Muhammara. Ken jij deze Midden-Oosterse dip al? Het is een heerlijke dip met geroosterde paprika’s, walnoten en kruiden. Het is mega smaakvol en ook nog eens heel eenvoudig om zelf te maken. Lekker om mee te dippen of als smeersel.
Zelf muhammara maken
Grote kans dat je weleens een kant-en-klaar bakje muhammara in de supermarkt bent tegengekomen. En daar zitten ook zeker lekkere opties tussen. Máár lieve mensen, zelf muhammara maken is toch wel even next level. De vers geroosterde paprika’s in combinatie met walnoten, granaatappel en kruiden is echt fantastisch. Dat maakt het zowel kruidig als lichtzoet, maar ook een beetje ‘rokerig’ door de geroosterde paprika’s en gerookt paprikapoeder.

Muhammara dip
Dit muhammara recept kun je gebruiken als je op zoek bent naar een lekkere dip of smeersel. Serveer het bijvoorbeeld tijdens een borrel, samen met hummus en baba ganoush. En ook heel lekker, Turks brood erbij. Met dat Turkse brood zou je er ook een lekker broodje van kunnen maken voor de lunch. Bijvoorbeeld met kaas, komkommer en sla.

Paprika’s ontvellen
Het lekkerste is om voor deze muhammara dip zelf paprika’s te grillen en te ontvellen. Laat je daar niet door ontmoedigen, want ik heb er een handig trucje voor. Door de paprika’s direct na het grillen luchtdicht af te sluiten en vervolgens af te laten koelen, haal je namelijk heel makkelijk het velletje ervanaf. Ideaal!


Ingrediënten
- 3 rode puntpaprika's (in totaal ca. 300 gram)
- 1 teen knoflook
- 50 gram walnoten (ongezouten)
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels komijn
- 1 eetlepel granaatappelsiroop/-melasse*
- olijfolie, peper en zout
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
- Leg de paprika's en knoflookteen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en strooi er wat peper en zout overheen. Bak in de oven voor 10 minuten.
- Haal dan de paprika en knoflook uit de oven en doe de paprika in een plastic zak of een bak welke je afsluit met huishoudfolie en een deksel.
- Als het afgekoeld is, kun je makkelijk het velletje verwijderen en de zaadjes eruit halen. Doe de gegrilde paprika dan in de keukenmachine samen met de teen knoflook, walnoten, kruiden, granaatappelsiroop en ½ eetlepel olijfolie.
- Maal fijn tot een mooie dip en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Ik heb ongemalen komijn eerst licht geroosterd in een droge koekenpan en daarna gemalen. Dat geeft een extra boost aan de smaak. Ik heb geen zout gebruikt.
Het was verrukkelijk
Wat een goede tip! Dank voor je reactie 🙂
Vandaag uitgeprobeerd met paprika uit een potje, want dat stond al een tijdje in mijn voorraadkast te wachten op een leuk recept.
Echt heerlijk vind ik het. Ik heb het leren kennen bij een vriendin en kocht het altijd kant en klaar. Maar dat doe ik niet meer nu ik weet hoe gemakkelijk en lekker het is. Het is ook gewoon veel voordeliger. Helaas kan ik geen foto bij mijn reactie plaatsen.
Super bedankt voor het recept. Ik vind steeds vaker leuke ideetjes op jouw site dus inmiddels een trouwe bezoeker 😉
Wat een onwijs leuk compliment, dankjewel!
Gegrilde paprika uit een pot ,kan dat ook ipv verse?
Ja dat kan wel, houd er dan wel rekening mee dat de smaak en textuur wat zal veranderen.
Ik heb nu veel puntpaprika’s on mijn tuin. Kan ik muhammara invriezen of wekken
Hi Ann, invriezen kan denk ik wel maar wij hebben met beiden geen ervaring. Dus ik durf je daar niet zo goed antwoord op te geven, ik zou zeggen; probeer eens! Laat het ons ook vooral weten!
Heel benieuwd of dit gelukt is? Wil ook graag een grote batch maken.
Lekkere dip! Een pepertje kan er ook best in voor de afwisseling. En ik had amandelen geroosterd en gebruikt. De walnoten waren op.
Dat klinkt als een hele lekkere variatie! Dankjewel voor je reactie 😀
Heerlijk, mag misschien nog iets pittigs in. Kan het ook met gewone rode paprika ?
Beetje chilivlokken erbij is ook erg lekker 🙂 Kan ook met gewone paprika
Heerlijk recept! Dank je wel😋
Wat fijn om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Hoe lang is de zelfgemaakte muhammara te bewaren in de koelkast?
3-4 dagen zou ik aanhouden 🙂
Het lijkt me ook OK om dadelsiroop te gebruiken i.p.v. honing/agavesiroop !?
Ik moet het nog proberen/maken, derhalve (nog) géén oordeel.!
Dat hebben we niet zo getest, maar lijkt me dat het wel kan hoor! Ben benieuwd hoe het uitpakt, laat je het ons weten? 🙂
Kan ik ook verse granaatappel gebruiken?
Dat kan, maar is niet hetzelfde als melasse. Dat is sterker van smaak en geeft het wat zoetigheid.
Mijn vraag is of je de paprika’s niet schoonmaakt. Dus niet doorsnijden en met potjes en al de keukenmachine in?
Het is het lekkerste om de zaadjes wel te verwijderen voor je ze in de keukenmachine doet, ik zal het even aanpassen in het recept 🙂
Dank je wel, ik heb het nu gemaakt en ervan gesmuld!
En in mijn vraag stond potjes, wat uiteraard pitjes moest zijn.
Wat een onzin om dat nog te vermelden. Graag volgende keer direct het juiste woord typen.