Pasta carbonara ook wel spaghetti carbonara, een van mijn lievelings uit de Italiaanse keuken voor drukke doordeweekse dagen. Zo ontzettend simpel, zo ontzettend makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker. Ik ben er weg van.
Pasta carbonara maken
Ren snel weg als iemand carbonara voor je wil maken maar dan begint over room toevoegen of erger nog: carbonara ‘saus’ een potje 😉 . Ik ben zeker niet anti-pakje of zakje, maar carbonara, pasta carbonara, dat maak je gewoon zelf, vers. Je hebt er alleen eieren, pasta, spekjes en Parmezaanse kaas voor nodig. Nog wat verse peterselie, peper en zout om het op smaak te brengen. En dat is het.
Romige spaghetti carbonara zonder room
Het geheim van een echt een superrrr romige carbonara zit hem namelijk in de combinatie van eigeel, kookvocht van de pasta en de Parmezaanse kaas. Simpeler kan niet en geloof mij dat wordt zo lekker romig, daar kan geen toegevoegde room tegenop.
Ingrediënten voor een klassieke carbonara
Voor een echte klassieke carbonara gebruik je guanciale, Italiaans wangspek. Dat kan wat lastig zijn om te vinden in Nederland, een goed alternatief uit de supermarkt is dan pancetta. Je kunt zowel blokjes pancetta gebruiken als de vleeswaren plakjes die je dan in stukjes snijdt.
Tip: Ik kreeg onlangs van de Italiaanse webshop Casabase heerlijke guanciale opgestuurd, zo lekker! Je kunt daar ook terecht voor meer Italiaanse lekkernijen zoals pasta, koffie, Parmezaanse en meer…
Spaghetti carbonara maken
Spaghetti carbonara staat binnen 20 minuutjes op tafel én is ook nog budgetproof! Je hebt echt niet veel ingrediënten nodig. Ik voeg vaak nog een teentje knoflook toe als de spek bijna uitgebakken is. Niet klassiek, wel heel smaakvol.
Wat serveer je bij pasta carbonara?
Er zitten geen groenten in deze pasta maar voor wat extra vitamientjes kun je er natuurlijk een lekkere salade erbij maken.
Sluit je Italiaanse avondje thuis goed af met een lekker dessert. Italiaanse tiramisu mag dan natuurlijk niet ontbreken, maar probeer ook eens pistache tiramisu of mango tiramisu met passievrucht.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram spaghetti
- 4 eidooiers (middel)
- 1 ei (middel)
- 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 150 gram spek (bijvoorbeeld guanciale of pancetta – in blokjes gesneden)
- 1 teentje knoflook (fijngesneden – optioneel)
- 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
- zwarte peper en zout (versgemalen)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Breng een ruime pan water met een snuf zout aan de kook en kook hierin de pasta 'al dente' (beetgaar).
- Tijdens het koken van de pasta doe je de eidooiers en het ei in een kom en meng je ze met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas.
- Zet tegelijkertijd een ruime koekenpan op het vuur (straks doe je de pasta erbij dus de pan moet ruim zijn) en bak het spek tot deze bruin en licht krokant is.
- Voeg daarna eventueel het teentje knoflook toe en bak dit even kort mee. Zet het vuur laag.
- Nu moet je 'snel' zijn. Haal de spaghetti met een tang uit de pan en schep het in de koekenpan. Bewaar het kookvocht van de pasta.
- Doe beetje bij beetje het eimengsel bij de pasta en schep het (met bij voorkeur een tang) snel door elkaar, Voeg ondertussen steeds een beetje kookvocht toe (wees hier niet te zuinig mee) tot je een heerlijke romige saus hebt.
- Breng op smaak met zwarte peper, eventueel een snuf zout en de fijngesneden peterselie. Serveer met de rest van de Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Mieke Kerremans says:
Leek me O lekker maar ik kan niet tegen eigeel wat jammer
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ah dat is inderdaad heel jammer!
Petra says:
Mm is zo lekker dit, lijkt me leuk om eens zelf te maken. Maar heb je een tip of ideetje wat ik met de 4 overgebleven eiwitten kan doen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Absoluut een aanrader hoor! Zeker, daar lees je hier tips voor: https://www.eefkooktzo.nl/dit-kun-je-doen-met-overgebleven-eiwit/
eveljne says:
Ik snap hem niet helemaal, 4 eierdooiers plus nog 1 ei…waar is dat laatste ei dan voor, of lees ik daar overheen? Groetjes Eveline
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Je gebruikt 4 eidooiers en een heel ei in het recept. Dus 5 eieren in totaal waarvan bij 4 alleen de dooiers. Ik zal het even wat verduidelijken in het recept!
Jos says:
Volgens mij is het origineel met peccorino. Ik prefereer dat dan ook igv gebruik van guancale. Als je pancetta gebruikt, zou je ook parmezaan kunnen nemen. Guancale met parmezaan wordt te zout.
Peter Hennekam says:
Ik ben blij dat er ook mensen zijn die echt weten wat de originele ingrediënten van de carbonara zijn. Ik maak zelf van tijd tot tijd wat guanciale van kinnebak-spek.
Petra says:
Ik had nml. zelf ook gedacht idd kinnebakspek te gebruiken, en dan de blokjes spek beetje peperen maar geen zout ivm de parmezaan die al zoutig genoeg is. Peter wat en hoe maak jij guanciale dan? Wil je mss het maken hiervan aan ons kwijt? Mss wel een idee om het eens te proberen. Al gaat er natuurlijk niets boven Italiaanse producten.
Saskia van rosmalen says:
Misschien een gekke vraag .. deze pasta lijkt niet geschikt om later terug op te warmen ivm het ei … of vergis ik mij .
Eef says:
Nee, is het ook niet. Het is er echt eentje in de categorie direct van genieten 🙂
Ellis says:
Misschien domme vraag maar als ik het recept opplus naar 4 personen, moet ik dan echt 8 eieren gebruiken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Geen domme vraag hoor! Klopt inderdaad, 8 eidooiers en 2 hele eieren.