1u
5 van 1 stem

Zuurdesem crackers (discard crackers)

Zuurdesem crackers gemaakt van zuurdesem overschot, of zoals de Amerikanen het zo mooi noemen; sourdough discard crackers. Zeker niet weggooien dus, want je kunt hiermee echt onwijs heerlijke, knapperige crackers maken! Het recept is ontzettend makkelijk en het allermooiste: je bent snel door je voorraad zuurdesem overschot heen ;-).

Crackers van zuurdesem overschot

Deze zuurdesem crackers zijn de perfecte traktatie voor het zelf maken en bakken van zuurdesem als je het mij vraagt, zo kun je tussen het bakken en voeden door ook op een andere manier genieten van je zuurdesem-avontuur!

Moet je nog beginnen aan jouw zuurdesemstarter? Ik kan je alles vertellen over een zuurdesemstarter, begin daar eerst mee en kom daarna terug voor deze crackers!

Crackers van zuurdesem overschot

Wat zijn zuurdesem crackers?

Zuurdesem crackers maak je met zuurdesem discard of helemaal op z’n Nederlands: zuurdesem overschot. Dat is zuurdesemstarter welke je overhoudt als je je actieve starter gaat voeden. Vaak is dat maar een klein beetje en gebruik je het andere, grootste deel van de starter voor een brood of iets anders.

Sourdough discard crackers

Nu kan het ook zo zijn dat je een keer je starter voedt en er niets van bakt, dan hou je met een volgende voeding vaak meer zuurdesemstarter over. Dit is dan ook discard of overschot. Ik bewaar het zelf in een grote glazen pot in de koelkast en als ik veel heb dan maak ik er graag deze crackers mee.

Het maken van deze crackers is dus onwijs goed tegen verspilling, zo hoef je niks weg te gooien en kun je ultiem genieten van deze zelfgemaakte discard crackertjes. Ideaal bij de borrel of gewoon als tussendoortje.

Zuurdesem discard crackers maken

Variëren met toppings voor je zuurdesem discard crackers

Onderstaand vind je mijn basisrecept om zuurdesem crackers te maken. Ik heb ze inmiddels al heel vaak gemaakt en wissel veel af qua toppings. Hierbij een paar lekkere tips:

  • Met everything but the bagel seasoning (verkrijgbaar bij de toko) zoals op de foto en grof zeezout.
  • Met geraspte kaas, sesamzaadjes, grof zeezout en 2 theelepels gerookt paprikapoeder door het beslag gemengd.
  • Met Italiaanse kruiden door het beslag gemengd samen met een beetje grof zeezout.

Zo zie je, je kunt los met de toppings 🙂 Je kunt ook qua vorm afwisselen. Zo kun je bijvoorbeeld grote crackers maken en beleggen met eiersalade of zalmsalade.

Sourdough discard crackers

Zuurdesem overschot crackers bij de borrel

Naast grote crackers om lekker tussendoor of bij het ontbijt van te genieten, kun je ook gaan voor kleine crackertjes. Deze zijn bijvoorbeeld ideaal voor op de borrelplank of met een lekker dipje. Een paar van mijn favoriete dipjes om met deze zuurdesem crackers te serveren zijn hummus, muhammara en tzatziki (zoals op de foto).

De grootte van de crackers kun je dus helemaal zelf bepalen, ik vind het handig om voor het snijden een pizzasnijder te gebruiken. Je leest in het recept precies wanneer je dat het beste kunt doen.

Zuurdesem overschot crackers

Crackers van sourdough discard maken

Deze crackers zijn ontzettend makkelijk om te maken en ik weet zeker dat je alle ingrediënten hiervoor in huis hebt. Naast het zuurdesem overschot heb je namelijk alleen olijfolie of gesmolten boter en (zee)zout nodig. De andere toppings kun je helemaal zelf bepalen, bijvoorbeeld aan de hand van wat je in huis hebt. As easy as that!

