Wist je dat tiramisu, ‘trek me omhoog’ of ‘beur me op’ betekent? Nou, ik kan je vertellen, dát doet deze pistache tiramisu zeker! Oh jongens, deze tiramisu is me toch een partij lekker geworden! Precies zoals ik hem in mijn hoofd had toen ik ermee begon.
Tiramisu
Mijn zomerse tiramisu met mango en passievrucht was dit jaar trending op Insta, echt zó leuk! Ik ben dan ook echt gek op tiramisu. Naast het recept voor de klassieke Italiaanse tiramisu, deelde ik ook al eens een heerlijke variant voor citroen tiramisu. Als échte tiramisu-liefhebber heb ik even gebrainstormd over een nieuwe, verrassende smaak en tadaa: ik kan nu deze pistache tiramisu aan het lijstje toevoegen.
Een heerlijk toetje met pistache
Deze pistache tiramisu is echt god-de-lijk. De lange vingers zijn gedoopt in een dubbele espresso. Door het romige mengsel van mascarpone en slagroom zitten pistachepasta en verkruimelde pistachenootjes. En als topping…. mooie toefjes van slagroom met pistachepasta, bestrooid met verkruimelde pistachenootjes. Ja, deze wil je écht maken!
Wat heb je nodig voor pistache tiramisu?
Pistachenoten smaken zoet en een beetje nootachtig. Ze hebben een fijn en beetje boterachtig aroma. Hierdoor zijn ze de perfecte topping voor zoete gerechten, maar smaken ze ook heerlijk over hartige gerechten, zoals soepen en salades. Voor deze pistache tiramisu wil je erop letten dat het percentage pistache wat je gebruikt zo hoog mogelijk is. Zo rond de 40-50%. ongeveer. Je kunt pistachepasta zelf maken of kopen bij speciaalzaken zoals Dille & Kamille, Casabase, Bouwhuis Baktotaal of online bestellen via o.a. Amazon.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram mascarpone
- 150 gram pistachepasta (+ 1 eetlepel)
- 1 theelepels vanille extract
- 450 ml slagroom
- 75 gram suiker
- 75 gram pistachenootjes (ongezouten)
- 200 ml espresso of heel sterke koffie
- 200 gram lange vingers
- 1 eetlepel poedersuiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- In een ruime kom, klop je de mascarpone, pistachepasta en het vanille extract los.
- In een andere kom klop je 300 ml slagroom met de suiker stijf.
- Schep de slagroom voorzichtig door de mascarpone, samen met de verkruimelde pistachenootjes (hou 1 eetlepel apart).
- Neem nu de lange vingers en haal ze aan één kant door de afgekoelde koffie heen. Verdeel de helft over de bodem van een ovenschaal.
- Verdeel daarover de helft van het roommengsel, herhaal weer met een laag lange vingers en sluit af met het roommengsel. Je kunt hier eventueel ook toefjes op doen, zoals ik deed.
- Zet de tiramisu nu in de koelkast om op te stijven voor minimaal 4 uur.
- Klop de overige slagroom op met de poedersuiker. Schep hier voorzichtig 1 eetlepel pistachepasta doorheen en decoreer de tiramisu met mooie toefjes slagroom. Garneer met 1 eetlepel verkruimelde pistachenootjes. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Els says:
Ik ben benieuwd naar de citroentiramisu,want pistache mag mn kleinzoon niet.Hoe vind ik die?
Eef says:
Je kunt hiervoor de zoekfunctie van de website gebruiken bovenaan, maar heb je de directe link: https://www.eefkooktzo.nl/citroen-tiramisu/
Evi says:
Hoi Eef,
Vraagje: is het ook lekker om een pasta van 100% pistache te gebruiken? Je zegt in de tekst 40-50% maar ook zo hoog mogelijk. Ik vind ze online namelijk wel met 100%. Hoor het graag!
Paul says:
Hey Eef,
Heb onlangs deze tiramisu-pistache gemaakt en mijn vrouw en ik hebben er van genoten.
Binnenkort, als twee van mijn kleinkinderen komen logeren, die bij bijna alles wat ik ze wil voorzetten bij voorbaat roepen: “lust ik niet”, dus ook recepten met noten, ga ik het weer maken.
Als deze tiramisu-pistache ze niet over de streep trekt, wat ik me bijna niet kan voorstellen, dan weet ik niet wat ze wel over de streep kan trekken.
Dit recept staat iig op mijn computer onder ‘favorieten’ en de voorraad pistachenoten is aangevuld.
Groetjes Paul
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat een leuk berichtje, dankjewel Paul! Ik ga voor je duimen!
Daniëlle Schuurmans says:
Hoe krijg je die bloemetjes op de bovenkant?
Eef says:
Met een spuitzak en een spuitmondje, eigenlijk heel simpel maar het ziet er direct leuk uit 🙂
Lud says:
Hoi Eef, smaakt het ook met een topping van cacao, zoals bij de traditionele tiramisu? En welke drank zou je adviseren als je er sterke drank in wil doen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Lud, als je het lekker vindt cacao eroverheen te doen dan kan dat zeker! Qua alcohol zou ik voor een milde noten- of koffielikeur gaan. Kook ze!
Anja says:
Voor de tweede keer gemaakt heerlijk
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk, dankjewel!
Ineke says:
Een top recept!! Super lekker. Wij hebben de pistachepasta zelf gemaakt. Iedereen vond het lekker
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Fijn dat het zo gesmaakt heeft 🙂
Peggy Bond says:
Hoi Eef.
Waar koop jij de pitache pasta. Liefst suikervrije.
Wil deze gaan maken voor vaderdag.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Peggy, deze pasta kun je o.a. bij verschillende fysieke en webwinkels (zoals Amazon) kopen, staat ook met linkje in de tekst van het artikel vermeld! Ik weet niet zeker of hier een suikervrije tussen zit, maar die is vast wel (online) te vinden! Kook ze alvast!
Gea Keehnen says:
Ga ik maken Eef! Klinkt goed en ziet er prachtig uit.
Opspuiten is voor mij een dingetje…ik ga het proberen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Komt vast helemaal goed! Leuk dat je het gaat maken, geniet ervan 🙂