Pasta carbonara

Pasta carbonara ook wel spaghetti carbonara, een van mijn lievelings uit de Italiaanse keuken voor drukke doordeweekse dagen. Zo ontzettend simpel, zo ontzettend makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker. Ik ben er weg van.

Pasta carbonara maken

Ren snel weg als iemand carbonara voor je wil maken maar dan begint over room toevoegen of erger nog: carbonara ‘saus’ een potje 😉 . Ik ben zeker niet anti-pakje of zakje, maar carbonara, pasta carbonara, dat maak je gewoon zelf, vers. Je hebt er alleen eieren, pasta, spekjes en Parmezaanse kaas voor nodig. Nog wat verse peterselie, peper en zout om het op smaak te brengen. En dat is het.

Romige spaghetti carbonara zonder room

Het geheim van een echt een superrrr romige carbonara zit hem namelijk in de combinatie van eigeel, kookvocht van de pasta en de Parmezaanse kaas. Simpeler kan niet en geloof mij dat wordt zo lekker romig, daar kan geen toegevoegde room tegenop.

Ingrediënten voor een klassieke carbonara

Voor een echte klassieke carbonara gebruik je guanciale, Italiaans wangspek. Dat kan wat lastig zijn om te vinden in Nederland, een goed alternatief uit de supermarkt is dan pancetta. Je kunt zowel blokjes pancetta gebruiken als de vleeswaren plakjes die je dan in stukjes snijdt.

Tip: Ik kreeg onlangs van de Italiaanse webshop Casabase heerlijke guanciale opgestuurd, zo lekker! Je kunt daar ook terecht voor meer Italiaanse lekkernijen zoals pasta, koffie, Parmezaanse en meer…

Spaghetti carbonara maken

Spaghetti carbonara staat binnen 20 minuutjes op tafel én is ook nog budgetproof! Je hebt echt niet veel ingrediënten nodig. Ik voeg vaak nog een teentje knoflook toe als de spek bijna uitgebakken is. Niet klassiek, wel heel smaakvol.

Wat serveer je bij pasta carbonara?

Er zitten geen groenten in deze pasta maar voor wat extra vitamientjes kun je er natuurlijk een lekkere salade erbij maken.

Sluit je Italiaanse avondje thuis goed af met een lekker dessert. Italiaanse tiramisu mag dan natuurlijk niet ontbreken, maar probeer ook eens pistache tiramisu of mango tiramisu met passievrucht.

Pasta carbonara

Pasta carbonara, een van mijn lievelings uit de Italiaanse keuken voor drukke doordeweekse dagen. Zo ontzettend simpel, zo ontzettend makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker!
4.58 van 38 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 gram spaghetti
  • 4 eidooiers (middel)
  • 1 ei (middel)
  • 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 150 gram spek (bijvoorbeeld guanciale of pancetta – in blokjes gesneden)
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden – optioneel)
  • 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
  • zwarte peper en zout (versgemalen)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Breng een ruime pan water met een snuf zout aan de kook en kook hierin de pasta 'al dente' (beetgaar).
  • Tijdens het koken van de pasta doe je de eidooiers en het ei in een kom en meng je ze met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Zet tegelijkertijd een ruime koekenpan op het vuur (straks doe je de pasta erbij dus de pan moet ruim zijn) en bak het spek tot deze bruin en licht krokant is.
  • Voeg daarna eventueel het teentje knoflook toe en bak dit even kort mee. Zet het vuur laag.
  • Nu moet je 'snel' zijn. Haal de spaghetti met een tang uit de pan en schep het in de koekenpan. Bewaar het kookvocht van de pasta.
  • Doe beetje bij beetje het eimengsel bij de pasta en schep het (met bij voorkeur een tang) snel door elkaar, Voeg ondertussen steeds een beetje kookvocht toe (wees hier niet te zuinig mee) tot je een heerlijke romige saus hebt.
  • Breng op smaak met zwarte peper, eventueel een snuf zout en de fijngesneden peterselie. Serveer met de rest van de Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 663kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwitten: 36g | Vetten: 43g | Verzadigd vet: 17g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

37 reacties op “Pasta carbonara

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *