgenboom hangt nu vol mooi, rijpe groene vijgen. Daar heb ik nu net vijgenjam van gemaakt.
    De smaak is heerlijk. Maar de gelei proef werkt niet helemaal. Ik ga het nog een keer doen..
    Het is een super makkelijk recept.

  • 4 sterren
    Ik vul de potjes draai de deksel erop en zet ze vervolgens 5 minuten ondersteboven. Draai ze terug en even daarna hoor je de deksels klikken. Vacuüm getrokken. Lekker recept!

  • 4 sterren
    Verhuist naar een huis met een giga-vijgenboom
    Dit is het eerste recept dat ik probeer (buiten vanochtend Griekse kwark met vijg en honing)
    Super simpel en nu morgen ochtend kijken hoe het smaakt. 600g vijgen, 360g geleisuiker, sap van een Citroen, vleugje gember poeder en een half stokje kaneel (voor het pureren eruit).
    Dank alvast

  • Ik wordt blij van het lezen van dit recept. Lijkt me niet al te moeilijk en ik heb een boom vol verse vijgen. Ga het morgen meteen proberen te maken. Jouw recept refereert naar twee jampotten, hoeveel ml zijn deze potten? Dan heb ik ongeveer een idee hoeveel jam er ongeveer van 500 gr vijgen gemaakt kan worden.

    Bedankt!

  • 5 sterren
    Heel, heel erg veel vijgen in de boom. Nog lang niet rijp. Geduld dus. Lees wel dat er per portie 195 koolhydraten per portie zitten, lijkt mij erg veel, zeker voor mij als diabetespatient.
    Ga beslist jam maken en laat tot weten hoe het gegaan is.

  • Peter Weijmans says:

    5 sterren
    Eva, Ik kreeg verse vijgen van m’n dochter en oomzegger, zodat ik weer jam kon maken. Jouw recept ,opgeslagen, dus zo voor handen. Het gaat heel snel vind ik en de jamtest op de omgekeerde lepel vergeet ik niet. Ik had geen citroensap maar wel een hele citroen. Met uitpersen kwam ik niet aan 2 eetlepels, dus geschild en in kleine stukjes gesneden en er zo in verwerkt. Het grappige is nu ,dat ik af en toe een fris zuurtje in de jam tegen kom. Zelf vind ik het niet verkeerd. Per ongeluk dus!

  • Marie José says:

    Dag Eef, vanmiddag de jam gemaakt. Geslaagd! Heerlijk hoor..ik heb nog wel een vraag:het is toch de bedoeling dat je alleen de steeltjes eraf snijdt. De schil wordt dus meegekookt? Dat heb ik in ieder geval gedaan. Wel in kleine stukjes gesneden en later de staafmixer erop gezet! Ik hoor misschien iets over de schillen. Dag hoor, vriendelijke groeten, Marie Jose

    • Hi Jose, blij te horen dat het in de smaak valt 🙂 Ligt eraan, als de steeltjes wat harder zijn snij ik ze weg, maar vaak zijn ze nog zacht en dan kun je ze, net als de schil gewoon meekoken 🙂

  • Leuke basis,

    Miss tipje,

    Voor je begin de vijgen me te koken,karameliseer ik de suiker een beetje.
    Zelf doe ik er anijs stèren,jenever bes en kaneel stokje er door met koken,en voor ik met de staafmixer er door heen ga,haal ik ze er uit.er na nog even opzetten en voor ze in de potjes gaan, haal ik ze er weer uit.

  • 5 sterren
    Ik heb nu al 8 kilo vijgen van de boom gehaald. Ze zijn supergroot dit jaar en erg veel. Kan er elke dag wel meer als een kilo afplukken. Het jam recept is geweldig lekker je proeft echt de vijgen heb wel maar 800 gram suiker gebruikt voor 2 kilo vijgen anders werd hij te zoet.
    Heb je ook nog wat andere recepten voor vijgen?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Zo dat is veel zeg! Wat heerlijk! Zelf vind ik het ook heerlijk in salades, of een chutney maken ook lekker. Zelf azijn maken met vijgen (en dadels bijvoorbeeld) lijkt me ook fantastisch.

  • 5 sterren
    Mijn schoonmoeder heeft een vijgenboom,staan en daar ik er niet altijd om kan bewaart ze die voor mij in de diepvries
    Nu is mijn vraag lukt dat ook voor confituur
    En moet ik ze eerst laten ontdooien
    Is eerste maal dat ik er confituur ga van maken
    Grts karin

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Karin, wat heerlijk zo’n schoonmoeder met vijgenboom! Ik zou ze eerst ontdooien, simpelweg omdat het dan makkelijker is ze te snijden ;-). Kook ze!

  • Ik had 1300 gram schone groene vijgen, heb er 200 gram suiker, 2 eetlepels citroensap en scheutje (denk eetlepel) kaneel. Lekker goed laten indikken. In potjes tot de rand vol. Deksel erop en op zijn kop zetten. Ze is heerlijk!

  • Beste Eef,

    Als je de jam al hebt gepot en hij blijkt toch te dun na afkoelen. Kun je hier dan nog wat mee, zodat hij dikker wordt? Is weer in een pannetje en nog langer koken een optie?

    Ik heb hem gister al vrij lang laten koken, zeker 1 uur, en hij wou niet echt dikker worden. Ligt dit echt aan de suiker? Want ik lees hier dat je ook jam kan maken zonder suiker. Ik heb de suiker van dit recept gehalveerd.

    Groeten Diandra

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Diandra, dat heeft te maken met hoeveelheid suiker en/of pectine. Als je de suiker hebt gehalveerd dan zal het naar mijns inzien daaraan liggen! Je zou ook geleisuiker kunnen gebruiken, als je minder suiker wilt gebruiken. Daar zit extra pectine in.

      • Beste Anna,

        Opzich vind ik het dan vreemd dat ik exact dezelfde verhouding heb gebruikt als de 1e keer dit seizoen. En die 1e keer hij wel echt perfect is geworden.
        Het enige verschil is dat ik nu 4x de hoeveelheid van het recept in 1x heb gemaakt.
        Daarnaast was hij de 1e 2x echt rood en nu is hij bruinig. Waar zou dat aan kunnen liggen?

        Maar kan ik het opnieuw koken, met eventueel extra suiker erbij om hem dikker te krijgen?

        Groeten Diandra

        • Dat ligt aan het fruit, ik heb zelf ook een vijgenboom en door de weersomstandigheden veranderen ook de vruchten. Het is een vrij natte zomer geweest, bij mij waren ook niet alle vijgen dieprood van kleur meer aan het einde van het seizoen. Doet niets af aan de smaak, maar heeft wel invloed op de kleur van de jam 🙂

          • Ah vandaar. Bedankt voor het antwoord.

            Weet je ook of dit kan? Kan ik het opnieuw koken, met eventueel extra suiker erbij om hem dikker te krijgen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept