Zuurdesem crackers gemaakt van zuurdesem overschot, of zoals de Amerikanen het zo mooi noemen; sourdough discard crackers. Zeker niet weggooien dus, want je kunt hiermee echt onwijs heerlijke, knapperige crackers maken! Het recept is ontzettend makkelijk en het allermooiste: je bent snel door je voorraad zuurdesem overschot heen ;-).
Crackers van zuurdesem overschot
Deze zuurdesem crackers zijn de perfecte traktatie voor het zelf maken en bakken van zuurdesem als je het mij vraagt, zo kun je tussen het bakken en voeden door ook op een andere manier genieten van je zuurdesem-avontuur!
Moet je nog beginnen aan jouw zuurdesemstarter? Ik kan je alles vertellen over een zuurdesemstarter, begin daar eerst mee en kom daarna terug voor deze crackers!

Wat zijn zuurdesem crackers?
Zuurdesem crackers maak je met zuurdesem discard of helemaal op z’n Nederlands: zuurdesem overschot. Dat is zuurdesemstarter welke je overhoudt als je je actieve starter gaat voeden. Vaak is dat maar een klein beetje en gebruik je het andere, grootste deel van de starter voor een brood of iets anders.
Sourdough discard crackers
Nu kan het ook zo zijn dat je een keer je starter voedt en er niets van bakt, dan hou je met een volgende voeding vaak meer zuurdesemstarter over. Dit is dan ook discard of overschot. Ik bewaar het zelf in een grote glazen pot in de koelkast en als ik veel heb dan maak ik er graag deze crackers mee.
Het maken van deze crackers is dus onwijs goed tegen verspilling, zo hoef je niks weg te gooien en kun je ultiem genieten van deze zelfgemaakte discard crackertjes. Ideaal bij de borrel of gewoon als tussendoortje.

Variëren met toppings voor je zuurdesem discard crackers
Onderstaand vind je mijn basisrecept om zuurdesem crackers te maken. Ik heb ze inmiddels al heel vaak gemaakt en wissel veel af qua toppings. Hierbij een paar lekkere tips:
- Met everything but the bagel seasoning (verkrijgbaar bij de toko) zoals op de foto en grof zeezout.
- Met geraspte kaas, sesamzaadjes, grof zeezout en 2 theelepels gerookt paprikapoeder door het beslag gemengd.
- Met Italiaanse kruiden door het beslag gemengd samen met een beetje grof zeezout.
Zo zie je, je kunt los met de toppings 🙂 Je kunt ook qua vorm afwisselen. Zo kun je bijvoorbeeld grote crackers maken en beleggen met eiersalade of zalmsalade.

Zuurdesem overschot crackers bij de borrel
Naast grote crackers om lekker tussendoor of bij het ontbijt van te genieten, kun je ook gaan voor kleine crackertjes. Deze zijn bijvoorbeeld ideaal voor op de borrelplank of met een lekker dipje. Een paar van mijn favoriete dipjes om met deze zuurdesem crackers te serveren zijn hummus, muhammara en tzatziki (zoals op de foto).
De grootte van de crackers kun je dus helemaal zelf bepalen, ik vind het handig om voor het snijden een pizzasnijder te gebruiken. Je leest in het recept precies wanneer je dat het beste kunt doen.

Crackers van sourdough discard maken
Deze crackers zijn ontzettend makkelijk om te maken en ik weet zeker dat je alle ingrediënten hiervoor in huis hebt. Naast het zuurdesem overschot heb je namelijk alleen olijfolie of gesmolten boter en (zee)zout nodig. De andere toppings kun je helemaal zelf bepalen, bijvoorbeeld aan de hand van wat je in huis hebt. As easy as that!


Ingrediënten
- 250 gram zuurdesem discard
- 2,5 eetlepels olijfolie*
- grof zeezout
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
- Meng de olijfolie en zuurdesem discard goed door elkaar.
- Verdeel over een bakplaat bedekt met bakpapier, bestrooi met grof zeezout naar smaak en naar wens met andere toppings die je lekker vindt. Zie tips in het artikel!
- Bak 10 minuten in de oven en snij er dan repen of stukjes van. Voor deze stap is het makkelijk om een pizzasnijder te gebruiken.
- Bak ze daarna nog 30-40 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Laat ze even afkoelen, nu kun je ze gemakkelijk breken indien nodig op de snijranden zodat je mooie crackers krijgt. Geniet ervan!
**De hoeveelheid die je maakt is afhankelijk van de grootte van de crackers.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Leuk recept! De smaak is goed maar ze zijn keihard. Hoort dat zo? Op de foto lijken ze bros maar dat zijn ze absoluut niet. Ik moest ze wel iets langer bakken dan in het recept omdat ze eerst nog zacht waren.
Nee ze horen niet keihard te zijn. Het is lastig om te zeggen wat er mis ging, maar ik zou eens checken hoe warm je oven wordt, dan kun je aan de hand daarvan dingen langer/korter of op een andere temperatuur bakken.
Mijn zuurdesem discard is enorm dun, dat loopt alleen maar uit als ik over de bakplaat zou schenken. Op mijn starter ligt ook telkens een laagje water. Ik roer ‘m goed door voordat ik verder ga, en na het voeden is deze weer goed stevig, maar hierdoor is mijn discard waterdun. Is daar nog een tip voor?
Dat klinkt als een gezonde starter, de discard is per definitie wat dunner dan een deeg natuurlijk. In dit recept klopt het dat hij wat dun is in combinatie met de olie, maar dat komt allemaal goed tijdens het bakken. Gewoon proberen!
hoe lang kan je je overschot opsparen voordat je het moet gebruiken? een week ongeveer?
Ik vind online dat dat max 1 a 2 weken is. Dat is nogal een ruim begrip, schijnbaar wordt het op een gegeven moment erg zuur dus minder lekker.
Hoi! Dankjewel voor dit recept, ze zijn erg lekker geworden. Het was alleen wel heel moeilijk om het plakkerige deeg goed over de bakplaat te verspreiden, dus sommige stukken zijn niet gaar. Heb je hier tips voor of is dat gewoon een deel van het proces? Groet
Wat leuk om te horen! Ik probeer het altijd zo gelijk mogelijk te verdelen en vrij dun ui te snmeren, dat helpt enorm tijdens het bakken maar kost iets meer tijd. Verder kun je de ongare stukken nog iets langer bakken!
Staat er al een recept voor zuurdesembrood op je site? Ik kan het niet vinden. Ik zie alleen zuurdesem ciabatta.
Ajjj 45 min op 170 graden is helaas te lang voor mijn oven. Maar ik ga het zeker nog een keer proberen.
Ah ja elke oven is anders dus hou hier altijd rekening mee 🙂
Ik heb een pot met discard in de koelkast
Kan ik die na een uur staan op kamertemperatuur, gebruiken voor de crackers? Of moet deze eerst een keer gevoed?
Voor de crackers hoef je hem niet te voeden, je kunt het rechtstreeks uit de koelkast gebruiken!
Ik was bezig granola te maken en opeens bedacht ik me dat het een beetje leek op de vulling van mijn kerstbrood. Toen ik op jouw site kwam was het meteen duidelijk..
De crackers bestrooide ik met kaas en
de smaak en knapperigheid zijn perfect.
Mijn dank!!
Wat leuk om te horen, blij dat ze in de smaak vallen 🙂
Maakt t uit of t roggemeel of tarwebloemdiscard is? Ik heb alleen n volk roggemeelstarter…
Gr Marga
Nee hoor, dat kun je zeker gebruiken.
Hai Eef wat een goed idee. Ik heb ze nú gemaakt in mijn grote oven. Maar ze werden zwart. Kan het ook in een hete luchtoven? Groetjes Caro
Oh wat balen, was hij dan misschien te heet? Hete lucht zou ook moeten lukken, hier lees je meer over het verschil: https://www.eefkooktzo.nl/oven-temperatuur-omrekenen/
En gelukt met hetelucht. 160 graden. Italiaanse kruiden erdoorheen gemengd. Heerlijk
Hoe lang zijn ze houdbaar nadat je ze gemaakt hebt?
Best lang! Ik bewaar ze zelf in een afgesloten glazen pot en ze blijven dan een kleine week knapperig en goed. Langer heb ik ze nog niet bewaard want dan waren ze al op 😉
Ze zijn echt heerlijk!
Wat goed om te horen, bedankt voor je reactie!
Aaaa, hier was ik naar opzoek! Ik ga ze meteen maken!
Wat leuk, geniet ervan!
Gemaakt met gerookte paprikapoeder, Geraspte kaas en wat zeezout. Nog een bje spelen met de baktijd. Maar een goed en makkelijk recept voor het overschot.
Lekkere variatie! Dankjewel voor het delen van je tip, daar zullen meer mensen wat aan hebben denk ik zo 😀
Ik heb ze gemaakt maar ze waren niet helemaal krokant van binnen. Ze waren wel dun genoeg. Moeten ze gewoon langer in de oven?
Ja dan moeten ze inderdaad even langer de oven in 🙂