Muhammara. Ken jij deze Midden-Oosterse dip al? Het is een heerlijke dip met geroosterde paprika’s, walnoten en kruiden. Het is mega smaakvol en ook nog eens heel eenvoudig om zelf te maken. Lekker om mee te dippen of als smeersel.
Zelf muhammara maken
Grote kans dat je weleens een kant-en-klaar bakje muhammara in de supermarkt bent tegengekomen. En daar zitten ook zeker lekkere opties tussen. Máár lieve mensen, zelf muhammara maken is toch wel even next level. De vers geroosterde paprika’s in combinatie met walnoten, granaatappel en kruiden is echt fantastisch. Dat maakt het zowel kruidig als lichtzoet, maar ook een beetje ‘rokerig’ door de geroosterde paprika’s en gerookt paprikapoeder.
Muhammara dip
Dit muhammara recept kun je gebruiken als je op zoek bent naar een lekkere dip of smeersel. Serveer het bijvoorbeeld tijdens een borrel, samen met hummus en baba ganoush. En ook heel lekker, Turks brood erbij. Met dat Turkse brood zou je er ook een lekker broodje van kunnen maken voor de lunch. Bijvoorbeeld met kaas, komkommer en sla.
Paprika’s ontvellen
Het lekkerste is om voor deze muhammara dip zelf paprika’s te grillen en te ontvellen. Laat je daar niet door ontmoedigen, want ik heb er een handig trucje voor. Door de paprika’s direct na het grillen luchtdicht af te sluiten en vervolgens af te laten koelen, haal je namelijk heel makkelijk het velletje ervanaf. Ideaal!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 rode puntpaprika's (in totaal ca. 300 gram)
- 1 teen knoflook
- 50 gram walnoten (ongezouten)
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels komijn
- 1 eetlepel granaatappelsiroop/-melasse*
- olijfolie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
- Leg de paprika's en knoflookteen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en strooi er wat peper en zout overheen. Bak in de oven voor 10 minuten.
- Haal dan de paprika en knoflook uit de oven en doe de paprika in een plastic zak of een bak welke je afsluit met huishoudfolie en een deksel.
- Als het afgekoeld is, kun je makkelijk het velletje verwijderen en de zaadjes eruit halen. Doe de gegrilde paprika dan in de keukenmachine samen met de teen knoflook, walnoten, kruiden, granaatappelsiroop en ½ eetlepel olijfolie.
- Maal fijn tot een mooie dip en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Irma says:
Mijn vraag is of je de paprika’s niet schoonmaakt. Dus niet doorsnijden en met potjes en al de keukenmachine in?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Het is het lekkerste om de zaadjes wel te verwijderen voor je ze in de keukenmachine doet, ik zal het even aanpassen in het recept 🙂
Irma says:
Dank je wel, ik heb het nu gemaakt en ervan gesmuld!
En in mijn vraag stond potjes, wat uiteraard pitjes moest zijn.
Jacqueline says:
Kan ik ook verse granaatappel gebruiken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan, maar is niet hetzelfde als melasse. Dat is sterker van smaak en geeft het wat zoetigheid.
Daan says:
Het lijkt me ook OK om dadelsiroop te gebruiken i.p.v. honing/agavesiroop !?
Ik moet het nog proberen/maken, derhalve (nog) géén oordeel.!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we niet zo getest, maar lijkt me dat het wel kan hoor! Ben benieuwd hoe het uitpakt, laat je het ons weten? 🙂
Jeannette says:
Hoe lang is de zelfgemaakte muhammara te bewaren in de koelkast?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
3-4 dagen zou ik aanhouden 🙂
Martin says:
Heerlijk recept! Dank je wel😋
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! Bedankt voor het delen 🙂