fbpx
Turks brood zelf maken

Turks brood zelf maken

Turks brood zelf maken. Heerlijk, luchtig, licht knapperig Turks brood. Nog een klein beetje warm na het afbakken, zo lekker! Vandaag vertel ik je precies hoe je zelf dit heerlijke brood kunt maken.

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… FoodQuotes

Deze maand mocht ik aan de slag met het blog van de Eindhovense Simone genaamd FoodQuotes. Ik ken Simone zowel offline als online sinds ze meenam op foodtour door haar prachtige stad Eindhoven hebben we nog regelmatig contact, laatst hebben we zelfs nog een ‘Corona-proof’ koffie/skype call gehad.

Deze leuke dame heeft een foodblog bomvol lekkere recepten en foto’s waarvan je trek krijgt. Ik moet zeggen… het koste me behoorlijk wat moeite om een recept te kiezen tussen al dat lekkers. Omdat ik zelf dol ben op Turks brood en het al lange tijd zelf wilde maken besloot ik haar recept uit te proberen en dat bleek geen verkeerde keuze…

Turks brood maken

Turks brood zelf maken

Zelf Turks brood maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er vrij weinig ingrediënten voor nodig, maar het is zo lekker! Denk warm gebakken, luchtig en licht knapperig brood. Je kunt het zo eten: warm, vers afgebakken brood heeft niet heel veel nodig 😉 of je kunt het beleggen of vullen naar wens. 

Recept voor pide brood

Het originele recept is voor 1 grote pide oftewel Turks brood. Ik maakte 2 middelgrote Turks broden ter variatie. Je kunt dan hetzelfde recept aanhouden alleen verdeel je het brooddeeg na het rijzen in twee delen en verder volg je gewoon het recept. Bak ze apart af voor het beste resultaat.

Turks brood recept

Turks brood

Turks brood zelf maken - makkelijk recept
4 van 4 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 1 grote brood*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 250 ml water (lauwwarm)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 4 eetlepels olijfolie

Voor de decoratie:

  • 1 eetlepel melk
  • 1 ei
  • witte en zwarte sesamzaadjes

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng het water samen met de suiker en gist en laat even staan tot het gist gaat schuimen.
  • Doe de bloem in een keukenmachine met deeghaak.
  • Doe daar de olijfolie en beetje bij beetje het gistmengsel bij.
  • Kneed er een soepel deeg van en voeg tijdens het kneden het zout toe.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed nog even door met de hand.
  • Vet de kom in met een beetje olijfolie en doe daar de bol deeg in, draai om zodat aan alle kanten olie zit. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven alvast voor op 210 graden.
  • Bestuif daarna het aanrecht met een beetje bloem en leg hierop het deeg. Strooi ook een beetje bloem op het deeg en rol het dan uit tot het nog ongeveer 2 cm dik is (je kunt ook 2 middelgrote broden maken dan verdeel je deeg in eerst in 2 bollen, bak ze wel per stuk af)
  • Neem een klein mesje en kerf hiermee voorzichtig een cirkel op ongeveer 2 cm van de rand van het brood. Maak in die cirkel een ruitpatroon.
  • Bestrijk het brood met het geklutste ei met een beetje melk en strooi hierover de sesamzaadjes.
  • Bak het brood in ca. 15-20 minuten goudbruin.
  • Dek het brood direct na het bakken af met een theedoek om zacht en luchtig Turks brood te krijgen. Serveer direct.

handig om te weten:

* of twee middelgrote broden

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 1926kcal | Koolhydraten: 383g | Eiwitten: 58g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 3g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Turks brood zelf maken

Turks brood zelf maken Pinterest Collage

 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top