25 min.
4.31 van 13 stemmen

Muhammara

Muhammara. Ken jij deze Midden-Oosterse dip al? Het is een heerlijke dip met geroosterde paprika’s, walnoten en kruiden. Het is mega smaakvol en ook nog eens heel eenvoudig om zelf te maken. Lekker om mee te dippen of als smeersel.

Zelf muhammara maken

Grote kans dat je weleens een kant-en-klaar bakje muhammara in de supermarkt bent tegengekomen. En daar zitten ook zeker lekkere opties tussen. Máár lieve mensen, zelf muhammara maken is toch wel even next level. De vers geroosterde paprika’s in combinatie met walnoten, granaatappel en kruiden is echt fantastisch. Dat maakt het zowel kruidig als lichtzoet, maar ook een beetje ‘rokerig’ door de geroosterde paprika’s en gerookt paprikapoeder.

muhammara zelf maken

Muhammara dip

Dit muhammara recept kun je gebruiken als je op zoek bent naar een lekkere dip of smeersel. Serveer het bijvoorbeeld tijdens een borrel, samen met hummus en baba ganoush. En ook heel lekker, Turks brood erbij. Met dat Turkse brood zou je er ook een lekker broodje van kunnen maken voor de lunch. Bijvoorbeeld met kaas, komkommer en sla.

muhammara recept

Paprika’s ontvellen

Het lekkerste is om voor deze muhammara dip zelf paprika’s te grillen en te ontvellen. Laat je daar niet door ontmoedigen, want ik heb er een handig trucje voor. Door de paprika’s direct na het grillen luchtdicht af te sluiten en vervolgens af te laten koelen, haal je namelijk heel makkelijk het velletje ervanaf. Ideaal!

muhammara dip
muhammara

Muhammara

Makkelijk recept voor de lekkerste zelfgemaakte muhammara. Muhammara wordt gemaakt van geroosterde paprika's, walnoten en kruiden. Zo lekker!
4.31 van 13 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd25 minuten

Ingrediënten

1 flinke kom
  • 3 rode puntpaprika's (in totaal ca. 300 gram)
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram walnoten (ongezouten)
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 1 eetlepel granaatappelsiroop/-melasse*
  • olijfolie, peper en zout

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
  • Leg de paprika's en knoflookteen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en strooi er wat peper en zout overheen. Bak in de oven voor 10 minuten.
  • Haal dan de paprika en knoflook uit de oven en doe de paprika in een plastic zak of een bak welke je afsluit met huishoudfolie en een deksel.
  • Als het afgekoeld is, kun je makkelijk het velletje verwijderen en de zaadjes eruit halen. Doe de gegrilde paprika dan in de keukenmachine samen met de teen knoflook, walnoten, kruiden, granaatappelsiroop en ½ eetlepel olijfolie.
  • Maal fijn tot een mooie dip en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
Goed om te weten:
* Als je geen granaatappelsiroop of -melasse kunt vinden, kun je dit vervangen voor 1/2 eetlepel azijn en 1/2 eetlepel honing/agavesiroop.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 434kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 12g | Vetten: 34g | Verzadigd vet: 3g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

muhammara

25 gedachten over “Muhammara”

  1. Ik heb ongemalen komijn eerst licht geroosterd in een droge koekenpan en daarna gemalen. Dat geeft een extra boost aan de smaak. Ik heb geen zout gebruikt.

    Het was verrukkelijk

    Beantwoorden
  2. 5 sterren
    Vandaag uitgeprobeerd met paprika uit een potje, want dat stond al een tijdje in mijn voorraadkast te wachten op een leuk recept.
    Echt heerlijk vind ik het. Ik heb het leren kennen bij een vriendin en kocht het altijd kant en klaar. Maar dat doe ik niet meer nu ik weet hoe gemakkelijk en lekker het is. Het is ook gewoon veel voordeliger. Helaas kan ik geen foto bij mijn reactie plaatsen.
    Super bedankt voor het recept. Ik vind steeds vaker leuke ideetjes op jouw site dus inmiddels een trouwe bezoeker 😉

    Beantwoorden
  3. Het lijkt me ook OK om dadelsiroop te gebruiken i.p.v. honing/agavesiroop !?
    Ik moet het nog proberen/maken, derhalve (nog) géén oordeel.!

    Beantwoorden
    • Dat hebben we niet zo getest, maar lijkt me dat het wel kan hoor! Ben benieuwd hoe het uitpakt, laat je het ons weten? 🙂

      Beantwoorden
4.31 van 13 stemmen (9 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie