Turks brood zelf maken. Heerlijk, luchtig, licht knapperig Turks brood. Nog een klein beetje warm na het afbakken, zo lekker! Vandaag vertel ik je precies hoe je zelf dit heerlijke brood kunt maken.
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.
Even voorstellen… FoodQuotes
Deze maand mocht ik aan de slag met het blog van de Eindhovense Simone: FoodQuotes. Ik ken Simone zowel offline als online en sinds ze me meenam op foodtour door haar prachtige stad Eindhoven hebben we nog regelmatig contact. Laatst hebben we zelfs nog een ‘Coronaproof’ koffie-skypecall gehad.
Deze leuke dame heeft een foodblog bomvol lekkere recepten en foto’s waar je trek van krijgt. Ik moet zeggen… het kostte me behoorlijk wat moeite om een recept te kiezen tussen al dat lekkers. Omdat ik zelf dol ben op Turks brood en ik het al lange tijd zelf wilde maken besloot ik haar recept uit te proberen en dat bleek geen verkeerde keuze…
Turks brood zelf maken
Zelf Turks brood maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er vrij weinig ingrediënten voor nodig. Gelukkig maar, want het is zo lekker! Denk aan warm gebakken, luchtig en licht knapperig brood. Je kunt het zo eten: warm, vers afgebakken brood heeft niet heel veel nodig ;-). Of je kunt het beleggen of vullen naar wens.
Recept voor pidebrood
Het originele recept is voor 1 grote pide oftewel Turks brood. Ik maakte 2 middelgrote Turkse broden ter variatie. Je kunt dan hetzelfde recept aanhouden, alleen verdeel je het brooddeeg na het rijzen in twee delen en verder volg je gewoon het recept. Bak ze wel apart af voor het beste resultaat.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 ml water (lauwwarm)
- 1 theelepel suiker
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 500 gram bloem
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- 1 eetlepel melk
- witte en zwarte sesamzaadjes
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng het water samen met de suiker en het gist en laat dit even staan tot het gist gaat schuimen.
- Doe de bloem in een keukenmachine met deeghaak.
- Doe daar de olijfolie en beetje bij beetje het gistmengsel bij.
- Kneed er een soepel deeg van en voeg tijdens het kneden het zout toe.
- Haal het deeg uit de kom en kneed nog even door met de hand.
- Vet de kom in met een beetje olijfolie en doe daar de bol deeg in, draai de bol vervolgens om zodat aan alle kanten olie zit. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven alvast voor op 210 graden boven- en onderwarmte.
- Bestuif daarna het aanrecht met een beetje bloem en leg hierop het deeg. Strooi ook een beetje bloem op het deeg en rol het dan uit tot het nog ongeveer 2 cm dik is (je kunt ook 2 middelgrote broden maken, dan verdeel je het deeg eerst in 2 bollen. Bak ze wel per stuk af)
- Neem een klein mesje en kerf hiermee voorzichtig een cirkel op ongeveer 2 cm van de rand van het brood. Maak in die cirkel een ruitpatroon.
- Kluts het ei met een beetje melk en bestrijk het brood hiermee. Strooi hierover de sesamzaadjes.
- Bak het brood in ca. 15-20 minuten goudbruin.
- Dek het brood direct na het bakken af met een theedoek om zacht en luchtig Turks brood te krijgen. Serveer direct.
Marinette says:
Dag Eefje,
Gewoon witte bloem?
Graag antwoord.
Bedankt;
Marinette
Eef says:
Ja gewone bloem 🙂
wim says:
Top hoor had het altijd al willen maken, turks brood ruikt en smaakt heel apart.
Marjolein says:
Ik ga het recept nog proberen, maar 1926 kcal lijkt me wat veel. ????
Eef says:
Is voor 1 heel groot brood, dat ga je vast niet alleen op eten 😉
Hanne says:
Hallo Eef! Dank om het recept te delen!
Hoe warm zet je de oven?
Eef says:
Zie stap 7 🙂
Bea says:
Hoi,
Waar kun je het deeg mee bestrijken als je geen melk en ei wil gebruiken (vegan dus)?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je kunt het eventueel doen met plantaardige melk gemengd met een scheutje olie!
Joop says:
Tot stap 10 ging het prima, deeg was mooi gerezen. Maar miste na afbakken wel de luchtigheid wat je wel ziet bij de Turkse bakkers.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Joop, wat leuk dat het recept hebt gemaakt! Natuurlijk kan een Turkse bakker het beste Turks brood maken, daar kunnen wij niet aan tippen. Zij hebben natuurlijk ook de beste ovens om brood in te bakken. Wat kan helpen (tip) is een pizzasteen mee te verwarmen in de oven, hierdoor bakt je brood nóg mooier. Succes 🙂