Crackers van sourdough discard
zuurdesem crackers

Zuurdesem crackers

Zuurdesem crackers van zuurdesem overschot, deze discard crackers zijn onwijs lekker én makkelijk om te maken en ook nog eens anti-verspilling!
5 van 1 stem
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd1 uur

Ingrediënten

1 bak vol
  • 250 gram zuurdesem discard
  • 2,5 eetlepels olijfolie*
  • grof zeezout

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
  • Meng de olijfolie en zuurdesem discard goed door elkaar.
  • Verdeel over een bakplaat bedekt met bakpapier, bestrooi met grof zeezout naar smaak en naar wens met andere toppings die je lekker vindt. Zie tips in het artikel!
  • Bak 10 minuten in de oven en snij er dan repen of stukjes van. Voor deze stap is het makkelijk om een pizzasnijder te gebruiken.
  • Bak ze daarna nog 30-40 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze even afkoelen, nu kun je ze gemakkelijk breken indien nodig op de snijranden zodat je mooie crackers krijgt. Geniet ervan!
Goed om te weten:
*Tip: je kunt ook gesmolten roomboter gebruiken i.p.v. olijfolie.
**De hoeveelheid die je maakt is afhankelijk van de grootte van de crackers.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 250kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwitten: 7g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 0.3g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

zuurdesem crackers

30 gedachten over “Zuurdesem crackers (discard crackers)”

  1. Leuk recept! De smaak is goed maar ze zijn keihard. Hoort dat zo? Op de foto lijken ze bros maar dat zijn ze absoluut niet. Ik moest ze wel iets langer bakken dan in het recept omdat ze eerst nog zacht waren.

    Beantwoorden
    • Nee ze horen niet keihard te zijn. Het is lastig om te zeggen wat er mis ging, maar ik zou eens checken hoe warm je oven wordt, dan kun je aan de hand daarvan dingen langer/korter of op een andere temperatuur bakken.

      Beantwoorden
  2. Mijn zuurdesem discard is enorm dun, dat loopt alleen maar uit als ik over de bakplaat zou schenken. Op mijn starter ligt ook telkens een laagje water. Ik roer ‘m goed door voordat ik verder ga, en na het voeden is deze weer goed stevig, maar hierdoor is mijn discard waterdun. Is daar nog een tip voor?

    Beantwoorden
    • Dat klinkt als een gezonde starter, de discard is per definitie wat dunner dan een deeg natuurlijk. In dit recept klopt het dat hij wat dun is in combinatie met de olie, maar dat komt allemaal goed tijdens het bakken. Gewoon proberen!

      Beantwoorden
    • Ik vind online dat dat max 1 a 2 weken is. Dat is nogal een ruim begrip, schijnbaar wordt het op een gegeven moment erg zuur dus minder lekker.

      Beantwoorden
  3. Hoi! Dankjewel voor dit recept, ze zijn erg lekker geworden. Het was alleen wel heel moeilijk om het plakkerige deeg goed over de bakplaat te verspreiden, dus sommige stukken zijn niet gaar. Heb je hier tips voor of is dat gewoon een deel van het proces? Groet

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te horen! Ik probeer het altijd zo gelijk mogelijk te verdelen en vrij dun ui te snmeren, dat helpt enorm tijdens het bakken maar kost iets meer tijd. Verder kun je de ongare stukken nog iets langer bakken!

      Beantwoorden
  4. Ik heb een pot met discard in de koelkast
    Kan ik die na een uur staan op kamertemperatuur, gebruiken voor de crackers? Of moet deze eerst een keer gevoed?

    Beantwoorden
  5. Ik was bezig granola te maken en opeens bedacht ik me dat het een beetje leek op de vulling van mijn kerstbrood. Toen ik op jouw site kwam was het meteen duidelijk..
    De crackers bestrooide ik met kaas en
    de smaak en knapperigheid zijn perfect.
    Mijn dank!!

    Beantwoorden
    • Best lang! Ik bewaar ze zelf in een afgesloten glazen pot en ze blijven dan een kleine week knapperig en goed. Langer heb ik ze nog niet bewaard want dan waren ze al op 😉

      Beantwoorden
5 van 1 stem (1 stem zonder reactie)

Plaats een reactie