Volg mij:
Toetjes

Italiaanse Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu, het klassieke Italiaanse toetje toe. Lovende reacties kreeg ik op mijn tiramisu tijdens een etentje met een 8-koppig testpanel. Kijk, daar word ik blij van! Daarom dacht ik, ik deel het recept met je zodat jij dit heerlijke dessert ook kunt maken. Daarmee breng je een beetje Italië in huis tijdens de feestdagen! Tiramisu betekent niet voor niets “trek me omhoog” in het Italiaans.

Dit recept is overigens ook voldoende voor 8 tot 10 personen dus ideaal als je een etentje geeft voor vrienden, familie of welk gezelschap dan ook. Ik wilde je het recept vorig jaar eigenlijk al geven, maar ik was zwanger en dan mag je geen rauw ei eten noch alcohol drinken. Laat dat nou net in deze tiramisu zitten. Hij is dus ook niet geschikt voor zwanger vrouwen of kleine kindjes. Mocht je die in je gezelschap hebben vind je binnen mijn aanbod van toetjes recepten vast een ander lekker toetje voor hen.

Tiramisu – het oog wil ook wat

Ik ben trouwens een beetje los gegaan met de decoratie voor deze tiramisu, het oog wil immers ook wat toch 😉 . Zie je al die leuke bolletjes? Dat is slagroom. Hiermee maak je, je tiramisu extra mooi. Klop slagroom stijf en maak met een spuitzak kleine toefjes op de tiramisu. Dit doe je vlak voor je hem gaat serveren. Je hebt geen spuitmondje nodig (mag wel, hoeft niet). Ik heb gewoon de “gewone” opening van de spuitzak gebruikt, net zo handig. Daarna een beetje cacaopoeder erover ter decoratie en het feest kan beginnen!

Het fijne aan tiramisu vind ik overigens dat je het prima kunt voorbereiden. Zet hem desnoods een dag van te voren in elkaar, hij moet immers minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Beetje cacaopoeder erover et voila, het dessert is klaar. Wil je van die leuke toefjes? Dan kun je dat ook van te voren voorbereiden. Een dag is ietwat lang, maar als je dat een max. een uur of 3 van te voren doet kan het geen kwaad. Gebruik eventueel een beetje klopfix om de slagroom goed stijf te kloppen zodat je mooie toefjes lang mooi blijven. Cacaopoeder erover doe je echter wel echt op het laatste moment omdat deze anders een beetje nattig en donker kan worden door het vocht in de slagroom.

Italiaanse Tiramisu


Het recept voor tiramisu:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 30 minuten (+ opstijven in de koelkast)
Hoeveelheid: 8 tot 10 personen

Wat heb je nodig voor tiramisu (ingrediënten):

 • 500 gram mascarpone
 • 200 ml espresso (afgekoeld)
 • 175 gram lange vingers
 • 150 ml slagroom
 • 100 gram suiker
 • 75 ml Amaretto
 • 4 eidooiers

Optioneel: 100 ml stijfgeklopte slagroom – hiermee kun je de toefjes maken op de tiramisu

Hoe maak je tiramisu:

 1. Meng de espresso met de Amaretto in een diep bord.
 2. Klop de slagroom in een schone kom stijf en hou deze apart.
 3. Klop de eidooiers samen met de suiker ca. 5 minuten tot een bijna wit, luchtig mengsel.
 4. Schep de mascarpone los en meng daar vervolgens losjes het eidooier mengsel door.
  Doe dit voorzichtig zodat het lekker luchtig blijft.
 5. Spatel er daarna voorzichtig de slagroom door.
 6. Neem nu een ruime (oven)schaal voor je.
 7. Doop de lange vingers, één voor één in het mengsel van de koffie en likeur en bedek de bodem van de (oven)schaal met een laag lange vingers.
 8. Verdeel daarover een laag van het luchtige slagroom/ mascarpone mengsel.
 9. Daarover weer een laag lange vingers en sluit af met een laag van het slagroom/ mascarpone mengsel.
 10. Zet het geheel minimaal 2 uur, liefst een nacht in de koelkast om op te stijven.
 11. Vlak voor het serveren strooi je er een beetje cacaopoeder over.
  Of spuit eerst met een spuitzak (mag zonder mondje) kleine toefjes van de slagroom (zie hoeveelheid bij optioneel) en strooi daarover een beetje cacaopoeder. Eet smakelijk!

Tiramisu

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter