Tiramisu

Italiaanse Tiramisu

Tiramisu, het klassieke Italiaanse toetje toe. Lovende reacties kreeg ik op mijn tiramisu tijdens een etentje met een 8-koppig testpanel. Kijk, daar word ik blij van! Daarom dacht ik, ik deel het recept met je zodat jij dit heerlijke dessert ook kunt maken. Daarmee breng je een beetje Italië in huis tijdens de feestdagen! Tiramisu betekent niet voor niets “trek me omhoog” in het Italiaans.

Dit recept is overigens ook voldoende voor 8 tot 10 personen dus ideaal als je een etentje geeft voor vrienden, familie of welk gezelschap dan ook. Ik wilde je het recept vorig jaar eigenlijk al geven, maar ik was zwanger en dan mag je geen rauw ei eten noch alcohol drinken. Laat dat nou net in deze tiramisu zitten. Hij is dus ook niet geschikt voor zwanger vrouwen of kleine kindjes. Mocht je die in je gezelschap hebben vind je binnen mijn aanbod van toetjes recepten vast een ander lekker toetje voor hen.

Tiramisu – het oog wil ook wat

Ik ben trouwens een beetje los gegaan met de decoratie voor deze tiramisu, het oog wil immers ook wat toch 😉 . Zie je al die leuke bolletjes? Dat is slagroom. Hiermee maak je, je tiramisu extra mooi. Klop slagroom stijf en maak met een spuitzak kleine toefjes op de tiramisu. Dit doe je vlak voor je hem gaat serveren. Je hebt geen spuitmondje nodig (mag wel, hoeft niet). Ik heb gewoon de “gewone” opening van de spuitzak gebruikt, net zo handig. Daarna een beetje cacaopoeder erover ter decoratie en het feest kan beginnen!

Het fijne aan tiramisu vind ik overigens dat je het prima kunt voorbereiden. Zet hem desnoods een dag van te voren in elkaar, hij moet immers minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Beetje cacaopoeder erover et voila, het dessert is klaar. Wil je van die leuke toefjes? Dan kun je dat ook van te voren voorbereiden. Een dag is ietwat lang, maar als je dat een max. een uur of 3 van te voren doet kan het geen kwaad. Gebruik eventueel een beetje klopfix om de slagroom goed stijf te kloppen zodat je mooie toefjes lang mooi blijven. Cacaopoeder erover doe je echter wel echt op het laatste moment omdat deze anders een beetje nattig en donker kan worden door het vocht in de slagroom.

Italiaanse Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

Italiaanse tiramisu, een heerlijk klassiek toetje met lange vingers, slagroom, mascarpone, likeur en koffie.
4.32 van 22 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 10 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram Mascarpone
  • 200 ml espresso (afgekoeld)
  • 175 gram lange vingers
  • 150 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 75 ml Amaretto
  • 4 eidooiers
Optioneel: 100 ml stijfgeklopte slagroom - hiermee kun je de toefjes maken op de tiramisu

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Meng de espresso met de Amaretto in een diep bord.
    •  Klop de slagroom in een schone kom stijf en hou deze apart.
    • Klop de eidooiers samen met de suiker ca. 5 minuten tot een bijna wit, luchtig mengsel.
    • Schep de mascarpone los en meng daar vervolgens losjes het eidooier mengsel door.
      Doe dit voorzichtig zodat het lekker luchtig blijft.
    • Spatel er daarna voorzichtig de slagroom door.
    • Neem nu een ruime (oven)schaal.
    • Doop de lange vingers, één voor één in het mengsel van de koffie en likeur en bedek de bodem van de (oven)schaal met een laag lange vingers.
    • Verdeel daarover een laag van het luchtige slagroom/ mascarpone mengsel.
    • Daarover weer een laag lange vingers en sluit af met een laag van het slagroom/ mascarpone mengsel.
    • Zet het geheel minimaal 2 uur, liefst een nacht in de koelkast om op te stijven.
    • Vlak voor het serveren strooi je er een beetje cacaopoeder over.
      Of spuit eerst met een spuitzak (mag zonder mondje) kleine toefjes van de slagroom (zie hoeveelheid bij optioneel) en strooi daarover een beetje cacaopoeder. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 427kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwitten: 7g | Vetten: 32g | Verzadigd vet: 19g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Tiramisu

    11 thoughts on “Italiaanse Tiramisu

      • Wat fijn dat hij de smaak viel! Wat gek dat je hem waterig vond qua structuur, dat was bij mij namelijk zeker niet het geval. Heb je wellicht eidooiers niet lang genoeg geklopt?

    • Eidooiers wel lang geklopt, dus denk niet dat dat t probleem was. Misschien toch teveel eieren in verhouding tot hoeveelheid mascarpone? Geen idee. Andere recepten die ik van je heb geprobeerd wel goed gelukt dus had er ook volste vertrouwen in dat deze goed zou gaan. Volgende keer beter!

      • Geen idee, ik gebruik wel altijd middel eitjes dus misschien heb je grote gebruikt? Bij mij was hij namelijk totaal niet waterig. Ga het recept vast binnenkort nog eens maken en hopelijk kom ik erachter wat er mis ging bij je, zo zonde als iets niet lukt 🙂

      • 4 sterren
        Evelyne,
        enkele hopelijk, handige tips…
        -Mijn ervaring met tiramisu is opletten dat de vingers niet te lang in de koffie gedrenkt worden (enkel de onderkant snel)
        -Bij grote eieren kom je toe met 3 eigelen.
        -Je kan de kristalsuiker desnoods door bloemsuiker vervangen (deze lost sneller/makkelijker op),
        -bij probleem van opstijven; patisserie fijne suiker, deze wordt bv. Ook voor confituur ook gebruikt, omdat er een deel gelatine bijzit; deze is wel zoeter dan gewone kristalsuiker.
        -Wanneer je tiramisu klaar is, een deksel op of folie over en eerst een uurtje in de vriezer stoppen en dan in de ijskast zetten.
        Hopelijk helpt één of meerdere tips 😉

    • Sonja Schoorl says:

      3 sterren
      Dag Eef, dit recept lijkt erg op dat van mij, gekregen zo’n 35 jaar geleden van een vriendin en zij had het weer gekregen van een francaise. Eieren worden in dit recept niet gebruikt en niet gemist.
      Dit recept is eenvoudig en super lekker, elke keer weer! De mascarpone roer ik los met 3 eetl. honing en 3 eetl. melk en roer de lobbig geklopte slagroom er door geklopt met 1 eetl. witte basterd suiker. De. helft van de lange vingers leg ik in de schaal en verdeel hier de helft van de espresso/likeur over, (mijn zelfgemaakte Tia Maria). Hierover verdeel ik de helft van het mascarpone/slagroom mengsel. Hier bovenop leg ik de andere helft van de lange vingers en verdeel de resterende helft van de espresso/likeur er over. Hier gaat de rest van het mascarpone/slagroom mengsel op en bestrooi het met cacaopoeder.
      Voor een verjaardag knip ik letters van de naam uit soms met cijfers (voor een kind) van de leeftijd en leg dit voor het strooien met cacaopoeder op de Tiramisu en haal deze er daarna voorzichtig af met een mespunt of pincet. Voor de jaarwisseling gebruik ik cijfers van het oude en nieuwe jaar. Ook heb ik wel eens bloemetjes en hartjes uitgeknipt e.d.! Toen ik nog in de kraamzorg werkte maakte ik dit recept voor het gezin als verrassing met de naam van de baby erop. Zo leuk om te doen er iemand mee te verassen ook!

    • 5 sterren
      Hi Eef heb gisteravond gemaakt en vandaag gaan we tirimasu eten had stiekem een voor proefje genomen en wat lekker ???alles goed gelukt bedankt voor je recept top ??

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept