Pavlova zelf maken

Pavlova

Pavlova. Bijna gevaarlijk om te maken, zo lekker is dit! Een klassieke pavlova, oftewel opgeklopt eiwit met o.a. maizena en azijn wat je afbakt op lage temperatuur in de oven. Knapperig van buiten en lekker chewy van binnen. Met een romige en frisse topping van allerlei soorten rood fruit. Een waanzinnig dessert!

Ik denk dat pavlova wel in mijn top 3 van lekkerste desserts staat. Echt een op en top zoete verwennerij. Die verschillende texturen vind ik fantastisch, krokant en toch smelt het weg in je mond. Het is ook nog eens helemaal niet moeilijk om te maken en je hebt er maar weinig voor nodig. Vooral een beetje aandacht en geduld, maar die wordt rijkelijk beloond kan ik je beloven 😉 .

Klassieke pavlova taart

Mocht je niet bekend zijn met pavlova. Het is een dessert dat in de jaren 1920 ter ere van de Russische balletdanseres Anna Pavlova werd gemaakt tijdens haar tournee in Australië en Nieuw-Zeeland. De pavlovataart is sindsdien een populair gerecht downunder tijdens feestdagen. Traditioneel komt er op de pavlova een topping van slagroom en fruit, zoals aardbeien, kiwi of passievruchten.

Bovenkant pavlova

Feestelijk dessert voor kerst

De pavlova is dus een op en top feestelijk dessert dat superleuk is om te serveren tijdens de feestdagen. Je kunt het garneren zoals je zelf lekker vindt, ik vind het heerlijk om frisse fruitsoorten te gebruiken zoals aardbei, framboos en rode bessen. Maar je kunt natuurlijk helemaal jouw eigen touch eraan geven! Een andere tip voor feestelijk recept die ik je nog wil geven is deze trifle, er zijn immers 2 kerst én paasdagen 😉 . Of bekijk een van mijn andere kerst toetjes recepten.

Pavlova voor kerst

Verschil meringue en pavlova

Nu denk je misschien, maar is dit dan niet gewoon een meringue? Nee, en dat komt doordat er bij pavlova nog maizena en azijn wordt toegevoegd tijdens het bakken. Daardoor krijg je die typisch krokante buitenkant en zachtere chewy binnenkant. Dat maakt een pavlova ook kwetsbaarder. Bij meringue is vaak de hele taart knapperig en harder.

Opgeklopt eiwit

Zo krijg je de perfecte pavlova

Het is niet moeilijk om deze pavlova te bakken, maar er zijn wel wat aandachtpuntjes waar je op kunt letten. Het liefste wil je dat de pavlova mooi wit blijft, zet de oven dus echt niet te hoog. Iedere oven is anders, ik heb mijn oven op onder- en bovenwarmte staan en dit werkt zeker anders dan een heteluchtoven. Staat je oven te hoog, dan kan hij snel lichtbruin worden en kan de buitenkant ook sneller garen dan de binnenkant, waardoor hij kan instorten. Geen paniek hoor, want als je hier gewoon een beetje extra aandacht voor hebt, weet ik zeker dat jij een fantastische pavlova op tafel gaat zetten!

Pavlova recept

Pavlova zelf maken

Pavlova

Makkelijk recept voor een klassieke pavlova. Knapperig van buiten en chewy van binnen. Met een topping van slagroom en rood fruit. Heer-lijk!
4.86 van 21 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 5 eiwitten
  • 275 gram suiker
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 theelepel azijn
  • zout
Voor de topping:
  • 500 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • 3 eetlepels poedersuiker
Aardbeien, frambozen, rode bessen, munt en chocoladedecoratie ter garnering

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 150 graden boven- en onderwarmte.
    • Klop het eiwit bijna stijf met een snuf zout en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Klop tot het goed stijf is en de suiker opgelost.
    • Zeef de maizena boven het eiwit, voeg de azijn toe en vouw het er voorzichtig door met een spatel.
    • Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het eiwitmengsel in een mooie cirkel van ca. 20-25 centimeter. Strijk de randen mooi omhoog.
    • Zet in de oven en verlaag de temperatuur naar 130 graden. Bak de pavlova in ca. 90-120 minuten. Zet de oven uit en laat afkoelen (het liefst in de oven om scheuren te voorkomen).
    • Klop de slagroom stijf met de klopfix en de poedersuiker.
    • Verdeel de slagroom over de pavlova, garneer met fruit, munt en chocoladedecoratie. Serveer direct.

    handig om te weten:

    Je kunt de pavlova eerder bereiden, doe de slagroom er wel pas op net voor het serveren, anders kan het slap worden. 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 723kcal | Koolhydraten: 74g | Eiwitten: 7g | Vetten: 46g | Verzadigd vet: 29g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Pavlova zelf maken

    Pavlova Pinterest Collage

    10 thoughts on “Pavlova

    • 5 sterren
      Eefje, ik geef het 5 sterren want ik weet uit het verleden hoe lekker het is,
      maar een echte caloriebom, ik heb diabetes en moet oppassen, maar bedankt om te sturen!
      Mogelijk heb ik het al gezegd, ik woon in thailand en bijna gans het dorp komt kijken als ik een van uw gerechten maak!
      Doe de goede dingen verder zoals U nu doet!
      Bedankt en tot de volgende maal!
      Rikky

    • Hoe kan het dat mijn eiwitten niet stijf worden, het blijft een dunne massa tijdens het kloppen.
      Ik heb alles vetvrij gemaakt met citroensap en er zat geen eigeel in mijn eiwitten. Ik heb nu 3 pogingen gedaan en weet niet wat er fout is gegaan.
      Ik heb overigens geen zout gebruikt.
      Groet, Bea

      • Waarschijnlijk te snel suiker toegevoegd. Eerst beetje schuimig kloppen dan eetlepel suiker erbij en rustig erbij blijven doen zodat het goed kan oplossen. Ik wrijf mijn materialen in met citroensap. Voordat ik begin en mijn handen ook. Maïzena beetje aan het eind.

      • Lastig om zo te zeggen, meestal is het omdat de kom of de garde dan toch niet helemaal vetvrij is. Ik was ze zelf altijd af met Dreft en maak ze goed schoon met een schone theedoek. Ook gebruik ik meestal metaal en geen plastic omdat dat vaak lastig(er) vetvrij te maken is.

    • Monique says:

      Hoi Eef, laat je tijdens het afkoelen de oven dicht of gaar de ovendeur op een kiertje om evt. vocht te laten ontsnappen?

      • Ligt een beetje aan je oven hoe sterk hij is, als je een vrij sterke oven hebt zou ik de deur op een klein kiertje laten

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Anouk, ik zou hem max 1-2 dagen van te voren maken en dan afgesloten en droog op kamertemperatuur bewaren. Dan blijf hij het beste knapperig ;-).

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept